Gli Amici della Ferrari issue 155

Winter 2021

LanguageDutch language icon Dutch
EditorRicardo van Overbeek
PublishingFerrari Club Nederland
Dimensions82 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 155, Winter 2021

Table of Contents

PageSectionDescription
11EditoriaalCavallino Rampante

Jaap Mudde


Zoals bij de meeste grote en kleine organisaties wordt eens in de zoveel tijd het logo opgepoetst. Bij kleine bedrijven zijn die wijzigingen vaak groter dan bij grotere met een sterk merkimago. Dan wordt er vaak heel subtiel iets veranderd, waarbij je vaak niet eens ziet dat er iets is gewijzigd. Ook Ferrari is de afgelopen periode bezig
geweest om meer eenheid te creëren in een wirwar van logo’s en uitingen.
12EvenementenEindelijk weer de weg op met Flitsmeister en de gunfactor ...

Elisabetta Leijssenaar, Jacques Leijssenaar

Edvar van Daalen


Na eerdere solo FCN Olympic-tochten in onder andere Friesland en op de Veluwe, rij- den we nu naar Waalwijk en hebben er veel zin in. Een van de voornaamste reden om lid te worden van de FCN was om deel te nemen aan gezamenlijke ritten!
16Historie1971: Alfa Romeo verslaat Ferrari
De moeder die terugsloeg ...

Wouter Brand

Wouter Brand


“Oggi ho ucciso Mia Madre”, oftewel, “vandaag heb ík mijn moeder vermoord”.
Dit waren volgens de overlevering de woorden die Enzo Ferrari op 14 Juli 1951 sprak. Op die dag, dit jaar zeventig jaar geleden, behaalde Froilan Gonzalez in de Grand Prix van Engeland de eerste overwinning in het Wereldkampioenschap Formule 1 voor de Scuderia Ferrari door de tot dan toe oppermachtige Alfa Romeo’s te verslaan.
34EvenementenDTM op Assen
In the Cathedral of Speed

Marco Kamperman

Marco Kamperman


In het weekend van 18 en 19 September 2021 kwam het DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) naar het TT Circuit van Assen, the Cathedral of Speed. Voor ronde zes van het kampioenschap kwam het gezelschap naar Nederland. Voor het eerst mochten fans weer op het paddock en er was weer een echte pitwalk. Iedereen genoot met volle teugen, zowel de fans als de coureurs. Het werd een prachtig weekend met mooi weer en veel actie op en naast de baan.
42VerzamelenWanneer ben ik echt tevreden?

Simon van de Vlekkert

Simon van de Vlekkert


Met moeite kon ik mijn nieuwsgierigheid bedwingen toen ik nummer 153 van de GAdF op tafel zag liggen. Eerst wat eten en dan rustig doorbladeren was het plan. Uiteraard even kijken of mijn artikel erin is opgenomen, wat bevestigd wordt op pagina zeventig. Ik besluit de GAdF van voren af aan door te nemen om de redactie de credits te geven die zij verdient. Want hoewel er door de evenementencommissie bijna niets te organiseren valt, is er toch weer een prachtig clubblad naar de leden gegaan. Chapeau!
46EvenementenGran Premio Nuvolari 2021

Wouter Brand

Wouter Brand


Van Donderdag 16 tot en met Zondag 19 September vond de éénendertigste editie plaats van de moderne Gran Premio Nuvolari.
Wat was het fijn om er weer bij te kunnen zijn, in een jaar waarin niet alle evenementen hebben kunnen plaatsvinden zoals gepland. Een extra reden om even na te genieten aan de hand van een terugblik in foto’s...
50Het bedrijf van...De Koala Express

Martien Kooijmans

Kevin Kosman


Geen bron van mystiek en detectives, maar van duizenden kilo’s friet en mayonaise.
58ReizenZeven stroken vol raspaarden

Michel van der Jagt, Denise van de Jagt

Michel van der Jagt, Denise van de Jagt


Op zoek naar de zon, een leuk tijdverdrijf of een nieuwe auto? Dubai heeft het allemaal...
62EvenementenVernasca Silver Flag 2021
Kijkend door een rietje...

Wouter Brand

Wouter Brand


Als een kind bij een langzaam opendraaiende toegangspoort van een pretpark. Als een koe die na een lange tijd weer de wei in mag. Zo voelde ik me ongeveer toen ik op zaterdagochtend 11 september 2021 Castell’Arquato binnenliep, het normaal zo vredige middeleeuwse plaatsje in het uiterste westen van de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna.
Eén keer per jaar vormt de plaats het decor voor de start van de Vernasca Silver Flag.
66EvenementenVoorgenomen winterslaap onderbroken
FCN-rit Farina

Karin van den Elsen, Harold van den Elsen

Karin van den Elsen, Harold van den Elsen


Normaliter staat 11 november in het teken van de start van het nieuwe carnavalseizoen, iets wat een Brabander niet ongemerkt voorbij laat gaan. De opleving van de coronabesmettingen zorgde er echter ook dit jaar voor dat het elfde van de elfde-pleinfeest te Overloon niet doorging. Elk nadeel heeft zijn voordeel en als gezamenlijk feesten niet mag, dan maar een eigen feestje creëren door de laatste individuele FCN-rit “Farina” te rijden.
70EvenementenZoute Concours d’Elegance 2021
Als Pinguïns in de woestijn ...

Wouter Brand

Wouter Brand


In het tweede weekend van Oktober vond op de golfbaan van Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist het Zoute Concours d’Elegance plaats. En hoewel auto’s op een golfbaan zo onnatuurlijk zijn als pinguïns in de woestijn, bood het groene glooiende tapijt veel ruimte en een mooi decor voor een selectie fraaie klassiekers, waaronder een aantal bijzondere ferrari’s. En de weergoden waren in een goede bui!
74VerzamelenHet is niet altijd wat het lijkt ...

Hans Koomen

Hans Koomen


Af en toe vraag je je letterlijk af wat een eigenaar bezielde en ga je op zoek naar het verhaal. Soms wordt een auto met een succesvolle reden verbouwd of aangepast, maar in de meeste gevallen is het waarom de grote vraag.
Op dit moment heb ik dat ook bij nieuwe Ferrari’s, die met een bepaalde kleur of streep, de link naar het verleden proberen te leggen. Als een auto qua ontwerp teruggrijpt naar het verleden kan ik dat nog wel begrijpen, maar een 488 Pista in Mille Miglia-kleuren en zelfs en racenummer dat herleidt naar een Ferrari 340 MM uit 1953... dat snap ik niet.
78EvenementenVoltooiing van de FCN Olympics

Jos van Steijn

Edvar van Daalen, Xander Tempelmans Plat


Op Zaterdag 16 Oktober werd na de Lampredi-, Busso-, Forghieri-, Chiti-, Farina-, Bertone en Vignale-rit de reeks afgesloten met de Ferrari-rit.
Daarmee werden de FCN Olympics in een bewogen jaar voltooid. De meeste ritten werden afgelopen jaar individueel ondernomen, maar gelukkig konden de laatste drie gezamenlijk worden verreden.