Gli Amici della Ferrari issue 150

Herfst 2020

LanguageDutch language icon Dutch
EditorRicardo van Overbeek
PublishingFerrari Club Nederland
Dimensions110 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 150, Herfst 2020

Table of Contents

PageSectionDescription
9ColofonColofon
11InhoudInhoud
14JubileumnummerGli Amici della Ferrari #150

Riccardo van Oosterbeek


Voor u ligt een bijzonder nummer van de Gli Amici della Ferrari: nummer 150. Bijzonder vanwege het getalsmatige. Bijzonder omdat er géén evenementenverslagen in staan, simpelweg omdat er door de Coronapandemie geen evenementen hebben plaatsgevonden in de afgelopen periode. Maar zeker ook bijzonder vanwege de inhoud van dit nummer. Het is een bundeling geworden van de passie rondom ons merk, met bijdragen van zeer gewaardeerde schrijvers.
18EvenementenPirelli Ferrari Trofeo Classic

Robin Biesbroek

Ferrari North Europe, Stuart Farnham


Het ‘vijf seconden’ signaalbord wordt getoond en mijn hartslag slaat op tilt. Vijf seconden tot mijn eerste race in mijn Ferrari 348 op Brands Hatch, een circuit waar ik nog nooit op heb gereden, terwijl de regen met bakken uit de lucht komt. Was dit een goed idee? Al veertien jaar lang wil ik meedoen met de Pirelli Ferrari Trofeo classic races. Deze worden georganiseerd door de Ferrari Owners Club UK en zijn open voor Ferrari’s met bouwjaren tot en met 1999.
26GeschiedenisEnzo Ferrari, handelaar in onderdelen en automobielen 1920 - 1929
De basis van een imperium

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


In de loop der jaren heb ik in Gli Amici della Ferrari af en toe verslag mogen doen van mijn bevindingen van onderzoek naar Ferrari’s handel en wandel in de jaren vóórdat hij zijn eigen automerk had opgericht. Over zijn start in de zakelijke automobielwereld werd in dit orgaan enkele jaren geleden een uitgebreid artikel onder de kop Enzo Ferrari’s zakelijke activiteiten 1920 – 1922 gepubliceerd [1]. In de epiloog schreef ik onder andere ‘(...) De Italiaanse (Modenese) historici zijn nu aan zet om verder te speuren in de plaatselijke archieven om te proberen meer informatie (foto’s?!) Uit die tijd te vergaren (...)’.
66ActueelFerrari-mondkapje in plaats van champagne

René Bonaparte

René Bonaparte, Absolute Motors


Met meer geluk dan wijsheid waren wij op het juiste moment op de juiste plaats en bemachtigden wij een Ferrari 812 GTS. Sinds 1998 genieten wij van de heerlijke twaalfcilindersound van onze 512, waaraan we sinds 2017 een 599 toegevoegd hebben. Vaak hebben wij de wens uitgesproken ooit vanuit een twaalf cilindercabrio naar dit fantastische geluid te kunnen luisteren. Helaas zou dit slechts mogelijk zijn wanneer we op zoek zouden gaan naar één van de klassiekers zoals de 575 Superamerica of de iconische 365 GTS/4 Daytona. Van een dergelijke zoektocht is het nooit gekomen, bleef er nog wat te wensen over en droomden wij lekker verder met onze 512 en 599.
70GeschiedenisFerrari-geschiedenis op circuit Zandvoort (deel II): Oude duinpaarden van stal gehaald

Niels Schouten

Nationaal Archief, Archief Hans Hugenholtz, Archief Redaktie


3 Mei 2020. Het stond bij veel liefhebbers met grote letters in de agenda. Het Formule 1-circus zou na vijfendertig jaar naar ons land terugkeren, maar het werd met een jaar uitgesteld. Inmiddels is het Formule 1-seizoen onderweg en overheerst een Engelsman al enige jaren. Ook in de jaren zestig deden de Britse coureurs en teams van zich spreken in een periode met ups en downs voor de renstal uit Maranello.
108VerzamelenDe broodbus en wat andere vondsten

Hans Koomen

Hans Koomen


De oorsprong van de ‘Breadvan’, een van de meest karakteristieke Ferrari’s uit de jaren zestig, begon met een conflict eind oktober 1961. Dit geschil, tussen de vrouw van Enzo en verschillende belangrijke werknemers had tot gevolg dat Ferrari veel mensen kwijtraakte, waaronder ingenieurs Carlo Chiti en Giotto Bizzarrini. Een van de laatste projecten waar zij bij Ferrari aan werkten, was de 250 GTO, die uiteindelijk werd voltooid door Mauro Forghieri en Scaglietti.