Gli Amici della Ferrari issue 132

Lente 2016

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 94 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Cover Jacky Ickx en Nino Vaccarella tijdens de pitstop op de Nürburgring 31 mei 1970, Ferrari 512 S Spider #1042

Collectie Bezemer


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 132, Lente 2016

Table of Contents

Page Section Description
9 Editoriaal Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


In de eeste plaats hoop ik dat u en uw naasten het jaar 2016 goed zijn begonnen. Inmiddels zijn we vol enthousiasme en inzet aan het nieuwe clubjaar begonnen en hebben we de eerste twee evenementen alweer achter de rug. Onze zeer druk bezocht Algemene Ledenvergadering waarbij Ferrari-dealer Kroymans onze gastheer was en vol trots de prachtige nieuwe showroom toonde. Na de vergadering werd de Ferrari F12 Tour de France onthuld, wat een ongelooflijk fraaie machine.
Ook de eerste praatavond, de Più della Ferrari, waarbij Martien Kooijmans de aanwezigen vermaakte met prachtige verhalen over de eerste jaren van de Ferrari-fabriek. Hij had zelfs het V12 motorblok meegenomen van zijn bijzonder zeldzame Ferrari 166 Inter Touring Coupé die thans tot in de puntjes wordt gerestaureerd.
11 Contenuto Inhoud
15 Column Emotie
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


Auto-emotie, is dat dan 'vanzelf ontstane' emotie, of de emotie die met de passie voor auto's te maken heeft? Auto-emotie in deze laatste vorm, bestaat dat echt? We zijn hier even onder ons, dus ik durf te beweren van wel. Ik denk wel dat er verschillende vormen van emotie zijn: inderdaad de zintuiglijke bij het zien van een schitterend vormgegeven automobiel, bijvoorbeeld een Ferrari 250 GT SWB. Maar ook de emotie in de vorm van ouder herinneringen.
16 Evenementen Algemene Leden Vergadering 2016
Kroymans Ferrari

Roger Lomme

Kjell Linthout, Rob Timmerman


De Algemene Ledenvergadering, kortweg ALV, is een jaarlijks terugkerend evenement. Aan de ene kant noozakelijk omdat we nu eenmaal een vereniging zijn, aan de andere kant is er geen enkel evenement waar zoveel leden op afkomen. Voor distributeur en gastheer Kroymans Ferrari de gelegenheid bij uitstek om zich van zijn beste kant te laten zien en dat gebeurde! Voor velen wat het een eerste kennismaking met de splinternieuwe showroom.
24 De Garage van ... Geweldig toch, zo vanuit je woonkamer de garage in

Gert Kersten

Gert Kersten


Dit clublid had al eens tegen me gezegd dat ik welkom ben om een stukje te schrijven over zijn garage in een vormalige kolenloods in Naarden-Vesting. Mijn interesse was toen meteen gewekt.
30 Even Voorstellen Marcel Wallenburg
'Ik verzamel foto's, chassisnummers en informatie van Ferrari's met Nederlandse historie. Daarnaast probeer ik mijn collectie Gli Amici's en Forza's compleet te krijgen.'
32 Verzamelen Ik ben bang dat het uit de hand is gelopen
Jean-Louis Bezemer

Roger Lomme

Archief Bezemer, Roger Lomme


In Nederland huist één van de meest complete Ferrari-archieven ter wereld, het levenswerk van Jean-Louis Bezemer. In de afgelopen zestig jaar is eraan gewerkt, maar zolang Ferrari auto's produceert zal het nooit compleet worden. Een portret van Jean-Louis Bezemer, een one-off met serienummer 0001.
38 Evenementen Più della Ferrari XIII
Dick Waaijenberg

Niels Schouten

Roger Lomme


Dat een dertiende editie van de Più niet geheel volgens plan zou verlopen, wat uiteraard te verwachten. Gelukkig was de praatavond op de twaalfde van december gepland en wist de evenementencommissie met behulp van Willem Kroon te elfder ure het ontstane gat door de afmelding van Peter Kox op te vullen.
42 One-Offs Quattre le la Sarthe
Ferrari Dino 308 GT4 NART

Niels Schouten

Archief Niels Schouten


14 juni 1975, Le Mans: tijdens het spelen van de volksliederen voorafgaand aan de befaamde 24-uurs race komt een politiek steekspel tot zijn hoogtepunt. Inzet in deze discussie: een unieke Dino 308 GT4 van het North American Racing Team. Aan de wedstrijd neemt de wagen echter niet deel, doordat de Automobile Club de l'Ouest (ACO) Luigi Chinetti zo furieus weet te krijgen dat hij al zijn vier deelnemende auto's op het laatste moment terugtrekt uit de race.
48 Passione Ferrari avonturen met twee oudjes

Martin Houwing

Martin Houwing, Alex Jansen


Zoals u in Gli Amici 85, 92 en 116 hebt kunnen lezen, ben ik een groot liefhebber van straat-Ferrari's uit mijn prille jeugd. Sinds 1997 ben ik eigenaar van een Ferrari 400 automatic en sinds 2010 van een Ferrari 512 BB, beide bouwjaar 1976. De BB is een echte adrenaline kick waarin het hard werken is als je snel rijdt en de 400 een prima reiswagen waarmee Karin en ik al vele plekken in Europa hebben bezocht.
54 One-Offs 540 Ferrari-paarden die met 950 kilogram aan de haal gaan...
Minotto

Roger Lomme

Roger Lomme, Hans Teijgeler


Kent u die nieuwe interviewprogramma's van bijvoorbeeld Jerry Seinfeld? Iemand het hemd van het lijf vragen terwijl er een stuk gereden wordt? Ik ben onderweg van Utrecht naar Urk en het lijkt wel zo'n programma, alleen de camera's ontbreken dit keer. Hans Teijgeler is mijn bijrijder. Hans is iemand die de wereld door een technische bril ziet en voorwerpen nét iets anders of nét iets beter wil maken. Door dat dan ook maar meteen te bewijzen, maakt hij dromen waar. En inmiddels ook die van hemzelf.
62 Ferrari Geschiedenis De nalatenschap van Edoardo Weber
Een verhaal over carburateurs (2)

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


In het eerste verhaal over carburateurs ben ik ervan uitgegaan dat de lezers tenminste weleens gehoord hadden van carburateurs en van het merk Weber, in relatie tot Ferrari. Ook zijn termen en uitdrukkingen gebruikt die enige detailkennis van deze apparaten veronderstelden.
68 Passione Over nummertjes

Marcel Wallenburg

Marcel Wallenburg


Hoeveel Ferrari's zijn er eigenlijk in Nederland? En welke modellen dan? En in welke kleuren? En vroeger heb ik toch eens een gele SWB op Zandvoort zien racen, welke was dat dan? Voor antwoorden op zulke vragen kunt u terecht op de site www.ferrari-register.nl waar alle Ferrari's met Nederlandse geschiedenis keurg gerangschikt staan, per type, met foto's.
72 Verzamelen De Lusso van Ruud Hoffmann is klaar!
Frederic Stuber

Hans Koomen

Hans Koomen


In feburari 2015 kreeg ik de uitnodiging om met Ruud Hoffmann, Roger Lomme en Marcel van der Houden een geheimzinnige meestermodelbouwer uit de regio Brussel te bezoeken. Deze man kreeg de opdracht een bijzonder model van de Ferrari 250 Lusso van Ruud te maken.
76 Ferrari Geschiedenis Onder de hamer

Wouter Brand

Wouter Brand, Bonhams, Gooding & Company, Keno Brothers, Rock Cole, RM-Sotheby's


Gefronste wenkbrauwen. Of de gedachte: 'Oh, had ik maar...' Welke reactie hebben recente veilingresultaten van klassieke Ferrari's bij u teweeggebracht? Diverse autobladen duiken over elkaar heen om weer een nieuw record van de daken te schreeuwen, terwijl weer andere verwoede pogingen doen om de oorzaken van deze waardestijgingen te verklaren. Dit artikel biedt u geen top honderd van de hoogst behaalde resultaten, noch vergelijkingen met de dollar-, goud- of beurskoers. Graag kijk ik met u terug op veilingjaar 2015 met een focus die u inmiddels van deze rubriek bent gewend; de Ferrari's met Nederlandse historie. Een mooie gelegenheid om afscheid te nemen van een bekende verschijning binnen de FCN, maar ook voor een weerzien met oude bekenden.
84 Verzamelen Drogo, official coachbuilder of the Scuderia Ferrari
Eindelijk een boek

Roger Lomme

Roger Lomme


Jack Koobs de Hartog, een zeer bekend specialist van Bizzarrini's, schreef inmiddels verschillende boeken over dit merk en is algemeen gerespecteerd als taxateur en specialist van Bizzarrini's. Samen met Marc de Rijck schreef hij het boek 'Drogo, official coachbuilder of the Scuderia Ferrari'.
86 Una vita colla Ferrari Een leven lang Ferrari
Deel IX

Nico Koel

Nico Koel


Na een aantal goede races met de Daytona te hebben gereden op Zandvoort, Spa, Donington en zelfs op Oulton Park, werd het tijd voor een kennismaking met de Tour de France Automobile. Frankrijks oudste rally die voor het eerst in 1998 werd georganiseerd. Vanaf 1992 als rally voor historische auto's.
92 Verzamelen Modellen als Kunst

Hans Koomen

Hans Koomen


In deze Gli Amici vindt u een artikel over de modellen die Ruud Hoffmann liet maken van zijn Lusso. Dat model is gemaakt door Frederic Stuber, een zogeheten Artisan. Een artisan is een modelbouwer die modellen 'from scratch', ofwel geheel uit het niets, of met gebruik van een kit maakt. Een kit is een bouwdoosje waar, als ht aan deze heren ligt, alleen de basis van wordt gebruikt. De meeste onderdelen worden niet gebruikt of zelfs verzaagd omdat het de meester niet genoeg behaagt.