Gli Amici della Ferrari issue 135

Winter 2016

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 90 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Cover Jacky Ickx tijdens de 24 uren van Le Mans Ferrari 512 S Longtail, s/n 1038

Archief Bezemer


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 135, Winter 2016

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Wat hadden we een mooie nazomer. Het moest zo zijn dat precies met de laatste tourrit van dit jaar, Décrouvrez la Belgique, de omslag plaatsvond van fraai zomerweer naar echt herfstachtige omstandigheden. De timing van deze herfstrit, waarbij we België en Frankrijk aandeden, was dus perfect.
Ik ben nog buiten adem van de vele fraaie evenementen die we na de zomer hebben gehad. Vanzelfsprekend springt de Doe een Plezierrit eruit. Onvoorstelbaar wat een organisatie, wat een plezier en hoe mooi is het om bijna tachtig kinderen met de helaas nog ongeneeslijke ziekte Diabetes 1 een hele dag met onze Ferrari's te vermaken.
11 Contenuto Inhoud
13 Colofon Colofon
15 Column Hernieuwing van de doopbeloften
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


Binnen het katholicisme is de hernieuwing van de doopbeloften een bevestiging naar de medegelovigen dat men nog altijd hetzelfde geloof aanstaat. Vanaf dan is het vrijwel onomkeerbaar. De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die menen een bod te moeten doen op mijn F430. Enigszins arrogant bestrijd ik deze avances met de tegenvraag 'en wat koop ik er dan voor terug?'
Meestal wordt het dan stil. Bovendien bestaat mijn vriendenkring vrijwel uitsluitend uit geloofsgenoten. Natuurlijk zullen de echte vrienden mij omwille van een ander geloof niet veroordelen, maar het zou toch voelen alsof je met een keppeltje op je hoofd fluitend een moskee binnenloopt.
17 Evenementen Fryslân Rally, 'it kin net'?

Alessandro Chericoni

Kjell Linthout


Zaterdag 3 september, 's ochtends half acht wek ik het paardje ruw uit zijn diepe slaap. Buiten is het fris, zelfs guur, er hangt een dreigende lucht met regen. Dit is wat een 'Ferrarista' niet wil.
22 Introduzioni Een bezoekje aan Kroymans is voor vele het begin van de 'gekte'
Vincent van Domburg
24 Passione Hoe om te gaan met paarden in het verkeer
Paardenkennis voor Ferraristi

Peter Karsten

Peter Terpstra


Ook ik als paardenmens kan genieten van prachtige Italiaanse bolides. Sterker nog: wat is er mooier dan zo'n gestroomlijnde sprtwagen met nota bene een paard op de motorkap?
Passeer rustig en extra ruim, stop indien nodig (Paarden kunnen schrikken en springen zomaar opzij).
Als je een paard voorbij bent, rij rustig weg (Paarden zijn vluchtdieren en schrikken van onverwachte geluiden of bewegingen).
Doorbreek nooit een groep paarden (Paarden zijn kuddedieren en zullen proberen andere paarden te volgen).
26 De Garage van... Ik ben eigenlijk gewoon gek van snelle wagens en racen

Roger Lomme

Gert Kersten, Roger Lomme


Op een zonnig herfstdag ben ik op weg naar Gert Kersten in het Gelderse Kesteren. Sinds Gli Amici nummer 101 is hij redacteur van 'De garage van...'. Opgeteld heeft Gert in totaal 35 'Garage van...' gemaakt, nu is hij zelf een keer aan de beurt.
34 One-Offs Ferrari's Porsche Challenge
Ferrari Carma FF

Niels Schouten

Archief Niels Schouten


Razend snel en uiterst onbetrouwbaar. In één zin samengevat is dit het verhaal van de Carma FF, een acroniem voor Carlo Facetti en Martino Finotto uit wier brein de auto was ontsproten. Beide heren hadden zich tot doel gesteld de hegemonie van de Porsche 935 in het wereldkampioenschap te doorbreken en brachten in 1981 een zwaar aangepaste Ferrari aan de start.
38 Passione De weg kwijt?

Wouter Bekker

Roger Lomme, Phan Vu Nguyen


Ik ben inmiddels alweer zo'n vier decennia gepassioneerd Ferrari-liefhebber maar zo langzamerhand begin ik het op dit vlak toch was lastiger te krijgen. Vroeger slikte ik volkomen kritiekloos alles wat van de band rolde in Maranello maar tegenwoordig zijn er in mijn optiek regelmatig kanttekeningen te plaatsen bij de nieuwe Italiaanse telgen.
Wat ligt hier aan ten grondslag en wat moet ik doen om weer in het Italiaanse gareel te komen?
Ik ga het proberen uit te zoeken in dit artikeltje.
44 Evenementen Doe een Plezier Rit

Don Tjondronegoro

Michaël de Boer, Henk Brouwer, Hugo Garritsen, Kjell Linthout, Bob Santifort, Erwin Verschoor


Zaterdagmorgen 24 september gaat om vier uur de wekker. Eerst even rustig wakker worden en koffiezetten. Nadat we al tien jaar met verschillende clubs ritten doen voor zieke kinderen hebben we dit jaar besloten ons in te schrijven voor de tweejaarlijkse 'Doe een Plezier Rit' van de Ferrari Club Nederland. We rijden om zes uur weg richting Eindhoven. Het is nog donker en vooral stil onderweg en we komen al om kwart over zeven aan hij het Novotel Eindhoven, waar we door Ascari-mensen netjes worden opgevangen.
Hoewel we verzocht zijn om half acht aanwezig te zijn voor het stickeren is het al een drukte van belang. Ferrari-clubleden zijn kennelijk matineus. De zon is net opgekomen en het belooft een prachtige dag te worden met een temperatuur van 25 graden.
48 Evenementen Hockenheim FCN FCD Trackday

Kevin Kosman

Kristoph Haak


Helmen ingepakt, de auto getankt, banden en remmen nagekeken. Het is weer zover: een circuitdag met FCN en FCD.
Op naar Hockenheim!
54 Passione Rendez-vous met je 'ex'

Eric-Jan Straathof

Roger Lomme, Eric-Jan Straathof


Net als je eerste liefde is je eerste Ferrari toch een heel bijzondere ervaring die over het algemeen voor altijd in het geheugen gegrift blijft in de 'opbergdoos' mooie gebeurtenissen. Jaren later, na het uitelkaargaan, kun je soms op de vreemdste momenten weer worden herinnerd door muziek, geuren of als je er één zomaar in het wild ziet.
De vaak gehoorde uitspraak op bijvoorbeeld beurzen of in showrooms, 'zo eentje heb ik er ook gehad', is dan ook alleen van waarde voor de persoon in kwestie. De toehoorder kan over het algemeen vrij weinig met zo'n opmerking.
en dan sta je ineens in 2016 oog in oog met je 'ex'. In het bijzijn van je huidige en kijken twee ronde ogen diep in de rechthoekige, als een dubbele ontmoeting tijdens een receptie of zoiets. Even die oorverdovende stilte...
60 Evenementen Découvrez la Belgique

Marco Twisk, Monique Houben

Twan Aldenzee


Op vrijdagochtend 30 september hadden wij met drie equipes, bij ons thuis in Heemskerk afgesproken om gezamenlijk naar het laatste rij-evenement van dit jaar te rijden. Na de koffie vertrokken we om half elf naar Sedan in Noord-Frankrijk. We reden via Maastricht en maakten een tussenstop bij Château St. Gerlach, gelegen in het Geuldal, voor een heerlijke lunch. Daarna zetten we koers richting hotel Le Château Fort. Rond half zes kwamen we aan bij deze prachtige locatie. Voorzichtigheid was geboden bij het parkeren van onze bolides op de binnenplaats van het Château.
64 Evenementen Forza Dag
3 september 2016

Albert Esschendal, Phan Vu Nguyen


66 Fraaie Historie I vincitori

Wouter Brand

Wouter Brand, Archief Wouter Brand


Sommige Ferrari's zijn waardevol door wat ze zijn; bloedmooi, zeldzaam, of beiden. Andere Ferrari's zijn waardevol door hun historie; omdat ze overwinnningen hebben behaald, bij voorkeur door bekende coureurs. En sommige Ferrari's hebben alles.
74 Evenementen Gran Premio Nuvolari

Roger Lomme

Roger Lomme


In de vorige GAdF heeft u over de avonturen van Jan Storm kunnen lezen in de 'File Miglia'. Ikzelf ben een groot Mille Miglia-fan en bezoek het evenement inmiddels al zo'n tien jaar. Toch zie ook ik een duidelijke kentering de Mille Miglia de laatste jaren.
In het verleden ben ik al meerdere keren gewezen op de 'mini-Mille Miglia': de Gran Premio Nuvolari die vanuit Mantova, de stad van Nuvolari, een mooie driedaagse rit rijdt door Italië. Op vrijdag 16 september 2016 heb ik de start van deze rally met een aantal vrienden bezocht.
80 Passione Een leven lang Ferrari (XII)

Nico Koel

Nico Koel


Uit voorgaande edities van Una Vita colla Ferrari moge duidelijk zijn geworden dat rally rijden een grote passie is geworden. Behalve het zo snel mogelijk van A naar B rijden, bestaan er diverse andere mogelijkheden die een boeiende invulling kunnen geven aan het leven met een Ferrari.
84 Evenementen 25 jaar Ascari

Roger Lomme, Rob Timmerman


Op 13 november is op grootse wijze het 25-jarig bestaan van Ascari gevierd. Maar liefst honderd begunstigers waren naar Forza Service in Oss gekomen om dit heuglijke feit gezamenlijk te vieren. De begunstigers, die veelal uitblinken in de enorme kennis over het merk, mochten hun kennis bewijzen door deelname aan een quiz met twintig stevige vragen over 'ons' merk; winner werd uiteindelijk Cor-Jan Warring.
86 Mutaties Wijzigingen in de redactie vanaf 2017

Roger Lomme


De Gli Amici della Ferrari wordt, zoals u wellicht weet, gemaakt door vrijwilligers. Er is geen sprake van een dienstverband; de overeenkomst geldt slechts tot de laatst verschenen Gli Amici. Als hoofdredacteur prijs ik mij gelukkig met de grote loyaliteit van de vaste schrijvers. Het schrijven en onderzoeken is voor velen een invulling van een hobby of simpelweg het willen leveren van een bijdrage aan het magazine en aan de club.
88 Verzamelen The Art of Modelling
Built Up models

Hans Koomen

Hans Koomen


De laatste jaren is de focus in mijn verzameling gericht op het topsegment modelbouwers in 1:43. De verzameling is intussen flink gekrompen, en de postbode heeft het een stuk rustiger op mijn adres. Wat er gebracht wordt moet daarentegen wel heel bijzonder zijn. Indien mogelijk haal ik een model zelfs persoonlijk op en is het voornamelijk wachten geblazen. Wachten tot een bestelling gereed is, of op het moment dat ik iets tegenkom dat mijn interesse wekt.
Maar wachten loont in dit geval. Ik kan jullie iets bijzonders laten zien.