Gli Amici della Ferrari 135

Winter 2016

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 90 pages

Jacky Ickx tijdens de 24 uren van Le Mans Ferrari 512 S Longtail, s/n 1038 Archief Bezemer

Table of Contents

9 Beste Ferraristi!

Wat hadden we een mooie nazomer. Het moest zo zijn dat precies met de laatste tourrit van dit jaar, Décrouvrez la Belgique, de omslag plaatsvond van fraai zomerweer naar echt herfstachtige omstandigheden. De timing van deze herfstrit, waarbij we België en Frankrijk aandeden, was dus perfect. Ik ben nog buiten adem van de vele fraaie evenementen die we na de zomer hebben gehad. Vanzelfsprekend springt de Doe een Plezierrit eruit. Onvoorstelbaar wat een organisatie, wat een plezier en hoe mooi is het om bijna tachtig kinderen met de helaas nog ongeneeslijke ziekte Diabetes 1 een hele dag met onze Ferrari's te vermaken.

Ben van Leliveld
Editoriaal
11 Inhoud
Contenuto
13 Colofon
Colofon
15 Hernieuwing van de doopbeloften
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Binnen het katholicisme is de hernieuwing van de doopbeloften een bevestiging naar de medegelovigen dat men nog altijd hetzelfde geloof aanstaat. Vanaf dan is het vrijwel onomkeerbaar. De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die menen een bod te moeten doen op mijn F430. Enigszins arrogant bestrijd ik deze avances met de tegenvraag 'en wat koop ik er dan voor terug?' Meestal wordt het dan stil. Bovendien bestaat mijn vriendenkring vrijwel uitsluitend uit geloofsgenoten. Natuurlijk zullen de echte vrienden mij omwille van een ander geloof niet veroordelen, maar het zou toch voelen alsof je met een keppeltje op je hoofd fluitend een moskee binnenloopt.

Roger Lomme
Column
17 Fryslân Rally, 'it kin net'?

Zaterdag 3 september, 's ochtends half acht wek ik het paardje ruw uit zijn diepe slaap. Buiten is het fris, zelfs guur, er hangt een dreigende lucht met regen. Dit is wat een 'Ferrarista' niet wil.

Alessandro Chericoni   Kjell Linthout
Evenementen
22 Een bezoekje aan Kroymans is voor vele het begin van de 'gekte'
Vincent van Domburg
Introduzioni
24 Hoe om te gaan met paarden in het verkeer
Paardenkennis voor Ferraristi

Ook ik als paardenmens kan genieten van prachtige Italiaanse bolides. Sterker nog: wat is er mooier dan zo'n gestroomlijnde sprtwagen met nota bene een paard op de motorkap? Passeer rustig en extra ruim, stop indien nodig (Paarden kunnen schrikken en springen zomaar opzij). Als je een paard voorbij bent, rij rustig weg (Paarden zijn vluchtdieren en schrikken van onverwachte geluiden of bewegingen). Doorbreek nooit een groep paarden (Paarden zijn kuddedieren en zullen proberen andere paarden te volgen).

Peter Karsten   Peter Terpstra
Passione
26 Ik ben eigenlijk gewoon gek van snelle wagens en racen

Op een zonnig herfstdag ben ik op weg naar Gert Kersten in het Gelderse Kesteren. Sinds Gli Amici nummer 101 is hij redacteur van 'De garage van...'. Opgeteld heeft Gert in totaal 35 'Garage van...' gemaakt, nu is hij zelf een keer aan de beurt.

Roger Lomme   Gert Kersten, Roger Lomme
De Garage van...
34 Ferrari's Porsche Challenge
Ferrari Carma FF

Razend snel en uiterst onbetrouwbaar. In één zin samengevat is dit het verhaal van de Carma FF, een acroniem voor Carlo Facetti en Martino Finotto uit wier brein de auto was ontsproten. Beide heren hadden zich tot doel gesteld de hegemonie van de Porsche 935 in het wereldkampioenschap te doorbreken en brachten in 1981 een zwaar aangepaste Ferrari aan de start.

Niels Schouten   Archief Niels Schouten
One-Offs
38 De weg kwijt?

Ik ben inmiddels alweer zo'n vier decennia gepassioneerd Ferrari-liefhebber maar zo langzamerhand begin ik het op dit vlak toch was lastiger te krijgen. Vroeger slikte ik volkomen kritiekloos alles wat van de band rolde in Maranello maar tegenwoordig zijn er in mijn optiek regelmatig kanttekeningen te plaatsen bij de nieuwe Italiaanse telgen. Wat ligt hier aan ten grondslag en wat moet ik doen om weer in het Italiaanse gareel te komen? Ik ga het proberen uit te zoeken in dit artikeltje.

Wouter Bekker   Roger Lomme, Phan Vu Nguyen
Passione
44 Doe een Plezier Rit

Zaterdagmorgen 24 september gaat om vier uur de wekker. Eerst even rustig wakker worden en koffiezetten. Nadat we al tien jaar met verschillende clubs ritten doen voor zieke kinderen hebben we dit jaar besloten ons in te schrijven voor de tweejaarlijkse 'Doe een Plezier Rit' van de Ferrari Club Nederland. We rijden om zes uur weg richting Eindhoven. Het is nog donker en vooral stil onderweg en we komen al om kwart over zeven aan hij het Novotel Eindhoven, waar we door Ascari-mensen netjes worden opgevangen. Hoewel we verzocht zijn om half acht aanwezig te zijn voor het stickeren is het al een drukte van belang. Ferrari-clubleden zijn kennelijk matineus. De zon is net opgekomen en het belooft een prachtige dag te worden met een temperatuur van 25 graden.

Don Tjondronegoro   Michaël de Boer, Henk Brouwer, Hugo Garritsen, Kjell Linthout, Bob Santifort, Erwin Verschoor
Evenementen
48 Hockenheim FCN FCD Trackday

Helmen ingepakt, de auto getankt, banden en remmen nagekeken. Het is weer zover: een circuitdag met FCN en FCD. Op naar Hockenheim!

Kevin Kosman   Kristoph Haak
Evenementen
54 Rendez-vous met je 'ex'

Net als je eerste liefde is je eerste Ferrari toch een heel bijzondere ervaring die over het algemeen voor altijd in het geheugen gegrift blijft in de 'opbergdoos' mooie gebeurtenissen. Jaren later, na het uitelkaargaan, kun je soms op de vreemdste momenten weer worden herinnerd door muziek, geuren of als je er één zomaar in het wild ziet. De vaak gehoorde uitspraak op bijvoorbeeld beurzen of in showrooms, 'zo eentje heb ik er ook gehad', is dan ook alleen van waarde voor de persoon in kwestie. De toehoorder kan over het algemeen vrij weinig met zo'n opmerking. en dan sta je ineens in 2016 oog in oog met je 'ex'. In het bijzijn van je huidige en kijken twee ronde ogen diep in de rechthoekige, als een dubbele ontmoeting tijdens een receptie of zoiets. Even die oorverdovende stilte...

Eric-Jan Straathof   Roger Lomme, Eric-Jan Straathof
Passione
60 Découvrez la Belgique

Op vrijdagochtend 30 september hadden wij met drie equipes, bij ons thuis in Heemskerk afgesproken om gezamenlijk naar het laatste rij-evenement van dit jaar te rijden. Na de koffie vertrokken we om half elf naar Sedan in Noord-Frankrijk. We reden via Maastricht en maakten een tussenstop bij Château St. Gerlach, gelegen in het Geuldal, voor een heerlijke lunch. Daarna zetten we koers richting hotel Le Château Fort. Rond half zes kwamen we aan bij deze prachtige locatie. Voorzichtigheid was geboden bij het parkeren van onze bolides op de binnenplaats van het Château.

Marco Twisk, Monique Houben   Twan Aldenzee
Evenementen
64 Forza Dag
3 september 2016
Albert Esschendal, Phan Vu Nguyen
Evenementen
66 I vincitori

Sommige Ferrari's zijn waardevol door wat ze zijn; bloedmooi, zeldzaam, of beiden. Andere Ferrari's zijn waardevol door hun historie; omdat ze overwinnningen hebben behaald, bij voorkeur door bekende coureurs. En sommige Ferrari's hebben alles.

Wouter Brand   Wouter Brand, Archief Wouter Brand
Fraaie Historie
74 Gran Premio Nuvolari

In de vorige GAdF heeft u over de avonturen van Jan Storm kunnen lezen in de 'File Miglia'. Ikzelf ben een groot Mille Miglia-fan en bezoek het evenement inmiddels al zo'n tien jaar. Toch zie ook ik een duidelijke kentering de Mille Miglia de laatste jaren. In het verleden ben ik al meerdere keren gewezen op de 'mini-Mille Miglia': de Gran Premio Nuvolari die vanuit Mantova, de stad van Nuvolari, een mooie driedaagse rit rijdt door Italië. Op vrijdag 16 september 2016 heb ik de start van deze rally met een aantal vrienden bezocht.

Roger Lomme   Roger Lomme
Evenementen
80 Een leven lang Ferrari (XII)

Uit voorgaande edities van Una Vita colla Ferrari moge duidelijk zijn geworden dat rally rijden een grote passie is geworden. Behalve het zo snel mogelijk van A naar B rijden, bestaan er diverse andere mogelijkheden die een boeiende invulling kunnen geven aan het leven met een Ferrari.

Nico Koel   Nico Koel
Passione
84 25 jaar Ascari

Op 13 november is op grootse wijze het 25-jarig bestaan van Ascari gevierd. Maar liefst honderd begunstigers waren naar Forza Service in Oss gekomen om dit heuglijke feit gezamenlijk te vieren. De begunstigers, die veelal uitblinken in de enorme kennis over het merk, mochten hun kennis bewijzen door deelname aan een quiz met twintig stevige vragen over 'ons' merk; winner werd uiteindelijk Cor-Jan Warring.

Roger Lomme, Rob Timmerman
Evenementen
86 Wijzigingen in de redactie vanaf 2017

De Gli Amici della Ferrari wordt, zoals u wellicht weet, gemaakt door vrijwilligers. Er is geen sprake van een dienstverband; de overeenkomst geldt slechts tot de laatst verschenen Gli Amici. Als hoofdredacteur prijs ik mij gelukkig met de grote loyaliteit van de vaste schrijvers. Het schrijven en onderzoeken is voor velen een invulling van een hobby of simpelweg het willen leveren van een bijdrage aan het magazine en aan de club.

Roger Lomme
Mutaties
88 The Art of Modelling
Built Up models

De laatste jaren is de focus in mijn verzameling gericht op het topsegment modelbouwers in 1:43. De verzameling is intussen flink gekrompen, en de postbode heeft het een stuk rustiger op mijn adres. Wat er gebracht wordt moet daarentegen wel heel bijzonder zijn. Indien mogelijk haal ik een model zelfs persoonlijk op en is het voornamelijk wachten geblazen. Wachten tot een bestelling gereed is, of op het moment dat ik iets tegenkom dat mijn interesse wekt. Maar wachten loont in dit geval. Ik kan jullie iets bijzonders laten zien.

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen