Gli Amici della Ferrari issue 136

Lente 2017

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 136, Lente 2017

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Wat een geweldig begin van ons clubjaar 2017! De expositie zeventig jaar Ferrari gedurende InterClassic Maastricht overtrof mijn verwachtingen. We mogen trots zijn op wat daar is gepresteerd. Een unike collectie, voornamelijk klassieke Ferrari's in Nederlands bezit, uit het tijdperk Enzo Ferrari bijeengebracht. Niet alleen voor Nederlandse begrippen bijzonder, er was ook internationaal grote waardering voor deze show.
11 Contenuto Inhoud
13 Colofon Colofon
15 Column Waardestijging van Ferrari-prullaria
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


Al op jonge leeftijf was ik een liefhebber van Ferrari. Van mijn eerste 'echt' verdiende geld, in 1989 op een architectenbureau verdiend met een stage-vergoeding van 200 gulden per maand, kon ik een echte droom in vervulling laten gaan. Al maandenlang was ik langs de vitrine van juwelier Martens op de Stationsstraat in Maastricht gelopen. Daar lagen ze, protserige horloges uit de Ferrari Fomula Watch collection 'by Cartier'.
17 Evenementen Wat we dankzij de FCN hebben kunnen doen
Doe een Plezier Rit

Veerle Huigen

Kjell Linthout


Op 24 september verblijdden jullie 75 kinderen en hun ouders met een prachtige dag op en rond Vliegbasis Eindhoven. Allemaal kinderen met Type 1 Diabetes van wie het leven in het teken staat van koolhydraten tellen, insuline toedienen, hypers en hypo's, en ziekenhuisbezoeken. Als klap op de vuurpijl kregen wij aan het einde van de dag een prachtige cheque ter waarden van 10.000 euro overhandigd. Dit geld is besteed aan het onderzoek van dr. Henk-Jan Aanstoot.
18 Evenementen Algemene Leden Vergadering 2017

Roger Lomme

Kjell Linthout


Het eerste evenement van het nieuwe seizoen, de algemene ledenvergadering, is weer achter de rug. Zoals altijd gehouden op een automobiele locatie, dit jaar tijdens de InterClassics in het MECC in Maastricht. Zoals bijna elke jaar is mijn reisgenoot ook nu weer Wouter Bekker. Onderweg gaan we voor de meest melige opmerkingen, flauwste woordgrapjes en onzinnige conversaties, dit alles tot groot jolijt van beiden. Omdat Wouter dit jaar als eindredacteur is gestopt en ik dat niet zonder meer voorbij wilde laten gaan, móest hij naar de ALV komen.
24 Introduzioni Even voorstellen: Niels Schouten
28 Ferrari Geschiedenis Het tijdperk van de Montagna Spider
deel I

Peter den Biggelaar

Archief Jean-Louis Bezemer


Vandaag de dag is Ferrari één van de meest herkenbare merken ter wereld. De meeste mensen kennen Ferrari vooral vanwege de Formule 1, waaraan het merk sinds de geboorte van deze racecategorie onafgebroken deelneemt. Ook is het merk bekend vanwege de straatauto's die op diverse evenementen of in dure winkelstraten te bewonderen zijn. Sommigen zullen eerder denken aan legendarische lange afstand races zoals Le Mans of Daytona, hoewel Ferrari hier al sinds 1973 geen fabrieksteam meer heeft afgevaardigd. Een andere categorie waarin Ferrari naam heeft gemaakt, is die van de wegrace zoals de Mille Miglie, Targa Florio en Tour de France. Weinigen zullen echter snel aan Ferrari denken als men het over heuvelklimritten heeft.
36 Evenementen Più della Ferrari
edizione XV

Lysanne Goldewijk

Lysanne Goldewijk, Kjell Linthout


Op zondag 23 oktober 2016 kreeg iedereen de uitnodiging voor de vijftiende editie van de Piú della Ferrari. Samen met een aantal Ascari-leden hadden wij afgesproken om deel te nemen aan deze praatavond. Deze keer werd de Piú op zaterdag 10 december 2016 bij The Gallery Aaldering te Brummen gehouden, waar we naar een fascinerend verhaal van Nico Aaldering konden luisteren.
41 Mijn autoleven Nieuwe rubriek
La mia Vita con l'Automobile

Dion Bosch


Toen Roger Lomme mij vorig najaar benaderde met de vraag of ik interesse had om een reeks artikelen te schrijven, hoefde ik niet lang na te denken. Gert Kersten had te kennen gegeven na vele jaren te willen stopppen. De eerste 'De Garage van...' kwam uit in het zomernummer van 2008 en is daarna uitgegroeid tot één van de meest gewaardeerde en met veel plezier gelezen artikelen uit ons clubmagazine.
42 Mijn autoleven Ferrari-vuurdoop wordt niet snel vergeten

Dion Bosch

Moric van der Meer


Op een vroege zaterdag in januari ben ik op weg naar De Worp, een wijk in Deventer gelegen recht tegenover de mooie 'skyline' van deze Hanzestad. Het meest bekend is het Worpplantsoen, het oudste stadswandelpark van Nederland. Het is ook de woonplaats van Peter Rikken, 48 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen.
50 Behind the scenes Regelen jullie even wat auto's voor de InterClassics?

Roger Lomme

Roger Lomme, Kris Haak


Het zal vast niet helemaal zo zijn gegaan, maar voor een buitenstaander is het bijna niet te bevatten wat voor enorme organisatie schuil gaat achter het 'even' regelen van wat auto's voor een beurs. We geven een kleine blik achter de schermen...
58 Passione Ik heb het moeilijk met de Formule 1

Wouter Bekker

Edwin van Nes, Archief Wouter Bekker


Beste Lezer, heeft u het tegenwoordig ook zo lastig met de Formule 1? U volgde de races natuurlijk altijd alleen vanwege de Ferrari's. Maar plots verscheen er een hele listige concurrent aan de start. Niet slechts een geduchte tegenstander van de top van het startveld maar met name een strijder tegen onze geliefde Scuderia...
62 Ferrari Geschiedenis Zeventig jaar Ferrari-historie - deel I
Het wonderbaarlijke onstaan van het merk Ferrari

Martien Kooijmans

Archief FCN, Jean-Louis Bezemer, Martien Kooijmans


Al vaak is er verteld dat Ferrari zijn zeventigjarig bestaan viert. Dat kan naar mijn mening ietwat genuanceerder. Het bedrijf bestaat sinds 10 september 1939: op die dag werd immers Auto-Avio Costruzioni opgericht. Dat is in september 78 jaar terug in de tijd. Wat onderzoek en een kijkje op de website van Ferrari S.p.A. brengt ons de volgende verklaring: "The company's story officially began in 1947 when the frist Ferrari racing sports car built by Enzo Ferrari and his team emerged from the historic factory entrance on Via Abetone Inferiore in Maranello."
70 Behind the scenes Het ontstaan van een begunstigersclub binnen de FCN
ASCARI

Richard Bakker, Pascal Goldewijk

Pascal Goldewijk


Toen de Ferrari Club Nederland in 1987 vijf jaar bestond, bestond de club uit 158 leden en 250 begunstigers. Door het hoge aantal begunstigers besloot het toenmalige FCN-bestuur dat het tijd werd voor een commissie die zich zou concentreren op de behoefte van deze groep. Vier van de actieve begunstigers voelden zich geroepen tot deze taak en onder leiding van Gerco van Hoften werd de eerste begunstigercommissie een feit. 'Cavallo Supremo' zoals het destijds werd gedoopt.
74 Circuitgeschiedenis De geschiedenis van Circuit Zandvoort

Herman Liesemeijer (circuitsofthepast.nl)

Archief Hans Hugenholtz


In 1939 werden op een stratencircuit in Zandvoort autoraces gehouden. Het parcours was 2,284 kilometer lang en had grofweg de vorm van een acht met een kleine en een grote lus. Het was een erg bochtig en smal circuit met twee 'langere' rechte stukken waarop het erg moeilijk inhalen was. Een erg opvallend punt was de kruising Vondellaan - Van Lennepweg. Hier ging men beide keren vanaf de Vondellaan de Van Lennepweg op, waardoor de auto's in feite recht op elkaar afreden. De afzetting bestond toen uit strobalen...
84 Evenementen Ferrari Mondiali

Antonio Loi

Antonio Loi


Rond begin december vertoef ik elk jaar in Florida. Omdat dit jaar de Ferrari Mondiali (Ferrari World Finals) van 1 tot en met 4 december op de Daytona International Speedway aldaar werd gehouden, leek het mij een leuk idee om dit evenement te bezoeken. Het was de eerste keer dat Noord-Amerika door de Italianen was uitverkoren om de Finali Mondiali te ontvangen. Het evenement bracht alle deelnemers uit Europa, Noord-Amerika en Azië tezamen, die streden om de titel in de Ferrari Challenge met hun 458 Challenge EVO's.
88 Evenementen In het hol van de Leeuw
Più della Ferrari

Jan Scholte

Roger Lomme


Daar stond ik dan als jongen van pak hem beet acht jaar; door mijn ouders naar voren geduwd en oog-in-oog met mijn held waar ik niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk tegen op keek. Ik herinner me de vraag nog als gisteren: "En weet je wel wie dit is?" ... natuurlijk wist ik dat: Gijs van Lennep!! Nu ruim veertig jaar later ontmoet ik mijn held opnieuw. Dit keer niet op de AutoRAI, maar tijdens de zestiende editie van onze eigen Più-avond. Gijs neemt ons mee in zijn levensverhaal op de nieuwe locatie in Bunnik waar ik opnieuw 'tegenover' hem sta; hij, Porsche en 'wij', Ferrari.
90 De dochter van... Een bijzonder schilderij

Roger Lomme

Roger Lomme, Brigitt Reuver


Een bijzonder schilderij... van een Ferrari 250 GTO! Ik zag het schilderij voor de eerste keer tijdens de InterClassics op de stand van de FCN. Het toeval wil dat dit schilderij is gemaakt door de dochter van clublid Johan de Reuver, Brigitt. Nou ja, 'toeval', Johan rijdt de ex-California van penningmeester André Hoffstedde en André was weer verantwoordelijk voor de inrichting van de stand. Hiervoor dacht hij meteen weer aan de dochter van Johan... Kunt u het nog volgen? Kortom, het leven bestaat niet altijd uit toevalligheden, en dat er een artikel in deze Gli Amici della Ferrari staat is dus ook geen toeval meer, ik zal uitleggen waarom.
96 Verzamelen De 'little cars' van Jacques Brauer

Hans Koomen

Hans Koomen


'Litte cars'; zo noemt Jacques Brauer de modellen die hij zelf maakt in schaal 1 op 43. Je kunt een auto en kleur bestellen, maar de meester zelf bepaalt meestal zijn onderwerp. Het kan trouwens wel een jaar (of meer) duren voor je bestelling arriveert. Jacques, rokend als een ketter, is bijzonder en verkeert in zijn geheel eigen wereldje. Ongelezen e-mails of gebrek aan contact is geen enkele reden tot zorg of paniek; alles komt goed wanneer de meester er klaar voor is.