Gli Amici della Ferrari issue 16

Nr. 16, winter 1986

Language Dutch language icon Dutch
Editor Steven Sandberg & Hans Schön
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 32 pages, 297 x 210 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 16, Nr. 16, winter 1986

Table of Contents

Page Description
1 Bestuurswisseling
voorwoord
Zoals U allen reeds weet, heeft Jhr. S.W.H. Sandberg zijn bestuursfunctie neergelegd. Na 4 jaar deze functie te hebben vervuld, vond Steven het niet langer verantwoord om deze te continueren. Enerzijds doordat zijn eigen werkzaamheden veel van hem opeisen en anderzijds omdat de veelheid van werkzaamheden in de vereniging toeneemt, mede als gevolg van de sterke groei van het aantal leden en begunstigers.
1 Help!

Hans Schörn


Nogmaals een oproep aan alle leden en begunstigers om eens een artikeltje te schrijven of wat foto's te maken voor ons blad.
Denk vooral niet dat wij op zoek zijn naar literaire hoogstandjes of prijswinnende plaatjes. Mag wel, hoeft niet!
2 Hans Schörn Bestuurslid
Als opvolger van Jhr. S.W.H. Sandberg werd op 7 februari 1987 J.A.W. Schörn tot lid van het bestuur gekozen. Hans kennen wij al vele jaren als een zeer enthousiast lid en hij is een van onze clubleden van het eerste uur.
3 Het Huwelijk tussen Lancia en Ferrari

Wim Oude Weernink


Het is natuurlijk een uitermate delicate zaak, die Lancia Thema 8.32, alias Thema Ferrari. Een V-8 Ferrari motor, maar toch een beetje aangepast voor een ander, specifiek doel.
Voorwielaandrijving in plaats van tractie op de achterwielen. En dan de naam Ferrari geassocieerd met Lancia. Praten we van een bastaard op is dit nu juist een uitzonderlijk automobielconcept als resultaat van een unieke technische samenwerking tussen twee grote merken?
6 Rondje Ring

Hans Hugenholtz Jr.


Donkerblauw (net als de beroemde Rob Walker SWB), perfect gerestaureerd, extra brede Borrani's en erg snel. Hoe kijk je tegen je eerste race met een echte Short Wheelbase Berlinetta aan? (vooral als hij van iemand anders is!)
9 250/P-5 en P-6

Jean-Louis Bezemer


Met ingang van dit nummer van 'Gli Amici della Ferrari' wil ik met een zekere regelmaat de lezers (opnieuw) kennis laten maken met die Ferrari', waarover elders weinig is gepubliceerd. Hierbij doel ik onder meer op de verschillende prototypen, de indrukwekkende Superamerica's & Superfast, de Can-Am monsters en diverse Competiziones.
De eerste artikelen in deze serie zullen worden gewijd aan de Pininfarina Showcars, en dan met name die welke niet voor gebruik geschikt waren, pure studie-projecten derhalve. Dit ter onderscheid van de speciale en one-offs, welke Pininfarina op basis van bestaande Ferrari's ten behoeve van vooraanstaande klanten bouwede, en de pre-produktie prototypen.
15 Van de wedergeboorte van het Ferrari-virus...
...tot de Ferrari-parade in Monza september 1986

Eugène Vingerhoeds


Als jongen van 14 was ik een pure autogek. Met een vriend deed ik b.v. een spelletje dat leek op 'Wedden dat': aan het geluid van de motor moesten langskomende auto's op type worden geraden. Wijlen mijn vader vond dat hij dit enthousiasme best mocht ondersteunen. Hij deed dit door mijn eerste autoboek te kopen. Zijn keuze ('De Wereld van de Autosport' van Peter de Graaf) was zeer zeker niet bedoeld om mij warm te krijgen voor de autorensport. Indirect heeft dit boekje mij met de bekende Ferrari-virus besmet.
19 'n Tegenvaller
Ferrari Grand Prix Seizoen 1986

Kees van Stokkum


'(...) The two Ferraris were by far the quickest on the straight, their qualifying engines putting out a prodigious amount of power (...)' Innes Ireland, Road & Track, oktober 1986 - reportage van de 72e Grand Prix de France op Paul Ricard, 6 juli 1986.
26 De FEHAC in de lift

Michael Drolsbach


Op 14 november jongstleden werd te Bunnik de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden van de FEHAC. De grote opkomst gaf al aan, dat de leden zeer benieuwd waren naar hetgeen het 'verse' bestuur sinds hun installatie verricht had.
27 Kroymans' Kerstparty

Hans Schörn


Na het succes van vorig jaar kon een vervolg bijna niet uitblijven en jawel hoor... op 8 december rolde een uitnodiging voor de Kerstparty 1986 bij Kroymans de bus in.
28 Uit het foto-archief van J.L. Bezemer
Ditmaal zomaar wat foto's uit het immense archief van Jean-Lous Bezemer van de Grote Prijs van Nederland van 1961. Voor Nederlandse Ferraristi was dit een Grand Prix die wij niet snel zullen vergeten. In 1961, toen de 1,5 liter formule zijn eerste jaar beleefde, was Ferrari dé absolute heerser.
30 Uitlijnen
Technische Tips

Jim Ruff, Dyke Ridgley


Waarschijnlijk het meest verwaarloosde aspect van Ferrari onderhoud is het uitlijnen van de wielophanging. Toch is dit één van de meeste bepalende factoren hoe Uw Ferrari 'voelt' tijdens het rijden. Kleine afwijkingen van een paar graden of millimeters leveren belangrijke afwijkingen in wegligging en weggedrag op.