Gli Amici della Ferrari issue 134

Herfst 2016

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Cover Jacky Ickx tijdens de 24 uren van Le Mans Ferrari 512 S Longtail, s/n 1038

Archief Bezemer


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 134, Herfst 2016

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


De tijd vliegt als je plezier hebt! Op het moment van het schrijven van dit voorwoord realiseer ik me dat de zomer er alweer bijna opzit en de herfst op de deur klopt. De vakanties zijn achter de rug en de scholen zijn weer begonnen. Helaas is dat ook te merken aan de verkeersdrukte op de weg; het lijkt wel of de files weer meer en langer zijn. Wellicht ook een goed teken dat de economie weer op volle toeren draait; dus laten we het maar van de positieve kant bekijken.
11 Contenuto Inhoud
13 Colofon Colofon
15 Column Pluimages...
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


Ferraristi zijn er in allerlei pluimages. De klassieker rijder, de ik-heb-geld-genoeg-en-dus-een-Ferrari (nooit clublid overigens), de jeugdsentiment-Ferrarist (typisch met een voorkeur voor de 308/328 en Testarossa) en zo ook de 'sleutelaar'. De meeste 'smaken', er zijn er meer, heb ik wel in mijn vriendenkring.
Nu heb ik recent een tripje naar Italië gemaakt met twee vrienden van het type 'sleutelaar' en heb toen kunnen aanschouwen hoe deze Ferrarist opereert. Een 'sleutelaar' heeft natuurlijk heleemaal niets aan een perfecte Ferrari die voorzien is van alle moderne snufjes en tien jaar fabrieksgarantie.
16 Evenementen F1 Mediterranean Tour

Peter Diepenmaat

Peter Diepenmaat


Op zondag 15 mei 2016 is op het Formule 1 Circuit van Barcelone-Catalonië geschiedenis geschreven en wij zaten op de eerste rij! De impact van deze race in de koningsklasse van de autosport is nauwelijks te bevatten. Dat bedenk ik bij het schrijven van dit verslag terwijl ik op een andere monitor de kwalificatie van de F1 GP van Oostenrijk probeer te volgen. Waar we in het verleden al heel blij werden met een top-10 notering door een Nederlanse coureur, wete we dat er nu meer, véél meer mogelijk is. Ik loop vooruit op de feiten en start mijn verslag chronologisch op donderdag 12 mei; de Pre-Party.
27 Introduzioni Ik zou graag de race-versie F40 van Pocher willen bezitten
Jan Niewold
28 Evenementen Familie Racedag op Circuit Park Zandvoort

Kjell Linthout


30 De Garage van... Het begon allemaal met een rode Toyota MR2 opgesmukt als een Ferrrari...

Gert Kersten

Gert Kersten


Vandaag bezoek ik het land van Maas en Waal. Het clublid, dat sinds 2001 lid is van de Ferrari Club, is van oorsprong elektronicus met een voorliefde voor high-end audio. We strijken neer in de loungeset achter het huis met een drankje.
36 Evenementen Formule 1 kijken bij Kroymans

Xander Tempelmans Plat

Joep Boxelaar


Net als vorig jaar konden de begunstigers ook dit jaar bij Kroymans een Formule 1 race gaan bekijken. Deze keer betrof het de Gran Premio di Monaco van 29 mei 2016. Behalve het bekijken van de race op het grote scherm in de showroom had Kroymans nog een leuke verrassing voor de aanwezigen.
40 Evenementen File Miglia
Mille Miglia 2016

Jan Storm

Jan Storm


Het begon allemaal na mooie verhalen van mensen die 'hem' al gereden hadden in de jaren 1986 en 1987, zoals Michel Oprey en Evert Louwman. Voor de eerste keer naar Italië om te gaan kijken, het was net een film maar dan mooier.
44 Evenementen Vader & zoon Bezemer naar Le Mans Classic

Emile Bezemer

Emile Bezemer


Wat is er nou mooier, leuker en meer bijzonder om samen met je vader met een Ferrari 250 GTE, al bijna 25 jaar in het bezit van onze familie, over de openbare weg naar het fantastische Le Mans Classic Event te rijden?
46 Evenementen 250 GTE meets Le Mans

Yvo Alexander

Hugo Garritsen, Phan Vu Nguyen


Na een geslaagde Tweede Internationale Ferrari 250 GTE meeting tijdens het Concours d'Élégance te Apeldoorn in de zomer van 2014, had ondergetekende plannen om de eerstvolgende meeting tijdens Le Mans Classic 2016 te organiseren.
52 In Memoriam Hans Maasland
1932-2016

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


Voor de liefhebbers van bijzondere auto's heeft de naam Maasland in de periode vanaf 1952 veel betekend. De basis van dit bedrijf was gelegd door de technische begaafde Siem Maasland, die aan de Laan van Nieuw Oosteinde 115 in Voorburg een handel in auto's had opgezet. In 1952 kwam hij met Enzo Ferrari een importeursstatus overeen en in 1954 werd Maasland een der eerste agenten van de nieuwe Alfa Romeo importeur firma Gebr. Nefkens.
54 Evenementen 25e editie Italia a Zandvoort
3 juli 2016

Kjell Linthout


56 Evenementen Ascari andare in Italia

Cor-Jan Warring

Natasja Sassen, Pascal Goldewijk, Cor-Jan Warring


In december 2015 hoor ik van Pascal Goldewijk, voorzitter van Ascari, over het plan om een reis naar Italië voor de begunstigers te organiseren. Doel is om de Mille Miglia en Maranello te bezoeken. Bij mij ontstaat meteen een enthousiast gevoel. Als in februari dan een uitnodiging op de deurmat valt, zet ik alles op alles om mee te kunnen. Op het werken worden vakantiedagen ingezet, het thuisfront is ook akkoord. Ja, ik ga mee! De voorpret is begonnen. We gaan een week naar Italië. De uitvalsbasis is een camping aan het Gardameer. Van daaruit gaan we naar Brescia, Modena, Monza, Sant'Agata Bolognese en natuurlijk Maranello.
62 Ferrari Geschiedenis Een verhaal over carburateurs (4)
Sx x LM + Fe x AC = PXF/F-S

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


In de laatste decennia van de vorige eeuw was ik bezig met onderzoek naar de achtergrond van de in diverse Ferrari-boeken genoemde ingenieur Andrea Fraschetti, die tijdens een testrit met een Ferrari Formule 2 wagen in augustus 1957 op het Aerautodromo van Modena was verongelukt. Af en toe kreeg ik tips uit Italië over te benaderen personen, soms werd er een stukje tekst onder mijn aandacht gebracht.
72 Evenementen Een verregende bruiloft in Apeldoorn

Roger Lomme

Roger Lomme


Het Concours d'Élégance in Apeldoorn lijkt soms net een bruiloft. Iedereen verheugt zich er enorm op en probeert zo fraai mogelijk voor de dag te komen, alles is tot in de puntjes geregeld en verzorgd en alleen het weer kan nog roet in het eten gooien. En dat gebeurde in het weekend van 2 en 3 juli dan ook. Waar al deze zonnige plaatjes dan vandaag komen? Dat kan ik u uitleggen...
76 Passione Vakantieliefdes...

Wouter Bekker

Caroline Bekker


Het is nog vroeg in de morgen. We rijden op de A3 in de buurt van Offenbach. Ik kijk in de binnenspiegel en enkele honderden meters achter ons ontwaar ik een kleine glinserende stip die snel groter wordt. We rijden zelf aardig door maar toch nadert de automobilist achter ons behoorlijk snel. Ik schuif een baantje op en kort daarna worden we voorbij gestoken door een zilvergrijze Ferrari Daytona met plexi neus. Onze dag is goed! Ontmoetingen tijdens de zomervakantie met Ferrari's in het wild; we krijgen er nooit genoeg van!
80 Evenementen Cars and Coffee
FCN Style

Louk Reintjes

Kjell Linthout


82 Fraaie Historie Deze gaat nooit meer weg

Wouter Brand

Wouter Brand


'Deze gaat nooit meer weg.' Een veelgehoorde uitspraak tijdens 'petrol talk', die meestal niet al te letterlijk moet worden genomen. We leven momenteel in een periode waarin bijzondere Ferrari's ons land eerder verlaten dan verrijken. Maar gelukkig zijn er interessante uitzonderingen, ook in ons eigen land. Welke Ferrari's blijken in ons land echte 'blijvertjes' te zijn? Welke Ferrari's staan het langst op Nederlands kenteken? Een top tien.
90 Evenementen Cavallino Express

Yvo Alexander

Kjell Linthout, Phan Vu Nguyen


Op een mooie zaterdag in juni reed ik voor dag en dauw met de klassieker naar Eerbeek alwaar het jaarlijkse klassiekerevenement van de FCN werd gehouden. Hotel-Landgoed Huis Te Eerbeek is een schitterend hotel met een prachtige ligging in het bosrijke dorp in de buurt van Apeldoorn.
92 Passione Een leven lang Ferrari (XI)

Nico Koel

Nico Koel


Naast mijn liefde voor de klassieke Ferrari, vond ik het een uitdaging om het eens met een moderne te proberen. Nadat ik in de jaren tachtig de nodige ervaring had opgedaan in de Engelse Maranello Challenge met mijn 512 BB's, wilde ik nu een nieuwe uitdaging.
96 Verzamelen Ferrari 250 GT SWB
3269 GT

Hans Koomen

Hans Koomen


Chassis 3269GT is één van de twee door Bertone vormgegeven Ferrari 250 SWB's. De auto werd geïntroduceerd op de Autosalon van Genève in 1962. Voorzien van donkerblauwe lak, een 'sharknose' neus met kieuwen in de voorspatborden en met een prachtig licht rood interieur. Daarna werd de auto zilvergrijs gespoten en belandde hij al snel in de VS. Daar heeft hij een drietal eigenaren gehad, waaronder studiomuzikant Bill Karp. Bill heeft nog altijd spijt dat hij de auto heeft verkocht, maar voor het vervoeren van een drumstel zijn er praktischer auto's denkbaar.