Gli Amici della Ferrari issue 159

Winter 2022

LanguageDutch language icon Dutch
EditorRicardo van Overbeek
PublishingFerrari Club Nederland
Dimensions84 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 159, Winter 2022

Table of Contents

PageSectionDescription
7ColofonColofon
9InhoudInhoud
11Hollandse nuchterheid
Ik zat nog even na te denken over de laatste Piu, die eind november gehouden werd bij PAL-V. De bevlogen presentatie die daar werd gegeven door Marco van den Bosch moest je haast wel doen geloven dat je straks eenvoudig al vliegend files kunt omzeilen of even naar London kunt om te gaan lunchen. Marco vertelde dat er rondom Londen wel meer dan honderd kleine vliegveldjes liggen, waar je met de PAL-V Liberty makkelijk kunt landen en opstijgen. Wie droomt daar niet van.... Ik heb het hier natuurlijk over de vliegende auto, die straks als de EASA ook de lichten op groen zet, onze wegen en het luchtruim ‘onveilig’ gaat maken. Zeker niet onveilig als het aan de bedenkers van de PAL-V ligt, want het beproefde principe van de gyrocopter dat wordt gebruikt is al bijna een eeuw oud. Geen probleem dus.
12EvenementenLa Ferrari incontra La Riva

Herbert Goldenbeld

Xander Tempelmans-Plat


Vanaf het moment dat we hadden ingeschreven voor deze dag hebben we er reikhalzend naar uitgekeken. Niet alleen omdat we graag meedoen met een Ferrari-rit, maar natuurlijk ook omdat er deze keer iets bijzonders aan vast zat. De Riva Society Netherlands (RSN) zou ons haar pronkstukken tonen en in ruil voor een ritje in onze Ferrari’s mochten wij een stukje met hen meevaren en het gevoel van een Riva ervaren. De RSN maakt deel uit van de overkoepelende Italiaanse Riva Historical Society (RHS). Het aantal Riva’s in ons land is relatief groot. Deels komt dit door de historische band die Nederland met dit merk heeft opgebouwd, maar vooral door het vakmanschap en uitstraling van deze klassieke mahoniehouten speedboten.
18EvenementenVijfenzeventig jaar Ferrari op Soestdijk, Antwerpen & Zoute Concours

Wouter Brand

Wouter Brand


Dit jaar bestond het merk Ferrari vijfenzeventig jaar. In tegenstelling tot de vijftigste, zestigste en zeventigste verjaardag, was de leeftijd van vijfenzeventig jaar voor het merk uit Maranello geen aanleiding voor een verjaardagsfeest in de vorm van een groot evenement in Maranello. Gelukkig waren er verschillende evenementen die deze verjaardag niet ongemerkt voorbij wilden laten gaan. Zo hadden zowel het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk (1, 2 en 3 september), het Antwerp Concours d’Elegance (11 september) als het Zoute Concours d’Elegance (8 en 9 oktober 2022) aparte klassen ter ere van deze verjaardag. Een foto-impressie.
17. Antwerp Concours d'Elegance
11 September 2022

Concours d'Elegance Paleis Soestdijk 2022
Netherlands, 1 - 3 September 2022

Image representing 13. Zoute Grand Prix, Belgium, 6 - 9 October 2022
22Evenementen40 Anni FCN dei Primi
De organisatie van een evenement met diverse vragen

Willem Meinders

Kjell Linthout, Nico Koel, Marga Meinders


Ik schrijf zaterdag 6 november 2021. Een bericht van Hans Hugenholtz, de medeoprichter van onze vereniging en oud- en erevoorzitter. Hans schrijft dat het veertigjarig jubileum van de club in het verschiet ligt en dat er in augustus 2022 een fantastisch driedaags Concours georganiseerd zal worden op Soestdijk. Corona is op zijn/haar retour, evenementen zijn waarschijnlijk weer mogelijk.
28HistorieNederland is een klassieke Ferrari rijker

Cor-Jan Warring

Archief Jeroen Berendsen


Sinds eind 2020 is Nederland weer een klassieke Ferrari rijker. Het betreft hier de laatst gebouwde 250 GT Pinin Farina Coupé met chassisnummer 2081GT. Voordat ik verder ga over deze specifieke auto, eerst iets over dit model in het algemeen.
36EvenementenGran Premio Nuvolari 2022

Wouter Brand

Wouter Brand


Een evenement in het najaar dat sinds 2018 een vaste plek op mijn agenda heeft verworven is de Gran Premio Nuvolari. De tweeëndertigste editie werd gehouden van donderdag 15 tot en met zondag 18 september 2022.
Image representing 32. Gran Premio Nuvolari
32. Gran Premio Nuvolari
Italy, 16 - 18 September 2022

42HistorieVijftig jaar Pista di Fiorano
Historie en een persoonlijke impressie - deel 1

Wouter Brand

Wouter Brand


Naast de vijfenzeventigste verjaardag van het merk zelf heeft Ferrari dit jaar nog een verjaardag te vieren. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Pista di Fiorano werd geopend, Ferrari’s eigen testcircuit op steenworp afstand van de fabriek. Een mooie aanleiding om eens nader stil te staan bij de historie van vijftig jaar Fiorano.
50EvenementenViering van het vijfenzeventigjarig bestaan van Ferrari op Belgische evenementen

Peter den Biggelaar

Peter den Biggelaar


België heeft een rijke Ferrari-historie en dus is het logisch dat enkele Belgische evenementen dit jaar stil staan bij het vijfenzeventigjarig bestaan.
Image representing Ferrari 75 Years exhibition at AutoWorld
Ferrari 75 Years exhibition at AutoWorld
Netherlands, 23 September - 4 December 2022

Image representing (27528) Bonhams | The Zoute Sale
(27528) Bonhams | The Zoute Sale
Belgium, 9 October 2022

Image representing 13. Zoute Grand Prix, Belgium, 6 - 9 October 2022
17. Antwerp Concours d'Elegance
11 September 2022

54EvenementenCars & Coffee

Xander Tempelmans-Plat


Image representing FCN Style Cars & Coffee 2022
FCN Style Cars & Coffee 2022
Ferrari Club Nederland round 15, Netherlands, 15 October 2022

58EvenementenAnnual 'Presidents' Meeting in Maranello
Vrijdag 28 oktober tot en met maandag 31 oktober 2022

Jaap Mudde

Jaap Mudde


Natuurlijk werd er weer flink gespeculeerd over de agenda van de jaarlijkse FOC meeting, die dit keer werd gehouden in Maranello. In het hol van de leeuw zogezegd. Maar zou ook het meest beladen onderwerp van het afgelopen anderhalf jaar, het nieuwe contract, ter sprake komen?
66EvenementenGoodwood Revival

Peter den Biggelaar

Peter den Biggelaar


Het is altijd een feest om naar Goodwood te gaan voor het Revival evenement op het stijlvolle circuit. Dit jaar was het voor Ferrarifans een must. Aanleiding was natuurlijk het vijfenzeventigjarig bestaan van ons geliefde merk en Lord March had bedacht dit feit te eren met een Ferrari-parade. Er deden maar liefst negenendertig klassieke Ferrari’s aan mee en niet de minste. Een deel van de Ferrari’s kwam ook in actie in diverse raceklassen. Wat bezoekers betreft was het een stuk minder druk dan voorgaande jaren. Het was hooguit druk in de rij voor eten of drinken.
Image representing (27523) Bonhams | Goodwood Revival Sale
(27523) Bonhams | Goodwood Revival Sale
United Kingdom, 17 September 2022

29. Goodwood Festival of Speed
United Kingdom, 23 - 26 June 2022

74EvenementenDoe een Plezier Rit 2022

Eva Beets, Vergilio Bloem, Marc Blom, Gairo Flores, Hugo Garritsen, Raquel Goudkamp, Roger Lomme,Xander Tempelmans-Plat


Na vier jaar stilte was er op 17 september 2022 weer ruimte in de agenda voor de traditionele ‘Doe een Plezier Rit’. Onder de bezielende leiding van Louk Reintjens en Toon van de Graaf werd weer een prachtig evenement georganiseerd voor het Kinderonderzoekfonds Limburg en hadden vijftig kinderen een geweldige dag.
Image representing Doe een Plezier Rit 2022
Doe een Plezier Rit 2022
Ferrari Club Nederland round 13, Netherlands, 17 September 2022

78VerzamelenWat is jouw favoriete Ferrari?

Hans Koomen

Hans Koomen


Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. En dan komt direct een wedervraag: 1:1 of kleiner? Om heel eerlijk te zijn, ik weet het niet.