Gli Amici della Ferrari issue 129

Zomer 2015

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Cover Ferrari LaFerrari, door Yan Denes

Yan Denes


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 129, Zomer 2015

Table of Contents

Page Section Description
5 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


15 Column Relativiteitstheorie of evolutie?
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme

Roger Lomme


Toen ik begin jaren tachtig met mijn drie jaar oud Citroën Acadiane volgas wegtrok bij het verkeerslicht, leek het alsof ik de klinkershit de weg trok... totdat ik opzij keek naar de rest van het verkeer. Gevoelsmatig leek het heel snel, maar absoluut gezien was ik bedroevend langzaam. Volgas geven met een Ferrari 328 GTS gaf zelfs vijftien jaar geleden, toch al vijftien jaar na de geboorte van de 328 in 1985, een gevoel van overmacht op de rest van het verkeer. Een beetje VW Golf uit 2015 draait inmiddels rondjes om de 328.
16 Evenementen Rijvaardigheidstraining Assen
Ferrari maakt heel wat los

Wouter Bekker

Phan Vu Nguyen, Rob Timmerman


Bij de Overijssel Tourrally waren de eerste raspaarden uit ons bestand van de Ferrari-clubauto's reeds van stal gehaald. Het tweede evenement op de kalender, de jaarlijkse rijvaardigheidstraining, op 9 april in samenwerking met Kroymans Automotive georganiseerd op het TT-circuit in Assen, was traditioneel het startsein voor hen die de auto er weer eens goed van langs wilden geven. Het was een heerlijke voorjaarsdag, niet te koud, met een vriendelijk zonnetje en een hoop blije gezichten.
22 Coverstory Geen lijntje verkeerd
Ferrari-invasie op Corsica ligt ten grondslag aan passie

Roger Lomme

Yan Denes


Voor de cover is dit keer gekozen voor een werk van Yan Denes, een kunstenaar wiens broodwinning bestaat uit het maken van schitterende kunstwerken van, hoofdzakelijk, Ferrari's.
Bij toeval ontdekte ik hem op Facebook en ik vond hem bereid om geheel belangeloos zijn kunstwerk op de cover te plaatsen.
24 Evenementen Più della Ferrari met Ernest Knoors
Dodicesima edizione

Toon van de Graaf

Yvo Alexander, Ernest Knoors


Na een gezellig samenzijn tijdens de algemene ledenvergadering bij Forza Services in Oss, beginnen we bijna traditioneel het FCN-seizoen met een Più della Ferrari. Het idee om een praatavond te organiseren om de wintermaanden door te komen wanneer onze Ferrari's staan te rusten, is aan het brein van Gert Kersten ontsproten. Dit draagt bij aan het clubgevoel tijdens de winterstop en daar is behoefte aan, zo blijkt uit de vele aanmeldingen voor de voorgaande elf Più's georganiseerd door Erwin Sakkee.
26 De Garage van ... HD-geluid in een landelijke omgeving

Gert Kersten

Gert Kersten


Vandaag ben ik op weg naar de penningmeester van onze club. Al vroeg ben ik van huis gegaan. Twente is een eindje rijden vanuit de Betuwe. Het adres blijft gemakkelijk te vinden. Vanaf de A35 in plaats van linksaf naar Monsterhuis ga je onderaan rechts en dan een eindje het veld in. Ik komt te vroeg aan, hij is er nog niet eens.
32 Evenementen Overijssel Tourrally
Het eerste rij-evenement van 2015

Ralph Adolfsen

Rob Timmerman


Zaterdag 28 maart was het uiteindelijk zo ver. Vroeg opstaan om de 599 uit de garage te halen. Samen met mijn partner Monique reden wij om acht uur vanuit Enschede richting Dalfsen, naar het vertrekpunt van de tourrally die dag.
36 Ferrari Geschiedenis Een speurtocht naar Enzo Ferrari's brieven

Kees van Stokkum

Archief


In nummer 111 van Gli Amici della Ferrari (winter 2010) werd het eerste deel van een serie artikelen over Ferrari's propaganda gepubliceerd. Daarin is onder andere beschreven hoe Enzo Ferrari in de eerste jaren van het bestaan van zijn Scuderia werkte aan zijn imago. Letterlijk schreef ik: "Hij stuurde brieven aan de organisatoren van wedstrijden waaraan de SF had deelgenomen, evenals aan redacteuren en directeuren van kranten en tijdschriften met de vraag hoe ze over hem en zijn renstal dachten. En aan deze mensen werd het verzoek gedaan een foto van zichzelf mee te sturen zodat deze in één van Ferrari's uitgaven gepubliceerd kon worden. Dit kunnen we afleiden uit de teksten van de reacties die hij kreeg (...)"
44 Even voorstellen ... Rob Timmerman
46 Behind the Scenes Studiofotografie
Wat je dierbaar is wil je laten zien

Ad van den Dool

Martijn van Dam


Het lijkt of de Testarossa op het strand staat, daar waar lage duinen met helmgras beginnen. Ergens aan de Hollandse kust. Lijkt...
De foto is gemaakt in de woestijn bij Dubai. De auto staat maar een meter van het zinderende asfalt, maar dat zie je niet. Een juweel op wielen in een onmetelijk leeg landschap, dat is het beeld.
52 Zoektocht Ferrari 550 Maranello

Wouter Bekker

Wouter Bekker


Ik ken clublid Ed alweer een flink aantal jaren. Toen ik in een ver verleden eens wat stukjes plaatste op één van de bekende Ferrari-fora, was Ed degene die altijd kwam met vriendelijke reacties. Ik ontmoette hem voor het eerst in levende lijve tijdens een Algemene Ledenvergadering van de FCN.
56 One-Offs PPG Pace Car
Goed uit de verf gekomen

Niels Schouten

Archief


Franco Mantegazza is niet meteen een naam die in een adem wordt genoemd met Pininfarina, Giugiaro, Bertone en Zagato. In 1978 richtte hij in Turijn het Institute of Development in Automotive Engineering (I.De.A) op. Zoals de naam al deed vermoeden werd er niet alleen ingezet op design maar leverde het ook diensten als conceptontwikkeling, ontwikkeling van fabricagemethodes en bouw van modellen en prototypes. Tot en in 1989 de Fiat Tipo toonde was I.De.A vooral op de achtergrond bezig geweest en was het instituut alleen bij insiders bekend. Daarvoor hadden de Italianen slechts één keer de publiciteit weten te halen. De betreffende auto had een steigerend paard op de neus.
62 Ferrari Geschiedenis De Cavallino's gezien in historisch perspectief - deel 1
De neusemblemen

Eugène Vingerhoeds

Eugène Vingerhoeds


Mille Miglia... Dat is nu echt genieten... In mei 2014 was ik voor de zoveelste keer bezoeker. En dan moet je toch ook even naar Maranello. En natuurlijk ook naar Modena want dat nieuwe museum... dat had ik nog niet bezocht.
66 Fraaie Historie Ferrari olandese alla Mille Miglia

Wouter Brand

Wouter Brand


Mille Miglia. Twee woorden die voor autoliefhebbers veel meer betekenen dan alleen het Italiaans voor duizend mijlen. Nee, het staat voor een heroïsche wegrace waar coureurs als Ascari, Biondetti en Scarlatti in hun Alfa Romeo, Maserati of Ferrari in één dag van Brescia naar Rome reden en weer terug, met alle triomfen en tragedies die zich daarbij voordeden. Zestig jaar geleden zette Stirling Moss een recordtijd neer met zijn Mercedes 300 SLR. Maar omdat u nu, vast met goede redenen, niet het Mercedes-fanmagazine leest, neemt dit artikel u mee met de historie van Ferrari in de Mille Miglia. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de Nederlandse Ferrari's in de Mille Miglia.
76 Behind the Scenes Kroymans en Monsterhuis weer up-to-date
Maranello komt naar Nederland

Roger Lomme

Kroymans, Munsterhuis


Wat hebben Kroymans in Hilversum en Monsterhuis in Hengelo met elkaar gemeen? Beiden zijn distributeur van Ferrari in Nederland en beiden zijn daardoor gehouden aan de corporate identity van Ferrari in Maranello. Daar zit een team van specialisten dat zich buigt over de vraag waar Ferrari in de huidige tijd voor staat en op welke wijze dit vertaald moet worden naar uitingen die wereldwijd identiek moeten zijn; marketing dus.
80 Evenementen Delta Rally

Dirk-Jan Koops

Kjell Linthout


Net als in de afgelopen vier weken hebben de weergoden besloten om exact het weekend uit te kiezen voor een portie kou en regen. Met de ruitenwissers aan rijd ik door het mistroostige Zeeuwse langschap op weg naar Middelburg. Daar aangekomen slaat de stemming om en voel ik me meer dan welkom. De dag het niet beter kunnen beginnen voor een groot aantal Van der Valk weekendgasten die zichtbaar blij zijn met de komst van ruim vijftig Ferrari's in de uitvoer van het verder wat sneue industrieterrein. De balkons staan vol en de telefoon cams klikken. Dat zich maar liefst vier prachtige klassiekers aan de start van deze rit melden is het kersje op de taart, of eigenlijk de kers op de appelmoes.
84 Una vita colla Ferrari Een leven lang Ferrari... (VI)

Nico Koel

Nico Koel


Dit maal geen verhaal, maar een selectie van de foto's die Nico schoot gedurende zijn periode als 'persfotograaf' voor Chevron.
88 Behind the Scenes Een bezoek aan Huig Haverlag
Gita scolastica di amici della Ferrari

Wouter Bekker

Kjell Linthout, Roger Lomme


'Allemaal onder de banken jongens!' Een kreet waar menig schoolreisje vroeg mee werd afgesloten. De bus draaide dan de straat in bij school waar ouders zich stonden te verkneukelen op het weerzien met het kroost. Vandaag voor ons geen schoolbus, laat staan een horde ouders langs de stoep. Maar wel het opgetogen gevoel vooraf. Onze 'hoofdmeester' Roger Lomme heeft een excursie georganiseerd naar drukkerij HuigHaverlag Printing in Wormerveer, de plek waar ons aller lijfglossy wordt vervaardigd. En vrijwel het gehele volkje uit het colofon is aanwezig...
92 Evenementen Ascari Passione Visitare
Auto Classica Rubbio

Edvar van Daalen

Edvar van Daalen


Zaterdag 18 april werden zo'n 40 begunstigers hartelijk ontvangen bij Tito Rubbio ten behoeve van Passione Visitare Auto Classica Rubbio. Ze werden ontvangen met koffie of thee met een heerlijke koek. Na een welkomstwoord nam Tito iedereen mee in zijn zaak om te vertellen hoe een restauratie tot stand komt. Tevens liet hij zien welke fases een restauratie ondergaat om uiteindelijk tot het gewenste eindresultaat te komen.
94 Verzamelen Franse Italianen

Hans Koomen

Hans Koomen


In de vorige Gli Amici della Ferrari stond een prachtig artikel over topbouwer Frédéric Suber; nog steeds jammer dat ik er niet bij kon zijn. De 250 Lusso die hij voor clublid Ruud Hoffmann bouwt is gebaseerd op een kit van AMR. Maar wat is dat voor een merk? Want naast Frédéric Suber, gebruiken de meeste topbouwers diezelfde AMR's als basis. Fabregues, Brauer, Alberca, Miltiades, Jean Paul Magneten en vele anderen maken de meest fantastische kunstwerken in 1:43 met behulp van de kits van André Marie Ruf.