Gli Amici della Ferrari issue 114

Herfst 2011

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 98 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Instrumentarium van de Ferrari 458 Challenge, door Roger Lomme

Roger Lomme


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 114, Herfst 2011

Table of Contents

Page Section Description
4 Ferraristi,

Ben van Leliveld


Dit is mijn eerste voorwoord. Ik schrijf het met plezier en beschouw het als een voorrecht om dit als bestuurslid te mogen doen. Als u dit leest is het eind september of begin oktober en zit ons evenementenjaar er weer bijna op. Een mooi moment dus om even terug te blikken.
6 Eventi Al Mondo della Ferrari

Alex Hendrikse

Alex Hendrikse


Vanaf de zomer 2010 is in de Gli Amici della Ferrari sprake geweest van een bezoek aan de Ferrari-fabriek in Maranello. Meerdere malen is er in het voorwoord door Willem Meinders gerefereerd aan de komende reis. Het zou gaan lukken maar toen kwam het nieuws dat het toch niet door zou gaan. Helaas! Echter, de verrassing was groot toen de evenementenkalender voor 2011 op de deurmat viel. Er stond toch een reis naar Maranello op het programma! Voor Ferraristi een niet te missen evenement.
12 Il vero amore Trouwen in Italië

Jan Scholte

Frans Scherpenisse


Het regelen van een huwelijksinzegening in Italië vanuit Nederland kan een missie zijn als de Betuwelijn. Aan de ene kant van de grens dromen, terwijl je afhankelijk bent van wat er zich aan de andere kant van de grens voltooid.
14 One Off's Ferrari Rainbow: Na regen komt zonneschijn

Niels Schouten

Archivo Storico Bertone


De Ferrari 308 GT4 is nooit een van de begeerlijkste auto's geweest en werd door het autotijdschrift Carros al eens uitgeroepen tot een van de meest ondergewaardeerde auto's. Desondanks neemt de wagen een bijzondere plaats in de Ferrari-geschiedenis in. Het is tot op heden de laatste productie-Ferrari die niet door Pininfarina is getekend en wellicht is dat de reden dat deze auto voor relatief weinig geld kan worden aangeschaft. De cultstatus van zijn voorganger, de Dino 246, heeft hij in ieder geval nooit gehaald. Dat is eigenlijk heel vreemd aangezien de in 1973 als Dino 308 GT4 gepresenteerde auto de allereerste productie V8 van het merk is!
20 Eventi Ferrari Tribute to Mille Miglia 2011

Roger Lomme

Roger Lomme, Henk J. Brouwer


In januari van dit jaar krijg ik een telefoontje; of ik zin heb om de Ferrari Tribute to Mille Miglia 2011 als navigator mee te rijden in een Ferrari F40. Nou, dat is niet aan dovemansoren gericht!
30 Ferrari la storia Propaganda, deel 3

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


In de jaren dertig was het een keer of zes gebeurd dat de Scuderia aan het einde van een kalenderjaar een feestelijke bijeenkomst hield, oorspronkelijk bedoeld voor Ferrari's rijders en medewerkers, aangevuld met enkele gasten uit de kringen van sponsors en redacties van kranten en tijdschriften. Toen Ferrari na de oorlog zijn eigen automobielfabriek had gevestigd, nam hij aan het begin van de jaren vijftig deze gewoonte weer op. Hij gebruikte de bijeenkomst net als vroeger om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende seizoen. De jaarafsluiting stond vooral in het teken van de racerij, de fabricage van de auto's werd met een paar korte zinnen uitgelicht. Het was ook een mooie gelegenheid om de jaarboeken en herinneringstekens uit te reiken.
38 Eventi De Slag om de Zuiderzee

Martien Kooijmans

Roger Lomme, Phan Vu Nguyen


Nadat ik vijf jaar deel had uitgemaakt van de FCN-evenementencommissie, waarbij ik verantwoordelijk was voor het organiseren van evenementen voor leden met een klassieke Ferrari, was het mijn beurt om het stokje over te dragen. Ons gewaardeerde clublid Willem Kroon was bereid om in mijn voetsporen te treden. Als liefhebber van klassieke Ferrari's bruist Willem van het enthousiasme, is erg vindingrijk en in staat om boeiende evenementen te creëren, mede door zijn achtergrond als ontwerper. Na vele, vele maanden werk kwam zijn eerste FCN klassiekerevenement tot stand, en wat voor een!
44 Il vero amore Eigenlijk komt het allemaal door meneer Sandberg

Eric-Jan Straathof

Eric-Jan Straathof, Marcel Wallenburg


Met deze suggestieve titel loop ik het risico om Privé- of Story-achtige situaties op te roepen, echter in dit geval louter met de bedoeling hoe de liefde voor 'ons' prachtige merk werd overgebracht.
48 Eventi Italia a Zandvoort

Maarten van der Sluijs

Kjell Linthout


Vorig jaar waren we nog op vakantie in juni toen het evenement op Zandvoort nieuw leven werd ingeblazen. Dit jaar was het laatste weekend van onze vakantie en zouden we net op tijd terug zijn om er naar toe te kunnen. Behalve de vakantievoorbereidingen voor Toscane dus ook zorgen dat de 512 BB er helemaal klaar voor was zodat we direct na terugkomst van de vakantie op het circuit van Zandvoort weer lekker onbekommerd gas konden geven.
52 Speciale Ferrari-leer: van koe tot cuoio, deel 1
Henk van Lith

Roger Lomme

Roger Lomme


Het lijkt zo normaal, leder in een Ferrari. Maar er is een Ferrari-leer over leder en in Nederland is er maar één persoon die de Ferrari-leer tot in de finesses beheerst: Henk van Lith. In de afgelopen twintig jaar heeft Henk zich ontwikkeld tot een specialist die vanuit het Gelderse Wadenoijen de hele wereld bedient van het begeerlijke en vaak zeldzame klassieke Ferrari-leder.
Hij is de enige ter wereld die dat in de volledige breedte kan, heeft de volledige ondersteuning van de fabriek in Maranello en heeft klanten over de hele wereld. Dus hoe u het ook wendt of keert, linksom of rechtsom, direct of indirect komt u toch altijd bij Henk terecht.
60 Bella addormentata Maranello Rosso
Slapende Schoonheden

Niels Schouten

Kjell Linthout


Europa kent tal van private en publieke autocollecties. Veelal treft u daar exclusieve en speciale automobielen aan. In veel gevallen is Ferrari daar ook in vertegenwoordigd en in heel uitzonderlijke gevallen vormt Ferrari het hoofdthema van de collectie...
66 Eventi De '69e Grand Prix de Monaco' kijken bij Kroymans

Cor-Jan Warring

Joep Boxelaar


Eind april viel de uitnodiging van het Ascari-bestuur weer op de mat. Na de editie van 2010, waar ik ook bij was, had ik er weer zin in om ook deze editie bij te wonen. Snel de antwoordbrief op de post want het aantal plaatsen is beperkt. Maar het verlossende bericht liet niet lang op zicht wachten: ik hoor bij de uitverkorenen!
68 De Garage van ... Dus eigenlijk een garage in een garage. Geweldig

Gert Kersten

Gert Kersten, Roger Lomme


Voor een nieuwe aflevering van 'De Garage van ...' had ik een afspraak met iemand die te elfder ure afzegde. Nu was Roger Lomme ter ore gekomen dat Ingo Bode zojuist een nieuw huis betrokken had dat rondom zijn Ferrari's gebouwd is. Dit feit maakte ons bijzonder nieuwsgierig. Toen ik Ingo belde, reageerde hij zeer spontaan met: 'Ik voel me vereerd en vind het bijzonder leuk en ik heb helemaal geen geheimen. Je bent van harte welkom en kom dan samen met Roger, maar let niet op de rommel, want ik woon er net twee weken.'
72 Eventi Geheimtipp: Modena Trackdays

Roger Lomme

Roger Lomme, Peter Pronk


Twee jaar geleden werd ik er door een clublid op gewezen dat er een fantastische evenement wordt georganiseerd op de Nürburgring door Uwe Meissner: de Modena Trackdays. Helaas moest ik twee jaar wachten om het evenement daadwerkelijk te kunnen bezoeken maar op 29 juni van dit jaar was het zover: de Modena Trackdays editie 2011. Twee dagen lang zelfs.
76 Eventi Spa Classic 2011

Phan Vu Nguyen

Phan Vu Nguyen


Spa Classic is een nieuw evenement en vond dit jaar plaats op 27, 28 en 29 mei op het circuit van Spa-Francorchamps. Het wordt georganiseerd door Peter Auto. Deze organisator kennen we natuurlijk van Tour Auto en Le Mans Classic. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen ik over dit evenement hoorde.
80 Passione Romantische racegevoelens

Wouter Bekker

Wouter Bekker


Niet zo lang geleden wist ik de hand te leggen op een schitterend schaalmodel van de Ferrari 312 PB. Sinds ik me heugen kan, roept deze ultraplatte sportscar bij mij hevig geromantiseerde racegevoelens op. Tijdens mijn recente bezoek aan de Modena Trackdays op de Nürburgring kon ik wat kostbare momenten delen met twee één op één uitvoeringen van dit tipo en liet ik de gedachten de vrije loop.
86 Eventi Ferrari Challenge 2011 - Le Mans

Tim van Breukelen

Tim van Breukelen


En daar sta je dan met je kleine oogjes... Om half acht 's ochtends sta ik bij Finley/Het Witte Huis in Loosdrecht waar Ferrari Team Holland zich heeft verzameld om naar le Mans te gaan voor de vierde ronde van het Ferrari Challenge Europa kampioenschap. Via mijn nichtje die bij Finley als locatiemanager werkt, ben ik bij het team terecht gekomen. Een droom dij uitkomt.
90 Raccogliere Zeldzame verschijningen

Hans Koomen

Hans Koomen


De aanleiding tot mijn verzameldrift, die overigens al sinds 1987 duurt, was de introductie van een speciale modelauto, de Ferrari F40. Bburago has op dat moment de licentie voor het maken van Ferrari-modellen en bracht de F40 als eerste in 1:18 uit. Een voor die tijd prachtige gedetailleerd model. Door omstandigheden werd de F40 slechts mondjesmaat uitgeleverd en ontstond een ware hype. De winkelprijs van veertig gulden liep onder verzamelaars op tot 300 gulden per stuk. Uiteindelijk zijn er miljoenen van verkocht en vind je ze nu voor een paar euro op iedere rommelmarkt op veilingsite.
94 Eventi Ferrari-dag op Volkel: het mooie weer mocht wat kosten!

Roger Lomme

Rob Gubbels, Phan Vu Nguyen


Met een historisch slechte zomer achter de rug was er voor Alex Jansen van Forza Service als mede-organisator van de 'Ferrari-dag' op luchtmachtbasis Volkel maar één grote zorg: het weer! Volgens Alex is het grootste deel van het budget hieraan opgegaan, en met succes. Na weken van regen verscheen op zaterdag 3 september een stralende zon, sterker nog, het was gewoonweg heet!