Gli Amici della Ferrari issue 142

Herfst 2018

Language Dutch language icon Dutch
Editor Ben van Leliveld [ad-interim]
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 102 pages, 320 x 300 mm

Dutch language icon Cover De vlag in top tijdens 'Italia a Zandvoort'

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 142, Herfst 2018

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Als club gaan we een ijzersterk en bijzonder tweede deel van ons jubileumjaar meemaken. Zaterdag 29 september de alweer tiende editie van de Doe een Plezier Rit en vervolgens op zaterdag 13 oktober ons jubileumfeest. Immers is het alweer vijfendertig jaar geleden dat op initiatief van Hans Hugenholtz en Nico Koel onze fraaie club werd opgericht. In het begin vooral een club die ook graag met de Ferrari's wilde racen, waaruit later de Ferrari Challenge is voortgekomen!
11 Contenuto Inhoud
13 Colofon Colofon
14 Historie Nineteeneightythree

Ricardo van Oosterbeek

Archief


In het jaar voorafgaand aan het Orwelliaanse jaar nineteeneightyfour werd de Ferrari Club Nederland opgericht. Maar wat gebeurde er in 1983 nog meer? Om u een tijdsbeeld te geven, volgt een opsomming van enkele nieuwefeiten uit dat jaar.
16 Clubgeschiedenis Het ontstaan en de eerste jaren van de FCN

Ricardo van Oosterbeek

Archieven Hans Hugenholtz en Nico Koel


Op 30 janurari 1983 werd de Ferrari Club Nederland officieel tot leven gebracht. Het aantredende bestuur bestond uit de oprichters Hans Hugenholtz jr., Nico Koel en wijlen Steven Sandberg. Vijfendertig jaar later is het tijd geworden voor een schritelijk retrospectief en hebben wij een gesprek met twee van de drie oprichters.
24 Behind the Scenes 35 jaar ledengroei en clublidnummers ...

Ricardo van Oosterbeek

Ferrari Club Nederland


Bij de oprichting van de Ferrari Club Nederland is al in een zeer vroeg stadium de importantie van het clublidnummer onderkent. Enzo Ferrari werd clublidnummer één, Prins Bernhard werd officieel clublidnummer twee, destijds voorzitter Hans Hugenholtz clublidnummer drie.
28 Clubgeschiedenis De evenementen van de FCN door jaren heen

Ricardo van Oosterbeek

Archief


De Ferrari Club Nederland is opgericht om gezamenlijk met 'bloedverwanten' te genieten van onze Italiaanse bolides. Dat deze opzet alleen al in numeriek opzicht geslaagd is mag wel worden gesteld: maar liefst 342 evenementen werden er door de jaren heen georganiseerd.
36 Clubgeschiedenis Gli Amici della Ferrari
35 jaar passie in woord en beeld

Ricardo van Oosterbeek

Archief


Het werd in het interview met Hans Hugenholtz en Nico Koel al gememoreerd: ook ons clubmagazine Gli Amici della Ferrari bestaat 35 jaar!
44 Evenementen FCN Corse Ferrari di Corsica

Peter Diepenmaat

Peter Diepenmaat


De telefoon gaat: 'Wij hebben al ingeschreven, jullie gaan toch ook?' Ik weet even niet waar het over gaat maar het kwartje valt al snel. De uitnodiging voor de FCN buitenlandrit is net verstuurd en de bestemming dit jaar is het mooie eiland Corsica. Aan de andere kant van de lijn zijn Paul en Sylvie. Zij hebben niet veel woorden nodig om ons te overtuigen het inschrijfformulier zo spoedig mogelijk te retourneren. Corsica is door ons nog niet eerder bezocht en staat hoog op onze 'bucket list'. Nu begint de voorpret totdat we over zes maanden met de Ferrari de veerboot oprijden.
56 Behind the Scenes 35 jaar publiciteit

Niels Schouten

Archief


Momenteel heeft u nummer 142 van de GAdF in handen. Het met huisvlijt gemaakte magazine is inmiddels uitgegroeid tot een heus magazine waar menig commerciële publicatie jaloers op kan zijn. In deze publicaties wordt uiteraard veel geschreven over ons favoriete merk en veelal betreft het auto's en eigenaren die binnen uw club grote bekendheid genieten. Sinds het ontstaan van uw club is er echter ook regelmatig ruimte voor de FCN in het algemeen of een van de evenementen ingeruimd in de nationale schrijvende pers. Wanneer de FCN de handen ineensloeg met de organisatie van commerciële beurzen (Interclassics) of evenementen (Italia a Zandvoort), ontving dit de nodige aandacht. Wij beperken ons hier echter tot de besloten clubbijeenkomsten.
60 Evenementen Venezia del Nord, de dag na Pink Floyd

Oscar en Marianne Brocades Zaalberg

Kjell Linthout, Roger Lomme


Medio maart 2018 vertelde een vriend dat eind juni Pink Floyd speelde in de Ziggo Dome. Nu was het helaas in de vorm van Roger Waters, maar de vervolgen tijden herrezen. Stiekum dacht ik aan het idee dat Nick Mason toch meespeelde en zijn oude GTO parkeerde in Amsterdam. Twee dagen later kreeg ik via een vrij ingewikkelde omweg, de uitnodiging van de FCN om samen met de moderne Ferrari's mee te doen met een klassiekerrit Venezia del Nord. Qua planning best spannend omdat we vrijdagavond tot laat in Amsterdam waren, terwijl zaterdagochtend het evenement al begon. Ik moest denken aan Nick Mason en het leek mij een goed idee om met de 275 naar Amsterdam te rijden, deze te parkeren bij de Ziggo Dome en vervolgens na het concert door te rijden naar de polder.
68 Evenementen Rally Dei Tre Castelli
1985-2018

Karin Klaui, Harold van den Elsen

Harold van den Elsen, Kjell Linthout


Het voordeel van een actieve club als de FCN, met vijfendertig jaar op de teller, is dat er een mooie historie van gebeurtenissen achter ons ligt. Één daarvan is een kastelenrally die in 1985 door de toen nog dertig jaar jongere rallyspecialist Dries Jetten was uitgezet en waaraan toendertijd vijfentwintig Ferrari's deelnamen. De typen van toen: achtmaal een 308, een trio 365's en een duo 246's die werden aangevuld met onder andere de typen 250, 330, 400, 512, Mondial en Testarossa. Deze rit was de inspiratiebron voor Frank Kivits en Peter Pronk om dezelfde drie kastelen van toen nogmaals als vertrek-, pauze- en aankomstpunt te nemen.
76 Fraaie Historie Vijftig jaar Ferrari Daytona
Deel II: Dutch Daytonas

Wouter Brand

Archief Wouter Brand


'Als u benieuwd bent naar de Daytona's met Nederlandse historie vraag ik nog even geduld. Die historie is te omvangrijk en gevarieerd om ook hier aan bod te laten komen; van prototype tot orginele Competizione, van conversions tot orginele Spyders. Wordt vervolgd.'
Met deze cliffhanger eindigde het eerste deel van mijn tweeluik over vijftig jaar Ferrari Daytona. In dat eerste deel heeft u in algemene zin kennis kunnen nemen van de verschillende versies en bijzonderheden van de 365 GTB/4. Hoogste tijd om een blik te werpen op de Daytona's met Nederlandse historie.
84 Passione Hoe bijzonder is het bezit van een Ferrari eigenlijk?

Roger Lomme

Roger Lomme


Na 17 jaar Ferrari-bezit heb ik afscheid genomen van het hebben van een Ferrari. Bij velen wekt dat plots de verdenkmaking op dat ik 'dus' ook geen Ferrari-liefhebber meer zou zijn ... gezien de vele positieve reacties die ik op een eerder artikel heb ontvangen blijkt de metafoor met de bloedmooie vrouw het meeste begrip op te leveren en is mijn reactie dan ook als volgt: ik ben 17 jaar getrouwd geweest met een aantal temperamentvolle Italiaanse schonen en na een flitsscheiding met mijn laatste en meest vileine exemplaar verpand ik mijn hart plots aan een degelijke Duitse en kijk van zijn levensdagen niet meer op of om van een Italiaanse schone ... gelooft u het zelf?
86 Het ontstaan van het merk Ferrari Ferrari's erbarmelijke oorlogsjaren

Martien Kooijmans

Archief MV Collection, Martien Kooijmans


Enzo Ferrari heeft in zijn autobiografie 'Le mie gioie terribili' aangegeven dat zijn leven vanaf september 1943 door de Tweede Wereldoorlog op losse schroeven kwam te staan. Een van de oorzaken was dat hij contacten onderhield met allerlei groeperingen zoals de partizanen van het verzet, de SS, de fascistiche, de communistische en socialistische partij.
Dit resulteerde in zeer riskante situaties. Ontelbare leden van de fascistische partij (waar ook Ferrari lid van was) en de SS werden door de partizanen vermoord. Zijn vriend Eduardo Weber uit Bologna werd ontvoerd en is nooit meer teruggevonden. Ugo Gobatto, de baas van Alfa Romeo, werd voor de poort van het bedrijf vermoord. De fascistische Zwarte Brigade en SS'ers joegen op hun beurt weer achter de partizanen aan en namen fun familieleden in gijzeling om ze te dwingen zich aan te geven. Ook Ferrari was erg bang dat hem iets zou overkomen. Dat gebeurde dan ook maar het onheil kwam van boven.
92 Evenementen 'Doe een Plezierritten' door de jaren heen

Ricardo van Oosterbeek

Archief


Voor de buitenstaander is de Ferrari Club Nederland een gesloten bolwerk. Toch zijn er twee evenementen waarbij de club naar buiten treedt: Italia a Zandvoort en de Doe een Plezier Ritten.
98 Verzamelen 15 jaar een hobby ...

Hans Koomen

Hans Koomen


Ik was een jaar of zeventien, pokdalig en met grote bril en ik maakte de omgeving onveilig op mijn Kreidler RMC. Daarnaast plakte ik weleens een straaljager of Spitfire in elkaar van de befaamde Revell en Heller bouwdoosjes. In mijn slaapkamer stond één Ferrari-model, een 312T4 in schaal 1:14. Boven mijn bureau hing een artikel uit de Telegraaf met de introductiefoto van de nieuwe Ferrari Testarossa; die heeft er jaren gehangen.
Dat was het begin van een afwijking die tot op de dag van vandaag voortduurt.
101 In Memoriam Sergio Marchionne
17 juni 1952 - 25 juli 2018

Ricardo van Oosterbeek


Sergio Marchionne, CEO van onder andere Ferrari, is op 25 juli 2018 op 66-jarige leeftijd plotseling overleden. Plotseling voor de buitenwereld, want vlak na zijn dood bleek dat Marchionne al langere tijd ernstig ziek was, maar dit zelfs voor zijn naaste omgeving geheim heeft weten te houden.