Gli Amici della Ferrari issue 138

Herfst 2017

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 90 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Ferrari California

Marc de Haan


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 138, Herfst 2017

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


In de eerste plaats hoop ik dat u van een ontspannen zomervakantie hebt kunnen genieten. Het weekend van 1 en 2 juli stond in het teken van het ook internationaal zeer hoog gewaardeerde 'Concours d'Élégance Paleis Het Loo'. Dit keer stond de zeventigste verjaardag van ons mooie merk Ferrari centrall. Alle reden voor onze clubleden Henk Koel, Martien Kooijmans, Alex von Mózer en Guus Bierman om met zeer speciale klassieke Ferrari's aan dit concours deel te nemen.
11 Contenuto Inhoud
13 Colofon Colofon
15 Column Vijftig jaar autopassie, maar wat overkomt me nu?
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


Ik durf gerust te stellen dat ik inmiddels vijftig jaar lijd aan een volgens velen ongeneeslijk virus, ziekte of afwijking. Zelf noem ik het liever een levenslange passie: de passie voor auto's. Benzine, olie, smeerolie, dat is het 4711 van iedere auto-purist. Ook beschik ik dankzij de autopassie over enkele bijzondere gaven: zo kan ik op de A2 rijden en het verkeer honderden meters vooruit afscannen op zoek naar bijzondere auto's, maar tegelijkertijd óók het tegemoetkomende verkker op de andere baan. Ook presteer ik het vrijwel iedere naam van iedereen die ik ken te vergeten, maar de nieuwste Ferrari, Maserati maar ook Opel lepel ik moeiteloos op.
18 Evenementen FCN Bella Alpi A La Macchina

Peter Diepenmaat

Peter Diepenmaat


Als trouwe deelnemers van de buitenlandreis misten wij vier jaar geleden helaas "The Taste of Switzerland" vanwege andere verplichtingen. Dit jaar ging de FCN wederom de Alpen in en lukt het ons wel de agenda voor tien dagen vrij te maken.
Het inschrijfformulier werd vlot verstuurd om zeker te zijn van frisse berglucht, mooie vergezichten en heel veel haarspeldbochten. Daarna was het lang wachten tot begin juni voor de ideale condities: alle bergpassen zijn inmiddels open maar de zon is nog niet sterk genoeg om de sneeuw langs de kant van de weg volledig te doen smelten. Zo zijn de Alpenwegen op hun mooist.
28 Introduzioni Even voorstellen: Tim Satijn
Fenomenaal om die oude V12 F1-auto's volgas op de Nürburgring te horen rijden
30 Evenementen Cavalcade Classiche
Toscane, 5 tot en met 9 mei 2017

Wouter Brand

Wouter Brand


32 La mia Vita con l'Automobile Van lelijk eendje naar volbloed raspaard
Mijn Autoleven

Dion Bosch

Roger Lomme, Familie Kuiper


De hoofdpersoon in deze editie van "mijn autoleven" stond hoog op het lijst van interessante kandidaten. Zo hoog dat onze hoofdredacteur mij al verschillende keren had aangegeven zelf mee te willem om foto's te maken en hoogstpersoonlijk de collectie auto's die niet alleen uit Ferrari's bestaat te bewonderen.
38 Evenementen Di Torba All'Oro Bianco
27 mei 2017

Johann Fassbender

Kjell Linthout, Michel Sjollema


Zoals door de organisatoren Twan Aldenzee en Rob van Thiel reeds was aangekondigd in de uitnodiging, stond deze dag in het teken van het 'witte goud' ofwel de asperge. Vanzelfsprekend vond deze rit daarmee voornamelijk in het zuidelijke deel van ons land en bij onze oosterburen plaats. Na de hartelijke ontvangst bij 'natuurpoort' hotel Nederheide te Milheeze, kregen we de mogelijkehid om gezamenlijk te ontbijten. Rond half elf begonnen we aan de route die ons moest brengen naar het 'witte goud'.
40 Passione Ferrari en Ducati: gedeelde passie

Wouter Bekker

Wouter Bekker, Roger Lomme, Jos Klijn


Deze zomer gingen wij op vakantie naar Oostenrijk. Omdat de liefde voor Ferrari bij mijn zoon en mij zo ontzettend diep zit, kregen wij een dagje verlof van mijn vrouw Caroline om samen een tripje naar Maranello te ondernemen.
Ik zeg tripje; in werkelijkheid hebben we die dag zo'n 900 kilometer gereden en bijna 65 euro aan tol betaald. Maar het was het alleszins waard!
46 Evenementen 'We gaan naar Zandvoort!'
Italia a Zandvoort 2017

Eric-Jan Straathof

Kjell Linthout, Eric-Jan Straathof


Zondagochtend 25 juni vroeg, zeer vroeg, werd de wkker gezet. Dat was eigenlijk niet nodig omdat de voorkennis om weer eens lekker met de 456 op stap te gaan altijd zorgt voor een 'blij gevoel' en mij matineus maakt.
52 Evenementen Corse Clienti
28 juni 2017

Dennis ten Wolde

Phan Vu Nguyen


Vandaag is het dan eindelijk zo ver. Corse Cliente en het FXX-programma luidt de titel van het besloten evenement waar we met twee enthousiaste liefhebbers naar toe gaan. Ondanks dat we niet goed weten wat ons staat te wachten en de weersverwachting niet bepaald ideaal is, wagen we het erop om vandaag naar België af te reizen. Eenmaal aangekomen bij het Circuit van Spa-Francorchamps rijden we het terrein op waar we in het voorbijgaan zien wat ons te wachten staat. Verschillende modellen zoals de FXX, FXX-K, 599XX en een aantal F1-auto's; dit moet een droom zijn!
56 Ferrari Geschiedenis Zeventig jaar Ferrari-historie - deel III
Het wonderbaarlijke ontstaan van het merk Ferrari

Martien Kooijmans

Archief Jean-Louis Bezemer, Archief Martien Kooijmans


Op 1 januari 1938 werd door Commendatore Ugo Gobatto, de grote baas van Alfa Romeo, in Portello een nieuw Alfa-tijdperk gestart in Grand Prix racing, Sportcar en Touring car racing door de oprichting van een nieuwe divisie met de naam Alfa Corse. Door de ontmanteling van de Scuderia Ferrari (Alfa's semi fabrieksteam) had Gobatto de touwtjes in handen. Er was op Grand Prix-niveau onvoldoende vuist gemaakt tegen de grote opmars en hegemonie van de rensportwagens van Auto Union en Mercedes. Dat was slechte propaganda voor Italië en als groot Alfa Romeo-liefhebber kon dit niet langer worden getolereerd door de gefrustreerde Mussolini. Hij voerde de druk op bij Gobatto.
62 Evenementen Wat een feest weer in Apeldoorn!

Roger Lomme

Roger Lomme, Vincent Riemersma


Het Concours d'Élégance was dit jaar zo'n groot feest, dat ik niet eens weet waar te beginnen en waar te eindigen. Een chronologische terugblik lijkt dan toch het meest voor de hand liggend ...
68 Evenementen Oldtimer meets Youngtimer

Marco Wouters, Margreet Hofstede

Kjell Linthout, Phan Vu Nguyen


Zaterdag 8 juli was het weer tijd voor ons favoriete FCN-evenement: de youngtimerdag. Deze keer zou het een bijzonder evenement worden: 'Oldtimers meets Youngtimers'. Ondanks dat we bijzonder blij zijn met onze bolide uit de jaren tachtig, hebben we ook nog een wens om ooit een echte klassieker van ons favoriete sportautomerk te bezitten. We waren aan de late kant, dat lieten we ook blijken aan Ascari, die goed zichtbaar bij de oprit ons welkom heette en ons behulpzaam naar de parkeerplek leidde. We bleken juist mooi op tijd te zijn ...
74 Fraaie Historie 275 GTB/4 NART Spyder
'one of those red Italian things'

Wouter Brand

Wouter Brand


Sebring International Raceway, Florida, 1 april 1967. Van de zeven deelnemende Ferrari's die aan de start verschijnen - vier Dino 206 SPs, een 250 LM en een 365 P2 - is er één die extra opvalt. Een geheel nieuw type Ferrari, een fraai gelijnde spyder, ingeschreven door twee dames. Het debuut van de Ferrari 275 GTB/4 NART Spyder.
82 Evenementen Ascari on the road to Le Mans

Bas van de Aa

Pascal Goldewijk, Rick Kiewiet


Binnen een klein groepje werd er wel eens gesproken over hoe mooi Le Mans zou zijn om te bezoeken. Pascal en Marcel waren er al in 2015 gewwest en kwamen met vele mooie verhalen thuis. In oktober 2016 besloten wij dan ook met z'n allen naar de 85ste editie van Le Mans te gaan. Pascal regelde de camping, entreekaarten en een busje. Het werd werkelijkheid: we gingen naar Le Mans.
88 Verzamelen Feeling 43: Klein maar fijn

Hans Koomen

Hans Koomen


Ooit was ik blij met een fotogeëtst (fijnmetalen) ruitenwissertje op een 1:18 model. De plastic wissers van Bburago waren vuistdik en onrealistisch grof. Toen ik eind jaren tachtig 1:43 begon te verzamelen, waren de reguliere merken voornamelijk met gesloten modellen bezig. Sindsdien zie je steeds vaken opengewerkte schaalmodellen. Brauer, Barnett, maar vooral Serge Divies was de grote initiator in dit specialisme. Serge is de man achter Feeling 43, een heel bekende naam in het superkit segment. Hij gebruikt een bestaande kit als structuur om chassis, motor en alle benodigde onderdelen zelf te vervaardigen en te dupliceren.
90 Mutaties Mutaties leden / begunstigers