Gli Amici della Ferrari issue 120

Lente 2013

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 94 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Ferrari 212 Export door Phan Vu Nguyen

Phan Vu Nguyen


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 120, Lente 2013

Table of Contents

Page Section Description
4 Colofon Beste Ferraristi!

Ben van Leliveld


6 Column Hoe besmettelijk is het Ferrari-virus?
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


8 Evenementen Algemene Ledenvergadering

Wouter Bekker

Roger Lomme


Zoals altijd aan het einde van het jaar plofte er weer een lijvige envelop van de Ferrari Club Nederland op de deurmat. De uitnodiging voor
de jaarvergadering van 2013 met daarbij de notulen van de vorige vergadering, agendapunten van de komende, de voorlopige evenementenkalender en de melding van een opmerkelijke wisseling in het bestuur....
16 One-Offs Ferrari Quattroporte

Niels Schouten

Niels Schouten


‘De schrijver heeft twee auto’s door elkaar gehaald’, hoor ik u denken. Elke autoliefhebber weet immers dat de Quattroporte bij Maserati in de prijslijst is opgenomen en niet in Maranello te bestellen is. Inmiddels staat er bij hen wel een model met vier zitplaatsen en vierwielaandrijving in de showroom, maar eentje met vier deuren is er niet. Waar concurrenten als Aston Martin en Porsche de strijd aangaan met de Europese toplimousines, blijft men aan de Via Abetone trouw aan het zo door de oprichter van het merk aangehangen ‘duoporte’ concept. Pininfarina dacht er ruim dertig jaar geleden echter anders over...
22 Passione Verzamelen is heel persoonlijk

Wouter Bekker

Wouter Bekker


Immense privéverzamelingen. Ze spreken menigeen tot de verbeelding en worden, dikwijls vanwege hun omvang, regelmatig beschreven in tijdschriften. Zo lees je dan over een Japanner met meer dan 15.000 Ferrari-schaalmodellen, een Fransman met tientallen klassieke Ferrari’s en een privécircuit of een Nederlander met ruim 2500 boeken over ons geliefkoosde merk...
26 Evenementen Er was groots uitgepakt bij Forza Service
Begunstigersdag

Roger Lomme

Roger Lomme


Al enkele keren in de afgelopen jaren was het prachtige pand van Forza Service in Oss het decor voor een FCN-activiteit. Het kan dan ook niet uitblijven dat ook de begunstigers een keer het pand, maar vooral het bedrijf zelf, mogen bezoeken. Op de dag dat Brabant en Limburg de aftrap geven voor het carnavalsseizoen maken zich maar liefst 200 begunstigers op voor een mooie dag in het Brabantse Oss.
30 Techniek Een echte wereldwagen
Koopaanbeveling Ferrari Mondial

Wouter Bekker

Roger Lomme, Peter Terpstra, Phan Vu Nguyen, Wouter Bekker


Een Ferrari raakt je in het hart. Maar hart en hoofd moeten wel door één portier kunnen als het uiteindelijk aankomt op de aanschaf van een telg uit de Italiaanse stal. Hevige verliefdheid en daaraan gekoppeld impulsief koopgedrag kunnen heel eenvoudig leiden tot een geweldige financiële strop en een onnodige bekoeling van de liefde. In de Gli Amici della Ferrari leest u tweemaal per jaar een aankoopadvies. Dikwijls van een vrij gangbaar tipo maar we hopen het af en toe ook eens te kunnen larderen met iets speciaals.
40 De Garage van... The Merry Milestone
Hans Hugenholtz

Gert Kersten

Gert Kersten


Het idee was gerezen om in ons jubileumjaar 2013 de oud-voorzitters van de FCN 
in deze rubriek te laten passeren. Te starten met de eerste cq. oprichtende voorzitter Hans Hugenholtz, die de FCN heeft geleid van 1983 tot 1993. Hans stemde in met het idee en een afspraak was gauw gemaakt. Even later sloeg de schrik ons om het hart toen een artikel over hem in de decemberuitgave van Octane verscheen. ‘Zijn ze ons nog voor’, dacht ik.
46 Evenementen Weekje Formule 1 van Abu Dhabi

Peter Pronk

Frank Kivits


Waarom een reis arrangeren naar een verre bestemming, om slechts tijdens de racedag ruim anderhalf uur te kijken naar Formule 1 auto’s om te zien wie als winnaar wordt afgevlagd en daarbij te hopen dat dit een Ferrari zal zijn met in haar kielzog de tweede Ferrari? Met recht een aanleunevenement van de FCN.
56 Zoektocht Prugna Metallizzato

Edvar van Daalen

Arvid van Daalen, Edvar van Daalen


Eind jaren tachtig kreeg ik als tiener ook te maken met het ‘Ferrari-virus’, aangestoken door mijn bloedeigen broer Arvid. Het begon redelijk onschuldig met wat modellen, boeken en tijdschriften maar in de loop der jaren bleef het daar voor ons beiden niet bij...
62 Evenementen Più della Ferrari

Roger Lomme

Dries Jetten, Nico Koel


Zaterdag 24 november. Het regent werkelijk pijpenstelen deze avond en ik weet één ding zeker: op dit moment rijden er, ondanks het erbarmelijke weer, twee Ferrari’s over ’s lands glibberige wegen. Eentje op vier wielen met Dries Jetten aan het stuur en eentje in een trailer met Alex Jansen in de trekkende combinatie aan het stuur. Beide bestuurders zullen klamme handen hebben. Dries door al het vocht in zijn Ferrari en Alex in zijn verder vochtvrije BMW maar in zijn trailer niet zijn eigen Ferrari, maar die van Henk Koel.... Beide Ferrari’s waren ooit één of meerdere keren deelnemer aan de Tulpenrallye en zijn op weg naar een speciale Più della Ferrari die handelt over rallyrijden en de ontberingen daarvan.
66 Ferrari-Geschiedenis Evoluzione o rivoluzione?
Ferrari 250 P

Clem Berghuis

Archief Clem Berghuis


Waarom duurde het tot 1963 (inderdaad, op het moment dat u dit leest alweer vijftig jaar geleden) voordat Ferrari het aandurfde om de beproefde V12 motor achter de coureur te plaatsen? Het is een vraag die niet zomaar kan worden afgedaan met het zo vaak gehoorde ‘ach, typisch Ferrari-conservatisme’.
74 Evenementen Verslag Formule 1 kijken bij Kroymans

Ton van Lint

Roger Lomme


Het begon al te kriebelen toen ik de envelop openmaakte met het bekende FCN logo. Ja hoor, wederom een uitnodiging namens het bestuur van Ascari om op zondag 25 november 2012 de laatste formule 1 race te bekijken bij de Firma Kroymans te Hilversum.
76 Ferrari-Coureurs Frits Kroymans
Dalla Cabina di Pilotaggio

Dion Bosch, Jan Wiltink

Archief Kroymans, Hugo Garritsen


Een racelicentie, een reglementair geprepareerde Ferrari en deelname aan wedstrijden die zijn geautoriseerd door de FIA, de autosportautoriteit Fédération Internationale de l’Automobile. Drie voorwaarden voor een interview in de artikelenreeks Dalla Cabina di Pilotaggio: vanuit de cockpit. Eerder verschenen Rory Bertram, Dick Waaijenberg en Mischa Strijder. Thans is het woord aan Frits Kroymans. In de vorige editie van de Gli Amici della Ferrari over veertig jaar dealerschap, nu over racen met Ferrari’s.
84 Fraaie Historie I Quattro Cilindri
part uno: 1953-1955

Wouter Brand

Wouter Brand


Monza, 29 juni 1953. De start van de zesde ‘Gran Premio dell’Autodromo’. Op het eerste gezicht lijkt het een normaal startveld voor een sportwagenrace in die tijd, met onder andere diverse Ferrari’s. Maar bij twee Ferrari’s zit er iets bijzonders onder de motorkap. Onder de dunne aluminium huid zitten niet twaalf maar slechts vier cilinders.
92 Verzamelen Een hobbyuitje naar Parijs
RetroMobile

Hans Koomen

Hans Koomen


Na jaren is het er eindelijk van gekomen; met twee hobbyvrienden en mijn zoon ben ik begin februari naar Parijs gereden om Retromobile te bezoeken. Retromobile is een van de meest toonaangevende oldtimerbeurzen van Europa waar vooral auto’s van exclusieve merken via onder andere veilinghuizen te zien zijn en waar aanverwante zaken worden aangeboden en tentoongesteld.