Gli Amici della Ferrari issue 126

Herfst 2014

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Ferrari 288 GTO, door Roger Lomme

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 126, Herfst 2014

Table of Contents

Page Section Description
5 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


11 Column Living the supercar dream
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme

Roger Lomme


In mijn jeugd en ook daarna ben ik nooit zo'n aanbidder van popidolen of sporthelden geweest. Pink Floyd, Doe Maar, Niki Lauda, Schumacher, leuk om naar te luisteren of te kijken, maar altijd op gepast afstand. Geen posters aan de muur van idolen, alleen een dekbed van de Ferrari Testarossa en een heleboel Bburago Ferrari-modellen.
12 Evenementen Italia a Zandvoort

Kjell Linthout


16 De Garage van ... Een nieuw clublid is alweer onderweg

Gert Kersten

Gert Kersten


De clubleden in kwestie kom ik al jaren tegen op clubmeetings. We groeten elkaar vriendelijk. Nog nooit heb ik met een diner naast hem gezeten en zo komt het dat we elkaar nog niet wat langer hebben gesproken. Nu staan we naast elkaar een visje te happen op de Oude Vismarkt in Oudeschild op Texel tijdens de clubrit Giro di Capo Nord. We raken in gesprek. We hebben het over de Gli Amici della Ferrari. Dan zegt Tom: 'Ken je mijn zoon, die is ook clublid, al drie jaar. En dit is zijn vrouw.' We maken kennis en hebben een prettig gesprek.
Dan vraag ik hem of hij het leuk vindt te figureren in 'de garage van ...'. Daar stemt hij direct mee in en vraagt of het leuk is zijn zoon erbij te betrekken. Nou dat is zeker een goed idee, een dubbelportret hebben we nog niet gehad in de garage van.
22 Evenementen Een weekje autopret in mei

Wouter Brand

Wouter Brand


Een bezoek aan de Historische Grand Prix in Monaco, de RM-veiling in het prinsdom, de start van de Mille Miglia in Brescia, de Ferrari-collectie van Violati in San Marino, de doorkomst van de Mille Miglia in het kleine staatje en natuurlijk een bedevaart aan Maranello en Modena. Het was een mooie week. Hierbij een impressie van enkele krenten uit de pap, met aandacht voor het moois met een Nederlandse historie.
26 Ferrari Geschiedenis Rood ... Wit-blauw
Cinquant'anni fa

Clem Berghuis

Archief Clem Berghuis


In deze editie van ons clubmagazine pakken wij de historische draad weer op van onze vijftig jaar oude reis naar de zinderende finale van het Formule 1-jaar 1964.
Voordat het tweede deel van dit relaas neerstrijkt voor het decor van deze finals, het circuit van Magdalena Mixhuca in Mexico, beginnen wij in Italië, waar op Monza reikhalzend werd uitgekeken naar het debuut van een nieuwe F1-Ferrari.
34 Evenementen Meer dan alleen Oranje ...

Jan Scholte

Kjell Linthout


Het was de zaterdag na de glorieuze 5-1 overwinning van het Nederlands Elftal op Spanje, daar waar het allemaal mee begon. Je zou bijna zeggen dat het in ons vaderlands bloed zit om de Spanjaarden te verslaan, liet Maurits van Oranje het tij keren met de 80-jarige oorlog, nu was het Robin van Persie die de wereld liet zinderen.
38 One-Offs Du pain, du vin, du Breadvan

Niels Schouten

Phan Vu Nguyen, archief Niels Schouten


'Die GTO's kun je vergeten!" Zo ongeveer moeten de laatste woorden zijn geweest die Graaf Giovanni Volpi di Misurata van Enzo Ferrari te horen kreeg alvorens er bijna twintig jaar voorbij ging tot de beide heren elkaar weer spraken. De Graaf was één van Ferrari's beste klanten in die tijd en bestelde de nieuwste modellen direct in Maranello. Dat was na bovengenoemde mededeling spontaan verleden tijd.
45 Evenementen Shell Eco-Marathon

John Houben

John Houden


In het weekend van 17 en 18 mei vond in Rotterdam de Shell Eco-marathon plaats, een evenement met één van 's werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. Het evenement wordt jaarlijks gehouden op het terrein rondom de Ahoy. Ook dit jaar is er een racecircuit uitgezet waarop de marathonwedstrijden plaatsvinden. Met zelfgebouwde voertuigen proberen studenten zo energiezuinig rond te rijden. Innovatieve racemobielen gemaakt van papier tot zelfs 3D geprinte voertuigen welke op 1 liter brandstof een zo groot mogelijke afstand dienen af te leggen.
46 Evenementen Murder Mystery in de Schotse Hooglanden

Peter Diepenmaat

Alex Hendrikse


Media december viel de uitnodiging in de bus voor de 2014 buitenlandreis. De bestemming dit jaar is Schotland en het thema: 'Castle & Whisky Tour: Scotland Yard'. Voordat we al te enthousiast worden, moeten we eerst zorgen dat er goede oppas geregeld is voor de twee thuisblijvende dochters. Wanneer dat is gelukt gaat er een streep door de agenda en de inschrijving op de bus. Vanaf dat moment kijken we met spanning uit naar de start op zaterdag 31 mei en wordt het wachten enigszins verzacht door een flesje whisky dat wij al in de aanloop thuis hebben ontvangen.
56 Evenementen Spa Classic 2014

Phan Vu Nguyen

Phan Vu Nguyen


Voor elk evenement stel ik altijd een lijstje op met auto's die ik per se moet fotograferen. Dit zijn veelal Ferrari's maar soms zit er ook iets van een ander merk tussen. Waardering voor de concurrent zal ik het maar noemen. Dit jaar was die concurrent een Mazda 767B.
Ik had de wagen nog nooit in het echt gezien of gehoord. De filmpjes van Youtube waren mijn enige referentie met deze wagen. Nu ik hem in het echt heb gezien kan ik concluderen dat het een waanzinnige wagen is! En wat een geluid!!!
60 Evenementen Castle & Whisky Tour 2014: Scotland Yard!
The Making of

Alex Hendrikse

Alex Hendrikse


Zojuist de laptop uitgezet, geen zin meer in het communiceren in het Engels voor de club. We zijn eergisteren aangekomen in IJmuiden na de 10-daagse Castle & Whisky Tour 2014 reis.
De administratieve afhandeling van de buitenlandreis 2014 van de Ferrari Club Nederland is in volle gang. Wat de meeste deelnemers niet beseffen is dat er naast een lange voorbereiding voor de organisatoren ook altijd een 'afterparty' is in de vorm van het controleren van de rekeningen, het versturen van speciale fotoverzoeken naar locaties, het doen van betalingen, het registratieproces van het ontvangen fotoboek etc. De volgende dag komst een mail van Roger Lomme binnen: willen jullie een stuk maken voor de Gli Amici della Ferrari van 'The Making of'.
Natuurlijk willen we dat! We kunnen Roger niet teleurstellen, waarom? Dat leest u verder op.
64 Fraaie Historie Ferrari's platte twaalfcilinder; deel 3: de Berlinetta Boxer

Wouter Brand

Wouter Brand


In deze rubriek vieren we dit jaar met een reeks artikelen het feit dat het vijftig jaar geleden is dat Ferrari aan de start verscheen met een motor met twaalf horizontaal liggende cilinders. In dit derde deel kijken we hoe de platte twaalfcilinder voor het eerst zijn weg vond in een Ferrari voor de openbare weg: de Berlinetta Boxer. Alle varianten komen aan bod, inclusief de versie voor het circuit en een enkel buitenbeentje. Uiteraard werpen we daarbij ook een blik op de BB's met een Nederlandse historie.
72 Evenementen Een Klassieker op Le Mans
Le Mans Classic 2014

Edwin van Nes

Edwin van Nes, Phan Vu Nguyen


Het is zondagavond 6 juli wanneer de zon langzaam ondergaat terwijl er tientallen kilometers van de autoroute A28 onder de neus van m'n auto verdwijnen. Het advies van een paar vrienden: 'Liever een stuk omrijden via Rouen dan weer die afschuwelijke files op de périphérique extérieur', heb ik me dit keer ter harte genomen. Maar die eindeloze recht autoroute richting de horizon, zeker in combinatie met een vrijwel doorwaakte nacht op het Circuit de 24 Heures du Mans ontaarden in een mijmering.
Waar is het omslagpunt voor een ode aan 'de echte race'?
Wanneer is een evenement precies een klassieker?
76 Ferrari Geschiedenis Enzo Ferrari's (zakelijke) activiteiten in 1920-1922

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


Uit de context van de beschrijving hierboven kunnen we opmaken dat Enzo Ferrari hier heeft bedoeld op zijn hervestiging in Modena in de jaren nadat hij bij Alfa Corse was weggegaan (1938).
Hij heeft met die opmerking degenen die zich bezig houden met het navorsen van zijn geschiedenis wel wat vraagtekens bezorgd, want in feite is hij nooit uit Modena weggeweest als ondernemer. Integendeel, hij heeft zich lokaal al vroeg ingelaten met bedrijvigheid maar omdat niet al zijn activiteiten succesvol verliepen, heeft hij er waarschijnlijk de voorkeur aan gegeven deze niet te vermelden in zijn levensbeschrijving.
84 Evenementen Giro di Capo Nord

Toon van de Graaf

Kjell Linthout


Voorafgaand aan de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de FCN valt de brochure van de Evenementencommissie op de mat. In dit zorgvuldig samengestelde boekje worden de ritten voor het komende seizoen getoond en kort beschreven. Het is winter als we het doorbladeren en met het noteren van de evenementen op de kalender begint de voorpret voor het komende seizoen. Giro di Capo Nord valt met gelijk op. Ten eerste een uitgelezen mogelijkheid om er eens lekker een weekendje uit van te maken met mijn vrouw Manon, ten tweede omdat ik het heel bijzonder vind om met onze bolides naar Texel te gaan. Een evenement dat ik niet wilde missen dit jaar. Ik begon direct met het regelen van een oppas..
88 Evenementen De bindende factor van de Ferrari 250 GTE
Tweede Internationale Ferrari 250 GTE meeting

Yvo Alexander

Yvo Alexander, Niko Bloemendal, Hugo Garritsen


In 2010 organiseerde ik voor het eerst een kleinschalige Internationale Ferrari 250 GTE meeting en bij het begin van dit kalenderjaar leek het me een uitdaging om dat nog een keer te doen, maar dan op een groter internationaal platform.
92 Een leven lang Ferrari, deel 3
Nico Koel

Nico Koel

Nico Koel, Archief Redactie


Op het Ferrari-front vermaakten Henk en ik onszelf ook. Zo kwamen we op het idee om een zeepkist te bouwen in de vorm van een F1 Ferrari. Met behulp van een set massive kinderwagenwielen onder een bodem van hout, een stuurtje gelast door de smid en een plaat board, werd er zowaar een aardig stukje huisvlijt geleverd, dat resulteerde in het gewenste resultaat. Als kroon op het werk werden er Scuderia logo's op de zeepkist geplaatst, toen al voor een vermogen van 10 gulden verkrijgbaar bij garage de Pits van Tonio Hildebrand in Amsterdam.
96 Verzamelen Vakantie is komkommertijd!

Hans Koomen

Hans Koomen


Echt niet... de afgelopen maanden was het druk op hobbygebied. Je zou verwachten dat het op de veilingsites in de zomermaanden rustiger zou zijn, maar het tegengestelde blijkt! Op dit moment is er een leuke fenomeen gaande. Er worden veel oudere modellen aangeboden, waardoor de prijzen op dit moment op een ongekend laag niveau staan.