Gli Amici della Ferrari issue 131

Winter 2015

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 102 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Ferrari 330 GTO, door Yuriy Shevchuk

Yuriy Shevchuk


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 131, Winter 2015

Table of Contents

Page Section Description
7 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


13 Column Behind the cover
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme

Roger Lomme


Eén van de doelstellingen bij de grote make-over zes jaar geleden was om de 'Gli' een meer glossy-achtige uitstraling te geven, zeg maar de LINDA onder de Ferrari-bladen. Hij zou bij wijze van spreken bij ieder clublid op de salontafel moeten liggen. De verpakking is daar in eerste instantie het belangrijkste middel voor en zo werden de letters GAdF glimmend, het formaat groter en de fotografie voor de cover met zorg uitgezocht.
16 Coverstory Een zoektocht naar kunst met een grote K
Yuriy Sheychuk, Praag, Tsjechische Republiek

Roger Lomme

Yuriy Sheychuk


Het vinden van kunstenaars die in staat zijn Ferrari's exact weer te geven is behoorlijk lastig. Een klein lijntje verkeerd en de wielen zitten niet lekker in de wielkasten, een ander lijntje nét verkeer en de glooiing van de motorklep klopt niet meer. Kortom, een zoektocht naar kunst met een grote K.
18 Evenementen Tour of Beauty's

Maarten van der Sluijs

Kjell Linthout


Toen de vraag kwam van Jaap Mudde of ik wilde helpen bij het organiseren van de youngtimer dag was het niet zo moeilijk om een beslissing te nemen: Ja natuurlijk.
22 De Garage van Alfa-man droomt van een Ferrari

Gert Kersten

Gert Kersten


Voor deze aflevering van 'de garage van...' breng ik een bezoek aan een woonhuis in Heenvliet, een plaatsje van 2200 inwoners vlakbij Spijkenisse. 'Welkom, we hebben het rijk alleen vandaag. Mijn vrouw is met haar compagnon naar een woonbeurs in Brussel. Zij heeft namelijk een woonwinkel in Brielle en ze doet naast de winkelactiviteiten ook projecten voor particulieren, winkels, restaurants en woningen. Zelf run ik met vier werknemers een makelaardij in Spijkenisse, hier tien minuten vandaag.
28 Even voorstellen Wouter Bekker
'Ik kan echt uitkijken naar de aanschaf van een nieuw schaalmodel en dat model wijkt vervolgens geen moment van mijn zijde'
30 Evenementen International Ferrari Trackday
Circuitpark Zandvoort

Arie Vliegenthart

Rob Timmerman


De internationale trackday staat bij mij altijd hoog op het lijstje van evenementen waaraan ik graag meedoe. De laatste jaren hebben we dan ook een aantal leuke circuits bezocht zoals Papenburg en onlangs nog het F1 circuit van de Nürburgring in Duitsland. Na jaren stond Zandvoort weer eens op de kalender. Omdat er bij mij op de een of andere manier altijd een vloek op de datum van Italia a Zandvoort rust, heb ik al jaren niet meer op Zandvoort gereden. Er was dus al snel een kruisje in mijn agenda gezet op 24 september.
36 Verzamelen Een zeer bijzondere fotoshoot
Landgoed Zonnestraal

Wouter Bekker

Roger Lomme


Onlangs hoorde ik over een grappig onderzoek. Men wilde meer weten over de aantrekkingskracht van auto's op jongetjes. Waarom heeft met name de mannelijk jeugd zoveel met wagentjes? Uiteindelijk had het allemaal te maken met de niet te ontkennen eigenschappen van een mooie auto. Hij biedt bij uitstek de vrijheid om op onderzoek uit te gaan, om je los te maken van een suf huiselijk bestaan. Maar bovenal bevredigen auto's met hun glimmende uiterlijk de constante behoefte van een man om iets geweldigs te ervaren. Grote hoeveelheden dopamine, het gelukshormoon, worden aangemaakt bij de aanblik van een fraaie automobiel. Waren de onderzoekers erbij, op die zonnige zaterdagochtend in augustus op het landgoed Zonnestraal in Hilversum, dan hadden ze aan een klein notitieboekje meer dan voldoende...
44 Ferrari geschiedenis De SF-schilden
De Cavallino's gezien in historisch perspectief - deel 2

Eugéne Vingerhoeds

Eugéne Vingerhoeds


Droge kost om de evolutie van het paard te lezen, dat begrijp ik wel. Dat was ook de reden om deze analyse in twee delen op te splitsen. De historie van alles wat met Ferrari te maken heeft zit 'm niet alleen in de constructie van de motori of van de telaio. Er zijn zeer veel andere zaken die het onderzoeken waard zijn en deze analyse is er één van.
48 Evenementen Deze rijd je niet op een boterham met pindakaas...
De Enzo Gold Rally

Roger Lomme

Roger Lomme


Als jong kereltje vond ik de Amstel Gold Race in ons finish-dorp een welhaast onwezenlijk evenement. Dagen voordat de karavaan zou gaan finishen, streken in het dorp honderden wielerfanaten neer. Overal stonden ze, die verbindings- en reportagewagens, grijze auto's, bussen en vrachtwagens van de NOS uit het verre Hilversum. Ieder jaar opnieuw streek de karavaan neer, totdat plots in 1991 een onverlaat besloot de finish te verplaatsen naar Maastricht en het weer stil werd in Meerssen, voor altijd te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet...
56 Zoektocht La Vita è bella onder de Californische zon

Maarten Klarenbeek

Maarten Klarenbeek


Hoewel ik nog steeds een actief clublid ben, heb ik inmiddels lange tijd niet met mijn Ferrari 360 Modena kunnen rijden. De reden hiervoor is eenvoudig. We wonen sinds december 2013 namelijk niet meer in Nederland maar op het zonnige Aruba. Mijn vrouw kreeg medio 2013 het aanbod om voor een aantal jaar op Aruba te gaan werken en na enig beraad zijn het het avontuur aangegaan.
60 Ferrari geschiedenis Een verhaal over carburateurs - deel 1
De nalatenschap van Edoardo Weber

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


Carburateurs zijn voor veel eigenaren en liefhebbers van Ferrari's misschien niet meer zulke herkenbare onderdelen. Mysterieuze apparaten die het brandstof/lucht mengsel regelden voor een motor, in het grijze verleden toen benzine-inspuiting nog alleen maar in de breinen van een enkele dromende technicus bestond. Carburateurs vormden in de wereld van de verbrandingsmotoren de letterlijke en figuurlijke weg naar vermogen, naar pk's en bij Ferrari speelden tót aan de introductie van de benzine-inspuiting (zowel voor de race- als de straatmotoren) de producten van Weber de hoofdrol.
68 Evenementen Een filmdecor met 50.000 figuranten...
Goodwood Revival

Roger Lomme

Phan Vu Nguyen, Roger Lomme, Robbert Moree


Het moderne vervoermiddels heb ik achtergelaten op een gigantisch parkeerterrein in het Engelse Sussex. We lopen met honderden tegelijk naar de relatief smalle uitgang. Honderden mensen staan te wachten op dat ene fluitsignaal en als het dan gegeven wordt, terwijl een oude Riley stopt voor ons figuranten, mogen we oversteken. Goodwood Revival is gestart!
74 Evenementen Sauerland Tour

Dirk-Jan Koops

Twan Aldenzee


Het is schitterend weer als navigator Robert en ik op vrijdagmiddag Lüdenscheid bereiken. We worden dan ook vanaf het terras van het hotel vrolijk nagezwaaid als we er in volle vaart voorbijrijden.
78 Behind the scenes Creatie van een collectors-item
De nieuwe Ascari-kalender

Roger Lomme

Roger Lomme, Stephan Tot


Al sinds 2002 maakt Ascari jaarlijks een kalender. De kalender kenmerkt zich door een aantal eigenschappen: het is een A4-formaat kalender met een ringband, hij 'loopt' van april tot en met maart en er staan foto's in van Ferrari's van clubleden. De kalender komt volledig tot stand met sponsoring door clubleden en bedrijven die vaak gelieerd zijn aan clubleden en er worden er niet iets meer van gedrukt dan dat er begunstigers zijn. Niks mis mee toch?
82 Evenementen Corse Clienti op Spa Francorchamps

Pascal Goldewijk

Pascal Goldewijk


Op 1 en 2 september waren er op het circuit van Spa Francorchamps de Corse Clienti dagen. Vanuit Ascari is er wederom een oproep uitgegaan om te bekijken of we dit evenement ook weer met een groepjes konden gaan bezoeken.
84 Evenementen Formule 1 kijken bij Kroymans

Xander Tempelmans Plat

Xander Tempelmans Plat


Dir jaar mocht ik namens Ascari het Formule 1 kijken in de showroom van Kroymans organiseren. Het betrof de Gran Premio Di Singapore van 20 september 2015. Een mooiere race hadden we achteraf niet kunnen uitzoeken voor deze dag. Wat hebben we genoten van deze Grand Prix.
88 Una vita colla Ferrari Een leven lang Ferrari... (VIII)

Nico Koel

Nico Koel


Het besluit tot oprichting van de FCN was dus in Abcoude op 14 december 1982 genomen. Media januari 1983 gingen we naar de notaris voor de oprichtingsacte en op 26 januari presenteerden we ons in Motel Bunnik aan de Ferrari-eigenaren.
Vol trots ontvouwden we onze plannen en men kon zich aanmelden als lid.
92 Evenementen The Monterey Classic Car Week

Yvo Alexander

Yvo Alexander


Pebble Beach is zonder enige twijfel het bekendste en meest gerenommeerde Concours d'Élégance voor klassieke auto's ter wereld en wordt jaarlijks in de maand augustus gehouden op de bekende golfbaan van het bijzonder pittoreske en vooral zeer chique Pebble Beach in California (USA). Pebble Beach behoort tot de fraaiste klassieke auto-evenementen op onze planeet en staat bij de meeste liefhebbers van klassieke automobielen op de 'bucket list'.
98 Evenementen Forza Ferraridag

Phan Vu Nguyen


Doel: Geld inzamelen voor Stichting vrienden van Ziekenhuis Bernhoven
Organisatie: Forza Service en vliegbasis Volkel
100 Verzamelen Op zoek naar perfectie

Hans Koomen

Hans Koomen


Ik las afgelopen maand ergens dat verzamelaars een 'afwijking' hebben ten opzichte van de 'gewone' mens, als die überhaupt al bestaat...