Gli Amici della Ferrari issue 125

Zomer 2014

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 94 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Ferrari LaFerrari, door Roger Lomme

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 125, Zomer 2014

Table of Contents

Page Section Description
5 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


11 Column Afscheid nemen van het meisje ...
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


'Prikkelend' staat er altijd bij deze column. Laat ik dan ook maar zo beginnen. Voor velen is een Ferrari een 'zij', een 'haar' of zelfs een 'meisjes'.
Voor mij is een Ferrari een 'hij', een 'hem' en een 'man'. Hoewel mijn inlevingsvermogen groot is, kan ik niet met de gedachte leven een stoere macho-Testarossa een meisje te noemen. Ik zie niets vrouwelijks in een Testarossa. De vormen van een 250 GT SWB zijn wel vrouwelijk te noemen, maar zodra er een diepe brul uit de uitlaatpijpen komt, ben ik de verdere associaties met vrouwen kwijt.
12 Evenementen Vanuit een ander perspectief
Rijvaardigheid Assen

Roger Lomme

Roger Lomme, Rob Timmerman, Phan Vu Nguyen, Kjell Linthout


Ieder jaar is er weer een rijvaardigheidstraining voor leden van onze Ferrari Club. De nadruk bij dit evenement ligt op voertuigbeheersing. Met het stijgen der pk's van de moderne Ferrari's is het deelnemen aan dit evenement eigenlijk een 'must' voor iedere Ferrari-bezitter. Voor dit kostbare evenement dekken de inschrijfkosten al lang niet meer de werkelijke kosten; FCN mag al sinds jaar en dag rekenen op een belangrijke sponsor voor dit evenement: Kroymans Ferrari te Hilversum.
18 Techniek Ferrari's met verchroomde wieldoppen
De wielen van Ferrari, deel 2

Martien Kooijmans, Wouter Bekker

Martien Kooijmans


Ik startte mijn schrijvende redactiewerk voor de Gli ooit met het aanleveren van mijn Passione columns. Door wijzigingen in het bestand van vaste redacteuren ontstond de gelegenheid om tweemaal per jaar een technisch artikel te schrijven, afgewisseld met koopaanbevelingen voor Ferrari's.
26 Ferrari Geschiedenis Rood ... Wit-blauw
Cinquant'anni fa

Clem Berghuis

Archief Clem Berghuis


III Gran Premio de Mexico, Autodromo Magdalena Mixhuca, 25 oktober 1964. Aan de start van de laatste race van het wereldkampioenschap Formule 1 staan negentien coureurs uit acht landen klaar voor een zinderende finale. Onder dit illustere gezelschap bevindt zich het Britse trio Jim Clark (Lotus), Graham Hill (BRM) en John Surtees (Ferrari). Alleen zij kunnen nog aanspraak maken op de wereldtitel.
34 Evenementen Guidare Sul Fondo del Mare

Bart Aertssen, Kjell Linthout, Bob Santifort


38 De Garage van ... Er is geen enkel ander merk dat zo'n beleving geeft

Gert Kersten

Gert Kersten


Voor deze aflevering van de garage van blijf ik dicht bij huis. Het clublid woont hemelsbreed heel dicht bij mij, net aan de andere kant van de A15. Zijn huis ken, of liever gezegd, kende ik goed omdat een zeer goede vriend van mij hier woonde. Johan heeft de boerderij en de bijbehorende schuren helemaal verbouwd. Halverwege heeft hij me het al eens laten zien maar ik ben heel benieuwd hoe alles is geworden.
44 Evenementen Tijd voor de Op Stal Meeting bij Italauto
22 februari 2014

Wilbert Klerx

Kjell Linthout


Bij aankomst van deze fraaie dag stond er voor ieder wat wils: koffie, thee en knapperige hapjes. Er is voldoende tijd om bij te praten met alle andere begunstigers. Na een korte toespraak werd de groep van in totaal 46 enthousiaste Ferraristen in tweeën gedeeld.
46 Passione Passieloos of passievol?

Wouter Bekker

Roger Lomme


Donderdag 17 april. Ik zit thuis en ik heb er de smoor in. Waarom? Sinds de publicatie van de evenementenkalender 2014 verheug ik mij op deze dag omdat dan de rijvaardigheidstraining op Assen plaatsvindt. Helaas ben ik uitgerekend deze week geveld door de griep en heb ik mij afgemeld als deelnemer achter de schermen. Ik zou indrukken verzamelen en foto's nemen ten behoeve van een stukje in deze Gli...
50 Behind the Scenes Een SPECIALE verjaardag ...

Roger Lomme

Roger Lomme


Gekende klassiekerliefhebbers hebben vaak ook nog een plekje in hun Ferrari-hart opengelaten voor het 'moderne spul'. In GAdF 122 werd het al aangekondigd: Willem en Miranda hebben een Ferrari 458 Speciale besteld. Enkele maanden later werd ondergetekende zelfs betrokken bij het samenstellen; wel of geen carbonfiber vinnetjes, wel of geen speciale carbonfiber carrosseriedelen. De keuzes bij Ferrari zijn inmiddels zo talkrijk dat je je als aankomend eigenaar in een grote speelgoedwinkel waant met misschien wel té veel keuze.
58 Evenementen Ferrari Challenge Quiz
Più della Ferrari X

Alex Hendrikse

Kjell Linthout


Op 22 februari 2014 was het derde evenement van de Ferrari Club Nederland van het evenementenseizoen 2014. De ALV was circa een maand eerder gehouden en op die middag was de 'Opstalmeeting' van Ascari. De avond stond in het teken van een wel heel bijzondere Più.
63 Passione De lege garage van ...
Mijn lege garage toont als een soort verlaten jongenskamer. Tussen alle Ferrari parafernalia en andere rosso corsa herinneringen, bekijken mijn helden me vanaf de portrettengalerij aan de muur. James Hunt viert een GP overwinning compleet met pitspoes en een fles champagne, een peuk losjes hangend in zijn mondhoek.
64 Fraaie Historie Ferrari's platte twaalfcilinder, deel 2: de sport-prototypes

Wouter Brand

Wouter Brand


In 2014 vieren we in de reeks 'bella storia' het feit dat het vijftig jaar geleden is dat Ferrari aan de start kwam met een motor met twaalf horizontaal liggende cilinders. In dit tweede deel vieren we de vijftigste verjaardag van de platte twaalfcilinder door stil te staan bij de sport-prototypes die met deze motor werden uitgerust. Lees mee hoe de platte twaalfcilinder een rol speelde bij het binnenhalen van de Europese titel in het heuvelklim-kampioenschap en de wereldtitel in de sportwagenracerij , maar ook bij één van de meest dramatische debuten uit de historie van Ferrari en het einde van Ferrari's deelname aan de sportwagenracerij.
72 Zoektocht Ferrari F40

Oscar Brocades Zaalberg

Phan Vu Nguyen


Soms gaan de zaken zoals je wilt. Na een gelukkige aanschaf en heel veel plezierige momenten hebben we na meer dan acht jaar afscheid genomen van de Ferrari 212 Export. Nadat ik er drie keer de legendarisch en onvergetelijke 'Mille Miglia' mee had uitgereden, een concours d'élégance mee had verloren (wij vonden het stof van drie schitterende Italiaanse passen mooier dan poetsen) en er vele kleine ritte mee heb gemaakt, was het tijd voor wat anders. De prijzen van speciale Ferrari's rijzen de pan uit en er was tijdens de verschillende events al meerdere keren interesse voor de 212 getoond. Het is mooi geweest, tijd voor nieuwe wegen. Letterlijk.
78 Op bezoek bij ... Wiggers Mastercars

Roger Lomme

Wiggers Mastercars


De Gli Amici della Ferrari ontleent haar bestaansrecht voor een deel aan haar adverteerders. Om de trouwe adverteerders, die minder vaak genoemd worden in ons magazine, ook eens over het voetlicht te brengen, bracht ik een bezoek aan Marcel Wiggers van Wiggers Mastercars.
80 One-Offs België in Europa
Ferrari 250 Europa GT

Niels Schouten

Archief, Jean-Louis Bezemer, Wouter Brand


Hoewel de Europese Unie geen hoofdzetel kent, wordt het Belgische Brussel algemeen beschouwd als de Europese hoofdstad. De stad huisvest ondermeer de officiële hoofdzetels van de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie, de Europese Raad en de tweede zetel van het Europees Parlement. Deze instellingen bevinden zich vrijwel zonder uitzondering in de Leopoldswijk, vernoemd naar Koning Leopold I. Op een steenworp afstand was op de Rue de la Brasserie een garage geopend die een jonge autofabrikant vertegenwoordigde: Garage Francorchamps. Het bewust merk timmerde hard aan de weg een kwam al snel met een model dat de naam van het continent droeg. Dat moest leiden tot een bijzondere Ferrari!
88 Een leven lang Ferrari, deel 2
Nico Koel

Nico Koel

Jean-Louis Bezemer, Nico Koel, Grace de Pesters, Archief Kees van Stokkum


Nadat Ferrari tweemaal wereldkampioen op rij werd toog mijn vader naar de Bezuidenhoudseweg in Den Haag. Daar was het Nederlandse Walhalla voor Ferrari. Simon Maasland was in die dagen voor de firma Swaters uit België aangesteld als een soort sub-importeur. Met hem werd een deal gesloten. In het diepste geheim. Alleen mijn moederen wist er van, maar die vond het maar niets.
En zo werd mijn vader na Prins Bernhard en Eddy Herzberger één van de eerste Ferrari-eigenaren in Nederland. Door de bril van nu gezien heel bijzonder.
92 Verzamelen Spaanse kunstwerkjes

Hans Koomen

Hans Koomen


Mijn goede vriend en hobby-modelbouwer Juan Madrazo is in deze rubriek al eerder voorbij gekomen. Ditmaal een volledig artikel in het teken van zijn werk.