Gli Amici della Ferrari issue 116

Lente 2012

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Motor van de Ferrari 365 GT/B Daytona Prototype, door Roger Lomme

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 116, Lente 2012

Table of Contents

Page Section Description
6 Eventi Algemene Ledenvergadering 2012

Roger Lomme

Roger Lomme


Eind december viel hij weer op de mat: de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering. Het viel mij meteen op: ook dit jaar is het bestuur erin geslaagd een automobiele locatie te strikken voor de jaarlijkse vergadering, een traditie.
14 Eventi De droom die werkelijkheid werd
F458 Challenge: deel 2

Marc Rooker

Lázló Körber


Zaterdag was de eerste racedag met een wedstrijd van 25 minuten. Maar eerst in de ochtend nog een kwalificatie voor race 2 rijden. Een 14e tijd! Wow, dat was leuk, mijn achterstand was nog maar 1,4 seconden van de beste tijd. Om twaalf uur was de eerste race van de Italia Challenge. Kon ik mooi even kijken hoe de start ging en wat er zich allemaal afspeelt in de eerste bocht... dat viel reuze mee. Het was vooral dringen aan de binnenkant van de bocht. Mijn startpositie was aan de buitenkant, dus dat was gunstig.
18 Eventi Palm Beach Cavallino Classic XXI

Gert Kersten

Gert Kersten, Maarten Groenen


Ook dit jaar bezochten we met een paar clubleden de Palm Beach Cavallino Classic, dat van 17 tot en met 22 januari 2012 alweer voor de 21e keer werd georganiseerd door de mensen achter het bekende Ferrari-tijdschrift 'Cavallino'. Gelukkig heeft de KLM weer een rechtstreekse vlucht op Miami en die kwam 's avonds aan. Vervolgens namen we de hele volgende dag de tijd om naar Palm Beach te rijden, een afstand van slechts 70 mijl.
22 Pezzi Unici Lelijk in de luier, schoon in de sluier
Ferrari P6

Niels Schouten

Niels Schouten


In 1966 werden op de autosalon van Genève de regels voor de ultieme GT auto in één klap herschreven. Met een dwars gemonteerde V12 middenmotor bracht Ferruccio Lamborghini de Miura op de markt en zette daarmee het merk met de stier mondiaal op de kaart als sportauto bouwer. Het adagium van Enzo Ferrari, dat paarden wagens moesten trekken en niet duwen, kwam nu ook voor zijn straatauto's onder druk te staan. Het grote publiek geloofde bij het zien van de Miura, dat de fabriek uit Sant'Agata Bolognese het einde had ingeluid van de Grand Turismo met de motor voorin.
28 Passione Gegrepen door een Ferrari
Ferrari 250 GTO

Wouter Bekker

Wouter Bekker, Maarten Groenen


Nee, schrik niet. Dit is geen verhaal over een hachelijk avontuur op een zebrapad, noch het relaas van iemand die met zijn blik richting uitgang pitstraat naar de pitmuur kuiert op het moment dat... Het gaat over de haast autistische gemoedstoestand die zich van tijd tot tijd van mij meester maakt wanneer ik word... gegrepen door een auto.
33 Eventi Più della Ferrari
Quinto edizione

Toon van de Graaf

Archief Hans Hugenholtz, Roger Lomme


Het zijn de praatavonden die ons seizoen openen en afsluiten. Deze vijfde editie van de Più is de afsluiter van ons seizoen in 2011. Dit evenement helpt ons Ferraristi de winter door, op naar het volgende seizoen vol spannende Ferrari-momenten.
De spreker van deze avond in Zeist is Hans Hugenholtz. Dik zestig mensen komen luisteren hoe de Ferrari-Challenge tot stand is gekomen. Na de pauze vertelt Hans ons over zijn persoonlijke ervaringen met de 24 uren van Le Mans. Een schot in de roos!
38 FCN in retrospettivo Altri Tempi
Ferrari Club Nederland 1987

Roger Lomme

Archief Redactie, Arian van Beusekom, Jan-Otto van Dillen


Jaarlijks zal in de Gli Amici een terugblik gegeven worden op het clubbestaan van 25 jaar geleden. Waarom? Om, voor zover mogelijk, inzicht te geven in het reilen en zeilen van de Ferrari Club Nederland destijds. De tijden waren anders, het clubgevoel misschien ook wel, maar bovenal krijgt met 'moderne' clublid op deze manier een beeld van de toenmalige activiteiten en belevenissen die nog altijd de basis vormen van de huidige club.
42 Eventi Formule 1 Abu Dhabi
10 t/m 15 november 2011

Frank Kivits

Frank Kivits


'Soms komen zulke interessante kansen voorbij, dat wij u deze gewoon niet kunnen en/of willen onthouden'. Zo begon de uitnodiging voor het Formule 1 weekend in Abu Dhabi, die wij van de evenementencommissie half september jl. ontvingen.
46 Ferrari la Storia Vijftig jaar 's werelds mooiste neusgaten...
Ferrari 250 GTO

Clem Berghuis

Archief Clem Berghuis


Geachte Ferraristi, maakt u zich maar op voor een jaartje waarin Ferrari's meest begeerde auto, de 250 GTO, voortdurend in de schijnwerpers zal staan: historische race-evenementen, toonaangevende Concours d'Élégance, speciaal georganiseerde GTO-bijeenkomsten, ontelbare specials in allerlei auto(sport)publicaties. Kortom, aan het einde van het jaar wilt u geen 250 GTO meer zíen. Er zijn dus twee goede redenen om al in de eerste 2012 editie van ons clubmagazine uw aandacht te vragen voor deze auto. Het moment dat deze editie bij u in de brievenbus belandt, is het precies vijftig jaar geleden dat de 250 GTO op het circuit van Sebring zijn racedebuut maakte en waarschijnlijk bent u op dit moment nog niet GTO-moe...
55 I luoghi del Culto... Hij kreeg voor de 308 meer terug dan hij ervoor had betaald...
De Garage van ...

Gert Kersten

Gert Kersten


Vorig jaar maakte hij plaats voor een verdere verjonging van de commissie. Dat leek me nou eens een mooie aanleiding om hem te bezoeken, te meer daar er volgens mij nog niet eerder aandacht aan hem is besteed in de Gli Amici. Op de vraag of hij hieraan wilde meewerken, zei hij spontaan ja. Bij hem aangekomen even ten noord-oosten van Deventer, zei hij: 'Welkom, ik heb zojuist de werkbank opgeruimd want die wordt nu eenmaal gauw een vergaarplaats van allerlei spullen.'
60 Raccogliere Ferrari 458 Challenge in 1:18

Wouter Bekker

Wouter Bekker


In het voorjaar van 2011 ontving ik een mailtje van ons clublid Marco de Boer met de vraag of ik handig ben met het vervaardigen van decals voor modelauto's. Hij kreeg het verzoek om een serie Ferrari 458's uit te voeren zoals deze door Team Kroymans zou worden ingezet bij de nieuwe Ferrari 458 Challenge. Een echte uitdaging, mede door de hoeveelheid stickers en de hoeveelheid te bouwen exemplaren. Ik nam de handschoen met plezier op.
62 Ricerca Ooit zou ie er komen, een Boxer

Martin Houwing

Martin Houwing


Zoals U in GAdF nummer 111 hebt kunnen lezen, ben ik van jongs af aan een groot liefhebber geweest van de 512 BB, ofwel de Boxer. De prachtige vorm van de carrosserie in combinatie met het unieke motorgeluid maken dit voor mij de allermooiste Ferrari geschikt voor de openbare weg. Ooit zou ie er komen, een Boxer, en in september 2010 was het grote moment voor mij: de aanschaf van een hele echte 512 BB met chassisnummer 19807. Deze auto stond bij de firma Witmerodijk te koop en om mij onduidelijke redenen was er niet heel veel serieuze interesse voor geweest. De wagen stond lange tijd te koop.
70 Belle Storia Boano & Ellena
Deel 1: de Ferrari 250 GT Boano

Wouter Brand

Wouter Brand, Strada e Corsa


De titel klinkt als de naam van een Italiaans liefdesduo. Of als de Italiaanse variant van Suske en Wiske. Allebei mis. Het betreft de namen van de carrosseriebouwers van de modellen met welke Ferrari 56 jaar geleden de eerste stappen naar serieproductie zette. Gli Amici biedt een nadere verkenning in twee delen, met bijzondere aandacht voor de exemplaren met Nederlandse historie. Hierbij het eerste deel: Boano.
78 Raccogliere De 10 meest begeerlijke Ferrari-boeken

Roger Lomme

Roger Lomme


Het benoemen van de tien meest begeerlijke Ferrari-boeken is misschien nog wel moeilijker dan het samenstellen van de vorige top 10 in deze reeks. Want wat voor de één een begeerlijk boek is, hoeft dat voor de ander nog lang niet te zijn. En wat zijn dan de criteria? Voor een antwoord op deze vraag toog ik wederom naar Doorwerth.
82 Belle Addormentata Het Maranello van de Oosterburen

Maarten Groenen, Niels Schouten

Maarten Groenen, Niels Schouten


Slechts twee Duitsers reden ooit als fabrieksrijder voor de Scuderia Ferrari. De één, Wolfgang von Trips, was op weg wereldkampioen voor de Italianen te worden alvorens een fataal ongeluk hieraan een einde maakte. De ander, Michael Schumacher, maakte een einde aan de ruim twintig jaar durende periode zonder rijderstitel en werd met afstand de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden. Het toeval wil dat beide heren afkomstig zijn uit dezelfde woonplaats: Kerpen. Tot voor kort kende deze gemeente dan ook een museum voor elk van deze twee Ferrari-rijders.
88 Tecnica Koopwijzer: de Maranello-familie

Wouter Bekker

Roger Lomme


Een Ferrari raakt je in het hart. Maar hart en hoofd moeten wel door één portier kunnen als het uiteindelijk aankomt op de aanschaf van een telg uit de Italiaanse stal. Hevige verliefdheid en daaraan gekoppeld impulsief koopgedrag kunnen heel eenvoudig leiden tot een geweldige financiële strop en een onnodige bekoeling van de liefde. In de Gli Amci della Ferrari leest u vanaf heden tweemaal per jaar een aankoopadvies. Dikwijls van een vrij gangbaar tipo maar we hopen het af en toe ook eens te kunnen larderen met iets speciaals.
94 Raccogliere Modellen in 1:43

Hans Koomen

Hans Koomen


Nadat ik het vorige artikel wat 'avonturen van een verzamelaar' met jullie heb gedeeld, kreeg ik verschillende leuke reacties. Bedankt daarvoor! Ditmaal wil ik weer een aantal modellen in schaal 1:43 laten zien.