Gli Amici della Ferrari issue 161

Zomer 2023

LanguageDutch language icon Dutch
EditorRicardo van Overbeek
PublishingFerrari Club Nederland
Dimensions86 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 161, Zomer 2023

Table of Contents

PageSectionDescription
5ColofonColofon
7InhoudInhoud
9EditoriaalRelatie met Maranello

Jaap Mudde


12EvenementenAndiamo a Texel

Arnoud Wientjes

Kjell Linthout


De eerste rit van het jubileumseizoen gaat naar Texel: Andiamo a Texel! Voor ons is het niet alleen de eerste rit van het seizoen, maar onze allereerste rit met de Ferrari Club Nederland. Omdat we zelf in Noord-Holland wonen is dit een rit op bekend terrein. We zijn zeer benieuwd wat die brengt.
Image representing Andiamo a Texel 2023
Andiamo a Texel 2023
Ferrari Club Nederland round 03, Netherlands, 1 April 2023

18EvenementenGelukkig hebben we de foto’s nog ...

Maarten Klarenbeek

Kjell Linthout


Regelmatig lees ik een artikel in een automagazine, zie ik een YouTube filmpje van een exclusieve collectie of een bijzonder auto-evenement en denk dan; daar zou ik zelf ook wel eens willen rondkijken. De meer bekende evenementen zijn via het internet wel te achterhalen maar informatie over die ene exclusieve dealer of dat bijzondere private evenement is vaak lastig te vinden. Wanneer wordt het evenement weer georganiseerd en hoe kom je bij de dealer, restaurateur of privé-collectie überhaupt binnen?
28HistorieVijftig jaar Pista di Fiorano
Historie en een persoonlijke impressie - deel 3

Wouter Brand

Wouter Brand


Naast de vijfenzeventigste verjaardag van het merk zelf had Ferrari in 2022 nog een verjaardag te vieren. Het was afgelopen jaar vijftig jaar geleden dat Pista di Fiorano werd geopend, Ferrari's eigen testcircuit op steenworp afstand van de fabriek. Een mooie aanleiding om eens nader stil te staan bij de historie van vijftig jaar Fiorano. In dit nummer gaan we verder met de jaren negentig.
40EvenementenVan aanvliegroute naar startlocatie: Cars & Coffee

Petra van den Berge

Edvar van Daalen


In het weekend dat de Britten hun k(r)oningsdag vierden, organiseerde de FCN haar eigen Cars & Coffee feest, en streek daartoe neer in de Noordelijke provincies van Nederland. Wij vertrokken al vroeg in de ochtend voor een “aanvliegroute" van een uurtje of twee naar de startlocatie. bij aankomst werden we, net als de andere dertig Ferrari’s, onder de begeleiding van de ervaren ASCARI-mensen netjes naar onze standplaats “getaxied". We bevonden ons dan ook op het lokale vliegveld van Hoogeveen, waar we - onder het genot van goede koffie en heerlijk gebak - prachtig uitzicht hadden op de start- en landingsbaan, geflankeerd door de meest exclusieve exemplaren van de aanwezige Ferrari's.
Image representing FCN Style Cars & Coffee 2023
FCN Style Cars & Coffee 2023
Ferrari Club Nederland round 06, Netherlands, 7 May 2023

48EvenementenSpa Classic

Peter den Biggelaar

Peter den Biggelaar, Phan Vu Nguyen


Spa Classic is onderdeel van een hele serie circuitevenementen voor klassieke langeafstands-racers, georganiseerd door het Franse Peter Auto. Peter Auto is vooral bekend geworden door het organiseren van de Tour Auto en Le Mans Classic. Voor de circuitevenementen heeft Peter Auto een reeks aan raceklassen gecreëerd. Dat doen ze voor Spa Classic inmiddels meer dan tien jaar en de formule werkt, getuige de volle startvelden per klasse.
Image representing Spa-Classic 2023
Spa-Classic 2023
Classic Endurance Racing, Belgium, 12 - 14 May 2023

54EvenementenRijvaardigheidsdag met Circuittraining
Over onverharde tractorwaardige paadjes naar racepark Meppen

Arnoud Wientjes

Cor-Jan Warring


Eindelijk was het zover, onze eerste deelname aan een evenement van Ferrari Club Nederland. Vrijdag 14 april stapte ik samen met mijn zoon in onze GTC4lusso en gingen we onderweg richting Hengelo voor de start van de rijvaardigheidsdag met circuittraining te Meppen.
Image representing Trackday Meppen 2023
Trackday Meppen 2023
Ferrari Club Nederland round 04, Germany, 14 April 2023

60HistorieDe grootste schuurvondst

Niels Schouten

Aaldering, Niels Schouten


Vroeger was alles beter. De ouderen onder u herkennen het wel. Er is veel voor te zeggen, maar evenzoveel tegenin te brengen. Om niet gelijk in een maatschappelijke discussie te verzanden, beperk ik me hier gemakshalve maar even tot de gezamenlijke hobby. Wellicht herinnert u zich nog wel de eerste keer dat, achter de normaliter altijd gesloten garagedeur, opeens een steigerend paard u tegemoet keek.
64EvenementenGodenda da Ovest a Est

Ricardo van Oosterbeek

Kjell Linthout


Een mooie rit van West- naar Oost-Nederland. De start, onder een voorzichtig tevoorschijn komende zon was bij Hof van Duivenvoorde in Voorschoten. Vol goede moed vertrokken alle equipes voor een rit door het Groene Hart op weg naar het midden van Nederland. Vanwege een afsluiting door een brand op de A2 liepen alle omliggende wegen als snel vol. Helaas had dat ook gevolgen voor de deelnemers daar de route in dit gebied lag. Vele equipes kwamen veel later aan dan gepland op de prachtige automobiele lunchlocatie. En helaas was de zon inmiddels verdwenen achter donkere wolken met een hoop neerslag. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Image representing Godendo da Ovest a Est 2023
Godendo da Ovest a Est 2023
Ferrari Club Nederland round 05, Netherlands, 22 April 2023

66EvenementenKleiner, maar nog steeds van hoge kwaliteit
Techno Classica oldtimerbeurs

Peter den Biggelaar

Peter den Biggelaar


Een van de grootste oldtimerbeurzen wordt elk jaar gehouden in Essen, Duitsland. Het Messe Essen-complex is enorm groot en bevat maar liefst acht grote hallen. Vroeger waren het twaalf zalen, maar om de een of andere reden zijn de zalen opnieuw genummerd. Er zijn ook evenzoveel gebieden buiten, voornamelijk het terrein voor particuliere verkopers.
Image representing 33. Techno Classica
33. Techno Classica
Germany, 12 - 16 April 2023

70EvenementenOp Parijse kasseien...
Tour Auto 2023

Wouter Brand

Wouter Brand


Het is een doordeweekse dinsdag in April, kwart over zes ’s-ochtends. Ik sta op de hoek van de kruising van Place Joffre met Avenue de Suffren, in het zevende arrondissement van Parijs, ten zuidoosten van de Eiffeltoren. Tussen nietsvermoedende Parijzenaars op weg naar hun werk klinkt plotseling het onmiskenbare geluid van een platte twaalfcilinder van een Ferrari sport prototype. Het stoplicht springt op
rood en de rij auto’s komt tot stilstand. voor mijn neus, op Parijse kasseien, verlicht door straatlantaarns en een zwakke strook licht van een net opkomende zon, staat een Ferrari die lijkt te zijn ontsnapt van het circuit; een 512 M!
Image representing 32. Tour Auto, France, 17 - 22 April 2023
76EvenementenEen weekend aan het Comomeer

Wouter Brand

Wouter Brand


Concorso d’Elegance Villa d’Este, een veiling van RM Sotheby’s met interessante Ferrari’s, een nieuwe editie van Fuoriconcorso. allemaal in hetzelfde weekend. Een mooie aanleiding voor een weekend aan het Comomeer.
De week ervoor werd de Regio Emilio Romagna geteisterd door zeer zware regenval, met meerdere doden, ruim vijftigduizend evacuees en annulering van de Grand Prix op Imola tot gevolg. Ik keek die week met geknepen billen naar de weersverwachting, wetende dat Como weliswaar zo’n driehonderd kilometer van het getroffen gebied af ligt, maar dat het ook rond het Comomeer kan spoken.
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2023, Italy, 19 - 21 May 2023
Image representing (VE23) RM Sotheby's | Villa Erba
(VE23) RM Sotheby's | Villa Erba
Italy, 20 May 2023

FuoriConcorso 2023
Italy, 20 - 21 May 2023

84VerzamelenEen gok, een goede vriend en een vreemde eend ...

Hans Koomen

Hans Koomen


Het is niet altijd even gemakkelijk om weer een stukje met wetenswaardigheden te vullen, als je het een aantal jaren doet. Ik heb de tel niet bijgehouden, maar de plank met Gli’s staat goed gevuld en ik vind het best knap voor een ADHD’er om het zolang vol te houden, en daarom wil ik de lezers en redactie bedanken. Schrijven over je hobby is een voorrecht. Je eigen passie hoeft namelijk niet te betekenen dat anderen het ook leuk zouden vinden. Het is ook niet zo dat ik ieder kwartaal veel nieuws vind of aanschaf, maar tot nu toe heb ik de pagina’s nog kunnen vullen.