Gli Amici della Ferrari issue 109

Zomer 2010

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 90 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Close-up van de tankdop van een Ferrari 512 M, door Hugo Garritsen

Hugo Garritsen


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 109, Zomer 2010

Table of Contents

Page Description
4 Vrienden van Ferrari,

Roger Lomme


De vorige editie van de 'vrienden van Ferrari' nummer 108 was 'mijn' eerste nummer. Hooggespannen waren niet alleen mijn eigen verwachtingen, ook clubleden vroegen mij voorafgaand aan het verschijnen van het vorige nummer met enige regelmaat 'hoe het ervoor staat', hopende op een klein tipje van de sluier. Er is door velen hard en met veel plezier gewerkt in de maanden voorafgaand aan het verschijnen.
7 Spelen met Ferrari's
Eventi

Wouter Bekker

Thierry Bellanger, Phan Vu Nuygen


Het is lente. Het weer oogt vriendelijk, maar het is verdraaid koud. Door een clublid ben ik uitgenodigd om de rijvaardigheidstraining van de FCN mee te maken. Onder mijn broek heb ik een schaatsbroek aangetrokken en ik draag twee truien. Ik sta in het gras op de Hunserug en kijk uit over het paddockterrein. Op de immense asfaltvlakte dartelen de Ferrari's in het rond als jonge veulens die uiteindelijk van stal zijn. Het wordt weer een mooi zomerseizoen dus verstandig om de grensgebieden van je auto weer even uit de herinnering op te halen tijdens de FCN rijvaardigheidstraining op Zandvoort.
12 'Als ik ooit opnieuw zou beginnen...'
Classica e Moderna

Roger Lomme

Roger Lomme


De Ferrari wereld lijkt soms gesplitst in twee 'groepen'. De liefhebber van de klassieker en de liefhebber van de moderne. Dat dit heel goed samen kan gaan, bewijzen de vele leden van de Ferrari Club Nederland met zowel een klassieke als een moderne Ferrari in hun garage...
Op één van de eerste zonnige dagen in april heb ik afgesproken met Henk van den Berg om erachter te komen waarom klassiek en modern ook gezamenlijk zo goed beleefd kunnen worden.
16 Een door en door italiaans avontuur
Ricerca

Jaap Mudde

Wouter Brand, Jaap Mudde


Veel clubleden hebben lang gezocht naar dé Ferrari van hun dromen. De weg ernaar toe is vaak een toch vol ontberingen en ontdekkingen. In deze reeks wordt u een blik achter de schermen gegund van de zoektocht naar de ultieme Ferrari van onze clubleden.
24 Ferrari loopt als een rode draad door mijn leven
Più della Ferrari

Martien Kooijmans

Paul F. Schouwenburg


Het is bijna acht uur in de avond op zaterdag 13 februari. Ik zit vooraan in de Marmontzaal van Hotel Oud Londen in Zeist, samen met een 37-tal collega clubleden. Over enkele minuten begint de presentatie van één van Nederlands eerste Ferraristen pur sang.
28 Er zijn vele wegen die naar mekka voeren
Andiamo

Robin Biesbroek

Robin Biesbroek, Andrew Furnell


Eerder in dit nummer heeft u kunnen lezen hoe Jaap Mudde met de auto naar Bolzano reed en met zijn GTS Turbo linea recta van Bolzano naar Heenvliet terugkeerde. Clublid Robin Biesbroek heeft met zijn 360 Modena recent met een aantal autovrienden een vergelijkbare reis ondernomen, maar dan wel via Maranello. Onderstaand vindt u zijn bevindingen.
30 Eigenlijk is het een grote-jongens speelkamer...
I Luoghi del Culto...

Roger Lomme

Roger Lomme


Oorspronkelijk was het uitsluitend de bedoeling Henk van den Bergs passie te beschrijven in de rubriek 'Klassiek en Modern'. Door een samenloop van omstandigheden 'mag' ik voor één keer het stokje van Gert Kersten overnemen en een artikel wijden aan 'de garage van'. Ik heb niet lang hoeven nadenken: de garage van Henk van den Berg is een artikel dubbel en dwars waard.
34 La Marcia Reale: Großer Preis von Deutschland 1935
Ferrari La Storia

Clem Berghuis

Archief Redactie


Dé Grand Prix van de twintigste eeuw? Terugkijkend zijn er diverse races die zonder twijfel in aanmerking zouden kunnen komen voor deze eretitel.
42 Echte liefde roest niet
Eventi

Ralph Groenendaal

Kjell Linthout


De liefde is begonnen op vakantie ergens aan het Lago Maggiore in Italië, waar ik van mijn ouders een Ferrari 512 BB kreeg. Schaal 1 op 24 wel te verstaan en gemaakt door Bburago. Ik was denk ik een jaar of vijf. Toen is het vuur gaan branden en is sindsdien eigenlijk alleen maar sterker geworden.
46 Het zwarte schaap
Pezzi Unici

Niels Schouten

Archief Redactie, AutoVisie, Niels Schouten


Begin dit jaar kondigde Paolo Martin een moderne interpretatie aan van zijn historische Modulo. Deze hedendaagse versie is slechts een virtueel beeld op basis van een Enzo. De orginele variant uit de jaren '70 was een daadwerkelijke auto die de wereld schokte.
Wellicht te radicaal om in productie te worden genomen maar het lijnenspel gold als inspiratie voor heel wat auto's. En die waren niet tot het merk Ferrari beperkt.
52 Lifestyle and Luxury Tour 2010
Eventi

André en Evelien Hoffstedde

Kjell Linthout, Phan Vu Nuygen


Wij zijn André en Evelien Hoffstedde en wonen in Boekelo. Onlangs namen wij deel aan de Lifestyle and Luxury Tour 2010 en dit was ons eerste Ferrari evenement maar zeer zeker niet het laatste! Een verslag van onze ervaringen tijdens deze tour die ons van Vlissingen naar Brugge bracht.
56 Een Klassieke(r) nachtmerrie...
Consigli e Trucchi

Steven Sandberg

Marcel Wallenburg


Hoewel de lente nog ver te zoeken was, had ik in februari toch al weer van die echte voorjaarskriebels. Kriebels die mij aanspoorden om mijn dierbare 250 GT Lusso voor het eerst in het nieuwe jaar eens even lekker uit te laten. De pekel was door de regen verdreven en het asfalt oogde droog, dus starten maar!
60 Ferrari Testarossa
Pleidooi voor een nieuwe klassieker

Wouter Bekker

Wouter Brand, Hugo Garritsen, Roger Lomme, Phan Vu Nuygen


We schrijven 1987. Officiële Ferrari merchandise bestaat hoegenaamd niet. Wil je het een beetje redelijk aanpakken, dan koop je een gele polo en naait er een geborduurde Ferrari badge op. Soms tref je heel onverwacht een geinig hebbeding aan. Een poster, een mok, een dekbedhoes. En altijd staat die ene wagen erop afgebeeld; van linksvoor gefotografeerd: Ferrari Testarossa.
66 Tour Auto Optic 2000
Eventi

Edwin van Nes

Edwin van Nes


De Tour de France Automobile werd voor het eerst verreden in 1899 en groeide al snel uit tot een belangrijk evenement op de jaarlijkse autosportkalender. Menige editie werd gewonnen door Ferrari rijders totdat in 1986 het doek viel voor deze 'Ronde van Frankrijk'.
68 'Cars are made to be driven...'
Femminile

Yvo Alexander

Yvo Alexander, Phan Vu Nuygen


Ondergetekende had de eer een interview af te nemen bij Ivonne Pensa, de trotse eigenaresse van een kanariegele Ferrari 328 GTS. We spraken op de zondagmiddag van de Grand Prix van Bahrain bij haar thuis in Utrecht af om de race te kijken en vervolgens aan het interview te beginnen. Na een dubbeloverwinning voor Ferrari, met respectievelijk Fernando Alonso als winnaar en Felipe Massa op een tweede plek, kon onze dag niet meer stuk.
72 La mia Mille Migla (prima parte)
Avventure

Oscar Brocades Zaalberg

Wouter Brand, Oscar Brocades Zaalberg, Marcel Massini


Medio 2006: na 25 jaar ondernemen en hard werken vatte ik het plan op om de Mille Miglia te gaan rijden. Nog voor mijn vijftigste maar met een klein probleem: ik had nog geen 'eligible' auto. Samen met mijn Marianne had ik inmiddels al meerdere rally's gereden en ook mijn race licentie gehaald. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan...
82 Formule 1 kijken bij Kroymans
Ascari meeting

Richard van de Koppel

Marcel Blomsma, Gerard Heuker of Hoek


Het zal begin april geweest zijn toen een uitnodiging van ASCARI, de begunstigerscommissie van Ferrari Club Nederland, in de brievenbus zat. Het was een uitnodiging om te komen kijken naar de Formule 1 Grand Prix van Monaco op zondag 16 mei in het vorig jaar verbouwde en uitgebreide pand van Kroymans te Hilversum.
84 Ferrari modellen in een afwijkende schaal
Raccogliere

Hans Koomen

Hans Koomen


Tegenwoordig is het vervaardigen van een schaalmodel redelijk eenvoudig. Met behulp van de juiste software en een freesmachine kan de meest complexe vorm in het klein worden nagemaakt en ik grote aantallen worden gereproduceerd.
Tot in de jaren zeventig was dat een heel ander verhaal.
88 Ascari's Più della Ferrari
Più della Ferrari

Maarten Groenen

Niels Schouten


Op zaterdag 20 Maart was het de beurt aan de begunstigers om te genieten van de spreekavond van Kees van Stokkum.
Gezien het succes van deze avond voor de actieve leden was het te verwachten dat er een groot aantal begunstigers zich zou opgeven voor deze avond. En zo geschiedde...
90 Mutaties

Edwin van Nes