Gli Amici della Ferrari 133

Zomer 2016

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 94 pages

Pits van John Surtees op de Nürburgring GP van Duitsland in 1963 Collectie Bezemer

Table of Contents

11 Beste Ferraristi!

Wat een seizoenstart! Ik hoor u denken: 'Zo goed gaat het nu ook weer niet met Ferrari in de F1.' Dat klopt, de resultaten van de Scuderia Ferrari zijn nog steeds onder de maat, het gat met Mercedes en nu ook met Red Bull is nog niet gedicht. Kortom, werk aan de winkel in Maranello. Ferrari als meest legendarisch raceteam in de Formule 1 moet weer terug aan de absolute top. Ik blijf hopen op betere tijden! Nu onze seizoenstart. Ik refereer hierbij aan de fantastische response op onze evenementen, stuk voor stuk binnen 'no-time' volgeboekt. Hulde aan onze Evenementen Commissie en de organisatoren dat zij er iedere keer weer in slagen een aantrekkelijk programma samen te stellen.

Ben van Leliveld
Editoriaal
13 Inhoud
Gli Amici della Ferrari
Contenuto
15 Colofon
17 Kleur bekennen
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

De kleur van de auto zegt volgens de geleerden veel meer over uzelf dan u wellicht voor lief zou willen nemen. Er zijn zelfs al Britse autoverzekeringen die premieverschillen per kleur hanteren. Zo staat blauw voor rust, vrijheid en betrouwbaarheid en rood staat voor passie en liefde maar ook voor agressie en snelheid. En zo rijdt wereldwijd 22% inwit, 22% in zilver, 20% in zwart en 15% in grijs. De andere kleuren hebben allemaal minder dan 10% aandeel. Bij het 'colofon-uitje' eind april naar de grootste lakfabriek ter wereld van de BASF-dochter Glasurit in het Duitse Münster, bedacht ik mij dat ieder merk, nee zelfs ieder model, ook nog eens zijn eigen favoriete kleur kent.

Roger Lomme
Column
18 Mijn passie voor de 365 GTB/4 Daytona
Rijvaardigheidstraining 2016

Op 7 april j.l. hadden we weer een fantastische dag op het circuit van Assen met de Rijvaardigheidstraining, georganiseerd door de FCN in samenwerking met Dolf Dekking DD Driving events en gesponsord door de Firma Kroymans.

Guus Bierman   Kjell Linthout, Roger Lomme, Rob Timmerman
Evenementen
26 Xander Tempelmans Plat
Even voorstellen

Een historie van een Ferrari maakt of ik deze tot mijn favorieten reken

Introduczioni
28 Fabrieksdocumentatie
Uit de archieven van Jean-Louis Bezemer

In de vorige GAdF heeft u kunnen lezen hoe de immense collectie van Jean-Louis Bezemer tot stand is gekomen, in deze uitgave neem ik u mee naar de collectie zélf en zal aan de hand van voorbeelden trachten een beeld te geven van de inhoud.

Roger Lomme   Archief Bezemer, Hugo Garritsen, Roger Lomme
Verzamelen
36 Michael Schumacher Tentoonstelling

Op slechts vier uur tijden van Utrecht ligt het Duitse plaatsje Marburg. Normaal gesproken is het Gotisch/Renaissance plaatsje bekend vanwege de universiteit, het Marburger Schloss en de Middeleeuwse kerken, maar de komende twee jaar zullen de mensen voornamelijk komen voor de Michael Schumacher tentoonstelling.

Tim van Breukelen   Tim van Breukelen
Musea
38 Percorso a Marina

Tijdens de ALV van dit jaar met diverse leden, eigenlijk virenden geworden, gekeken welke evenementen leuk zouden zijn om gezamenlijk te bezoeken en welke in de agenda's pasten.

Maarten van der Sluys   Kjell Linthout
Evenementen
42 Het Dino Compendium
Referentie voor historici, interessant voor de ware Dino-fan

In 2016 is het zestig jaar geleden dat Dino Ferrari op 24-jarige leeftijd overleed aan de spierziekte Duchenne. Voor de organisatoren van het Concours d'élégance Paleis Het Loo een terechte aanleiding voor een fraai eerbetoon aan Enzo Ferrari's oudste zoon. Op 2 en 3 juli komt het thema Dino ruimschoots aan bod in de tuinen van het Paleis. De Duitse connaisseur Matthias Bartz is nauw bij dit evenement betrokken en de enthousiaste Dino-liefhebber weet wel waarom: hij is de auteur van de enige echte bijbel over deze weergaloze kleine sportwagens, het Dino Compendium.

Wouter Bekker   Matthias Bartz
Behind the Scenes
48 Smaken verschillen

Op de autosalon van Genéve van 1993 presenteerde Ferrari de 348 Spider aan de wereld. Waar pers en publiek zich verzamelde bij de Ferrari stand, kon de oplettende bezoeker een andere wereldprimeur ontwaren. Speciaal voor de gelegenheid had Zagato zelfs een stand geboekt in dezelfde zaal als de grote autofabrikanten. Waar het designhuis voorheen in het ontwerppaviljoen te vinden was, werd ter ere van de terugkeer van Ercole Spada groots uitgepakt. Zijn eerste wapenfeit als hoofddesigner werd op de show geflankeerd door de Lancia Hyena en Alfa Romeo RZ.

Niels Schouten   Archief Niels Schouten
One-offs
52 Bourgondisch Brabant

Bij ontvangst van het evenementenprogramma van 2016 viel ons oog direct op Bourgondisch Brabant, een thuiswedstrijd; daar moeten wij aan meedoen! Meteen toen de officiële uitnodiging op de mat lag, hebben wij ingeschreven en dat bleek maar goed ook want het evenement was binnen een aantal dagen volledig volgeboekt met 55 equipes en 18 op de wachtlijst.

Herbert Goldenbeld, Dianne Kauntul   Phan Vu Nguyen
Evenementen
56 Een verhaal over carburateurs (3)
Ferrari, Weber en activiteiten in de periode 1946-1957

In de voorgaande afleveringen van dit carburateursverhaal heb ik hier en daar al een verband aangegeven tussen Ferrari en Weber. In deze derde verhandeling komen wat meer details tot circa 1957 aan de orde. En vervolgens slaan we een parallelweg in...

Kees van Stokkum   Archief Kees van Stokkum
Ferrari Geschiedenis
62 Een glanzend uitje

Als het op leuke excursies aankomt, moet je onze hoofdredacteur hebben. De vorige keer dat we met de redactie van de Gli Amici della Ferrari op pad gingen, bezochten we drukkerij Huig Haverlag alwaar ons lijfblad wordt gedrukt. Ditmaal bezochten we een bedrijf dat nauwe banden heeft met Ferrari als autoproducent: BASF Coatings in het Duitse Münster waar autolakken met de merknaam Glasurit worden geproduceerd.

Wouter Bekker   Kjell Linthout, Rob Timmermans
Evenementen
70 Jhr. Steven W.H. Sandberg
20 augustus 1940 - 18 maart 2016

We moeten elkaar al gezien hebben in 1955. We woonden niet meer dan 200 meter van elkaar. Jij in Aerdenhout, ik in Bentveld...

Nico Koel   Archief Marianne Sandberg, Nico Koel
In memoriam
72 De Historische GP van Monaco
Onverwacht hoogtepunt vanuit Barcelona

Een goede vriend haalde me over om hierheen te gaan. Hij was hier in 2014 ook al geweest en vertelde me dat het echt de moeite waard is. Na drie betogen van gemiddeld 30 minuten besloot ik om het hem mee te gaan. In mijn beslisboom moest ik kiezen tussen Spa Classic en de Historische Grand Prix (HGP) van Monaco. Aangezien Spa Classic elk jaar georganiseerd wordt en de HGP om het jaar, koos ik voor de HGP.

Phan Vu Nguyen   Phan Vu Nguyen
Evenementen
78 Shell Historic Challenge
1996-2009

Het circuit van Spa-Francorchamps. Op de startrij een bonte verzameling Ferrari's; SWB's, Tour de France's, een 250 GTO. het geluid van twaalfcilinders die op toeren worden gehouden, wachtend op het groene licht. De start van de 1000 km-race van Spa in 1966? Nee, de eerste race van de Shell Historic Challenge in 1996, dit jaar twintig jaar geleden. De raceserie voor klassieke Ferrari's en vooroorlogse Alfa Romeo's bleef veertien jaar bestaan met in totaal tien Nederlandse Ferrari-deelnames. Een terugblik.

Wouter Brand   Wouter Brand
Fraaie Historie
86 Een leven lang Ferrari... (X)

Zoals ik Una Vita colla Ferrari in deel 2 vertelde, kocht mijn vader in 1955 een Ferrari 250 GT Europa en werd hij de derde Ferrari-eigenaar van Nederland. Eddy Herzberger en Prins Bernhard waren hem voor gegaan. Dit was dé auto waar alles voor mij mee begon.

Nico Koel   Nico Koel
Una Vita colla Ferrari
92 Made in Japan

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw stond handbouw nog in de kinderschoenen. Soms kom je iets uit die tijd tegen dat je verwondert. Je koopt een oud apart modelletje waar je ooit iets over hebt gelezen en na ontvangst en bestudering kom je erachter dat het heel bijzonder blijkt te zijn.

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen