Gli Amici della Ferrari issue 140

Lente 2018

Language Dutch language icon Dutch
Editor Ben van Leliveld [ad-interim]
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 74 pages, 320 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 140, Lente 2018

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Wat een mooie start van ons jubileumjaar waarin we 35 jaar jong zijn geworden. Onze algemene ledenvergadering op zondag 28 januari jongstleden gehouden in het Nationaal Militair Museum op de voormalige luchtmachtbasis in Soesterberg. Een spannende locatie. Het was mooi om te zien dat, mede dankzij het fraaie weer, diverse clubleden met hun Ferrari waren gekomen.

Een bijzondere Gli Amici della Ferrari, immers de eerste zonder Roger Lomme als hoofdredacteur. Omdat de vacature nog niet is ingevuld, zal ik ad interim deze functie vervullen.
11 Contenuto Inhoud

Phan Vu Nguyen


13 Colofon Colofon
14 Evenementen Algemene Ledenvergadering 2018

Niels Schouten

Kjell Linthout


Het jubileumjaar 2018 begon traditioneel met de algemene ledenvergadering. De laatste jaren waren we gewend geraakt aan indrukwekkende automobiele locaties, maar dit jaar bleek de plek een voor velen onbekend maar zeer gewaardeerd museum te zijn: het Nationaal Militair Museum in Soest.
20 Evenementen Formule 1 kijken bij Kroymans

Xander Tempelmans Plat

Edvar van Daalen


Zoals elk jaar werden de begunstigers bij Kroymans uitgenodigd om een Grand Prix te komen kijken. In verband met de drukte in de eerste helft van het jaar, waaronder het zeventigjarige jubileum van Ferrari en de presentaties van de 812 Superfast, kozen we deze keer voor de Gran Premio di Abu Dhabi.

De finalerace, ook wel bekend als de race in de zandbak van de Verenigde Arabische Emiraten, werd verreden op zondag 26 november 2017.
24 Ferrari Geschiedenis Honderd jaar Ferrari-automobilisme: 1917-2017
deel III

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum, Archief Adolfo Orsi


In 2017 is veel aandacht besteed aan het fenomeen Ferrari en het in de openbaarheid verschijnen van der eerste auto's van dit merk, zeventig jaar geleden. In de dertig jaar vóór 1947 had Enzo Ferrari zich van een aanvankelijk onopvallende figurant in autokringen opgewerkt tot een internationaal bekende manager en organisator.
Daarmee construeerde hij een solide fundament voor zijn ambitie: het racen met auto's onder zijn eigen naam. In de vorige editie van GAdF heeft u aan de hand van twee schetsen het initiële verloop van Ferrari's leven en onderneming kunnen lezen. In deze GAdF leest u het derde kader, vijftig jaar nadat Ferrari zijn eerste autosport-actie ondernam, over mijn eerste bezoek aan Maranello. In het volgende nummer geef ik een terugblik vanaf opnieuw vijftig jaar verder.
30 Mijn Autoleven 'Een roosje, m'n roosje'

Dion Bosch

Kjell Linthout, Familie Olij


Tijdens de laatste ALV in het Nationaal Militair Museum te Soest werd ik door Stephan Tot voorgesteld aan de heer en mevrouw Olij. Op de vraag of zij in een interview iets meer zouden willen vertellen over hun gezamenlijke autopassie, antwoordden ze direct: 'Ja, leuk.'

Deze vijfde editie van de serie 'Mijn Autoleven' nemen Huib en Marleen Olij ons mee in hun leven waarin rozen, mooie auto's en de autosport centraal staan.
36 Ferrari Geschiedenis Ferrari's fortuinlijke oorlogsjaren - deel V: 1940-1943
Het wonderbaarlijke ontstaan van het merk Ferrari

Martien Kooijmans

Archief MV Collection, Martien Kooijmans


Enzo Ferrari had één passie: competitie-auto's bouwen in een eigen bedrijf. Dat gebeurde nadat hij in 1939 Alfa Romeo had verlaten. In mijn voorgaande editie kwamen zijn eerste twee raceauto's uitgebreid aan de orde, de typo's AAC 815. Vanaf 1940 waren er serieuze plannen om zijn type 815 in grotere series te produceren. Giovanni Bianchi Anderloni, secretaris van het Registro International Touring Superleggera bevestigde mij dat zijn grootvader serieuze gesprekken had gevoerd met Enzo Ferrari. Niet alleen gesprekken over de productie van meerdere 'Torpedino Brescia Roadster' body's maar er kwamen ook andere wensen ter tafel. Het zou niet blijven bij de twee AAC 815's. Er zijn bewijzen dat Ferrari nog een viertal ijzers meer in het vuur had.
44 Evenementen De Più Pubquiz

Dion Bosch

Edvar van Daalen


Door de toenemende populariteit van de subquiz in ons land kwamen Erwin Sakkee en zijn echtgenote Heleen op het idee om een heuse FCN-quiz te organiseren, al snel de 'Più Pubquiz' genoemd. Samen met André Hoffstedde vormden zij de quizmasters. Op zaterdag 9 december van het afgelopen jaar was het zover. Buiten sneeuwde het, binnen stonden de radiatoren aan.
48 Reizen Eindbestemming Maranello
deel I

Niels Schouten

Kjell Linthout, Niels Schouten


Modena. De stad en directe omgeving zal het gaat van de autoliefhebber sneller doen kloppen. Niet alleen Ferrari, maar ook Lamborghini, Pagani, Maserati en Adonis bevinden zich op een steenworp afstand van elkaar. Tel daar nog de inmiddels ter ziele zijnde merken Bugatti (de Italiaanse variant), DeTomaso, Stanguellini en Cizeta bij op en je kan met recht spreken van Supercar valley.
56 Fraaie Historie Carrozzeria Allemano en Ferrari

Wouter Brand

Archief Wouter Brand


De historie van Ferrari is dermate rijk en divers, dat er diverse creaties, feiten en gebeurtenissen zijn die in de loop der jaren naar de achtergrond verdwijnen. Dat geldt zeker voor de Ferrari's met een carrosserie van Carrozzeria Allemano. Grote kans dat er bij u nog geen lampje gaat branden. Precies de reden om er eens langer bij stil te staan.
64 Evenementen FOC Annual Meeting

Ben van Leliveld

André Hoffstedde, Ben van Leliveld


Tijdens onze ALV van 28 januari jongstleden heb ik stilgestaan bij de relatie met de fabriek, Ferrari S.p.A. Daar maakte ik ook melding van het feit dat de Annual Meeting voor alle Ferrari Owners Clubs op initiatief van Ferrari was uitgesteld naar 9 en 10 februari 2018.
70 Verzamelen Oud versus nieuw

Hans Koomen

Hans Koomen


Tegenstellingen die ook op ons geliefde merk grote invloed hebben. Vroeger was alles beter, of het wordt steeds beter, het is net waar je van houdt. Naast leeftijd en tijdsgeest beleeft iedere liefhebber dat "net" even anders en de persoonlijke voorkeuren worden vaak vol vuur verdedigd. In zeventig jaar is het merk totaal veranderd, iets waarover de meningen ook flink verschillen. Tijd brengt verandering, passie is daarentegen iets blijvends. Ferrari is passie, en dat vuur brengt de wereld al ruim zeventig jaar in vervoering.
74 Mutaties Mutaties leden / begunstigers