Gli Amici della Ferrari issue 119

Winter 2012

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 106 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Motor van de Ferrari F12berlinetta, door Roger Lomme

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 119, Winter 2012

Table of Contents

Page Section Description
4 Colofon Zestien jaar Ferrari Club Nederland

Willem Meinders


6 Column Het ontstaan van een passie
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


8 Evenementen Gli Amici dell'Orancia
Prins Bernhard Memorial

Harald en Onno ten Brinke

Phan Vu Nguyen, Kjell Linthout, Roger Lomme


Toen Willem Kroon ons in 2011 wist te vertellen dat hij bezig was met de organisatie van een Klassiekermeeting op Paleis Soestdijk, ter ere van Ferrari-liefhebber van het eerste uur en persoonlijk vriend van Enzo Ferrari, Z.K.H. Prins Bernhard, was ons antwoord direct en simultaan: 'Wij zijn erbij!'
Een evenement op zo'n mooie locatie dat ook een directe link had naar één van de kleurrijkste personen in onze Nederlandse geschiedenis, onze eigen club en Enzo Ferrari, was te uniek om aan ons voorbij te laten gaan.
14 Ferrari Geschiedenis 88,473 Seconden ...

Clem Berghuis

Archief Clem Berghuis


Enig gevoel voor theater kan hem niet worden ontzegd. Als de deuren van de Alitalia-747 openslaan, verschijnt hij in beeld, blijft boven aan de trap staan met beide armen gespreid... Met een Ferrari-pet op z'n hoofd... Hij heeft nog geen woord gezegd, maar Italië ligt aan zijn voeten...
20 De Garage van ... 'Sleutelen doe ik niet, maar poetsen heel graag'

Gert Kersten

Gert Kersten


Vandaag gaat de reis naar Wapenveld. Komend van de A50 stuurt TomTom mij naar rechts, maar voor mijn gevoel moet ik links. Ik kruis de A50 en een eind verderop weer. Het komt goed denk ik. maar wat een mooie weg met die prachtige herfstkleuren. Dan stuurt TomTom mij naar een industrieterrein. Dat kan niet kloppen, denk ik. Ik ben op weg naar een makelaar. Hij zal voor zichzelf toch wel een beter plekje gevonden hebben. Ik rijd verder en kom bij het hek van het industrieterrein. Dan ontwaar ik pal voor het hek een bosweggetje.
26 Ferrari Geschiedenis Prins Bernhard en het mysterie van de foto's ontrafeld...

Marcel Wallenburg

Archief Frans Vrijaldenhoven, Peter den Biggelaar, Jean-Louis Bezemer, Marcel Wallenburg, Wouter Brand


In de Gli Amici della Ferrari nummer 72 staat een interessant artikel van Paul Schouwenburg over een Ferrari 212 Export met een Ghia carrosserie, chassisnummer 0139 E. Volgens de overleveringen de allereerste Ferrari. Door Siem Maasland persoonlijk geïmporteerd en geleverd aan Prins Bernhard. Nostalgische foto's genomen met douane-beambten bij een grensovergang, inclusief de chauffeur van Prins Bernhard, illustreerden dit verhaal. Paul Schouwenburg sloot destijds af met: 'Het statement dat 0139 E de eerste Nederlandse Ferrari was, zal zeker wat losmaken bij onze leden en begunstigers, hoewel..., alleen de prins zelf weet hoe het écht zit...'
34 Games Virtueel Ferrari rijden

Roger Lomme

Roger Lomme


Met de komst van geavanceerde gamecomputers is het gevoel van een echte Ferrari te rijden zo realistische geworden dat een vergelijkende test niet kan uitblijven. het uitblijven van computertermen als 'graphics', 'community' en 'scenery' overigens ook niet, de Nederlandse taal is hiervoor helaas inmiddels ontoereikend.
40 Ferrari Coureurs Mischa Strijder
Dalla Cabina di Pilotaggio

Dion Bosch, Jan Wiltink

Mischa Strijder


In GAdF 118 was het Dick Waaijenberg die als tweede in de serie vertelde over zijn leven met Ferrari. In deze derde 'dalla Cabina di Pilotaggio', mochten wij Mischa Strijder aan de tand(wielen) voelen. Mischa Strijder is de trotse bezitter van een Ferrari Formule 1 wagen, voor velen van ons een jongensdroom. Daarnaast heeft hij het volledige seizoen 2011 de 458 Challenge gereden. De komende pagina's zullen gevuld zijn met een exclusieve inkijk in de wereld van 'Ferrari F1 Clienti' en uiteraard de 458 Challenge.
48 One-Offs Coming to America
Ferrari Indy

Niels Schouten

Niels Schouten, Archief Niels Schouten


Ferrari en de Indianapolis 500 worden zelden in één zin gebruikt. Zelfs toen de beroemdste race van Amerika meetelde voor het wereldkampioenschap Formule 1 kwamen de auto's van de toen nog jonge autofabrikant zelden aan de start op de 'Brickyard'.
De Europeanen kwamen er al snel achter dat de auto's van die Yanks weliswaar van buiten nogal op de continentale races leken, maar dat de Amerikanen het ovaal rijden tot een specialistische kunst hadden verheven. Ondanks dat Ferrari slechts enkele malen werd ingeschreven, loopt de race als een rode-draad door de geschiedenis van de fabrikant.
52 Evenementen Feest voor 100 kinderen
De zevende Doe een Plezier Rit

Hans Zoetemelk

Marc Blom, Wouter Brand, Hugo Garritsen, Kjell Linthout, Phan Vu Nguyen, Niels Schouten, Michael Tange


Dit jaar organiseerde de Ferrari Club Nederland alweer voor de zevende keer de Doe een Plezier Rit. Honderd chronisch zieke kinderen kregen de dag van hun lezen door ze mee te nemen in een Ferrari; gastkinderen uit de gelederen van KAISZ (anti-inflammatoire systeem ziektes) en 'Make-a-Wish Nederland'. Vliegbasis Volkel en Attractiepark Toverland waren de grote trekpleisters van de dag die Shell Nederland BV als grote sponsor kende. Toon van de Graag, Louk Reintjens, Remco Ritman en Willem Meinders tekenden voor de organisatie.
62 Musea De privé-collectie van een autofamilie

Niels Schouten

Niels Schouten


In de laatste editie van deze rubriek bezochten we twee collecties waarvan de deuren inmiddels gesloten zijn. Dit fenomeen hebben we de laatste jaren regelmatig kunnen aanschouwen met onder meer het beëindigen van de collecties van Autotron, Automusea en Kroymans. Gelukkig worden er zo nu en dan ook nieuwe collecties voor het publiek opengesteld. Als dit binnen onze landsgrenzen gebeurt wordt onze interesse natuurlijk meteen gewekt. Het is zelfs nog leuker als er ook een aantal Ferrari's zijn te bewonderen.
66 Evenementen Engeland-vaarders

Wouter Bekker

Wouter Bekker, Maarten Groenen, Phan Vu Nguyen


Dit voorjaar spraken ons clublid Maarten Groenen en ondergetekende elkaar over allerlei zaken rondom onze liefhebberij, Ferrari. Ik had zojuist een 1:18 replica van zijn kersverse Mondial 3.2 bij hem afgeleverd en hij toonde zijn collectie fraaie boeken.
Op een gegeven ogenblik kwam het gesprek op klassiekerevenementen en uiteraard kwam de Goodwood Revival ter sprake. We hadden beide nog geen concrete plannen om de 2012 editie te gaan bezoeken en besloten daarom het evenement gezamenlijk te gaan genieten. Het zou een onderhoudend weekendje gaan worden!
72 Vreemdgaan Ferrari-rood of British Racing Green

Roger Lomme

Roger Lomme


Ferrari-rijders zijn over het algemeen grote autoliefhebbers. Daardoor kruipt het bloed soms waar het eigenlijk niet gaan kan en mag de Ferrari zijn slaapplaats af en toe delen met een andere volbloed...
78 Fraaie Historie Ferrari by Bertone

Wouter Brand

Wouter Brand


'Ferrari by Pininfarina', 'Ferrari by Vignale' en 'Ferrari by Zagato'; drie titels van fraaie boeken met interessante kost voor de liefhebbers van Ferrari en design. De Ferrari's 'by Bertone' komen er daarmee vergeleken een beetje bekaaid van af. Tenzij ik iets over het hoofd heb gezien, heeft geen enkele auteur de Ferrari's met design van Bertone tot hoofdonderwerp gemaakt. En dat terwijl Carrozzeria Bertone - na (uiteraard) Pininfarina - verantwoordelijk is voor het design van het grootste productieaantal Ferrari's. Dat het daarbij in feite om slechts vijf verschillende designs gaat, zet alles wel in een heel ander perspectief.
88 Evenementen Gott liebt Ferrari

Robert en Bert Harper

Kjell Linthout, Roger Lomme


Op 13 oktober stond alweer het laatste rij-evenement van de Ferrari Club Nederland van het jaar op de agenda: de Gli Amici Internazionale.
Ditmaal niet alleen met de Nederlandse FCN leden maar ook met onze vrienden van de Duitse club en zelfs een Belgisch lid.
94 Special Kroymans Ferrari 40 anni

Roger Lomme

Archief Kroymans


Op 27 oktober 2012 bestond Kroymans Ferrari precies 40 jaar. Hoogste tijd dus voor een interview in de Gli Amici della Ferrari. Samen met Frits Kroymans, Jos de Kleer en Sander van den Bey blikken we terug op veertig Ferrari-jaren vanaf de Soestdijkerstraatweg in Hilversum.
102 Verzamelen Ferrari's supercars

Hans Koomen

Hans Koomen


De Tifosi zijn gespannen! We staan op het punt te worden verrast met een nieuwe supercar uit Maranello. Het rijtje 288 GTO, F40, F50 en Enzo wordt binnenkort aangevuld met een nieuwe bolide.
106 Mutaties Mutaties leden / begunstigers