Gli Amici della Ferrari issue 143

Winter 2018

Language Dutch language icon Dutch
Editor André Hoffstedde [ad-interim]
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 320 x 300 mm

Dutch language icon Cover Ferrari 250 GT Pininfarina Coupé

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 143, Winter 2018

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Behoorlijk wisselende emoties dit laatste kwartaal van 2018. Zo bereikte ons het bijzonder trieste nieuws van het overlijden van een clublid. Ik kan u verklappen dat dit mijn laatste voorwoord in ons fraaie clubmagazine zal zijn. Na acht jaar in het bestuur waarvan zeven jaar als uw voorzitter, vind ik het tijd om het stokje over te dragen aan uw nieuwe voorzitter. Ik kan me geen beter afscheid wensen na een bijzonder geslaagd jubileumjaar. Eerst de tiende editie van onze Doe een Plezier Rit op zaterdag 29 september waar wij mede dankzij ondze hoofsponsors, alle FCN-deelnemers, de motoriseerde politie, Stichting VSOP en vele anderen maar liefst tachtig kinderen met een ongeneeslijk zeldzame ziekte een fantastische en zonovergoten dag hebben bezorgd. Zaterdag 13 oktober was ons grote jubileumfeest, vijfendertig jaar jong alweer.
11 Contenuto Inhoud
13 Colofon Colofon
14 Eventi In standje 'P' en 'L' door de Elzas

Roger Lomme

Roger Lomme


Je zult maar recent je Ferrari hebben verkocht, dientengevolge niet meer inschrijven op FCN-evenementen, en plots worden gebeld door vicevoorzitter Stephan Tot dat er op de aanstaande vierdaagse minibuitenlandrit een plekje is vrijgekomen. Je mag alsnog inschrijven, mits je een mooi fotoverslag maakt en dan mag het bij hoge uitzondering met je Duitse bolide, hierna schuldbewust te benoemen als 'P'? Maar natuurlijk! Geld overmaken (geen 0,02% rente voor de club ...), alleen de voorpret is door die korte tijdspanne maar heel kort. Zaterdag het telefoontje en donderdag al op pad. In huize Lomme is dat mogelijk want vrouwlief gunt haar man een dergelijke uitspatting.
26 Eventi ASCARI on Tour
22 september 2018

Bas van der Aa

Phan Vu Nguyen


Begin augustus kreeg ik een e-mail met daarin de vraag of ik op 22 september beschikbaar zou zijn voor een extra evenement dat de FCN zou organiseren op die dag en waarbij fanatieke helpers nodig waren. In september volgde een andere e-mail waarin meer informatie over het ingelaste evenement werd gegeven. In totaal zouden er die dag dertien helpers benodigd zijn. We dienden ons om 8.45 uur op het parkeerterrein naast Munsterhuis Sportscars b.v. te Hengelo te melden en verdere infromatie zou ter plaatse volgen.
32 Bella Storia Nederlands oudste Ferrari('s)

Wouter Brand

Wouter Brand, Martien Kooijmans, RM Auctions


Bij jubilea hoort terugkijken. Zo ook dit jaar, waarin de FCN zijn vijfendertigste verjaardag viert. Herinneringen ophalen, wegdromen bij memorabele momenten en een beetje week worden bij foto's uit de beginjaren. Het blijf intrigerend om te zien en te lezen hoe die beginjaren van de FCN waren, zeker in de context van vandaag. Dat geldt ook voor de beginjaren van Ferrari. In dit laatste nummer in ons jubileumjaar kijk ik terug op de beginjaren van Ferrari door een Nederlandse bril. Wat zijn de oudste Ferrari's met Nederlandse geschiedenis? En wat is Nederlands oudste?
40 Eventi Doe een Plezier Rit 2018
Niet vanzelfsprekend, het moet toch maar weer even neergezet worden...

Louk Reintjens

Kjell Linthout, Roger Lomme, Edwin van Nes, Bob Santifort, Michel Sjollema


Dit jaar was het niet zo gemakkelijk. Onze keuze was gevallen op jeugdigen met een zeldzame aandoening zonder eigenlijk precies te weten wat dit inhoudt. Een aandoening is pas zeldzaa, als deze voorkomt bij minder dan één op de tweeduizend mensen en chronisch en invaliderend is of vroegtijdig overlijden tot gevolg heeft.
50 Eventi Groot feest bij Forza Service

Roger Lomme

Roger Lomme


Op 15 september werd het vijfentwinstigjarige bestaandsfeest van Forza Service gevierd. Vrienden en bovenal klanten waren enkele weken voorafgaand op ludieke wijze uitgenodigd. Iedereen ontving een briefje met daarbij een speciale sleutelhanger met aan één zijde de tekst 'Biglietto d'ingresso per l'anniversario'. Verder stond er nog de tekst 1/499 op, wat deed vermoeden dat de genodigde nummer 1 van 499 zou zijn. Niets is echter minder waar, volgens eigenaar en oprichter Alex Jansen staat iedere klant van Forza op nummer één, en zo kwamen 499 nummers één op deze zaterdagavond samen in Oss. Er was groots, nee, héél groots uitgepakt.
54 Het ontstaan van het merk Ferrari De start van het imperium
Deel VIII: 1945-1947

Martien Kooijmans

Archief MV Collection, Martien Kooijmans


Eind april 1945 hadden de geallieerde de laatste Duitse bezetters uit Italië verdreven en kort daarna op 2 mei 1945 was de oorlog in het land voorbij. Ondanks dat Italië nog in chaos verkeerd en er een golf van wraak en vergelding over het land spoelde was voor Enzo Ferrari het tijdstip aangebroken om een start te maken met de constructie van zijn raceauto's. De Italiaanse klanten plaatsten hun laatste orders met slijp- en freesmachines. Vanaf begin 1945 liep de omzet terug. De Italiaanse industrie was zwaar beschadigd door talloze bombardementen en de Duitse oorlogsindustrie plaatste geen orders mee. Auto-Avio Costruzioni onderging kort na de oorlog een ingrijpende transitie. Veel werknemers verloren daarbij hun baan wat de gemeenschap van Maranello maar moeilijk kon verkrippen. 'Che Follia' werd er geroepen, 'Wat een waanzin, Ferrari gaat raceauto's bouwen ten koste van zijn florerende machinebouw.'
60 Eventi Giubileo di Trentacinque Anni
Zaterdag 13 oktober

Peter Pronk

Roger Lomme, Kjell Linthout


Het belooft een zonnige en warme najaarsdag te worden wanneer Anny en uw schrijver deelnemen aan de feestelijke jubileumdag. Een kleine 45 minuten rijden naar Hotel Heerlijckheid van Ermelo via de A28 vanuit Zwolle is ook voor onze Ferrari California30 een mooi begin van een feestelijke dag.
68 Behind the Scenes Deelnemen aan de Ferrari Tribute to the Mille Miglia
Niet voor poetsers en posers, wel voor de rijders en (wed)strijders

Harold van den Elsen

Ferrari Media, Official Photographer Srls


Onze FCN organiseert meerdere evenementen per jaar. Diegene die wel eens betrokken is geweest bij het inplannen en organiseren van een evenement weet hoeveel werk dat is. Hoe moeilijk moet het dan wel niet zijn, om een meerdaagse rally met tweehonderd wagens te organiseren over een heel eiland zoals Sicilië of met zeshonderd wagens zestienhonderd kilometer in vier dagen door heel Italië. Je geloof het niet als je het zelf niet hebt meegemaakt, maar de Italianen onder leiding van het Ferrari Tribute event team lukt het. Hierbij voor degene die met zijn Ferrari minimmaal éénmaal in zijn leven terug wil naar het Mekka van de Ferrari-rally, een toelichting in twee delen; eerst de Mille Miglia en in het volgende nummer de Targa Florio.
74 Eventi Maranello Bezoek
Het was geen droom maar een geweldige ervaring

Cor Jan Warring

Cor Jan Warring


'Een volledig verzorgd bezoek aan de Ferrari-fabriek voor twee personen!' Deze zin staat met grote, gele letters in de uitnodiging van de FCN Più Pubquiz in december 2017. Ik vind het leuk om mee te doen aan een quiz of prijsvraag dus zonder deze geweldige hoofdprijs had ik mij ook wel ingeschreven, maar nu moest ik wel meedoen.
78 Behind the Scenes The Wizard of Oss

Roger Lomme

Alex Jansen


Forza Service uit Oss bestaat 25 jaar. Hoog tijd voor een interview met de grondlegger en eigenaar Alex Jansen. Persoonlijk ken ik Alex al zo'n jaar of zestien, dus ik durf aan een interview wel twee broodnodige voorwaarden te stellen: geen telefoon en voor zover mogelijk 'rustig' terrein. Beide lukken uiteindelijk, de telefoon gaat uit en we zitten in 'het penthouse' aan de Galliërsweg, een prachtig kantoor op de bovenste verdieping van Forza Service.
86 Passione Schoonzonen en Ferrari's

Roger Lomme

Roger Lomme


Al vaker schreef ik in deze contreien dat ik niet graag opviel met mijn Ferrari. Het ermee opvallen was absoluut geen doel op zich, het ging om mijn eigen vermaak. Toch, als ik heel eerlijk ben, 'gebruikte' ik de Ferrari wel heel soms met dat doel. Het doel heiligde de middelen, of eigenlijk, er was een veel hoger doel mee gediend ...
88 Behind the Scenes Feest 35 jaar Ferrari Club Nederland
Als de maan vol is, schijnt ze overal ...

Ricardo van Oosterbeek

Roger Lomme


... ofwel, als iemand gelukkig is kan iedereen dat zien. En 'gelukkig' is onze club zeker! Vijfendertig jaar inmiddels en dat moest worden gevierd!
92 Eventi FOC Annual Meeting

Ben van Leliveld

Ben van Leliveld


Ferrari had de tweede Ferrari Owners Club vergadering van dit jaar gepland tijdens de Finali Mondiali in Monza. De finaleraces van alle Challenge-series waren van vrijdag 2 november tot en met zondag 4 november. Op zondag vond het galadiner plaats onder leiding van marketingdirecteur Emanuele, waarbij de bestuursleden van maar liefst 38 Ferrari Owners Clubs uit de hele wereld aanwezig waren. Dat was de hoogste score tot nu toe; in totaal zijn er 42 clubs.
94 Verzamelen The devil is in the details ...

Hans Koomen

Hans Koomen


Verzamelen is een beetje een verslaving, ziekte, tic, of een kleine afwijking van het 'normale' menselijke gedrag, aldus mijn vrouw en velen met haar. Vrouwen met een verzameling zijn een stuk zeldzamer en dat zal dan wel weer genetisch zijn bepaald. Vooral op het gebied van alles was met wielen te maken heeft zijn 'wij', ik spreek even voor mezelf en mijn 'vrienden', nogal in de meerderheid.