Gli Amici della Ferrari issue 118

Herfst 2012

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 102 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Motor van de Ferrari 512 TR, door Roger Lomme

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 118, Herfst 2012

Table of Contents

Page Section Description
4 Colofon Adel verplicht ... ook Ferraristi

Willem Meinders


6 Column Meneer Montezemolo, mag het een onsje minder?
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Roger Lomme


8 Evenementen Magnum meets Crockett

Maarten Groenen

Gert Kersten, Kjell Linthout, Roger Lomme


De recente aanschaf van een Mondial 3.2 heeft er toe geleid dat ik een lang gekoesterde droom heb kunnen waarmaken, het bezitten van een Ferrari. Zoals bij velen startte deze droom in de jaren tachtig door televisieseries als Magnum en Miami Vice. Wat is er dan mooier wanneer je eerste evenement juist deze twee series als thema gebruikt!? De inschrijving voor deze meeting liet dan ook niet lang op zich wachten...
12 Achter de Schermen Achter de scherm van de Tour de France 2012

Wil Tot

Wil Tot


In juni 2011 werd er weer nagedacht over de invulling van de buitenlandrit voor 2012. Na Ierland, Oostenrijk, Scandinavië en Italië werd het toch wel moeilijk om weer eens een andere uitdaging te bedenken. De families Tot gingen die uitdaging met verve aan. Als wielerfanaten leek hen een tour door Frankrijk weleens iets anders, maar dan wel in de geest van ‘La Grande Boucle’. Verderop vind u een uitgebreid verslag van deze Tour.
20 De Garage van ... Een kijkje in de garages van 'kliko'

Gert Kersten

Gert Kersten


Met dit lid heb ik in de evenementencommissie gezeten. Zodoende weet ik dat hij F-16 piloot is en zijn vrije tijd graag doorbrengt met sleutelen aan zijn Ferrari’s. En zoveel sleutelaars zijn er niet onder onze leden. Reden genoeg om hem met een bezoek te vereren voor een nieuwe aflevering van ‘de garage van...’. Op mijn vraag of hij daaraan mee wil werken antwoordt hij direct heel positief. Hij vindt het een hele eer zelfs.
26 Evenementen Le Tour de France
8 juni t/m 16 juni 2012

Frank Kivits

Peter Diepenmaat, Leo Etman, Frank Kivits


Op vrijdag 8 juni 2012 rijden we naar Megève voor de start van ‘Le Tour de France 2012’. Gaan we deze Tour, net als de wielrenners in het peloton, enorm afzien of gaan we het leven als God in Frankrijk ervaren?
34 Evenementen Italia a Zandvoort
Beeldverslag

Kjell Linthout


36 Ferrari Coureurs Dick Waaijenberg
Dalla Cabina di Pilotaggio

Dion Bosch, Jan Wiltink

Archief Marcel Wallenburg, Dick Waaijenberg


Enzo Ferrari was een zakenman en vooral coureur in hart en nieren. Racen met Ferrari’s is de basis van het merk. In GAdF 117 was het een coureur met een moderne Ferrari die het spits afbeet. Nu is het tijd voor een klassieke rijder. Rallyrijder en racer, een groot verschil. Vele vragen vuurden wij af op de man die een wereld aan ervaring in de rally én de racesport heeft. Zelfs meer antwoorden kwamen terug, prachtige verhalen en aan ons de schone taak om dit te verwoorden in deze tweede ‘Dalla Cabina di Pilotaggio’ (vanuit de cockpit). Deze keer zijn Jan Wiltink en Dion Bosch op bezoek geweest bij niemand minder dan Dick Waaijenberg.
42 Evenementen Le Mans Classic 2012

Phan Vu Nuygen

Phan Vu Nuygen


Hadden we twee jaar geleden een zonovergoten editie, dit jaar was het wisselvallig. Ik heb ontzettend vaak moeten schuilen tijdens deze Le Mans Classic. Gewapend met mijn poncho wist ik mezelf toch redelijk droog te houden en dat moest ook wel, want toen de 250 GTO’s in Le Mans aankwamen begon het heel hard te regenen!
46 One-Offs Ferrari 408
Zeg maar nee, dan krijg je er twee!

Niels Schouten

Niels Schouten


Eind jaren tachtig reed met enige regelmaat een ongecamoufleerde auto op
de wegen rondom Maranello. De fabriek was erg open over het bestaan ervan. Ferrari benadrukte echter dat het puur om een experimentele wagen ging waarop diverse technologieën werden getest en dat zij geen enkele intentie hadden de auto in productie te nemen. Toch werd er veel tijd en geld aan het project gespen- deerd. Het bleek uiteindelijk het laatste wapenfeit te zijn van ingenieur Mauro Forghieri alvorens hij Ferrari de rug toekeerde en naar Lamborghini vertrok.
52 Evenementen Ennstall-Classic 2012
20 Jahre Autofahren im Letzten Paradies

Pieter Kuipers

Pieter Kuipers, Rene Photo Collection, Marlise Koel


Er zijn van die dingen die je ‘eens’ in je leven wilt beleven. Waarom maar een keer? Simpelweg omdat het mijn ervaring is dat, als je echt naar iets uitkijkt en je er echt op verheugt, de emoties bij een tweede of derde keer toch niet meer dezelfde zijn. In mijn geval komen die maar één keer voor bij het meemaken van een evenement. Ik geef u een voorbeeld: Mijn eerste bezoek aan de Ferrari- fabriek in Maranello was fantastisch en is in mijn geheugen gegrift gebleven. Een beetje het gevoel dat je heilige grond gekust hebt. Mijn tweede en derde bezoek waren duidelijk anders. Leuk, inte- ressant maar toch...Andere voorbeelden: Racing round the Cables, als toeschouwer een paar dagen de Mille Miglia van nabij meemaken, Goodwood in Engeland bezoeken, ook nog in jaren zestig kleding, getuige zijn van de aankomst van onder andere Ruud Hoffmann en Jan Biekens in Peking als afsluiting van hun Amsterdam/Peking Rally enzovoort. Het tot nu toe meest emotionele event was de Formule 1 cursus in Zuid-Frankrijk. Ik weet nog dat ik na drie rondjes in de F1 van Pedro de la Rossa uitgestapt ben en een traantje heb weggepinkt.
60 Techniek Koopaanbeveling Dino GT
De kwaliteiten en nukken van een toptalent

Wouter Bekker

Wouter Bekker, Roger Lomme, Ed Neeleman


Een Ferrari raakt je in het hart. Maar hart en hoofd moeten wel door één portier kunnen als het uiteindelijk aankomt op de aanschaf van een telg uit de Italiaanse stal. Hevige verliefdheid en daaraan gekoppeld impulsief koopgedrag kunnen heel een- voudig leiden tot een geweldige financiële strop en een onno- dige bekoeling van de liefde. In de Gli Amici della Ferrari leest u vanaf heden tweemaal per jaar een aankoopadvies. Dikwijls van een vrij gangbaar tipo maar we hopen het af en toe ook eens te kunnen larderen met iets speciaals, zoals deze keer.
68 Evenementen 10e Concours d’Élégance Paleis het Loo

Roger Lomme

Roger Lomme


Het tweejarig Concours d’Élégance Paleis het Loo in Apeldoorn stond dit jaar weer op het programma. Met mijn ervaringen uit het verleden met dit evenement was het voor mij duidelijk: ik ben er ook dit keer weer bij.
74 Ferrari Geschiedenis Ferrari's Propaganda
Werken aan een Imago

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


Door veel Ferrari-volgers worden de jaren 1965-1966 als een keerpunt in de organisatie van Ferrari beschouwd omdat men daarin het begin van de invloed van Fiat meent te kunnen ontdekken. Maar al voordat Turijn iets te maken kreeg met de Emiliaanse onderneming (en feitelijk begon dat pas eind 1969) was daar een strakkere manier van werken merkbaar, hetgeen onder andere kan worden afgeleid uit de registratie van documenten.
82 Automobiel Vreemgaan Morgan 3-Wheeler
Vreemdgaan wordt altijd bestraft!

Roger Lomme

Roger Lomme


Mijn Ferrari-hart is groot, maar verblind door de liefde voor het merk ben ik (geluk- kig) niet. Zo af en toe weet mij een ander merk te bekoren .... en word ik direct bestraft.
84 Fraaie Historie Ferrari Berlinetta Le Mans Touring Superleggera

Wouter Brand

Wouter Brand


Wat is de mooiste Ferrari ooit gebouwd? Tsja, wie heeft er niet bij deze vraag stilgestaan? Gewoon, in je eentje, om lekker weg te dromen, of juist met anderen, om gedreven te discussiëren over futiliteiten als de positie van luchtinlaten en de vorm van achterlich- ten. Heerlijk! Voor het onderwerp van dit artikel heb ik me laten leiden door deze vraag. Het antwoord leidt bij mij persoonlijk niet naar een bepaald modeltype of specifieke auto, maar naar een kleine serie Ferrari’s met een in mijn ogen ongekend fraai design: de Berlinetta Le Mans Touring Superleggera.
94 In Memoriam Sergio Pininfarina
1926 - 2012

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


‘(...) Pinin kan tevreden zijn over de wijze waarop zijn zoon hem heeft vervangen! (...) Toen Pinin Farina de volgende dag teruggekomen was (van zijn reis naar Amerika waar de nieuwe Nash met de door hem ontworpen carrosserie werd geïntroduceerd [opm. KvS]) en me na mijn bezoek naar mijn wagen bracht, vroeg hij me op de man af wat ik van Sergio dacht en hij voegde er aan toe: ‘Wanneer u soms mocht schrijven over alles wat u hier gezien en besproken hebt, wijdt dan ook een paar woorden aan hém. Dat zou mij zo’n bijzonder groot genoegen doen’ (...)’.

Jacques Ickx, Il maestro del Corso Trapani, Autorevue 3 april 1952
96 Evenementen FF60 en Spa Classic

Phan Vu Nuygen

Phan Vu Nuygen


‘Waar gaan we heen in het weekend van 26 en 27 mei?’ vroeg ik aan Bob. In dat week- end vonden namelijk twee mooie evenementen plaats in België: FF60 en Spa Classic. FF60 werd gehouden ter ere van Jacques Swaters. Zestig jaar geleden richtte hij namelijk zijn raceteam Ecurie Francorchamps op. Spa Classic is een evenement van Peter Auto waarvan dit de tweede editie van is. Na een telefoontje met Bob was het al dui- delijk dat we van beide evenementen iets willen zien. De gulden middenweg vonden we door op zaterdag 26 mei met de FF60-tour mee te rijden en op 27 mei naar Spa Classic te gaan. Of dit een wijs besluit was?
100 Verzamelen 'Kleine' verschillen

Hans Koomen

Hans Koomen


Dat Ferrari een rijke historie heeft en in ruim zestig jaar een enorm aantal verschillende auto’s heeft gebouwd, hoef ik hier niet uit te leggen. Dat er binnen de vroege types bijna geen auto hetzelfde is, vormt voor mij een van de charmes van het merk. In ‘modellenland’ leidt dit vaak tot discussies omdat bij de grotere merken bepaalde types nooit worden gemaakt, of auto’s worden gegeneraliseerd.