Gli Amici della Ferrari issue 108

Lente 2010

Language Dutch language icon Dutch
Editor Roger Lomme
Publishing Ferrari Club Nederland
Dimensions softcover, 82 pages, 230 x 300 mm

Dutch language icon Coverfoto Close-up van het Ferrari logo op een Ferrari 430 Spider, door Phan Vu Nguyen

Phan Vu Nguyen


Continuously published since 1983, Gli Amici della Ferrari is the clubmagazine of the only factory recognised Ferrari Owners' Club Netherlands. The publication contains a mix of reports on club events, other Ferrari events of particular interest to their clubmembers an historical articles on the Ferrari factory or Enzo Ferrari. In addition, most issues will highlight a clubmember and their cars and passion for Ferrari.

Cover of Gli Amici della Ferrari issue 108, Lente 2010

Table of Contents

Page Description
4 Ferraristi,

Willem Meinders


Voor u ligt de eerste Gli Amici della Ferrari van het nieuwe jaar. Ons bekende en zeer gewaardeerde clubblad in een compleet nieuwe "jas". Een nieuw uiterlijk, groter, dikker en met een grotere verscheidenheid aan artikelen.
7 Even voorstellen...

Roger Lomme


Na 18 jaaar als hoofdredacteur van de Gli Amici della Ferrari werkzaam te zijn geweest, heeft Clem Berghuis in januari 2009 tijdens de Algemene Ledenvergadering aangegeven per januari 2010 te willen stoppen met het hoofdredacteurschap van zijn geliefde clubmagazine. Het is niet gemakkelijk iemand op te volgen die zo'n lange tijd actief aan de Ferrari Club Nederland verbonden is geweest.
8 Algemene Ledenvergadering
2010

Roger Lomme

Henk J. Brouwer, Robert van Gemeren


In 2010 werd de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering wederom gehouden op een automobiele locatie. Al vanaf 2002 kiest ons bestuur voor dergelijke plekken; het mag inmiddels een traditie genoemd worden. Op 17 januari 2010 werden we gastvrij ontvangen bij Kroymans Automotive te Hilversum.
14 Passione - De aankoop van een Ferrari
Een Ferrari koop je met je hart

Wouter Bekker

Roger Lomme


Maar inmiddels is het hart veel eenvoudiger te volgen, want de droomauto's van pakweg twintig jaar geleden zijn nu gewoon verkrijgbaar voor de prijs van een lekker aangeklede middenklasser. En als je bedenkt dat iedereen de afgelopen twintig jaar relatief gezien een stuk rijker is geworden, dan is het logisch dat voor velen de droom van Ferrari-bezit is uitgekomen.
20 Ascari Meeting
Ferrari op stal meeting

Niels Schouten

Dick Groenhuizen, Joop Joldersma


Op 28 november werden onze begunstigers welkom geheten in Rheden. De jaarlijkse 'Ferrari op stal' meeting vond dit keer plaats bij Piet Roelofs Engineering. Een dertigtal enthousiastelingen liet zich alles vertellen over de activiteiten van deze racepreparateur en genoten van alle automobiele schoonheden.
24 One Offs - Ferrari Meera S
Het lelijke jonge eendje

Niels Schouten

Henk J. Brouwer, Edvar van Daalen, Niels Schouten, Ferrari of Atlanta, Heritage Classics


In de 60-jarige geschiedenis van Ferrari zijn er heel wat unieke exemplaren voorbij gekomen. Vrijwel zonder uitzondering keren ze regelmatig terug in de boeken en zijn er vele artikelen over deze creaties geschreven. Toch bestaat er een auto die de schrijvende autopers al decennia lang links laat liggen...
30 De Garage van... Martien Kooijmans
In het voorjaar van 1985 sloeg het virus toe

Gert Kersten

Martien Kooijmans


Voor een nieuwe aflevering van "De garage van..." had ik Martien Kooijmans gevraagd. Martien is al heel lang clublid en maakte tot voor kort deel uit van de evenementencommissie van de FCN, waarin hij samen met de ondergetekende de belangen behartigde van de klassieke Ferrari's binnen de club. Dit commissiewerk heeft hij vijf jaar met zeer veel inzet gedaan om nu opgevolgd te worden door Willem Kroon. Alles bijeen een goede reden voor een bezoek.
36 Achter de schermen
De mensen van Ascari

Robert Donkers

Henk J. Brouwer


Men ziet ze altijd als eerste bij aankomst op een FCN meeting. Ze wijzen u de weg, ze assisteren bij het parkeren en als u bent uitgestapt en binnen heerlijk aan de koffie zit, dan houden zij uw auto in de gaten. Wie zijn toch die mannen en vrouwen in die gele jassen en hoe komt het, dat ze altijd al bij de startlocatie staan als u aan komt rijden? Hoe wordt dat geregeld en welke voorbereidingen zijn er aan vooraf gegaan? Kortom, een blik achter de schermen bij de mensen van Ascari.
40 Ferrari geschiedenis
Michelotto's Ferrari

Kees van Stokkum

Archief Kees van Stokkum


Elaborare, een woord dat sommigen wel een keer hebben gehoord op gezien, soms als Elaborazione (opgevoerd door...) op een auto waarbij een naam zoals Abarth, Conrero of Nardi was ingevuld. Ook weleens vervangen door Truccare, waarin de term trucs te herkennen is. Hierbij kan worden gedacht aan de vele versies en stadia van modificaties aan auto's, niet alleen van motoren maar ook van wielophangingen, remsystemen en transmissies. In Italië ging dat vooral over Fiats, in iets mindere mate betrof het Alfa Romeo's of Lancia's en hoofdzakelijk bedoeld voor wedstrijdrijden.
Maar Ferrari's opfokken...? Eigenlijk ondenkbaar! Die zaten toch al hoog in de hiërarchie van het automobilistisch genoegen? Daar was toch niets meer aan te elaboraren?
48 Techniek
Weerstand, soms gewenst, maar meestal ongewenst

Eric Meijer

Eric Meijer


Het doel van deze rubriek is om interessante - technische - wetenswaardigheden met u te delen. uiteraard altijd gerelateerd aan onze gezamenlijke passie; Ferrari.
52 Speciale - Ferrari 308 GTB/M Groep 4
Voor 95% identiek aan het orgineel

Roger Lomme

Enzo Duquesnoy, Roger Lomme


Sommige Ferrari's zijn zo zeldzaam en kostbaar dat het slechts voor weinigen op deze aarde weggelegd is het origineel te bezitten. Soms rest er voor de ware liefhebber dan nog maar één mogelijkheid: zelfbouw, of meer populair uitgedrukt: reproductie. Een voorbeeld van zo'n Ferrari is de 308 GTB/M Groep 4, een rasechte rally-Ferrari waarvan velen wellicht het bestaan niet eens weten. Op een zonnige zaterdag toog ik naar het Belgische Desselgem, alwaar in de afgelopen periode een ware reproductie heeft plaatsgevonden.
62 FCN 25 jaar geleden
Altri Tempi

Roger Lomme

Jan-Otto van Dillen, Peter de Gouw, Nico Koel


Andere tijden. Jaarlijks zal in de Gli Amici een terugblik gegeven worden op het clubbestaan van 25 jaar geleden. Waarom? Om, voor zover mogelijk, inzicht te geven in het reilen en zeilen van de Ferrari Club Nederland destijds. De tijden waren anders, het clubgevoel misschien ook wel, maar bovenal krijft het 'modern' clublid op deze manier een beeld van de toenmalige activiteiten en belevenissen die nog altijd de basis vormen van de huidige club.
66 Più della Ferrari - Ferrari en publiciteit
De motorolie werd nog maar net warm...

Roger Lomme

Robert van Gemeren, Kees van Stokkum


Op 14 november 2009 had de evenementencommissie iets nieuws voor ons in petto: een thema-avond met als onderwerp Ferrari en publiciteit. In hotel Oud-London in Zeist kwamen zo'n vijftig Ferraristi bij elkaar om ademloos te luisteren naar een voordracht van Kees van Stokkum over dit onderwerp.
68 Cavallino Classic
Palm Beach Cavallino Classic XIX

Yvo Alexander

Yvo Alexander, Willem Kroon


Er zijn van die dingen, die je op je wensenlijst hebt staan om ooit eens gedaan te hebben in je leven. Als Ferrari liefhebber was Cavallino in Florida (USA) er één van en na mijn eerste bezoek aan de 'Palm Beach Cavallino Classic 2010' kan ik alleen maar zeggen dat het meer dan de moeite waard was. het is een uniek Ferrari spektakel.
72 Vreemdgaan - Lamborghini Murciélago
'Non-plus-ultra op emotiegebied'

Roger Lomme

Joop Arendsen, Jeroen Buitenhuis, Roger Lomme


Ferrari-rijders zijn over het algemeen grote autoliefhebbers. Daardoor kruipt het bloed soms waar het eigenlijk niet gaan kan en mag de Ferrari zijn slaapplaats af en toe delen met een andere volbloed...
76 Zoektocht - Ferrari 330 GTC
Gran Turismo... davvero!

Onno ten Brinke

Onno ten Brinke, Phan Vu Nguyen


Veel clubleden hebben lang gezocht naar dé Ferrari van hun dromen. De weg ernaar toe is vaak een tocht vol ontberingen en ontdekkingen. In deze reeks wordt u een blik achter de schermen gegungd van de zoektocht naar de ultieme Ferrari van enkele van onze clubleden. Gran Turismo... davvero!