Gli Amici della Ferrari issue 21

Nr. 21, voorjaar 1988

Language Dutch language icon Dutch
Editor Steven Sandberg & Hans Schön
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 32 pages, 297 x 210 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 21, Nr. 21, voorjaar 1988

Table of Contents

Page Description
1 Clubblad-perikelen
voorwoord

Frans ten Hagen


Als het u, bij het lezen van een nieuw verschenen "Gli Amici", net zo vergaat als ondergetekende, dan zullen we het wel met elkaar eens zijn een bijzonder mooi clubblad te bezitten, zowel naar vorm als naar inhoud. Voor een relatief jonge en kleine vereniging een medium om met recht trots op te zijn.
3 Autrotron expositie
40 jaar Ferrari
Onder het motto "40 jaar Ferrari" werd door het Autotron te Rosmalen een unieke Ferrari-tentoonstelling georganiseerd. Zeker uniek voor Nederlandse begrippen, want nog nimmer is het gebeurd dat binnen onze landsgrenzen een Ferrari-collectie van een dergelijke kwaliteit, maar ook kwantiteit bijeen werd gebracht. Een collectie waar we ook internationaal trots op kunnen zijn.
6 Ferrari 250 LM

Hans Hugenholtz


Elke echte Ferrari-fan zal zich de gedenkwaardige 20e juni 1965 herinneren, toen Jochen Rindt en Masten Gregory in een 250 LM van het North American Racing Team de 24 uur van Le Mans wonnen. Bijna anderhalf jaar na de introductie, en bij de tweede deelname in Le Mans, voerde de LM's van Ecurie Francorchamps, Maranello, NART, Filipinetti en de privé LM van Durnay de boventoon nadat de Ford GT40s het veld hadden geruimd, en de diverse P2's met remproblemen uit de race verdwenen.
12 Ferrari 250 LM
Uit het foto-archief van Jean-Louis Bezemer

Jean-Louis Bezemer


15 Bloesemrally '88
23 april 1988

Dicky Huese


De start van de Bloesem Rally vond, evenals vorig jaar, plaats op het marktplein van Beusichem, uiteraard weer afgevlagd door initiatiefnemer en organisator Toon van Beusekom... 35 prachtige Ferrari's hadden zich door hun trotse bezitters aangemaald. De bewoners van het dorp en de omgeving moeten wel erg van Ferrari's en van Toon houden, want een 75-tal bewoners hadden zich voor de rally ingezet, evenals de echtgenote en zoon van Toon van Beusekom.
21 De Thin Wall Special
Een vergeten stukje Engelse Ferrari-geschiedenis

Steven Sandberg


Tony Vandervell herinneren we ons als de Engelsman die, met Vanwalls, in de laat-vijftiger jaren de eerste serieuze bedreiging werd voor de Italiaanse Grand-Prix hegemonie van Ferrari en Maserati. Tony Vandervell kennen we óók als de groot-industrieel van toen, met zijn beroemde patent dunnewand-lagers die ook al bij de 125 V-12 Ferrari-motor de oplossing vormden voor een probleem dat in '46-'47 uitzichtloos leek.
25 Pininfarina en Ferrari
twee legendarische namen

Rens Biesma


Tot op de dag van vandaag onlosmakelijk met elkaar verbonden en een begrip voor stijl, smaakvolle vormgeving en razendsnelle auto's. Twee namen met een legendarische klank in de automobielgeschiedenis. We gaan daarom eerst terug naar het eind van de vorige eeuw (de volgende staat over 12 jaar al voor de deur!) als in het Italiaanse dorpje Cortanze d'Asti een zekere Battista wordt geboren.
28 F40 wel en wee

Hans Schörn


Veel is er al geschreven over de F40, heel veel. In ons clubblad is er, behalve de coverfoto van nr. 18, nog weinig aandacht aan geschonken. Ter voorkoming van duplicatie met auto-tijdschriften, geen opsomming van technische gegevens of ander oud nieuws. Wèl de actuele stand van zaken volgens doorgaans betrouwbare bronnen en wat detailfoto's genomen door Albert Lauw toe de auto op ons verzoek bij Kroymans de brug opging.
31 Remvloeistofreservoirs; oftewel de rempotjes
Technische Tips

Steven Sandberg


Als tijdens het rijden er door het remsysteem vloeistof uit het "potje" wordt opgenomen, dan moet, via de dop, lucht in het potje kunnen instomen, daar er anders onderdruk in ontstaat.