Gli Amici della Ferrari issue 130

Herfst 2015

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Ferrari 330 GTC, door Guy Allan

Guy Allen


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 130, Herfst 2015

Table of Contents

Page Section Description
7 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


13 Column Gli Amici della Ferrari ...
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme

Roger Lomme


... ofwel, vrienden van Ferrari. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Als je een buitenstaander wilt uileggen wat 'vrienden van Ferrari' inhoudt, word je vaak meewarig aangekeken. Ferrari, passione, Italia, begrijpen ze het niet of willen ze het niet begrijpen? Maranello, rossa corsa, telaio, het is toch zo duidelijk of niet dan?
Een geloofsgenoot 'ontmoeten' is het leukste wat er is. Dat zijn mensen die je begrijpen, die snappen waar de passie vandaan komt en die begrijpen wat je koestert.
14 In Memoriam Joop Joldersma
1942 - 2015

Ben van Leliveld

Phan Vu Nguyen, Roger Lomme, Rob Timmerman


Ik heb Joop in de Ferrari Club Nederland leren kennen. Eerst als een bijzonder toegewijd vaderlijk figuur in onze begunstigerscommissie Ascari waar hij regelmatig hielp om onze evenementen soepel te laten verlopen, de gele Ascari jas stond Joop best wel goed. Maar de passie voor Ferrari ging heel ver bij Joop en na de aanschaf van een schitterende klassieke Ferrari 330 GT 2+2, werd hij actief lid bij de club. Sterker nog: Joop trad toe tot het bestuur en nam de zwaarste rol denkbaar, die van secretaris op zich.
16 Coverstory Schets retour met handtekening Senna
Guy Allen

Yvo Alexander

Guy Allen


Op de cover van deze Gli Amici della Ferrari staat mijn 1968 Ferrari 330 GTC, poserend voor de kathedraal van Milaan. De kathedraal van Milaan is één van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld en de grootste van Italië. Het is een meesterwerk van gotische kunst. De kerk staat aan het Domplein in het hart van Milaan.
18 Evenementen Il Giorno del Navigatore
Zaterdag 23 mei 2015

Trix Reintjens

Kjell Linthout


Na jarenlang volgehouden te hebben dat ik niet in de Ferrari durf te rijden, heb ik er zaterdag 23 mei 2015 toch echt aan moeten geloven. De Ferrariclub, wat oorspronkelijk toch een mannenclub is en waar wij als dames heerlijk van mogen meegenieten, organiseerde een tourrit met alles er op en eraan. Zoals we van ze gewend zijn, maar toch was alles anders.
25 De Garage van Passie is het succes, net als bij Enzo Ferrari

Gert Kersten

Gert Kersten


Voor deze aflevering van 'De Garage van ...' ben ik te gast in Obdam. Over een tuinpad aan weerszijden overgroeid door hortensia's baan ik me een weg naar de voordeur. Hier moet wel een tuinliefhebber wonen, denk ik bij mezelf. Na ontvangst strijken we neer voor de openslaande tuindeuren. In de verte, dit is geen tuin meer, het lijkt wel een park, staan zijn Ferrari's 360 Modena en 612 Scaglietti opgesteld achter elkaar in het gras. Dit doorkijkje is prachtig voor een foto.
32 Even voorstellen Hans Reinders
Ik ben op zijn zachts gezegd niet gecharmeerd van de 308 GT4. Maar aan de andere kant... je zal er maar mee worden gestraft
34 Evenementen Classico Viaggio Culinario
Klassieker rit 2015

Oscar Brocades Zaalberg

Kjell Linthout, Phan Vu Nguyen


De Ferrari was nog warm van de Tour Auto 2015. Ofschoon we wel het podium mochten betreden in Biarritz zijn we laag in het klassement geëindigd omdat de dynamo het op de laatste 'epreuve' begaf. Met de stickers nog op de 275 en met een verse dynamo zijn we klaar voor de start. Het vroege opstaan wordt beloond met schitterend weer, de eerste mooie dag sinds weken.
41 Markt Over zeepbelletjes en zeepbellen

Roger Lomme

Tonnie van der Velden


Martien Kooijmans deed al een vertwijfelde oproep tijdens de laatste ALV: verkoop die klassiekers nou niet, de opbrengst valt in box 3 en wat koop je ervoor terug. Klassiekers, maar ook youngtimers lijken een ware exodus richting het buitenland te beleven. Meerdere auto's zie ik de laatste maanden keer op keer opduiken voor alwéér een hogere vraagprijs. Was het te voorzien, is het normaal of is er sprake van een zeepbel? Voor een antwoord toog ik naar Tonnie van der Velden, werkzaam bij veilinghuis RM Sotheby's en specialist op het vlak van de handel in exclusieve auto's.
44 Evenementen Shell Eco-marathon

Richard van de Koppel

Ecorunner.nl, Richard van de Koppel


In het afgelopen Pinksterweekend was Ahoy in Rotterdam wederom het toneel voor de Shell Eco-marathon. Deze Eco-marathon werd voor de vierde en laatste keer in Rotterdam gehouden. Volgend jaar verhuist deze zuinigheidswedstrijd voor studenten naar Londen. Het gecombineerde evenement (Eco-marathon en Energy Lab) trok in vier dagen bijna 50.000 bezoekers, dat is 25% meer dan vorig jaar.
46 Ferrari Geschiedenis Herrijzenis van de zilveren Phoenix
Ferrari 365 GTB/4 (prototipo)

Wouter Bekker

Dion Bosch, Henk Brouwer, Alex Jansen, Pieter Kamp, Roger Lomme, Bart Romijnders


Wanneer je voor het eerst iemands kapitale villa betreedt, schier er van alles door je hoofd: geen dure vazen omstoten, niet morsen met je koffie, niet met je zwarte tengels aan de hagelwitte muren komen en bovenal goed je voeten vegen! Echter, ik vertoef vrijwel nooit in privé-onderkomens die een waarde van ettelijke miljoenen vertegenwoordigen, dus ik hoef me nauwelijks zorgen te maken over onuitwisbare sporen die ik er zou achterlaten. Die merkwaardige sensatie overvalt me echter wel wanneer ik op een fraaie lentemorgen onverwacht word uitgenodigd om mee te rijden in de Ferrari 365 GTB/4 (prototipo) van ons clublid Gerard van Bergen.
56 One-offs Ride like the wind
1974 Pininfarina Cr 25

Niels Schouten

Archief


Vanaf midden jaren zestig deden zich diverse ontwikkelingen voor die het wereldbeeld voorgoed deden veranderen. De stijgende welvaart resulteerde erin dat aardolie vanaf 1964 de belangrijkste energiedrager in de wereld werd. De olie-maatschappijen beheersten die markt volkomen en bepaalden de prijs, terwijl olieproducerende landen eigenlijk niets hadden te zeggen. In 1960 verenigden Venezuela, Saoedi-Arabië, Irak, Iran en Koeweit zich binnen de OPEC, waarmee langzamerhand de macht van de oliemaatschappijen verschoof naar de olieproducerende landen.
60 Evenementen The Italian Job

Peter Diepenmaat

Peter Diepenmaat, Frank Kivits


De FCN buitenlandreis editie 2015 brengt ons terug naar het geboorteland van onze geliefde bolides. Maranello stond vijf jaar geleden nog op de agenda dus is er door de organisatie deze keer een ander gebied geselecteerd: Toscane met een uitstapje naar Venetië. In het voorjaar een reis organiseren met 35 equipes is bepaald geen sinecure omdat tal van grote auto evenementen op de agenda staan voordat het toeristische hoogseizoen losbarst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Mille Miglia of de Modena Centro Ore Classic. Op her eerste gezicht lijkt het mogelijk een zorgvuldig uitgestippelde route te rijden zonder een andere karavaan te doorkruisen.
74 Evenementen Italia a Zandvoort

Ben van Leliveld

Phan Vu Nguyen, Roger Lomme


Zaterdag 28 juni, een waar Italiaans spektakel op het Circuitpark Zandvoort. Evenals de vorige edities georganiseerd door Ferrari Club Nederland in nauwe samenwerking met Circuitpark Zandvoort, importeur Fiat en Kroymans Hilversum.
78 Fraaie Historie Stabilimenti Farina

Wouter Brand

Wouter Brand


De kans is aanwezig dat de naam Stabilimenti Farina u weinig zegt, of associeert met de meer bekende Battista (Pinin) Farina. De firma van de oudere broer Giovanni Farina heeft duidelijk minder ruimte in de geschiedenisboeken gekregen. En dat is jammer, want deze Italiaanse carrosseriebouwer uit het begin van de twintigste eeuw kan worden gezien als de kraamkamer van het Italiaanse autodesign. Diverse grote namen zijn begonnen bij de Turijnse firma, zoals Felice Mario Boano, Battista (Pinin) Farina, Pietro Frua, Franco Martinengo, Alfredo Vignale en Giovanni Michelotti. De relatie met Ferrari is bescheiden; slechts tien Ferrari's zijn voorzien van een carrosserie van Stabilimenti Farina. We werpen een nadere blik op deze carrosseriebouwer en de tien Farina-Ferrari's, me extra aandacht voor het enige exemplaar met Nederlandse historie.
87 Evenementen Il Giorno del Navigatore
Zaterdag 23 mei 2015

Margriet Booltink

Kjell Linthout


Afgelopen januari werd de jaarvergadering bij Forza Service in Oss gehouden. Een vast onderdeel op de agenda is het doornemen van de evenementenkalender. Hierop stonden zoals altijd weer bijzondere ritten en evenementen vermeld, maar één trok vooral de aandacht van mijn man (Jan-Otto)... 'Il Giorno del Navigatore'... Een evenement dat toch wel te bijzonder was om te missen volgens hem. Een rit waarbij de mannen navigeren en ja, de vrouwen/partners dus achter het stuur kruipen.
90 Una vita colla Ferrari Een leven lang Ferrari... (VII)

Nico Koel

Nico Koel


Het Ferrari-virus was inmiddels diep geworteld. Een lang gekoesterde wens moet nu maar eens in vervulling gaan: Een echte Ferrari bezitten... Inmiddels had ik een gezinnetje met twee kindjes. Die moesten natuurlijk ook mee kunnen. En zo viel de keus op de aanschaf van een nieuwe 308 GT4 2+2.
94 In Memoriam Hans Schörn
1939 - 2015

Nico Koel

Archief


Op 3 augustus 2015 is Hans van ons heengegaan. Met name de oudere leden hebben Hans gekend. Kort nadat de club in 1983 was opgericht, meldde zich een enthousiaste Ferrarist, die pas een Ferrari 275 GTB had gekocht.
96 Verzamelen Op bezoek bij Minidelta

Hans Koomen

Hans Koomen


Het komt sporadisch voor dat je een jaar of acht op een model wacht. Maar als er een nieuwe Minidelta wordt aangekondigd, kun je er op rekenen dat het iets bijzonders is en dan rijd ik er zelfs graag voor naar België.