Gli Amici della Ferrari issue 122

Herfst 2013

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Ferrari Testarossa door Phan Vu Nguyen

Phan Vu Nguyen


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 122, Herfst 2013

Table of Contents

Page Section Description
4 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


6 Column Fahre nicht schneller als den Schutzengel fliegen kann
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


Natuurlijk is iedere Ferrarist gefascineerd door het snelheidspotentieel van zijn eigen bolide. En natuurlijk laten we ons soms even 'gaan'; nog even snel die voorligger inhalen, nét iets te hard die bocht nemen of simpelweg een keer de topsnelheid op een vrije Autobahn willen beleven.
8 Evenementen Klassiekers in de strijd tegen het water

Reg Vonk, Irene van de Veur

Kjell Linthout


Het is zaterdag 25 mei en wij rijden door een droog Noord-Holland op weg naar Cruquius, het stoom-gemaal in het gelijknamige plaatsje. Wij houden, na het bekendmaken van het jaar-programma, ook dit jaar direct de datum vrij voor het evenement met de klassiekers, een hoogtepunt van het jaar voor ons oudje.
16 Passione Het certificeren van een Ferrari
Ferrari Classiche

Maarten Groenen

Kroymans Ferrari, Maarten Groenen


Sinds 2006 heeft Ferrari een speciale afdeling welke de belangen behartigt van de klassieke Ferrari's: Ferrari Classiche. Men heeft zich tot doel gesteld in onderdelen voor klassiekers te voorzien en onderhoud en restauratie van klassieke Ferrari's en het certificeren van Ferrari's te verzorgen.
20 Evenementen 'Weg van de Snelweg'

Frank Kivits

Kjell Linthout


Snell en efficiënt rijdend over de snelweg vlieg je onbewust voorbij aan de meest bijzondere plekken. Van 1984 tot en met 2002 was het NCRV programma 'Weg van de snelweg' op televisie. Zoals een ieder zich wellicht nog kan herinneren werd in dit programma de kijker meegenomen naar mooie, bezienswaardige plekken die naast de snelweg lagen.
26 De Garage van ... Thuis bij de Fenbump Renklup

Gert Kersten

Gert Kersten


Het plan om in 2013, waarin de club 30 jaar bestaat, de vier oud-voorzitters te laten figureren in deze rubriek is niet gelukt. Slechts twee van de vier voelden er voor. Toen ik daarna de huidige secretaris van de Ferrari Club Nederland, benaderde voor een rol in deze serie reageerde hij spontaan met: 'Dan kom je toch gezellig naar Assen, ik heb alleen geen garage aan huis hoor, maar mijn broer heeft een grote garage in de Achterhoek met een prachtige verzameling auto's en daar verblijft de Ferrari vaak.'
Nou mijn nieuwsgierigheid was gewekt, daar had hij nooit iets over verteld.
34 Evenementen FCN Open 2013

Alex Hendrikse

Alex Hendrikse


Ferrari's op de parkeerplaats. Geen route om te rijden met een Italiaans raspaard. Geen dampende benzinelucht. Technische ondersteuning is niet noodzakelijk.
Is dit een evenement van de Ferrari Club Nederland? Jazeker! Voor het eerst in de geschiedenis is er een Ferrari Club Nederland golftoernooi. De FCN Open 2013 vond plaats op maandag 24 juni.
38 Techniek De GT met het hart van Enzo
Koopaanbeveling Ferrari 599

Wouter Bekker

Wouter Bekker, Roger Lomme


Een Ferrari raakt je in het hart. Maar hart en hoofd moeten wel door één portier kunnen als het uiteindelijk aankomt op de aanschaf van een telg uit de Italiaanse stal. Hevige verliefdheid en daaraan gekoppeld impulsief koopgedrag kunnen heel eenvoudig leiden tot een geweldige financiële strop en een onnodige bekoeling van de liefde. In de GAdF leest u tweemaal per jaar een aankoopadvies. Dikwijls van een vrij gangbaar tipo maar we hopen het af en toe ook eens te kunnen larderen met iets speciaals.
48 Evenementen The taste of Switzerland

Louk Reintjens, Leo Etman

Leo Etman, Alex Hendrikse, Louk Reintjens


De uitnodiging voor de buitenlandreis 2013 ziet er indrukwekkend uit. Herinneringen aan eerdere reizen komen boven; dit thema smaakt naar meer. Agenda's trekken, snel inschrijven; er kunnen maar 25 equipes mee. Later komen daar tien (gelukkige) equipes bij. Er vallen regelmatig ansichtkaarten in de bus. Ook een plak Zwitserse chocolade. Op een website kunnen we de voorbereidingen van Alex en Stephan volgen.
Ze hebben hun handen hier duidelijk vol aan en laten niets aan het toeval over. Verwachtingen stijgen tot alpine-hoogte.
Rijden we in één keer naar Zwitserland, of doen we rustig aan met een overnachting? De organisatie nodigt ons uit voor een Pre-Party ergens in Frankrijk. Dat is geregeld dan.
56 Verzamelen Metalen schaalmodellen 1:24 / 1:25
Ferrari verzamelingen

Simon van de Vlekkert

Simon van de Vlekkert


Iedereen die Ferrari's wil gaan verzamelen kent het dilemma wel. Hoe zal ik mijn verzameling opbouwen?
Alleen Formule 1 auto's of een bepaald tijdperk, of misschien alles van één en dezelfde fabrikant of misschien alles in dezelfde schaalverhouding?
58 Passione Maranello per fiets

Gairo Flores

Gairo Flores


Onlangs werd de redactie getipt over een wel heel bijzondere reis van één van onze begunstigers. Gairo Flores die in zijn eentje de tocht van Helmond naar Maranello maakt per fiets! Onderstaand zijn reisverslag.
62 Evenementen Shell Eco Marathon

Marc Blom

Shell Energy Lab


Met ruim vijftig jaar Ferrari-historie naar de Shell Eco Marathon. Om een mooi stuk geschiedenis op een rij te zetten vergt wat voorbereiding. De nodige mails en telefoontjes werden hier aan besteed.
Louk wist hiervoor en programma samen te stellen dat naadloos aansluit op het programma van de Shell organisatie. Het was spannend wat het weer deze Eerste Pinksterdag van 2013 zou doen. In de berichtgeving enkele dagen voor het evenement zagen de verwachtingen er nog niet best uit. Temperatuur zo'n 10 graden en regen, heel veel regen. En dus duimen voor mooi weer.
64 Ferrari-Coureurs Peter Kox
Dalla Cabina di Pilotaggio

Dion Bosch, Jan Wiltink

Hugo Garritsen, Peter Kox


In deze aflevering van 'Dalla Cabina di Pilotaggio' geven we het woord aan Peter kox. Eén van de meest vooraanstaande Nederlandse coureurs met een ruime wedstrijdervaring in Ferrari's.
Ter voorbereiding zijn we eerst bij de KNAF gaan praten over racelicenties.
74 Fraaie Historie Negentig x vierentwintig

Wouter Brand

Wouter Brand, Hugo Garritsen, John Brooks, Edwin van Nes


Als u bovenstaande titel uitsluitend associeert met een bejaarde op leeftijd en het aantal flesjes bier in een kratje, dan valt dit artikel mogelijk niet in uw primaire interessegebied. De titel refereert aan het feit dat het in 2013 negentig jaar geleden is dat voor het eerst de 'Vingt-quatre heures du Mans' plaatsvond. Een mooie gelegenheid om met een Nederlandse Ferrari-bril terug te blikken op een rijke historie.
84 Evenementen Italia a Zandvoort

Ilse de Boer

Kjell Linthout


's Morgens als om 7 uur de wekker gaat is het wel vroeg voor zondag maar na een ontbijt zijn we alle drie wakker, is het ochtendhumeur verdwenen en zijn we klaar voor vertrek.
De auto wordt uit de garage gereden en ik pak de tas in met alles om de dag door te komen. We hebben vanaf de aanschaf van onze Ferrari bewust gekozen voor een vierzitter-Ferrari, zodat we in de weekenden als gezin van de hobby kunnen genieten.
88 Vreemdgaan Vreemdgaan met een Italiaanse schone
Alfa Romeo 8C Competizione

Roger Lomme

Roger Lomme


Ferrari-rijders zijn over het algemeen grote autoliefhebbers. Daardoor kruipt het bloed soms waar het eigenlijk niet gaan kan en mag de Ferrari zijn slaapplaats af en toe delen met een andere volbloed...
94 Evenementen Modena Trackdays

Phan Vu Nguyen, Edwin van Nes, Walter Duijvestijn


96 Verzamelen Verzamelen is geduld hebben

Hans Koomen

Hans Koomen


Toen ik in de jaren tachtig met mijn hobby begon, was het verzamelen van Ferrari-modellen een trend. De Bburago's gingen als warme broodjes over de toonbank en 1:43 werd als verzamelschaal steeds populairder. Dat inspireerde verschillende modelbouwers om een eigen merk te introduceren. Merken zoals BBR, MR en het Franse Heco en AMR, dat al langer bestond, produceerden prachtige modellen voor de verzamelmarkt. Deze bedrijfjes hadden twee dingen gemeen: de passie voor Ferrari en het modelbouwvirus.