Gli Amici della Ferrari issue 157

Zomer 2022

LanguageDutch language icon Dutch
EditorRicardo van Overbeek
PublishingFerrari Club Nederland
Dimensions82 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 157, Zomer 2022

Table of Contents

PageSectionDescription
11EditoriaalGoed nieuws!

Jaap Mudde


Maart roerde zijn staart en trakteerde Nederland op winterse taferelen. Voor het eerst in de geschiedenis van FCN mochten de deelnemers ervoor kiezen om het raspaard thuis te laten en een werkpaard mee te nemen naar het evenement. Bij aankomst in Vaals sneeuwde het behoorlijk en al snel kwam het bericht dat het bij de lunchlocatie in Duitsland niet veel beter was.., twintig centimeter sneeuw!
12EvenementenAlgemene Leden Vergadering 2022 - Uitgelaten stemming onder een blauwe hemel

Ricardo van Overbeek

Kjell Linthout


De laatste jaren leek voor de algemene ledenvergadering één gegeven vast te staan: het slechte weer. De eigenaren van niet-geschorste Ferrari’s houden voorafgaand aan de ALV het weer altijd nauwlettend
in de gaten, want regen, sneeuw en hagel waren in het afgelopen decennium eerder regel dan uitzondering.
20Het bedrijf van...De turbulente reis van houten barak naar een beurswaarde van driehonderd miljard

Martien Kooijmans

Mike Label, ASML


Wie heden ten dage een nieuwe auto bestelt met daarbij een verwachte levertijd, dient rekening te houden met een significante uitloop daarvan. Oorzaak: het grote tekort aan micro-elektronica ofwel chips. En bij Ferrari? CEO Benedetto Vigna, gaf onlangs nog aan dat zij hier aanvankelijk ook last van hebben gehad maar door de inzet van het grote aantal elektronica-ingenieurs die bij Ferrari werkzaam zijn waren de problemen toch snel opgelost.
30EvenementenDoorgewinterde helden trotseren sneeuw én pekel voor eerste FCN-rit
Giro di Tre Paesi

Harold van den Elsen, Karin van den Elsen

Patrick van Gestel, Edvar van Daalen, Jochem Nieuwkamp


Het FCN-seizoen 2022 is voor de rijders dan officieel op zaterdag 2 April 2022 van start gegaan. Om twee redenen een bijzondere rit.
Allereerst omdat enkele dagen voordat de rit zou aanvangen, we vanuit de organisatie te horen kregen dat we onze Ferrari thuis konden laten staan! Dit omwille van het voorspelde slechte weer met kans op gepekelde wegen, iets waar je een Ferrari liever niet aan wilt onderwerpen.
Ten tweede omdat op de bewuste zaterdagochtend er in de voorafgaande nacht twintig centimeter sneeuw was gevallen op de lunchlocatie in Duitsland.
34KlassiekersEen gestaag groeiende klassiekerverzameling

Henk de Vries

Henk de Vries


Naar aanleiding van het verzoek om kopij van leden wil ik graag mijn ervaringen met klassieke Ferrari’s met u delen. Ik kan met enige tussenpozen een aantal verhalen aanleveren, hopelijk met mooie foto's en aardige achtergrondinformatie.
38EvenementenBourtanger Moeras Rally

Jeroen van der Sleen

Cor Jan Warring, Ruben de Vries


De weergoden zijn ons gunstig gestemd als we Zaterdagochtend 23 April de twaalf cilinders van onze Ferrari wakker maken.
Het is een bijzonder moment want mijn vrouw en ik gaan voor de eerste keer sinds ik lid ben van deze fantastische club meedoen aan een rit, namelijk de Bourtanger Moeras Rally.
Onwetend wat ons allemaal te wachten staat laten we de olie lekker warm worden en zetten we koers richting Emmen.
44Historie1947: Ferrari’s eerste jaar (deel II)
Enzo realiseert zijn droom in de nadagen van de oorlog

Wouter Brand

Wouter Brand


In het kader van het vijfenzeventigjarige bestaan van Ferrari blikken we terug op Ferrari’s eerste jaar; 1947.
Met de veertien wedstrijden waar Ferrari’s in 1947 aan deelnamen als rode draad, werpen we een blik op de gebeurtenissen op autogebied, de evenementen die opkwamen of na de oorlog weer werden hervat, de deelnemers en de resultaten.
62EvenementenFCN Trackday Meppen
28 april 2022

Arie Vliegenthart

Gairo Flores, Cor-Jan Warring


Na een lange tijd zonder trackdays was het nu eindelijk weer zover; ik heb het echt gemist en keek er al weken naar uit. Op een veilige en verantwoorde manier je Ferrari de sporen geven op een afgesloten circuit zijn voor mij toch echt de krenten in de pap van het Ferrari-(be)leven. Ondanks dat de jaartjes aardig beginnen te tellen voor mijn youngtimer, blijf ik erbij dat je hem beter ‘goed kan gebruiken’ dan dat hij alleen voor de zondagse mooi-weer-ritjes de garage uit komt.
68GeschiedenisSpa Classic is terug!

Peter den Biggelaar

Peter den Biggelaar


Na twee jaar van gedwongen inactiviteit konden toeschouwers en deelnemers eindelijk weer genieten van de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van een echt internationaal circuitevenement voor klassieke auto’s: Spa Classic!
74EvenementenFCN Style Cars & 0.0% Beer

Gert Jan Derksen, Gairo Flores, Petra Frings, Ruben de Vries


Van een golfclub in de ochtend via de Brabantse wegen naar Lieshout in de middag, de thuisbasis van Bavaria.
78VerzamelenDe basis van een handbouwmodel

Hans Koomen

Hans Koomen


In de huidige tijd worden handbouwmodellen in 1:43 en andere schalen vanuit de computer gescand of geprint waarna het vrij eenvoudig is om ze te dupliceren.
In de jaren tachtig was dat niet zo makkelijk. Toen werd met de hand in “modelwas” een model gevormd waarvan met messing een “master” voor duplicatie werd gemaakt. Mislukken was geen optie, want dan kon je opnieuw beginnen.
In die tijd was witmetaal eigenlijk de enige mogelijkheid. Kits en bouwdozen waren ontzettend populair, en knutselen was “in”.