Gli Amici della Ferrari issue 156

Lente 2022

LanguageDutch language icon Dutch
EditorRicardo van Overbeek
PublishingFerrari Club Nederland
Dimensions82 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 156, Lente 2022

Table of Contents

PageSectionDescription
11EditoriaalHet voorrecht genaamd vrijheid

Jaap Mudde


Wij zijn met de evenementencommissie het jaar vol goede moed gestart met het optuigen van een mooie kalender voor 2022. De commissie draait weer op volle toeren en een positief gevoel van ‘schouders eronder’ heeft zich van ons meester gemaakt.
Het evenementenprogramma ‘Passion and Pleasure’ staat inmiddels op onze website, variërend van een Cars & Coffee tot de buitenlandreis en alles wat daar tussen zit.
14Historie1947: Ferrari’s eerste jaar
Enzo realiseert zijn droom in de nadagen van de oorlog

Wouter Brand

Wouter Brand


Het debuut van Ferrari in Mei 1947. Dat eerste jaar van Ferrari is om meer redenen interessant. Deze naoorlogse periode, waarin weer ruimte kwam voor creativiteit, ondernemerschap en autoracen, is niet alleen boeiend vanuit Ferrari-perspectief, maar ook - of zelfs nog meer - als je iets verder uitzoomt.
Wat gebeurde er allemaal op autogebied in Italië in 1947? Welke vooroorlogse evenementen werden weer voor het eerst hervat? Welke nieuwe initiatieven van autowedstrijden kwamen er op?
20Het bedrijf van...Een kleurrijk paradijsje van twaalfduizend vierkante meter
Kwekerij Ome Joop
‘Ik was er aan toe om een mooie exclusieve auto te kopen van een merk waar beleving in zit en dan kom je natuurlijk uit op een Ferrari’
44GeschiedenisMeera S
Het lelijke eendje is nog steeds geen zwaan

Niels Schouten

RM Sotheby's, Archief Redactie


Michelotti, die in opdracht van Saoedi-Arabisch toenmalige Prins Mitab ben Abdallah ben Abdelaziz al Saoud een Ferrari 400i mocht verbouwen.
46EvenementenNederlanders in de Historic Challenge

Hugo Garritsen

Hugo Garritsen


In de afgelopen wintermaanden kwamen diverse nieuwe klassieke ferrari’s op nederlands kenteken. Na het structureel afnemen van het klassiekerbestand binnen de clubgelederen de laatste jaren, hopen de liefhebbers deze prachtige machines binnenkort weer in actie te zien. Ooit waren de Nederlanders goed vertegenwoordigd in de Maranello Historic Challenge. Om u alvast op te warmen voor al dat moois, een overzicht van wat onze clubleden aan de start brachten.
57Off RoadFCN goes offroad?

Ricardo van Oosterbeek


Tien jaar geleden zou menig Ferrarist voor gek zijn versleten met de aankondiging dat Ferrari met een SUV zou komen.
Toch is het inmiddels bijna zover en gaat het onwaarschijnlijke zich dan toch voltrekken...
60PassioneSoms is de wens de vader van de gedachte
Clublid Dirk Swinkels nam alvast een voorschot en maakte van zijn Ferrari een MAX’ Ferrari...
De kersverse wereldkampioen Formule 1 heeft in 2016 vier races gereden met een Ferrari-krachtbron in zijn Toro Rosso STR 11. Drie keer behaalde hij er punten mee, dus wat dat betreft heeft hij er vast een positief gevoel aan overgehouden. Hoe hij tegenover deze wens staat, is bij de redactie niet bekend, maar deze Ferrari kan hij vast niet missen!
62HistorieOpmerkelijke voorlopers van de Purosangue: Size XXL

Niels Schouten

Archief Redactie


Met de steeds duidelijker wordende tendens naar SUV’s en crossovers in het luxere segment moest ook Ferrari er een keer aan geloven.
Na Porsche, Lamborghini, Bentley, Aston Martin, Rolls-Royce en Maserati, lijkt er voor het eerst in de geschiedenis een vierdeurs automobiel uit de fabriekspoort in Maranello te gaan rollen.
Het zal ongetwijfeld een ander publiek trekken dan het huidige gamma modellen. Ferrari bleef tot de komst van de nu als ‘Purosangue’ bekend staande auto trouw aan maximaal twee portieren, maar dat wil niet zeggen dat er geen modellen met vier deuren bestaan!
72GeschiedenisCustom Meade

Niels Schouten

Archief Redactie


Eens in de zoveel tijd kom je een auto tegen waarvan je het bestaan niet weet en waarvan je je niet kunt herinneren hem eerder tegengekomen te zijn.
In de huidige tijd is het werelwijde web daarvoor een uitkomst. Maar als je interesse is gewekt door een artikel van ruim een halve eeuw geleden is de vraag of er daar voldoende informatie over is te vinden.
80VerzamelenHet lange wachten is beloond!

Hans Koomen

Hans Koomen


Vier nieuwe met de hand gebouwde modellen van mijn duitse vriend Ivo Buchs zijn eindelijk gearriveerd. Ik wil het er niet over hebben, maar de afgelopen jaren waren op veel gebieden voor heel veel mensen een uitdaging; 2022 ziet er voorlopig gelukkig beter uit.