Gli Amici della Ferrari issue 141

Zomer 2018

Language Dutch language icon Dutch
Editor Ben van Leliveld [ad-interim]
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 86 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 141, Zomer 2018

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Ons jubileumjaar is alweer halverwege en we hebben een vliegende start gemaakt met onze evenementen. De start van ons rij-seizoen was een vroege opening op zaterdagavond 24 maart jongstleden met een heuse nachtrally. Een uitdaging voor menig equipe om gebruik makend van verschillende navigatiemethoden op het einddoel te finishen. Het was vooral ook heel gezellig en zoals beloofd eindigde het nachtwerk aan de bar onder het genot van de welverdiende versnaperingen.
11 Contenuto Inhoud

Phan Vu Nguyen


13 Colofon Colofon
14 Evenementen Più della Ferrari bij Forza Service in Oss
Zaterdag 10 maart - Forza Service, Oss

Niels Schouten

Edvar van Daalen


Dat de organisatie er telkens weer in slaagt een prachtig Più-evenement te organiseren, is inmiddels wel bekend. Ook hun improvisatietalent werd in het verleden meermalen op de proef gesteld. Dat was voorafgaande aan deze Più-editie geen uitzondering. De beoogde spreker moest wegens zware zakelijke belangen deze dag aan zich voorbij laten gaan. Nu was dat allemaal heel begrijpelijk, en wat in de kan zit verzuurt niet, maar het zette de organisatie voor de keuze de Più te moeten annuleren of een alternatief te bedanken.
18 Evenementen Notturno competivio nel centro dell'Ollanda

Dirk Swinkels

Cairo Flores, Roger Lomme


Dirk en Ilona Swinkels waren ten tijde van dit evenement één van de nieuwste FCN-leden die aan de andere deelnemers van die dag werden voorgesteld. Hier volgt het levendige relaas door de ogen van Dirk.
24 Ferrari Geschiedenis Honderd jaar Ferrari-automobilisme: 1917-2017
deel IV

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


In 2017 is veel aandacht besteed aan het fenomeen Ferrari en het in de openbaarheid verschijnen van de eerste auto's van dit merk. In de dertig jaar vóór 1947 had Enzo Ferrari zich van een aanvankelijk onopvallende figurant in autokringen opgewerkt tot een internationaal bekende manager en organisator. Daarmee construeerde hij een solide fundament voor zijn ambitie: het racen met auto's onder zijn eigen naam. In de vorige edities van GAdF heeft u aan de hand van drie schetsen het initiële verloop van Ferrari's leven, onderneming en mijn eerste bezoek aan Maranello kunnen lezen. In deze laatste schets blik ik terug op mijn herinneringen die werden opgewekt door een recente tour met klassiekers.
34 Mijn Autoleven Aloha Hawaii, de wind in de zeilen

Dion Bosch

Kjell Linthout, Geordy Bloem


Wisten jullie dat de serie Magnum P.I. die op TV werd uitgezonden tussen 1980 en 1988 niet alleen een combinatie was van actie, comedy en drama? Magnum P.I. was één van de eerste series die geregeld op zoek ging naar de impact van de Vietnamoorlog op de Amerikaanse culturele 'psyche'. Deze serie was uniek in het Medialandschap van Amerika in de jaren tachtig. Voor het eerst schetste een televisieserie een positief beeld over een Vietnamveteraan.
In die tijd keken vele van ons ook de 'good cop, bad cop'-serie Miami Vice met Don Johnson op zoek naar gerechtigheid in de witte Testarossa. Samen met de rode 'Magnum' Ferrari 308 GTS; dé iconen uit de jaren tachtig. De serie Magnum P.I. werd opgenomen in Hawaii en in het eerste seizoen reed Tom Selleck met een 308 GTS uit 1978 (met carburateurs). In het tweede em derde seizoen werd een 308 GTSi uit 1980 ingezet en halverwege de vierde serie verscheen een 308 GTS QV op de buis. Mooie herinneringen, thuis op de bank genieten van die rode Italiaanse 308 Targa met als achtergrond surfersparadijs Hawaii. Goed voor een uurtje per week dromen in de Hollandse huiskamer.
40 Het ontstaan van het merk Ferrari Ferrari's erbarmelijke oorlogsjaren
Deel VI: 1944-1945

Martien Kooijmans

Archief MV Collection, Martien Kooijmans


Enzo Ferrari has in 1942 een groot perceel grond gekocht in de gemeente Fiorano en liet daarop een privéwoning bouwen. Daar bleef het niet bij: een vijftal nabijgelegen percelen volgend van in totaal 306.000 m2. Op 30 november 1942 diende Enzo Ferrari een vergunningsaanvraag in bij de Podesta van Maranello voor de bouw van een nieuwe stabilimento op het kadastrale nummer 428, een trapeziumachtig perceel aan de Strada Nazionale Abetone - Brennero. Vervolgens lukte het om op 16 december 1942 een perceel aan de andere kant van de weg over te nemen van de familie Colombini ter grootte van bijna twee hectaren met daarop de Fondo Cavani. De ingang van de fondo (boerderij) lag op de plaats waar nu het Cavallino Ristorante ligt.
46 Passione Over nomenclatuur, numerologie en Ferrari

Roger Lomme

Roger Lomme


Om dit artikel te beginnen toch maar eerst de definitie volgens de Dikke van Dalen: nomenclatuur is het stelsel van regels voor naamgeving en numerologie is de leer van de getallensymboliek. Cijfers en getallen houden meer in dan alleen een cijfermatige waarde. Getallen vertegenwoordigen trillingen.
48 Evenementen Cars & Coffee FCN style

Jaap Mudde

Kjell Linthout


Het is soms moeilijk om een vorige editie te overtreffen. Waar de allereerste Cars & Coffee FCN Style in 2016 zich nog kenmerkte door zijn eenvoud met onder andere zeer korte routes, een snackbarachtige lunchlocatie aan het spoor en een foodtruck in het bos, was Cars & Coffee FCN Style 2017 alweer iets luxer opgezet. Degenen die erbij waren herinneren zich vast nog wel die unieke lunchlocatie op de voormalig Philips Campus. Het uitzicht op de topetage van de parkeergarage waarop de Ferrari's stonden geparkeerd was ongeëvenaard.
52 Reizen Eindbestemming Maranello
deel II

Niels Schouten

Niels Schouten


Een uur of twee noordwaards rijden vanaf Modena bevindt zich het oudste automobiel-epicentrum van Italië, rondom de steden Turijn en Milaan. Een link met Ferrari is nooit ver te zoeken.
60 Evenementen Track evening
Vrijdag 11 mei 2018

Kevin Rosman

Gairo Flores


Zoals de meeste mensen weten is ons merk nauw verbonden met de racerij. Daarom is het fijn dat we toch nog een evenement konden organiseren om onze raspaarden uit te laten op het mooie circuit van Zandvoort. Er is duidelijk te zien dat de autosport weer opleeft in Nederland en dat het circuit zowel op de baan als daaromheen een flinke opknapbeurt ondergaat. Zou het dan toch zover komen dat naast de FCN ook de F1 ooit terugkeert?
64 Fraaie Historie Vijftig jaar Ferrari Daytona (I)

Wouter Brand

Archief Wouter Brand


In 2018 is het vijftig jaar geleden dat de Ferrari 365 GTB/4 op de Parijse autotentoonstelling zijn debuut maakte en in die afgelopen vijftig jaar is er veel over de Daytona geschreven. Vaak ook veel van hetzelfde. Vandaar dat u hier geen informatie vindt over de achtergrond van de naam, de technische specificaties of rij-impressies. Dat een Daytona zwaar stuurt bij lage snelheden maar op hogere snelheid helemaal in zijn element komt, of een zoveelste variant daarop, kunt u elders lezen.
Gelukkig maar, want mijn rijervaring met een Daytona beperkt zicht tot de passagiersstoel, een heerlijk rondje op Zandvoort (bedankt Ronald Leerdam)!
Graag deel ik hier diverse weetjes over de Daytona, die soms pas opvallen wanneer je er plezier in hebt om jarenlang informatie te verzamelen en te vergelijken.
74 Evenementen Scopri i dintorni Zutphen

Annette van Brakel, Marcel van Brakel

Kjell Linthout


Wij zijn nieuw bij deze bijzondere club, de FCN. Wij zijn sinds eind Januari de trotse eigenaren van onze eerste Ferrari, een rode F430 Spider. Wat een bella machina, een drom en een groot genot. En wat doe je als eerste als trotse eigenaren van een Ferrari; je aanmelden bij de FCN natuurlijk! We mochten lid worden en hebben daarna direct ingeschreven voor een leuk evenement waar wij van onze eerste rit bij de FCN, de 'Scorpi i dintorni Zutphen', hebben genoten. In één woord geweldig!
80 Evenementen Ferrari Racing Days
11 t/m 13 mei 2018, Spa-Francorchamps

Carel Ruigrok

Phan Vu Nguyen


Op donderdag 10 en vrijdag 11 mei bezocht ik de Ferrari Racing Days op het prachtige Spa-Francorchamps circuit. Hoewel het officiële evenement plaats zou vinden van vrijdag 11 tot en met zondag 13 mei was het circuit op de woensdag en donderdag ervoor ook al open voor de Ferrari Challenge-coureurs die volop de gelegenheid kregen om hun bolides te testen op het circuit.
84 Verzamelen Deadlines ...

Hans Koomen

Hans Koomen


Laatst kreeg ik van Ben het bericht dat ik de laatste was die nog geen artikel had ingelever; oeps! Door de drukte van de afgelopen weken, als horeca-ondernemer heeft een lekker zonnetje voor- en nadelen, was ik er nog niet aan toegekomen ...
86 Mutaties Mutaties leden / begunstigers