Gli Amici della Ferrari issue 123

Winter 2013

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Ferrari F430, door Phan Vu Nguyen

Phan Vu Nguyen


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 123, Winter 2013

Table of Contents

Page Section Description
4 Colofon Beste Ferraristi!

Stephan Tot


6 Column APK-Keuring, is recht soms ook krom?
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


De Algemene Periodieke Keuring, kortweg APK, is wellicht ooit opgetuigd om te voorkomen dat televisieprogramma's als 'Het wrak van de weg' nog bestaansrecht zouden hebben.
Doelstelling van de regelgeving is om te voorkomen dat auto's die in een dermate slechte staat van onderhoud verkeren en aan het verkeer deelnemen, de berijder of andere verkeersdeelnemers gevaar opleveren.
8 Evenementen '... zijn jullie dan niet met de bus...'?
Ardennenrit

Jan Scholte

Michel van der Jagt, Jan Wiltink


De Ardennen, synoniem aan je eerste voorzichtige buitenlandse vakantie, regen maar ook Ferrari en Spa-Francorchamps. Tenslotte gaan die laatste twee prima samen met met liefst zestien Formule 1 overwinningen en daarmee de meest succesvolle constructeur. Gaan wij begin september ook met de bokaal naar huis als onderdeel van de Conduite en Wallonie, het FCN-weekendevenement?
14 Passione De autosport estafette

Wouter Bekker

Wouter Bekker


Een zeldzame zonnige vrijdagavond aan het begin van de zomer. We zitten met elkaar aan tafel te eten wanneer mijn zoon begint: 'Ik was vanmiddag bij Tim aan het spelen en zijn vader was ook vrij. Hij was spullen aan het inpakken want hij heeft een mannenweekend georganiseerd met Tim en z'n broer. Ze gaan allemaal leuke dingen doen.'
Ik kijk mijn vrouw aan en besluit dat tv kijken het leukste wordt wat wij dit weekend gaan doen en wel omdat de Grote Prijs van Duitsland komt op de Nürburgring. Da's dan mooi geregeld.
18 Behind the Scenes Het boek 'Grand Prix Zandvoort'

Roger Lomme, Mark Koense

M. Keyser, LAT, M. van der Hulst, K. van der Grint


In Nederland worden slechts bij hoge uitzondering boeken geschreven die specifiek of voor een groot deel over Ferrari gaan. Onlangs is er echter een waardevol exemplaar bijgekomen. Nieuwsgierig geworden naar de totstandkoming van een dergelijk staaltje Nederlands kunnen sprak ik af met schrijver en samensteller Mark Koense en sleepte terloops nog iets moois in de wacht, speciaal voor FCN-leden.
22 De Garage van ... Achter de wijd dubbele openslaande deuren ...

Gert Kersten

Gert Kersten


Voor de vierde en laatste Gli Amici van 2013, het jubileumjaar waarin de club dertig jaar bestaat, bezoek ik Nico Koel. Onder het voorzitterschap van Arthur Leerdam heeft Nico een paar jaar samen met mij in het bestuur van de Ferrari Club Nederland gezeten. Zodoende weet ik nog waar hij woont in Huizen en ik rijd er blindelings heen. De twee vragen waarmee ik standaard begin: 'Sinds wanneer ben je FCN-lid?' en 'Hoe ben je tot Ferrari gekomen?' hoef ik helemaal niet te stellen, want ik heb nog maar net een kop koffie in de hand of Nico steekt van wal.
30 Ferrari Scuderia Ferrari en Ferrari Automobili
1929 - 1960

Kees van Stokkum

Kees van Stokkum


In de 30 jaren dat ons orgaan Gli Amici is verschenen zijn af en toe artikelen gepubliceerd waarin boeken werden besproken. Dit ging dan meestal om nieuw verschenen boeken over Ferrari of boeken waarin het merk een rol speelde naast of tegenover een ander merk. De verschillende recensenten gaven soms wel en soms niet een reden waarom ze een bepaald boek een aanrader vonden... Dit roept dan vanzelf de vraag op wat het uitgangspunt is van je beoordeling en welke maatstaf je aanlegt voor het doen van uitspraken over de kwaliteit van een boek.
40 Techniek De wielen van Ferrari

Wouter Bekker

Wouter Bekker


Spaakwielen of velgen in pentagramstijl. Beide staan synoniem voor Ferrari. Beide delen een lange traditie met het merk uit Maranello. Met name in de latere jaren kreeg ieder model een velg met een specifieke vormgeving maar zonder uitzondering waren ze direct herkenbaar als Ferrari-wielen.
Dit blijkt eens te meer wanneer een Ferrari wordt voorzien van afwijkend rollend materieel. Weg is de harmonie van het totale ontwerp. Ook in technisch geschiedkundig opzicht is dit thema interessante kost. Daarom neem ik u graag mee langs een verzameling velgen met klinkende namen als Borrani, Campagnolo, Cromodora en Speedline. Maar het verhaal begint als altijd weer merkwaardig.
48 Evenementen Varen over het circuit!
Goodwood Revival 2013

Phan Vu Nguyen

Phan Vu Nguyen


De voorbereidingen begonnen al ongeveer een jaar geleden. Toen eenmaal de data van Goodwood Revival bekend waren, heb ik zo snel mogelijk een hotel geboekt. Ondanks dat ik er al vroeg bij was, waren alle hotels binnen een straal van 15 km van het circuit al vol! Ik was daarom genoodzaakt iets verder weg een hotel te boeken, maar het verblijf was dus geregeld. Nu nog iemand polsen om met mij mee te gaan.
52 Evenementen Filmen of rijden: Forza Ferrari-dag

Roger Lomme

Phan Vu Nguyen


Al vele jaren ben ik als filmer actief tijdens de 'Doe een Plezier Rit' en de 'Forza Ferrari-dag'. Het initiatief om te filmen kwam ooit in 2004 van de Ferrari Club zelf.
Na een hoog gewaardeerd filmverslag van de Italië-rit in 2003 kwam de vraag van het bestuur om ook de Doe een Plezier Rit in beeld en geluid te vatten. In eerste instantie met twee filmcamera's groeide dit uiteindelijk in 2012 uit tot een ware filmcrew met maar liefst vijf filmers. Daarna dertig tot veertig uur monteren et voilà, een nieuwe film!
58 One-offs Vignale's Finale
Ferrari 330 GT 2+2

Niels Schouten

Archief Niels Schouten


Een artikel over een stationwagon is niet meteen iets waar u aan denkt als uw lijfblad weer op de deurmat ploft, mar het is minder onwaarschijnlijk dan u wellicht zou verwachten.
Hoewel Ferrari er zelf nooit eentje in de prijslijsten heeft opgenomen, zijn er diverse initiatieven ondernomen deze carrosserie-vorm levensvatbaar te maken. De gemiddelde liefhebber zal meteen de Venice serie van Pininfarina voor de geest kunnen halen.
Misschien wordt hier en daar de firma Felber ook nog geopperd vanwege hun uitspattingen eind jaren zeventig; de klassieker-adepten noemen waarschijnlijk de beroemde Breadvan en welingelichte tifosi kennen zelfs de poging van Fontana. In GAdF 110 kon u reeds lezen over de Daytona Shooting Break van het duo Bob Peak en Luigi Chinetti jr. Zoals toen vermeld was dit niet de eerste Ferrari die het duo tot een stationwagon had omgebouwd. Die eer ging naar een Ferrari 330 GT 2+2 series II (chassisnummer 7963).
62 Evenementen Zoals vroeger
30 jaar jubileum Modern

Erwin Sakkee

Phan Vu Nguyen, Peter Terpstra, Kjell Linthout


Weet u wat ik voelde? Ouderwetse spanning voordat je aan een leuk evenement gaat deelnemen. In dit geval het jubileum evenement 'Eventi Trento Anniversario'. Dit soort spanning had ik al een tijdje niet meer gehad. Ik werd 's ochtends al vroeg wakker en kon niet meer slapen, resulterend dat ik rond kwart over zes in de huiskamer liep rond te banjeren. Dit gevoel bracht een glimlach om mijn mond en ik moet meteen terugdenken aan de bijzondere momenten waarop ik met de Ferrari Club op stap ging, waarbij regelmatig de avond daarvoor de zenuwen al door mijn lijf gierden.
68 Evenementen FCN 30 anni voor de klassiekers
30 jaar jubileum Klassiek

Willem Kroon

Phan Vu Nguyen, Kjell Linthout


Had Nico Koel ooit kunnen vermoeden waar het allemaal toe zou leiden nu we dertig jaar later met ruim vijfhonderd actieve leden en 340 begunstigers zijn?!
74 Ferrari-Coureurs Frans Munsterhuis
Dalla Cabina di Pilotaggio

Dion Bosch, Jan Wiltink

Dion Bosch, Kjell Linthout, Archief Munsterhuis, Edwin van Nes, Jan Willems


'Jan, ga je mee een rondje rijden?' vraagt Frans Munsterhuis. Het is eind september en wij zijn op de Teststrecke van Papenburg in Noord Duitsland. Trackday van de Ferrari Club Nederland. Een zonovergoten dag. Frans heeft zijn F430 GT3 (s/n 146828) meegenomen, de in 2006 gebouwde raceauto. Helm op, door de rolkooi naar binnen klimmen en de vijfpuntig gordel vast. Frans geeft vanachter het stuur aan dat hij geen data op zijn display heeft. Eén van de monteurs sluit een laptop aan en de digitale meters werken weer. 'Heb ik genoeg benzine?' 'Er zit meer dan genoeg ik', antwoord de monteur.
80 Fraaie Historie Italiaans buitenbeentje: Piero Drogo & Carrozzeria Sports Cars

Wouter Brand

Archief Wouter Brand, Phan Vu Nguyen


De wereld van Italiaanse carrosserie-bouwers uit de jaren vijftig en zestig kende naast de grote namen als Pinin Farina, Touring en Vignale ook een groot aantal kleinere namen.
Veelal wat minder bekend maar daarom niet minder interessant, integendeel. Carrozzeria Sports Cars was er zo één. Het bedrijfje waar Piero Drogo de drijvende kracht was ,voorzag in de jaren zestig een klein aantal Ferrari's van een nieuwe of een aangepast carrosserie. Enkele daarvan hebben ook Nederlandse historie. In dit nummer van Gli Amici, veertig jaar na het abrupte einde van het leven van Piero Drogo, werpen we een nadere blik op de bijzondere creaties uit deze kleine werkplaats.
88 Evenementen Ferrari Owners' Club meeting 2013

Joop Joldersma

Joop Joldersma


Zoals elk jaar werd uw bestuur ook dit jaar weer door Ferrari uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse Ferrari Owners' Club meeting. Als locatie deze keer de Ferrari-fabriek in Maranello op 6 en 7 september. Uw club werd vertegenwoordigd door voorzitter Ben van Leliveld en secretaris Joop Joldersma.
90 Evenementen International Ferrari Hublot Trackdays 2013

Jaap Mudde

Kjell Linthout


We gaan terug naar augustus 2012. Een telefoontje van Mark Maaskant van Prodrive kwam toch wel als een schok. 'Jaap, Papenburg heeft alle evenementen voor de komende twee maanden afgezegd.' Een aantal dodelijke ongevallen op de kombaan van ATP Papenburg had de autoriteiten doen beslissen een onderzoek in te stellen naar de oorzaak. Alle evenementen die de komende tijd zouden plaatsvinden worden afgelast, waaronder dus ook onze Trackday die op 1 september zou plaatsvinden.
Jammer, want de rijvaardigheidsdag Assen eerder dat jaar smaakte naar meer.
Helaas was er geen tijd meer om een gelijkwaardig alternatief aan te bieden. Binnen de evenementencommissie bestond wel het voornemen om in het jubileumjaar 2013 de schade ruimschoots in te halen.
94 Verzamelen Zoals beloofd!
Nieuwe klassiekers van BBR

Hans Koomen

Hans Koomen


In mijn vorige artikel had ik de komst van een aantal nieuwe klassiekers van BBR aangekondigd. Gelukkig doet BBR weer waar het goed in is en worden er naast de nieuwe auto's weer echte pareltjes gemaakt.