Gli Amici della Ferrari issue 128

Lente 2015

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 94 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto 1956 Ferrari 290 MM Scaglietti Spider, s/n 0626 door Marnix Breukers

Marnix Breukers


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 128, Lente 2015

Table of Contents

Page Section Description
5 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


11 Column Onbezoldigd vertegenwoordiger van Ferrari...
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme

Roger Lomme


12 Evenementen Algemene Leden Vergadering 2015

Wouter Bekker

Kjell Linthout, Roger Lomme, Rob Timmerman


De Algemene Leden Vergadering van de Ferrari Club Nederland is omgeven met tradities. En zoals we aan het einde van het afgelopen jaar met elkaar ook de traditie van Zwarte Piet enigszins in ere hebben weten te houden, laten we tevens alle tradities rondom de ALV intact. Dus togen hoofdredacteur Roger Lomme met fototoestel en ondergetekende met notitieboekje traditiegetrouw gezamenlijk naar het afgesproken adres. Volgens de nauwgezette regels van de mathematiek is het ditmaal mijn taak om de vergadering te verslaan. Ook aan de gewoonte om beurtelings te schrijven wordt niet getornd. Ten tweede male verkiezen we mijn comfortabele Alfa voor de reis. Wat mij betreft blijft ook die gewoonte gehandhaafd...
20 Coverstory Van Suske en Wiske naar Ferrari
Jurist met een potlood

Marnix Breukers

Marnix Breukers


22 Evenementen Più della Ferrari Italia

Eric Meijer


30 Even voorstellen ... Ik mis nog een 1 op 1 model
32 Verzamelen Onrealistisch realistisch
Artisan Frédéric Stuber

Roger Lomme

Roger Lomme


Ik word uitgenodigd door clublid Ruud om met hem mee te gaan naar een modelbouwer in de regio Brussel. Het bezoek is omgeven door raadsels. Ruud weet zijn naam niet, het is iemand die op wereldniveau modellen bouwt; hij bouwt modellen, zou iets met Jacques Swaters hebben te maken en de 250 GT Lusso van Ruud is als model in opdracht gegeven...
40 Ferrari Geschiedenis Een drukke herfst voor Enzo Ferrari

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


In nummer 87 van Gli Amici della Ferrari (uitgave december 2004) is een terugblik geplaatst op het ontstaan van de Scuderia Ferrari eind 1929. Bij het samenstellen van dat overzicht waren gegevens uit veel publicaties gebruikt maar er bleven ook vragen onbeantwoord, waaronder de datum van het feestje dat ter ere van Alfieri Maserati was georganiseerd. Tijdens dat feestje zou Enzo Ferrari zijn tafelgenoten Alfredo en Augusto Caniato alsmede Mario Tadini het voorstel hebben gedaan tot oprichting van de Scuderia Ferrari. Intussen zijn er feiten aan het licht gekomen die een aanvulling vormen op de reeds bekende gebeurtenissen. 85 jaar geleden had Enzo Ferrari een drukke herfst...
48 One-offs Een vallende ster

Niels Schouten

Archief


In de jaren zeventig werden gebruikte Ferrari's als oud ijzer gezien en zelden gespaard. Wanneer er schade ontstond, werd dat eerder gezien als basis voor een nieuw idee dan als reden voor een algehele restauratie. Luigi Chinetti kwam bij zijn bedrijf nog al eens gehavende Ferrari's tegen die hij met enige regelmaat van een nieuw koetswerk liet voorzien. Het aantal van deze creaties heeft u hier reeds de revue zien passeren en ook deze aflevering staat in het teken van een bouwsel van deze Amerikaanse Ferrari-distributeur.
54 Evenementen Più della Ferrari met Jan Lammers

Johann Fassbender

Roger Lomme


Het is zaterdagavond, 22 november omstreeks half acht en het begint gezellig druk te worden in de kelderzaal van Hotel Oud-London te Zeist. Naar schatting meer dan honderd FCN-leden en begunstigers hebben zich verzameld voor deze bijzondere Più della Ferrari, dit dit keer voor de laatste keer georganiseerd is door Erwin Sakkee.
56 Fraaie Historie Ferrari e Lancia, l'interconnessione

Wouter Brand

Wouter Brand


De Lancia Thema 8.32 van eind jaren tachtig is misschien het meest bekende resultaat van de relatie tussen Ferrari en Lancia. De link tussen beide merken gaat echter veel verder. Coureurs, teamchefs, technici, Ferrari's met Lancia-motor en Lancia's met Ferrari-motor; er is een heel diverse verwevenheid tussen beide Noord-Italiaanse merken. Precies zestig jaar geleden werden Ferrari en Lancia op een bijzondere manier bij elkaar gebracht. Een mooie gelegenheid om eens nader stil te staan bij de relatie tussen Ferrari en Lancia.
66 Passione Weerzien met een oude bekende

Roger Lomme

Roger Lomme


De geweldige verhalen van Nico Koel kan ik helaas niet evenaren. In de periode waarin zijn avonturen zich afspeelden zat ik nog in de luiers.
Toch wil ik graag een verhaal delen van 'de volgende generatie' waartoe ik mijzelf reken.
70 Evenementen Nog een extraatje voor Spieren voor Spieren
Doe een Plezier Rit 2014

Louk Reintjens

Louk Reintjens


Tijdens de Doe een Plezier Rit 2014 werden wij onder andere warm onthaald bij Shell Station Floraplein te Eindhoven. De gastkinderen kregen er een mooie Ferrari rugzak met inhoud. Daarnaast had eigenaar/exploitant William van den Bogaard nog een andere verrassing in petto.
72 Musea Manoir's Mooisten

Niels Schouten

Niels Schouten


Het is alweer een aantal edities geleden dat er een museum werd bezocht voor deze rubriek. Dit keer nemen we u graag mee naar Frankrijk. Elke autoliefhebber weet van het bestaan van de beroemde Schlumpf collectie maar aan de andere kant van het land ontstond een minstens even indrukwekkende verzameling automobielen. In Bretagne breidde de uitgever van onder meer de tijdschriften Auto Hebdo en Auto Passion zijn verzameling steeds verder uit tot een waar automobiel paradijs.
76 Una vita colla Ferrari Een leven lang Ferrari... (V)

Nico Koel

Nico Koel


Inmiddels had ik afscheid genomen van de Fiat 600 en was de keuze gevallen op een Fiat 850 Special. Een merkwaardig uitziend doosje, gezien door de bril anno 2015.
Het feit dat het een Fiat was en dat Abarth er snelle en spannende derivaten voor fabriceerde, was voor mij genoeg er een aan te schaffen.
82 Op bezoek bij... Uwe Meissner, Modena Motorsport en de Modena Trackdays

Roger Lomme

Roger Lomme


Ik denk dat iedere autoliefhebber weleens droomt van het doen van een 'barnfind'. Met de immense collectie van Roger Baillon nog vers in het geheugen dwaal ik op een zaterdagmiddag in februari van dit jaar in het Duitse Langenfeld door een grote hal met wat lijkt op louter barnfinds. Het enige verschil is dat de meesten inmiddels gerestaureerd zijn. Ik zie een zee aan 3M-plastic, over iedere auto is één exemplaar gedrapeerd. Het ruikt er naar verse autolak, dat is nou niet direct de lucht die je associeert met barnfinds. Door het plastic heen probeer ik te beredeneren wat eronder zit De achterkant loopt recht af, een 328? Als er weer een stuk plastic wordt opgetild is het volgende geheim ontrafelt.
90 Tifosi Tifosi

Hans Koomen

Hans Koomen


Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek. Met Tifosi willen we leden of begunstigers met een bijzondere passie of verzameling bij u onder de aandacht brengen. De aftrap doen we in Brabant, voor de schrijver een aardig stukje rijden maar zelfs op een winterse januari-dag doe ik dat graag. We gaan op bezoek bij Fred, al 30 jaar Tifosi en gepassioneerd verzamelaar van schaalmodellen en literatuur in het Brabantse Heeze.