Gli Amici della Ferrari issue 160

Lente 2023

LanguageDutch language icon Dutch
EditorRicardo van Overbeek
PublishingFerrari Club Nederland
Dimensions70 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 160, Lente 2023

Table of Contents

PageSectionDescription
5ColofonColofon
7InhoudInhoud
9EditoriaalEen minder sceptische blik

Jaap Mudde


10EvenementenALV 2023 - Vergapen aan bonte privécollectie automobielen

Ricardo van Oosterbeek

Kjell Linthout


Op zondag 29 januari 2023 was het weer zover: de Algemene Leden Vergadering van de Ferrari Club Nederland. Ook dit jaar weer gehouden op een automobiele locatie: het Metropole in Druten. Hier is de privécollectie van Frans van Haren gehuisvest bestaande uit een bonte collectie unieke automobielen uit het recente maar zeker ook het verre verleden. Vele clubleden konden zich voorafgaand aan de vergadering vergapen aan de vele bijzondere automobielen. Van de zes-maal-zes Maybach G-Wagon Landaulet via diverse Mercedessen 600, 300 SL Flügeltürer’s tot één van de allereerste Eendjes. Absoluut pronkstuk is de unieke Alfa Romeo 2900 8c ‘Botticella’, de enige auto met een lintje eromheen, de rest is vrij te benaderen en aan te raken (maar dat doen echte autoliefhebbers uiteraard niet, toch?).
18EvenementenFerrari Cavalcade Classiche 2022

Martin Oele

Martin Oele


Sinds de eerste editie van Ferrari Cavalcade Classiche was mijn interesse al gewekt om het evenement eens van dichtbij te bekijken. De vorige vier edities werden onder meer verreden in de omgeving van Forte dei Marmi en op Sicilië, met onder de deelnemers ook een aantal Nederlandse equipes. Cavalcade 2022 was in zoverre bijzonder dat 2022 het eerste jaar was dat er drie Cavalcades werden gehouden: na Cavalcade 'Icona' voor de SP1 en SP2 Icona-modellen en Cavalcade 'Moderna' aan de Côte d'Azur was de laatste Cavalcade van het jaar Cavalcade 'Classiche'. Vijfenzestig deelnemende klassieke Ferrari’s die gereed stonden om te doen waarvoor ze zijn bedoeld: toeren door het Italiaanse landschap.
24HistorieVijftig jaar Pista di Fiorano
Historie en een persoonlijke impressie - deel 2

Wouter Brand

Wouter Brand


Naast de vijfenzeventigste verjaardag van het merk zelf had Ferrari in 2022 nog een verjaardag te vieren. Het was afgelopen jaar vijftig jaar geleden dat Pista di Fiorano werd geopend, Ferrari's eigen testcircuit op steenworp afstand van de fabriek. Een mooie aanleiding om eens nader stil te staan bij de historie van vijftig jaar Fiorano. In dit nummer gaan we verder halverwege de jaren zeventig tot en met de jaren tachtig.
38PassioneDe Ferrari voor de einzelgänger
Analyse van de Ferrari Monza SP1 en zijn eigenaar

Ricardo van Oosterbeek

Ricardo van Oosterbeek


Gelijktijdig met de Ferrari SP2 kwam ook de Ferrari SP1 uit. Het bestaan van de SP2 kan ik goed volgen: het is de meest pure puristenverwennerij, blootgesteld aan alle elementen zoals de deelnemers aan de speciale Ferrari Icona of de Ferrari Tribute to the Mille Miglia zich vast zullen herinneren. Bij winderig en regenachtig weer wordt het alweer twijfelachtiger, maar ach, die Harley op je vijftigste zou hetzelfde aanvoelen en dat is nu eenmaal ‘part of the deal’ als het testosterongehalte door natuurlijke oorzaken op die leeftijd in het lichaam begint te dalen.
40EvenementenWordt het een laag- of hoogvlieger?

Maarten van Klarenbeek

Cor-Jan Warring, PAL-V


Ontbijten op Texel, shoppen in Maastricht en dineren aan de Schelde in Antwerpen. Als het aan PAL-V ligt dan is dit over twee jaar de realiteit, want dan is het europese certificaat om te mogen vliegen met de PAL-V officieel toegekend. Daarmee is PAL-V de eerste vliegende auto van Nederlandse makelij. Op Zaterdag 26 November jongstleden waren ruim negentig clubleden in Raamsdonksveer aanwezig om met de auto van PAL-V nader kennis te maken.
46HistorieKnisperende kletskop wordt dwepende Dino
Episch project: Dino 308 GT4

Henk de Vries

Bert Bakker


Het leek zo’n goede aanschaf, die Dino 308 GT4 (3.000cc – V8 – vierzitter) uit 1974. Hij kwam uit België en had de laatste twee jaar in een garage gestaan; dus daar kon je je eigenlijk geen buil aan vallen. En daarom was het een geweldige domper dat een simpele identiteitscontrole bij de RDW in Veldhoven een hele ochtend bleek te kosten. Aan een getypt briefje waarin de eigenaar van Garage Francorchamps te Brussel bevestigde dat ‘le numéro 08206 frappé sur le chassis de la voiture Ferrari Dino 308 GT4 est bien exact et conforme d’origine’, werd door de Dienst Wegverkeer klaarblijkelijk weinig waarde gehecht.
60EvenementenConcorso d’Eleganza villa d’Este
De fraaiste exemplaren van twaalf jaar

Jan ter Hedde

Jan ter Hedde


In de omgeving van Como, in Cernobbio, ligt het wereldberoemde hotel Villa d'Este. In de tuinen van dit hotel wordt jaarlijks het Concorso d'Eleganza Villa d'Este georganiseerd. De oorsprong van dit evenement gaat terug tot 1929 waar de welgestelden destijds hun vaak 'coachbuild' creaties lieten zien in deze schitterende omgeving gepaard gaande met het heerlijke zonovergoten klimaat.
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2010, Italy, 23 - 25 April 2010
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2011, Italy, 20 - 22 May 2011
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2012, Italy, 25 - 27 May 2012
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2013, Italy, 24 - 26 May 2013
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2014, Italy, 23 - 25 May 2014
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2015, Italy, 22 - 24 May 2015
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2016, Italy, 20 - 22 May 2016
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2017, Italy, 26 - 28 May 2017
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2018, Italy, 25 - 27 May 2018
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2019, Italy, 23 - 26 May 2019
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2021, Italy, 1 - 3 October 2021
Image representing Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2022, Italy, 20 - 22 May 2022
70VerzamelenEen gezonde verslaving

Hans Koomen

Hans Koomen


Ik rook niet en drinken doe ik weinig, zo weinig dat 'Dry January' een ‘makkie’ is. Als ex-horecaondernemer schijnt dat uniek te zijn. Ik heb andere verslavingen is mijn verklaring.