Gli Amici della Ferrari issue 133

Zomer 2016

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 94 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Cover Pits van John Surtees op de Nürburgring GP van Duitsland in 1963

Collectie Bezemer


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 133, Zomer 2016

Table of Contents

Page Section Description
11 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


Wat een seizoenstart! Ik hoor u denken: 'Zo goed gaat het nu ook weer niet met Ferrari in de F1.' Dat klopt, de resultaten van de Scuderia Ferrari zijn nog steeds onder de maat, het gat met Mercedes en nu ook met Red Bull is nog niet gedicht. Kortom, werk aan de winkel in Maranello. Ferrari als meest legendarisch raceteam in de Formule 1 moet weer terug aan de absolute top. Ik blijf hopen op betere tijden!
Nu onze seizoenstart. Ik refereer hierbij aan de fantastische response op onze evenementen, stuk voor stuk binnen 'no-time' volgeboekt. Hulde aan onze Evenementen Commissie en de organisatoren dat zij er iedere keer weer in slagen een aantrekkelijk programma samen te stellen.
13 Contenuto Inhoud
Gli Amici della Ferrari
15 Colofon
17 Column Kleur bekennen
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


De kleur van de auto zegt volgens de geleerden veel meer over uzelf dan u wellicht voor lief zou willen nemen. Er zijn zelfs al Britse autoverzekeringen die premieverschillen per kleur hanteren. Zo staat blauw voor rust, vrijheid en betrouwbaarheid en rood staat voor passie en liefde maar ook voor agressie en snelheid. En zo rijdt wereldwijd 22% inwit, 22% in zilver, 20% in zwart en 15% in grijs. De andere kleuren hebben allemaal minder dan 10% aandeel.
Bij het 'colofon-uitje' eind april naar de grootste lakfabriek ter wereld van de BASF-dochter Glasurit in het Duitse Münster, bedacht ik mij dat ieder merk, nee zelfs ieder model, ook nog eens zijn eigen favoriete kleur kent.
18 Evenementen Mijn passie voor de 365 GTB/4 Daytona
Rijvaardigheidstraining 2016

Guus Bierman

Kjell Linthout, Roger Lomme, Rob Timmerman


Op 7 april j.l. hadden we weer een fantastische dag op het circuit van Assen met de Rijvaardigheidstraining, georganiseerd door de FCN in samenwerking met Dolf Dekking DD Driving events en gesponsord door de Firma Kroymans.
26 Introduczioni Xander Tempelmans Plat
Even voorstellen
Een historie van een Ferrari maakt of ik deze tot mijn favorieten reken
28 Verzamelen Fabrieksdocumentatie
Uit de archieven van Jean-Louis Bezemer

Roger Lomme

Archief Bezemer, Hugo Garritsen, Roger Lomme


In de vorige GAdF heeft u kunnen lezen hoe de immense collectie van Jean-Louis Bezemer tot stand is gekomen, in deze uitgave neem ik u mee naar de collectie zélf en zal aan de hand van voorbeelden trachten een beeld te geven van de inhoud.
36 Musea Michael Schumacher Tentoonstelling

Tim van Breukelen

Tim van Breukelen


Op slechts vier uur tijden van Utrecht ligt het Duitse plaatsje Marburg. Normaal gesproken is het Gotisch/Renaissance plaatsje bekend vanwege de universiteit, het Marburger Schloss en de Middeleeuwse kerken, maar de komende twee jaar zullen de mensen voornamelijk komen voor de Michael Schumacher tentoonstelling.
38 Evenementen Percorso a Marina

Maarten van der Sluys

Kjell Linthout


Tijdens de ALV van dit jaar met diverse leden, eigenlijk virenden geworden, gekeken welke evenementen leuk zouden zijn om gezamenlijk te bezoeken en welke in de agenda's pasten.
42 Behind the Scenes Het Dino Compendium
Referentie voor historici, interessant voor de ware Dino-fan

Wouter Bekker

Matthias Bartz


In 2016 is het zestig jaar geleden dat Dino Ferrari op 24-jarige leeftijd overleed aan de spierziekte Duchenne. Voor de organisatoren van het Concours d'élégance Paleis Het Loo een terechte aanleiding voor een fraai eerbetoon aan Enzo Ferrari's oudste zoon. Op 2 en 3 juli komt het thema Dino ruimschoots aan bod in de tuinen van het Paleis. De Duitse connaisseur Matthias Bartz is nauw bij dit evenement betrokken en de enthousiaste Dino-liefhebber weet wel waarom: hij is de auteur van de enige echte bijbel over deze weergaloze kleine sportwagens, het Dino Compendium.
48 One-offs Smaken verschillen

Niels Schouten

Archief Niels Schouten


Op de autosalon van Genéve van 1993 presenteerde Ferrari de 348 Spider aan de wereld. Waar pers en publiek zich verzamelde bij de Ferrari stand, kon de oplettende bezoeker een andere wereldprimeur ontwaren. Speciaal voor de gelegenheid had Zagato zelfs een stand geboekt in dezelfde zaal als de grote autofabrikanten. Waar het designhuis voorheen in het ontwerppaviljoen te vinden was, werd ter ere van de terugkeer van Ercole Spada groots uitgepakt.
Zijn eerste wapenfeit als hoofddesigner werd op de show geflankeerd door de Lancia Hyena en Alfa Romeo RZ.
52 Evenementen Bourgondisch Brabant

Herbert Goldenbeld, Dianne Kauntul

Phan Vu Nguyen


Bij ontvangst van het evenementenprogramma van 2016 viel ons oog direct op Bourgondisch Brabant, een thuiswedstrijd; daar moeten wij aan meedoen! Meteen toen de officiële uitnodiging op de mat lag, hebben wij ingeschreven en dat bleek maar goed ook want het evenement was binnen een aantal dagen volledig volgeboekt met 55 equipes en 18 op de wachtlijst.
56 Ferrari Geschiedenis Een verhaal over carburateurs (3)
Ferrari, Weber en activiteiten in de periode 1946-1957

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


In de voorgaande afleveringen van dit carburateursverhaal heb ik hier en daar al een verband aangegeven tussen Ferrari en Weber. In deze derde verhandeling komen wat meer details tot circa 1957 aan de orde. En vervolgens slaan we een parallelweg in...
62 Evenementen Een glanzend uitje

Wouter Bekker

Kjell Linthout, Rob Timmermans


Als het op leuke excursies aankomt, moet je onze hoofdredacteur hebben. De vorige keer dat we met de redactie van de Gli Amici della Ferrari op pad gingen, bezochten we drukkerij Huig Haverlag alwaar ons lijfblad wordt gedrukt. Ditmaal bezochten we een bedrijf dat nauwe banden heeft met Ferrari als autoproducent: BASF Coatings in het Duitse Münster waar autolakken met de merknaam Glasurit worden geproduceerd.
72 Evenementen De Historische GP van Monaco
Onverwacht hoogtepunt vanuit Barcelona

Phan Vu Nguyen

Phan Vu Nguyen


Een goede vriend haalde me over om hierheen te gaan. Hij was hier in 2014 ook al geweest en vertelde me dat het echt de moeite waard is. Na drie betogen van gemiddeld 30 minuten besloot ik om het hem mee te gaan. In mijn beslisboom moest ik kiezen tussen Spa Classic en de Historische Grand Prix (HGP) van Monaco. Aangezien Spa Classic elk jaar georganiseerd wordt en de HGP om het jaar, koos ik voor de HGP.
78 Fraaie Historie Shell Historic Challenge
1996-2009

Wouter Brand

Wouter Brand


Het circuit van Spa-Francorchamps. Op de startrij een bonte verzameling Ferrari's; SWB's, Tour de France's, een 250 GTO. het geluid van twaalfcilinders die op toeren worden gehouden, wachtend op het groene licht. De start van de 1000 km-race van Spa in 1966? Nee, de eerste race van de Shell Historic Challenge in 1996, dit jaar twintig jaar geleden. De raceserie voor klassieke Ferrari's en vooroorlogse Alfa Romeo's bleef veertien jaar bestaan met in totaal tien Nederlandse Ferrari-deelnames. Een terugblik.
86 Una Vita colla Ferrari Een leven lang Ferrari... (X)

Nico Koel

Nico Koel


Zoals ik Una Vita colla Ferrari in deel 2 vertelde, kocht mijn vader in 1955 een Ferrari 250 GT Europa en werd hij de derde Ferrari-eigenaar van Nederland. Eddy Herzberger en Prins Bernhard waren hem voor gegaan. Dit was dé auto waar alles voor mij mee begon.
92 Verzamelen Made in Japan

Hans Koomen

Hans Koomen


Begin jaren tachtig van de vorige eeuw stond handbouw nog in de kinderschoenen. Soms kom je iets uit die tijd tegen dat je verwondert. Je koopt een oud apart modelletje waar je ooit iets over hebt gelezen en na ontvangst en bestudering kom je erachter dat het heel bijzonder blijkt te zijn.