Gli Amici della Ferrari issue 124

Lente 2014

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 90 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Ferrari F40, door Roger Lomme

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 124, Lente 2014

Table of Contents

Page Section Description
4 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


6 Column De jacht naar Ferrari-adrenaline
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


Onlangs was ik op bezoek bij Nico Koel die verhaalde over zijn passie voor Ferrari en het ontstaan ervan. Bij Nico ontstond, zoals u ook in zijn artikel kunt lezen, de passie met kleine autootjes; in zijn geval Dinky Toys. Al spelend op het huiselijke Perzische tapijt ontstond een pikorde in de automobielen. Ferrari's werden allengs de leider van de garage. Bij het beluisteren van zijn verhalen ontstond een enorme blijk van herkenning. Ook bij mijzelf ontspon de autoliefde op het huiselijke Perzische tapijt.
8 Evenementen Algemene Leden Vergadering 2014

Roger Lomme

Roger Lomme


De jaarlijkse Algemene Leden Vergadering kent naast de inmiddels wel bekende elementen altijd één element dat zorgt voor de nodige spanning: de jaarprijzen. Sommige zijn voor de insider enigszins te voorspellen, de Coppa Classico en de Trofeo Moderno. Toch zijn er enkele prijzen die niet in the schatten zijn, maar ze zijn minstens zo belangrijk. Dat geeft voor mij de ALV altijd een extra feestelijk tintje. Wie o wie ontvangt de speciale prijzen voor zijn of haar gewaardeerde werk voor onze club. In het diepste geheim voorbereid door het bestuur, tijdens de ALV de ontknoping.
14 Tussen hoop en vrees
Michael Schumacher

Wouter Bekker


Wat ging de decembermaand snel! De Kerstdagen waren voorbij voordat ze goed en wel begonnen waren en we maakte ons alweer op voor Oud en Nieuw. Het jaar 2013 was voor ons eigenlijk prima verlopen. Veel positieve gebeurtenissen; ja, 2013 was best goed. Afsluiten en laat het nieuwe jaar maar komen! Maar in die laatste paar dagen vond het lot helaas toch nog een moment voor een dramatische gebeurtenis. De val van Michael Schumacher en de zeer verdrietige gevolgen ervan horen thuis in een slechte film of in een boze nachtmerrie, maar niet op een prachtige skipiste. Niet te bevatten dat een jonge kerngezonde kampioen wellicht de rest van zijn leven verder moet met de ernstige gevolgen van zo'n nietige buiteling. Lage snelheid, prima weersomstandigheden, veiligheidsmaatregelen genomen en dan toch...
16 Ferrari Geschiedenis Waar is de Ferrari 250 MM Vignale Coupé?

Leo Tillmanns

Archief Leo Tillmanns, Marcel Massini, Jules Coenen, Marcel Wlalenburg, Andreas Birner, Dion Bosch


Jules Coenen uit Bilzen (B) had een goedlopende handel in voorgebakken frites. Daarnaast is hij reeds lang geregistreerd als handelaar in exclusieve auto's. Hij heeft nu nog steeds een kleine maar fraaie collectie bijzondere auto's, waaronder de unieke Alfa Romeo 1900 Aigle.
Jules is expert op het terrein van de restauratie en de verkoop van klassieke auto's met uitstekende relaties in het oldtimermilieu. Ooit bemiddelde hij in de bijzonder verkoop van de zeldzame Widi aan Stirling Moss. Leo Tillmanns heeft op verzoek van zijn Belgische vriend Jules Coenen, die in de jaren tachtig een wel héél bijzondere Ferrari in zijn bezit heeft gehad, de volledige historie uitgezocht van de Ferrari 250 MM Vignale Coupé. Aangezien deze Ferrari een aanzienlijk deel van zijn bestaan op Nederlands grondgebied heeft doorgebracht volgt hierbij het verhaal van s/n 0334 MM, voor Jules Coenen ...
24 Evenementen Formule 1 kijken bij Kroymans

Joep Boxelaar

Joep Boxelaar


Zondag 3 november was voor de Ascari liefhebbers van de Formule 1 en van Ferrari in het bijzonder weer een speciale dag. Gezamenlijk mochten wij bij Kroymans in Hilversum de wedstrijd live kijken. Ook deze keer was dit een groot succes.
26 Behind the Scenes Ferrari Fever
A lifetime collecting, restoring & racing the rarest Italian automobiles

Roger Lomme

Paul Schouwenburg


Toen ik vier jaar geleden verslag deed van de Pùi della Ferrari, met Paul Schouwenburg in de hoofdrol, kreeg ik een paar foto's mee voor de Gli Amici. 'De rest is bedoeld voor het boek dat ik aan het schrijven ben.' Het was al lange tijd bekend dat Paul Schouwenburg bezig was een boek te schrijven over zijn (hoofdzakelijk) Ferrari-geschiedenis.
Maar het was ook al lange tijd stil rondom het boek. Toen mij onlangs ter ore kwam dat hét boek elk ogenblik zou gaan verschijnen nam ik dan ook meteen contact op met Paul Schouwenburg voor een interview.
34 De Garage van ... Mijn garage is beslist geen showroom

Gert Kersten

Gert Kersten


Op de vraag of hij wil meewerken aan 'de garage van ...' reageert dit clublid direct positief. 'Ik heb niet zo'n spetterende garage hoor. En ik moet een Ferrari naar mijn huis in Mijnsheerenland halen, want die staat in Oudorp en dan kunnen we de week wat afspreken'. Zo gemakkelijk als het bij hem gaat, lukt het niet altijd. Een paar maanden voor de deadline benader ik al leden. Maar als de afspraak uiteindelijk gemaakt moet worden, komt er vaak iets tussen. Een langdurige vakantie, een auto is reparatie, net een nieuwe auto besteld of 'het komt niet zo goed uit en bel over een half jaar maar eens', krijg ik dan te horen. Zo niet bij deze keer.
Van een afstand zie ik de witte Ferrari 430 en de rode Ferrari Testarossa al staan over het bruggetje op de oprit. Kan niet missen, hier is het.
40 Verzamelen Ferrari 330 GTC Spéciale in 1 op 18
Modelbouwkunst

Gabriel von Plusckatt

Gabriel von Plusckatt


Miniaturen worden net als echte automobielen tegenwoordig gemaakt met behulp van CAD/CAM (Computer Aided Design / Computer Aided Manufacturing). Producenten van modelauto's krijgen vaak al digitale tekeningen van de fabrikant van de echte auto, of soms wordt een tekening gemaakt door een echte auto 3D te scannen.
Deze tekeningen zijn de basis waarop het schaalmodel met behulp van 3D tekenprogramma's digitaal wordt ontwikkeld. Vervolgens worden de master-modellen en matrijzen voor het schaalmodel door 3D-CNC machines en 3D-printers gremaakt.
48 Voor de poort van de hemel
Maranello
50 Evenementen 32 Anni Dopo ...

Nico Koel

Alex Hendrikse


Toen de uitnodiging in de bus viel, was de beslissing snel genomen. 'Ik ga voor de 7e keer naar Maranello..!' 32 jaar geleden voor het eerst. De FCN bestond nog niet. Als lid van de Ferrari Club Belgio schreef ik in voor het bezoek dat Jacques Swaters had georganiseerd aan Ferrari.
Het was op maandag 22 juni 1981, de dag nadat Gilles Villeneuve de GP van Spanje op Jarama gewonnen had in de Ferrari 126C. We liepen toen door de fabriekspoort. In het kantoortje direct links brandde licht en ja hoor ... wat we hoopten gebeurde: Enzo Ferrari had een goede bui en we werden allerhartelijkst door hem ontvangen.
Ieder van de circa 25 deelnemers kreeg een hand en er werd een groepsfoto gemaakt. Onvergetelijk!
Het bezoek aan de fabriek was als een droom. Bijna overal mochten we komen met uitzonder van, u raadt het al, de raceafdeling. Veel handwerk; computers waren er nog nauwelijks. De stand van de gieterij ... Heerlijke tijd!
58 Fraaie Historie Ferrari's platte twaalfcilinder
Deel 1: Formule 1

Wouter Brand

Wouter Brand


In 2014 is het vijftig jaar geleden dat Ferrari te voorschijn kwam met een niet al te gebruikelijk motorconcept; een platte twaalfcilinder. Dit motortype vond uiteindelijk zijn weg in maar liefst tien types Formule 1, twee sport-prototypes en zes productiewagens, van welke enkele met afgeleide raceversies. Graag vier ik deze vijftigste verjaardag door terug te blikken op de verschillende verschijningsvormen.
We starten dit eerste deel waar het allemaal begon; in de Formule 1.
66 Techniek De vader aller hypercars
Koopaanbeveling Ferrari 288 GTO

Wouter Bekker

Roger Lomme


Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de Ferrari 288 GTO werd geïntroduceerd op de Autosalon van Geneve. In het bewuste jaar 1984 kwam de fabrikant met twee zeer bijzondere modellen op de markt. De Ferrari Testarossa, voor het eerst aan het publiek getoond op de autoshow van Parijs, was voor velen de meest spectaculaire van het tweetal.
De snaarstrakke vormgeving met de brede kont en de grote louvres op de flanken deed de doorgewinterde Ferrari-kenner naar adem snakken.
De GTO daarentegen was bijna snobistisch in zijn eenvoud en had daarbij ook nog eens veel weg van de overbekende GTB. Slechts de kenner wist de GTO op juiste waarde te schatten. Hierbij een biografie van de vader aller Ferrari supercars.
68 Op bezoek bij ... Assicuro

Roger Lomme

Assicuro


De Gli amici della Ferrari ontleent haar bestaansrecht voor een deel aan haar adverteerders. Om de trouwe adverteerders die minder vaak genoemd worden in ons magazine, ook eens voor het voetlicht te brengen, bracht ik een bezoek aan Walther Muurmans van Assicuro.
76 One-offs Van een oud vrouwtje geweest ...
Ferrari 330 GTC Spéciale

Niels Schouten

Archief


In 1966 werd op de salon van Geneve de Ferrari 330 GTC geïntroduceerd die al snel het predicaat 'de beste allround Ferrari' kreeg. Door zijn comfort en makkelijke rijeigenschappen vulde de wagen precies het gat tussen de sportieve 275 GTB en de luxueuze 330 GT 2+2. Voor het eerst werd er op een Ferrari ook een typeplaatje gemonteerd, iets wat voorheen voornamelijk aan speciale uitvoeringen behouden was gebleven.
80 Una Vitta colla Ferrari Een Leven lang Ferrari
Nico Koel, deel 1

Nico Koel

Nico Koel, Archief


Ik was denk ik 6 jaar oud en het moet omstreeks 1950 geweest zijn toen ik mijn eerste Dinky Toys kreeg. Vijf jaar na de oorlog was er al een hele reeks modellen verkrijgbaar. Graag staarde ik in de simpele folder. Ik vond alles prachtig. Ik had nog weinig idee van merken. Ik hoorde mijn vader en opa het wel eens hebben over Chevrolet, Mercedes en over Lancia. Vooral de laatste merken werden met ontzag uitgesproken. Die kregen een bijzondere lading. Welke wist ik toen nog niet. Mijn eerste Dinky. Ik zou niet meer weten welke het was. Het zou een vuilniswagen geweest kunnen zijn. Maar zeker was dat ik hem tot in elk detail had bestudeerd, betast en bewonderd.
84 Behind the Scenes Revolutie of evolutie?
Nieuwe website Ferrari Club Nederland

Alex Hendrikse

Roger Lomme


Vanaf april 2013 is door de internetcommissie gewerkt aan een nieuwe website voor de Ferrari Club Nederland. De huidige website is actief vanaf 2009 en de technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat deze website reeds verouderd is. Tevens was het doel om het 'gemak van internet' meer beschikbaar te stellen voor leden. In dit digitale tijdperk kan bijvoorbeeld gemakkelijk online betaald worden. Dus veel werk te verzetten voor de internetcommissie!
88 Verzamelen Oud, Nieuw en Formule 1

Hans Koomen

Hans Koomen


Er bestaan in Ferrari-land drie verschillende liefhebbers. Liefhebbers van de F1, de klassiekers en de modernere auto's. Het betreft drie variëteiten met een geheel eigen publiek. Het komt zelden voor dat een Formule 1-fan weet hoeveel verschillende 250 GT's er zijn gemaakt en omgekeerd.