Gli Amici della Ferrari issue 154

Herfst 2021

LanguageDutch language icon Dutch
EditorRicardo van Overbeek
PublishingFerrari Club Nederland
Dimensions90 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 154, Herfst 2021

Table of Contents

PageSectionDescription
11EditoriaalHet blijft toch een Italiaan…

Jaap Mudde


Op vakantie richting Italië. Vliegen was nog geen optie, dus werd ons vervoermiddel de Ferrari (laag vliegen kon wel).
Koffers en losse zaken gaan in de kofferbak van de California, maar wel zodanig dat de kap nog wel open kan. In de kofferbak staan diverse waarschuwingen waar de bagage dan wel
en vooral niet kan liggen in verband met het openen van de kapconstructie.
12EvenementenDe Busso-route - Geen hordes Chinezen maar Ferrari-vrienden

Maarten van der Sluys, Jantine van der Sluys

Maarten van der Sluys, Jantine van der Sluys


Door het coronavirus was het sociale leven bijna tot stilstand gekomen en de FCN-evenementen werden nogal door ons gemist.
De FCN Olympics boden daarom een leuk alternatief. Met twee andere clubleden spraken we af om op 20 Juni de Busso-route te rijden. We kozen deze route omdat deze voor ons allemaal mooi centraal ligt.
14PassioneMaranello voor Dummies

Roger Lomme

Roger Lomme


Maranello, de geboorteplek van iedere Ferrari sinds 1948. Voor velen het absolute Mekka, voor de buitenstaander een plaatsje waar een sportwagen wordt gebouwd, niet meer en niet minder.
20EvenementenDe Forghieri rit
FCN Olympics

Martien Kooijmans

Martien Kooijmans


De FCN Olympics een bijzonder mooi initiatief waarbij de FCN evenementen-commissie tien prachtige ritten op zorgvuldige wijze heeft samengesteld.
Iedere rit is genoemd naar een persoon die in het verre verleden een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de succesvolle historie van Ferrari.
IOn de routeboeken wordt deze persoon door niemand minder dan Kees van Stokkum nauwkeurig omschreven en ook deze keer valt tot mijn genoegen op dat Kees een aantal feiten over ing. Mauro Forghieri publiceert die ik nog nergens ben tegengekomen.
26HistorieFerrari in Corse in Salita
I primi anni (1919-1937)

Wouter Brand

Wouter Brand


Cuneo-Colle della Maddalena, Parma-Poggio di Berceto, Vittorio Veneto-Cansiglio.
Het zijn de namen van historische Italiaanse heuvelklims en zeg nou eerlijk, alleen deze namen spreken toch al tot de verbeelding?
Deze heuvelklims vormden jarenlang het podium voor een competitie tussen bekende én minder bekende Italiaanse bolides tegen het decor van een prachtig glooiend Italiaans landschap.
Laten we ons eens verdiepen in deze minder bekende vorm van autosport én de connectie met Ferrari.
50HistorieDe 348 in oude glorie hersteld

Roger Lomme

Peter Grootswagers, Phan Vu Nguyen, Archief


'Luister eens, ik kan een 348 kopen en die schijnt van ene Hans Hugenholtz te zijn geweest, daar heeft hij mee geracet, zegt jou dat wat?'
'Ja tuurlijk, dat is de mede-oprichter van de FCN. Die heeft de hele Ferrari Challenge op poten gezet, maar heeft ook over de hele wereld geracet, niet alleen met Ferrari’s. Zal ik jullie met elkaar in contact brengen?'
62HistorieBegunstigerclub ASCARI ‘viert’ dertigjarig jubileum

Pascal Goldewijk, Tim Satijn

Kjell Linthout, Archief


2021 is het dertigjarig jubileumjaar van AsCaRi. Dit jubileum hadden wij graag met u begunstigers willen vieren. Het is namelijk alweer vijf jaar geleden, dat wij ons vijfentwintigjarig jubileum vierden bij Forza Service te Oss. De tijd is snel gegaan. ook heeft u in een eerder nummer (GAdF nummer 136) de ontstaansgeschiedenis van AsCaRi en de groei naar hoe we het nu kennen kunnen lezen.
66EvenementenDe Chiti-rit
FCN Olympics

Karin van den Elsen, Harold van den Elsen

Karin van den Elsen, Harold van den Elsen


Na een kleine vakantieonderbreking, kropen we weer achter het stuur van de 488 Spider voor een van de FCN Olympics ritten. Op Donderdag 12 Augustus om 9.00 uur vertrokken we richting het startpunt in Zwolle. Het was mooi weer en we gingen dus positief van start bij alweer onze vijfde FCN Olympic etappe, de Chiti-rit.
68HerinneringenEen weerzien vierendertig jaar later ...
Ricordi del Passato

Ruben van Heusden

Ruben van Heusden


In 1987 zat ik op tienjarige leeftijd in de vijfde klas van de Haarlemse Beatrix-school en ging altijd op mijn skateboard naar school. Op een dag kwam ik thuis en wat stond er voor de deur? Een hagelnieuwe echte Ferrari Testarossa...
72EvenementenNa dertienduizend dagen weer tifosi tussen de oranje gekleurde duinen - Dutch Grand Prix 2021

Niels Schouten

Marco Kamperman, Ferrari SpA


In recente edities van uw lijfblad heeft u alles kunnen lezen over de geschiedenis van Ferrari tijdens de Nederlandse Grote Prijs op Zandvoort. Inmiddels heeft de aanleiding van deze artikelenreeks plaatsgevonden en kan er dus een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd worden.
Sinds GAdF nummer 8 was het niet meer mogelijk verslag te doen van de verrichtingen van de Scuderia Ferrari op het Noord-Hollandse duinencircuit, maar op 5 September 2021 was het eindelijk weer zover.
86VerzamelenEen ander virusje ...

Hans Koomen

Hans Koomen


Verzamelen blijft een vervelend hardnekkig ding waar je nooit van af komt. Mijn opa zei het al; ‘er zit tussen je oren een klein duiveltje dat fluistert net zoals in de Suske en Wiske af en toe iets waar je bijna niet aan kunt ontkomen.’ Van bijvoorbeeld Tecno of MR? tsja, een goed punt...