Gli Amici della Ferrari issue 139

Winter 2017

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 94 pages, 230 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 139, Winter 2017

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Het jubileumjaar, waarin ons mooie merk zeventig jaar jong is geworden, zit er bijna op. Een jaar met gemengde gevoelens. Immers, daar waar onze club op 12 januari opende met een geweldige display van klassieke Ferrari's op de InterClassics in het MECC, hadden we dat Ferrari voor alle eigenaren en de officiële Owner Clubs groots zou uitpakken met mooie evenementen in de wereld, in Nederland in het bijzonder en natuurlijk rond Maranello.
11 Contenuto Inhoud
13 Colofon Colofon
15 Column De DTM-test
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Rogier Lomme


Ik ben een fervent YouTube-kijker, avonden lang volg ik al jaren de verrichtingen van Schmee150, Seen through Glass, SuperCars of London, Seb Delanney, Mo Vlogs, Mr JWW, Salomondrin en vele anderen, stuk voor stuk lieden die op een aanstekelijke wijze zo goed kunnen weergeven waarom auto's zo geweldig zijn. Omdat alle YouTubers regelmatig hun vierwielers wisselen en daarnaast ook regelmatig persintroducties van nieuwe auto's verslaan, geeft dat een heel aardige indruk van wat er zo allemaal aan leuk speelgoed op de markt is of gaat komen.
16 Evenementen Rheinland Tour

Leo Etman

Edvar van Daalen, Frank Kivits


Werkelijk de héle dag en nacht vóór de Rheinland Tour regent het zonder ophouden. Hopelijk regent het geen afmeldingen morgen. kort voordat we opstaan stopt het met regenen. We vertrekken volgens plan om half acht. Onderweg naar Arnhem krijgen we nog wel een paar buitjes, maar het valt best mee. Later op de dag tijdens de start van het evenement vallen er zelfs geen druppels meer, en warempel op de Posbank aangekomen, breekt daar niet echt de zon langzaam door ...?
20 Even Voorstellen Het geluid van die V12, V8 en V10's brengt mij tot tranen
Ton van Lint
22 Ferrari Geschiedenis Enzo's ongewenste kinderen

Niels Schouten

Niels Schouten, Archief


Tijdens dit jubileumjaar passeren overal de fraaiste modellen uit de geschiedenis van Ferrari de revue. Is het niet een thema op autoshows en evenementen, dan wordt er wel wat geschreven over de iconen die de fabriekspoorten in Maranello hebben verlaten. De afgelopen zeventig jaar heeft Ferrari ook grote invloed gehad op een aantal auto's die niet vanaf de Via Abetone de wijde wereld in reden. Hoewel de 'Gestione Sportiva' adres houdt op de Via Enzo Ferrari, doelen we juist op bolides waar het Ferrari-paard nooit op heeft gestaan en waarbij Ferrari toch op één of andere manier aan de wieg stond van het ontstaan ervan. Dat zijn er waarschijnlijk meer dan u dacht. Vooral in de jaren zestig ontstonden er diverse auto's nadat de initiatiefnemers gebrouillerd waren geraakt met Enzo Ferrari. We nemen u graag mee naar een aantal verhalen. Uiteraard is de keuze volstrekt subjectief, onvolledig en bovenal vaak gebaseerd op niet verifieerde verhalen. Maar leuke anekdotes levert het zeker op.
28 Evenementen De onneembare vesting in Maranello, of toch niet?
70 jaar Ferrari-feest in Maranello

Roger Lomme

Roger Lomme


Ik kondige al eerder aan zoveel mogelijk '70-jaar-feestjes' dit jaar te willen bezoeken, maar 'the holy grail', het feest in Maranello, leek een onneembare vesting ...
34 Mijn Autoleven Bella's in de Betuwe
Els Jacobs & Pieter Hol

Dion Bosch

Dion Bosch, Els Jacobs, Phan Vu Nguyen


Eind september vierde Roger Lomme zijn vijftigste verjaardag met een rally. Omdat er tijdens de rally gewisseld werd van navigator, een grappig onderdeel van de rally, werd Els Jacobs mijn navigator. Het was een leuke tocht en de sfeer was erg gemoedelijk. Terwijl haar levensgezel Pieter Hol met zijn Ferrari 456 en een andere navigator rondstuurde, vertelde Els over haar passie voor klassieke Italiaanse auto's en haar liefde voor de Franse Bulldog, een toch wel bijzondere combinatie. 's Avonds tijdens het diner vroeg ik Els en Pieter of ze het leuk zouden vinden een keer iets meer te vertellen over hun leven met auto's, en zo geschiedde. Halverwege oktober, op een mooie nazomerdag reed ik richting de Betuwe.
40 Evenementen Een exclusief lidmaatschap
Bianco e nero: una storia passata

Oscar Brocades Zaalberg

Oscar Brocades Zaalberg, Alex Jansen, Michelotto


Juli 2013. We staan in een lange file van Rimini naar Bologna. Mijn vlucht van half zes nadert met rasse schreden en misschien wat dit wel een voorteken. Marianne vraagt nog of we zullem omkeren wat het ziet er niet goed uit. Ik geef echter nog wat extra gaf als de weg vrij is en haal net op tijd de vlucht naar Brussel. Eenmaal in het vliegtuig bekruipt mij toch een gevoel van onbehagen, want er zijn erg veel voortekenen.
46 Evenementen 70 jaar Ferrari wereldwijd
1947 - 2017

Phan Vu Nguyen, Roger Lomme, Cor van den Boogaard, Wouter Brand, Fred Buitelaar


Dat Ferrari 70 jaar bestaat zal niemand zijn ontgaan dit jaar. Verschillende clubleden en begunstigers hebben in binnen- en buitenland diverse evenementen bezocht.
50 Ferrari Geschiedenis 100 jaar Ferrari automobilisme
1917 - 1947

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum, Archief Adolfo Orsi


In 2017 is veel aandacht besteed aan het fenomeen Ferrari en het in de openbaarheid verschijnen van de eerste auto's van dit merk, zeventig jaar geleden. In de dertig jaar vóór 1947 had Enzo Ferrari zich van een aanvankelijk onopvallende figurant in de autokringen opgewerkt tot een internationaal bekende manager en organisator. Daarmee construeerde hij een solide fundament voor zijn ambitie; het race met auto's onder zijn eigen naam. Aan de hand van vier kaders wil ik de start, nu honderd jaar geleden, en het verloop van Ferrari's leven en onderneming op een beknopte manier weergeven. De eerste twee schetsen, met een tussensprong van dertig jaar, zijn gebaseerd op historische informatie en volgen hieronder. De laatste twee, na vijftig en honder jaar, zijn een bundeling van feiten en persoonlijke notities en ervaring uit mijn tientallen jaren lange relatie met het merk uit Modena/Maranello en zullen in de komende editie van de GAdF aan bod komen.
56 Evenementen Der Bergwald Tour

Robert Cromheecke

Twan Aldenzee, Frankt Kivits, Thomas Naumann


Het is vrijdagochtend 6 oktober. Nadat de Nederlandse ochtendspits op zijn bestemming is aangekomen, stappen we in de Ferrari 430 en sturen we oostwaarts. We hebben een flinke tocht voor de boeg want we worden rond 15 uur verwacht bij Eberlein Automobile GmbH, gelegen aan de Leipziger Straße te Kassel, Duitsland. Deze stijlvolle plek is door Twan Aldenzee en Rob van Thiel gekozen als verzamel- en startpunt van Der Bergwald Tour, het mini-buitenlandevenement als afsluiter van het Ferrari-seizoen.
60 Ferrari Geschiedenis Het tijdperk van de Montagna Spider (III)
Europees heuvelklim kampioenschap (IV)

Peter den Biggelaar

Archief Jean-Louis Bezemer


In voorgaande edities van de GAdF heeft u al kennis kunnen maken met de Montagna Spiders. In het eerste deel hebben we seizoen 1965 behandeld en in deel twee kwamen de seizoenen 1966 en 1967 aan bod. In het laatste deel van dit drieluik staan de seizoenen 1968 en 1969 centraal.
68 Fraaie Historie Ferrari 70-uitvoeringen

Wouter Brand

Wouter Brand, Ferrari


Veertig jaar Ferrari werd gevierd met de Ferrari F40, vijftig jaar met de Ferrari F50, zestig jaar met de Ferrari 612 Sessanta (herinnert u zich deze nog?). En zeventig jaar? Met zeventig unieke 'liveries', speciale uitvoeringen van bestaande typen, geïnspireerd op modellen en momenten uit zeventig jaar Ferrari-historie. Een mooie aanleiding om die historie eens in te duiken aan de hand van deze Ferrari 70-uitvoeringen.
76 Ferrari Geschiedenis Zeventig jaar Ferrari-historie (IV)
Het wonderbaarlijke ontstaan van het merk Ferrari

Martien Kooijmans

Archief, Jean-Louis Bezemer, Martien Kooijmans


Op 10 september 1939 werd door Enzo Ferrari het bedrijf Auto Avio Costruzioni opgericht. Hij had hiermee de basis gelegd om zijn grote wens te vervullen: raceauto's bouwen die ooit zijn eigen naam zouden dragen. Bij een nieuwe onderneming hoort een nieuw bedrijfslogo. Het oude logo van de Scuderia Ferrari uit 1937 onderging een facelift met als resultaat een verbeterde weergave van de Cavallino Rampante. In dit logo staat het paard met beide benen op de grond en niet meer met het rechter achterbeen vooruit. Bewust gedaan of een vergissing? De raceauto werd gemoderniseerd. De Italiaanse vlag traditioneel bovenaan, de achtergrond in geel gekleurd met blauwe letters, allebei de kleuren van de stad Modena.
84 Evenementen Forza Ferraridag op Vliegbasis Volkel

Jos Klijn


10e editie van de Forza Ferraridag voor Stichting Dream4Kids. Deze stichting vervult wensdromen van kinderen met een trauma als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding, mishandeling of misbruik of verlies van een ouder.
86 Ferrari Geschiedenis Ferrari 250 GTE 2+2
La Relazione Olandese

Marcel Wallenburg

Marcel Wallenburg


Ergens rond 2004 onstond er bij Ferrari-archivaris Jean-Louis Bezemer thuis een heus GTE-project. Het ging hier echter niet om een autorestauratie ... Samen met Wouter Brand, Peter den Biggelaar en Hans Banninga, leden van 'Telaio' (chassisnummer), kwamen we regelmatig bij Jean-Louis Bezemer thuis, om hem te helpen met zijn archief. Dagenlang artikelen sorteren op tipo en chassisnummer en gezellig bijkletsen over de laatste Ferrari-nieuwtjes. Er kwamen uiteraard ook aardig wat GTE-artikelen voorbij. En toen is het eigenlijk al een beetje vanzelf begonnen.
88 Verzamelen Nieuwe klassiekers

Hans Koomen

Hans Koomen


Op dit moment is 1:43 een schaal die wat minder populair wordt. Veel fabrikanten zoals BBR, Technomodel, CMC en ook goedkopere (B-)merken zoals GT Spirit en KKK brengen verrassend mooie klassiekers uit in grotere schalen. Helaas is dat niet mijn verzamelgebied, ik houd me alleen bezig met 1:43. Daarin worden nieuwe modellen juist schaarser. Ik ben afhankelijk van heruitgaves van BBR, en af en toe een nieuw auto.
Twee voorbeelden zijn de hier getoonde Lusso's van BBR. Twee prototypes die onder de naam RGM worden gemaakt. De BBR's zijn van resin, ofwel hars, gemaakt, maar mijn voorkeur heeft het traditionele witmetaal. Ik ben daarin afhankelijk van kits die ik bij een aantal bevriende bouwers laat maken. Zelf knutselen is geen optie, daar ben ik simpelweg niet geschikt voor.
90 Passione Einde van een tijdperk ...

Wouter Bekker

Roger Lomme


... er zijn er in de historie van Ferrari talloze te noemen. De periode waarin Enzo Ferrari er de scepter zwaaide eindigde in 1988, in de sportwagenracerij viel voor Ferrari het doek in 1973, het einde van de V12 in de Formule 1 kwam na het seizoen 1995, Luca de Montezemolo zwaaide in Oktober 2014 af als president van Ferrari. Allemaal markante keerpunten in de geschiedenis van het merk. Ook ons clubverband is bekend met dit fenomeen ...