Gli Amici della Ferrari issue 24

No. 24, winter 1989

Language Dutch language icon Dutch
Editor Steven Sandberg & Hans Schön
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 32 pages, 297 x 210 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 24, No. 24, winter 1989

Table of Contents

Page Description
1 Genieter...
voorwoord

Hans Schörn


Met een weken, nee reeds maandenlang aanhoudend grijs wolkendek boven een kale en mistroostige natuur is het moeilijk te bedenken dat de winterslaap van ons raspaarden er weer bijna opzit. Tenminste, als ik er vanuit ga, dat een groot deel van onze leden hun kostbare bezit op deze wijze tijdens barre omstandigheden koesteren in afwachting van betere tijden.
Natuurlijk zijn er ook die geen moeite hebben om bij nacht en ontij hun edele ros in te zetten. Zij die zich maar dan ook geen moment van puur rijgenot willen ontzeggen.
2 Scuderia
Turbo

Tim de Jong

Marlboro Nederland


Elk Formule-1 seizoen levert een jaarboek op, en elk seizoen is een unicum met een eigen verhaal. Voor de Scuderia Ferrari was er echter nimmer een seizoen als 1988, zo'n seizoen komt ook nooit meer. De eerbiedwaardige renstal had dit jaar niets gewonnen op het moment dat diens oprichter kwam te overlijden. Op het moment dat de Scuderia Ferrari weer eens leed onder interne strubbelingen en op de baan leed onder een duidelijke overmacht van McLaren, hield de oprichter van 's werelds beroemdste renstal na een welhaast eindeloze reeks successen het leven voor gezien...
11 Club Ferrari Belgio heeft een clubblad!
Eindelijk heeft de sinds 1970 bestaande Club Ferrari Belgio haar club-orgaan. Kennelijk vonden onze zuiderburen dat het zonder blad niet meer kon en gezien de steeds professionelere cluborganen waarmee de zusterorganisaties in het buitenland voor de dag kwamen, konden zij niet langer achterblijven. Maar hun moeite is beloond en het eerste orgaan is in december verschenen.
12 Het verhaal van de 308 GT/M

Kees van Stokkum


Dit verhaal vertelt hoe een bepaalde Ferrari geconcipieerd, geboren, ontworpen en gebouwd werd. Het is niet zomaar een verhaal dat gebaseerd is op historisch onderzoek, zoals dat meestal het geval is wanneer het over speciale auto's gaat, maar een verhaal dat voortvloeit uit de persoonlijke herinneringen van de schrijver.
In de jaren '70 en '80 bezocht hij regelmatig Ferrari's Technische Dienst in Modena en bemiddelde hij bij de aankoop van de Ferrari 308 GT/M *003*.
16 Vente aux encheres Ferrari de Collection
Groeten uit Monaco
Dimanche 9 October 1988
22 Ferrari 365 GTB/4 Daytona prototype
s/n 10287

Hans Hugenholtz


In de jaren vijftig werden door Ferrari en door een vrij groot aantal carrossiers verschillende one-off auto's, al dan niet op verzoek van 'Clienti Speziali', gebouwd. Door de betrekkelijk kleine produktie-aantallen van die tijd, waren het dan ook de fabrieks-prototypes die, zolang ze verkoopbaar waren, toch relatief meehielpen in de omzet. In de jaren zestig stopte het bouwen van speciale modellen vrijwel geheel, met uitzondering van o.a. een paar Show-auto's van Pininfarina en Bertone, de privé-auto's voor mensen als Agnelli en de 'after-market' specialist van Chinetti.
24 Invoerrechten, BVB en BTW
bij invoer van klassiekers

Mr. Michael Drolsbach


Met enige regelmaat bereiken de FEHAC bestuursleden vragen en opmerkingen over de verschuldigdheid van invoerrechten, BVB en BTW. En over onduidelijkheden over de berekeningswijze van een en ander.
Reden voor het bestuur om de zaak door de Juridische Commissie (waarin o.a. de schrijver dezes zitting heeft) uit te laten zoeken en een bezoek te brengen aan de heer J.N. de Jong, verbonden aan de sectie 5 van het Douanekantoor te Rotterdam (Havengebied), die door de diverse douane-kantoren in den lande geraadpleegd wordt wanneer daar een klassieke auto ten invoer wordt aangeboden.
26 Logeer- / Race-weekend in Engeland

Rob Grootveld


Op de jaarlijkse bijeenkomst in Engeland van de Jaguar Car Club op 3 en 4 september 1988 waren maar liefst 5 races in het programma opgenomen waaraan ook Ferrari's deelnamen. Een bewijs dat de steigerende paarden in hoog aanzien staan bij de 'LUI'-paarden.
31 Notizie
Nieuwe Mondial
F1'88
Nieuwe Tipo's - 412 GT = America
Le Mans
348
John Barnard Out
408
F1 V12: zestig kleppen!