Gli Amici della Ferrari issue 137

Zomer 2017

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 90 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Ferrari F430 in Amsterdam

Marc de Haan


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 137, Zomer 2017

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Een mooi voorjaar, dat mogen we toch wel zeggen. Onder veelal Italiaans zonnig aandoende omstandigheden, hebben we reeds geweldige rij-evenementen gehad. De fraaie openingsrit die ons door de Biesbosch bracht, onze jaarlijkse Trackday in samenwerking met Kroymans op Assen, de FCN Style Cars & Coffee en de tourrit door Brabant met als centraal onderwerp de seizoensgroente asperge.
11 Contenuto Inhoud
13 Colofon Colofon
15 Column Gedeelde Liefde?
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


Voor mij is het besturen van mijn eigen auto altijd wel 'een dingetje'. Het maakt écht niet uit of dat mijn allereerste Acadiane was of mijn eerste Ferrari; het zelf besturen van de zojuist aangeschafte heilige koe is in mijn beleving exclusief aan mij voorbehouden.
16 Evenementen Rijvaardigheidstraining Ferrari on Track
6 april 2017

Sjoerd de Vries

Kjell Linthout, Phan Vu Nguyen, Rob Timmerman


Dit jaar had ik me voorgenomen om me snel in te schrijven voor het circuitevenement op Assen. Zo snel dat ik verzekerd zou zijn van startnummer 1. De inschrijving was nog geen tien minuten binnen of mijn inschrijving en betaling waren al onderweg.
20 Introduzioni Even voorstellen: Dion Bosch
Geef mij maar atmosferische motoren, gewoon bezinedampen en de geur van olie.
22 Ferrari Geschiedenis Europees heuvelklim kampioenschap - deel II
Het tijdperk van de Montagna Spider

Peter den Biggelaar

Archief Jean-Louis Bezemer


In het vorige deel van dit drieluik hebben we het debuutjaar van de 206 S Dino behandeld en in het bijzonder de deelname aan het seizoen 1965 van het Europees heuvelklimkampioenschap. Dat seizoen werd bekroond met de titel. Voor het volgende seizoen werd door de fabriek een nieuwe wagen gebouwd met chassisnummer 0842. Het was een puur Ferrari-chassisnummer, net als 0834 in het voorgaande jaar. Het werd voorafgegaan door chassis 0840, een speciale door Pininfarina ontworpen en gebouwde Dino showwagen. Het opvolgende chassis, 0844, was de eerste van de serie 330 P3/P4 sportwagen prototypes.
30 Evenementen Contando i Giorni

Marc en Sharon op de Weegh

Kjell Linthout, Roger Lomme, Phan Vu Nguyen


Vrijdagmiddag 24 maart rond 14:00 uur werden de acht cilinders achter in onze Ferrari 360 Modena tot leven gewekt. Vanuit het Twentse Usselo reisden we ad naar Hotel de Schildkamp in Asperen om aldaar als (aspirant-)lid deel te nemen aan onze allereerste bijeenkomst van de FCN, de Contando I Giorni. Na een op een sensorstoring na probleemloze rit arriveerden we op de plaats van bestemming, waar reeds een viertal andere raspaarden hun parkeerplek aan de achterzijde van het hotel hadden gevonden. De eerlijkheid doet ons te vermelden dat we enigszins zenuwachtig waren omdat we geen idee hadden wat on het weekend stond te wachten.
36 La mia Vita con l'Automobile Mijn Autoleven: Ria Middelbeek
Één van de weinige vrouwelijke leden...

Dion Bosch

Ria Middelbeek, Phan Vu Nguyen


We schrijven januari 2017, in het MECC in Maastricht wordt de InterClassics-beurs gehouden. Het thema is zeventig jaar Ferrari; u heeft er alles over kunnen lezen in het vorige nummer van ons clubmagazine. Na het officiële gedeelte van de ALV, tijdens de nieuwjaarsborrel, werd ik voorgesteld aan de hoofdpersoon uit dit artikel en haar echtgenoot Theo. De schrijver van de vorige reeks 'De Garage van' had al veel voorwerk gedaan, dus voor mij was het niet lastig om een afspraak te maken voor een interview. Heel toevallig moest fotograaf Phan Vu voor een opdracht ook op hetzelfde adres in Noord-Holland zijn. Een combinatie-afspraak was dus al snel gemaakt. Zodoende zat ik op een vroege zondagochtend in de auto richting Heiloo.
42 Evenementen Zeventig jaar Ferrari: driven by emotion

Roger Lomme

Roger Lomme, Phan Vu Nguyen


Toen tien jaar geleden de grootse activiteiten rond het zestigjarig bestaan van Ferrari werden gevierd had ondergetekende andere zaken aan het hoofd: de eerstegeborene slokte alle aandacht op. Van vele heb ik destijds lijdzaam de geweldige verhalen aangehoord over alle activiteiten die rondom het zestigjarig bestaansfeest van Ferrari werden georganiseerd. Nu, tien jaar later liggen de kaarten anders en heb ik mij voorgenomen in 2017 zoveel mogelijk feestjes bij te wonen. Groot is dan ook de vreugde als ik een uitnodiging ontvang van Kroymans Ferrari om het Nederlandse feest bij te mogen wonen. De uitnodiging is 'strikt persoonlijk en niet overdraagbaar'.
48 Passione Angstaanjagende Ferrari's

Wouter Bekker

Edvar van Daalen, Hugo Garritsen, Edwin van Nes, Phan Vu Nguyen, Cor-Jan Warring


Een Ferrari, ongeacht welk type, raakt ons Ferraristi in het hart. De details in de vormgeving, de verfijnde techniek onder de motorkap, de rijke historie die elk type uitademt en de waanzinnige indruk van het geluid, beeld en geur die een Ferrari nu eenmaal achterlaat. Sommigen van ons worden zelfs emotioneel bij het horen van een iconische V12 of krijgen slappe knieën wanneer een groepje monterus een zeer waardevolle klassieker met de hand vooruit rolt en daarbij de grote plaatwerkoppervlakken ontzien om deuken in het dunne aluminium te vermijden. Maar dat Ferrari's ook regelrecht angstaanjagend kunnen zijn, daar staan we nauwelijks bij stil...
56 Evenementen Spa Classic
19, 20 & 21 mei 2017

Phan Vu Nguyen


58 Ferrari Geschiedenis Zeventig jaar Ferrari-historie - deel II
Het ontstaan van het merk Ferrari

Martien Kooijmans

Archief Jean-Louis Bezemer, Archief Martien Kooijmans


In mijn eerste editie heb ik aangegeven dat het niet vanzelfsprekend was dat de Scuderia Ferrari in de jaren derig heeft kunnen racen met Alfa Romeo's. De nationalisering van het financieel noodlijdende bedrijf door Mussolini's fascistische regime was de redding van Alfa's ondergang. Hierna leest u dat Alfa Romeo in 1933 werd overgedragen aan het IRI (Istituto per la Ricostruzione Industriale). Het bedrijf trok zich vervolgens terug uit alle competities en liet het racen met Alfa's over aan Scuderia Ferrari.
64 Evenementen Ascari Visitari: Scuderia De Vries

Cor-Jan Warring

Roger Lomme


Een paar weken geleden kregen de helpers van Ascari (u weet wel: de mensen in gele jassen) een uitnodiging van clublid Sjoerd de Vries om zijn collectie te komen bekijken. Dat wilde hij doen omdat de groep helpers altijd klaar staat bij de diverse evenementen. Met ongeveer tien personen hebben we op een ontspannen manier kunnen genieten van de verzameling van deze autoliefhebber.
66 Circuit Geschiedenis De geschiedenis van Circuit Assen
La Storia del Circuito

Herman Liesemeijer (circuitsofthepast.nl)

Archief Herman Liesemeijer, Roger Lomme


Stond in het vorige nummer het circuit van Zandvoort centraal, dit keer is er aandacht voor die andere Nederlandse omloop: het circuit van Assen. Met verhalen over de allereerste baan in 1925, het stratencircuit van 1926-1954 en niet te vergeten de rijdersstaking bij de opening van het nieuwe circuit in 1955. Maar ook het huidige circuit komt aan bod. Net als 'het wonder van Assen' en de verloren delen van het huidige circuit.
74 Evenementen Lots of Cars & Coffee

Roger Lomme

Rowan van den Bragt, Kjell Linthout


Het recept voor Cars & Coffee FCN-style is helder: later van huis, geen luxe routeboek, geen diner aan het einde en op tijd weer thuis. Wat je dan wel krijgt, zult u zicht afvragen? een wekker die niet vroeg hoeft af te gaan, heel veel auto's en ook koffie uiteraard, twee hele leuke ritten door - in dit geval - het Brabantse land, ruim de tijd om met andere clubleden van gedachten te wisselen en altijd weer leuke locaties. Zie hier het recept voor een leuke dag met gelijkgestemden.
78 Fraaie Historie Dertigjarig bestaan van de Ferrari F40
Trent'anni F quaranta

Wouter Brand

Wouter Brand


Met het zeventigjarige bestaan van Ferrari merkeert 2017 ook het dertigjarige bestaan van de Ferrari F40. In de afgelopen dertig jaar is er veel geschreven over dit model, vaak veel van hetzelfde. In dit artikel vindt u geen ontstaansgeschiedenis, technische specificaties en prestatiegegevens, maar wetenswaardigheden op basis van dertig jaar F40's spotten, fotograferen en registreren. Traditiegetrouw volgt een overzicht met de exemplaren met Nederlandse geschiedenis.
86 Evenementen Een impressie van de 29. Techno-Classica
Essen (Duitsland), 8 april 2017

Richard van de Koppel

Richard van de Koppel


Zoals al vele jaren gingen mijn vriend Jack en ik op een zaterdagmorgen in april op weg naar Essen. Na twee uur reizen stonden we lekker bijtijds in het immense Grugahalle complex voor de 29e editie van de Techno-Classica beurs die dit jaar maar liefst veertien hallen besloeg! Jack, een Porsche-rijder, verheugde zich al op een groot aanbod van de 911 en ik als Ferrarist hoopte op een aantal verrassingen van het merk met de cavallino rampante. Ik kan alvast verklappen: we zijn beiden ruimschoots aan onze trekken gekomen in Essen!
88 Verzamelen GTO's

Hans Koomen

Hans Koomen


De term GTO behoeft geen uitleg. Het betreft één van Ferrari's meest legendarische auto's. Voor velen een mytisch begrip en één van de meest waardevolle auto's ooit. Vraag er een Ferrarist naar en waarschijnlijk krijg je een waslijst aan specificaties en historie.
90 Mutaties Mutaties leden / begunstigers