Gli Amici della Ferrari 131

Winter 2015

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 102 pages

Ferrari 330 GTO, door Yuriy Shevchuk Yuriy Shevchuk

Table of Contents

7 Beste Ferraristi!
Ben van Leliveld
Colofon
13 Behind the cover
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Eén van de doelstellingen bij de grote make-over zes jaar geleden was om de 'Gli' een meer glossy-achtige uitstraling te geven, zeg maar de LINDA onder de Ferrari-bladen. Hij zou bij wijze van spreken bij ieder clublid op de salontafel moeten liggen. De verpakking is daar in eerste instantie het belangrijkste middel voor en zo werden de letters GAdF glimmend, het formaat groter en de fotografie voor de cover met zorg uitgezocht.

Roger Lomme   Roger Lomme
Column
16 Een zoektocht naar kunst met een grote K
Yuriy Sheychuk, Praag, Tsjechische Republiek

Het vinden van kunstenaars die in staat zijn Ferrari's exact weer te geven is behoorlijk lastig. Een klein lijntje verkeerd en de wielen zitten niet lekker in de wielkasten, een ander lijntje nét verkeer en de glooiing van de motorklep klopt niet meer. Kortom, een zoektocht naar kunst met een grote K.

Roger Lomme   Yuriy Sheychuk
Coverstory
18 Tour of Beauty's

Toen de vraag kwam van Jaap Mudde of ik wilde helpen bij het organiseren van de youngtimer dag was het niet zo moeilijk om een beslissing te nemen: Ja natuurlijk.

Maarten van der Sluijs   Kjell Linthout
Evenementen
22 Alfa-man droomt van een Ferrari

Voor deze aflevering van 'de garage van...' breng ik een bezoek aan een woonhuis in Heenvliet, een plaatsje van 2200 inwoners vlakbij Spijkenisse. 'Welkom, we hebben het rijk alleen vandaag. Mijn vrouw is met haar compagnon naar een woonbeurs in Brussel. Zij heeft namelijk een woonwinkel in Brielle en ze doet naast de winkelactiviteiten ook projecten voor particulieren, winkels, restaurants en woningen. Zelf run ik met vier werknemers een makelaardij in Spijkenisse, hier tien minuten vandaag.

Gert Kersten   Gert Kersten
De Garage van
28 Wouter Bekker

'Ik kan echt uitkijken naar de aanschaf van een nieuw schaalmodel en dat model wijkt vervolgens geen moment van mijn zijde'

Even voorstellen
30 International Ferrari Trackday
Circuitpark Zandvoort

De internationale trackday staat bij mij altijd hoog op het lijstje van evenementen waaraan ik graag meedoe. De laatste jaren hebben we dan ook een aantal leuke circuits bezocht zoals Papenburg en onlangs nog het F1 circuit van de Nürburgring in Duitsland. Na jaren stond Zandvoort weer eens op de kalender. Omdat er bij mij op de een of andere manier altijd een vloek op de datum van Italia a Zandvoort rust, heb ik al jaren niet meer op Zandvoort gereden. Er was dus al snel een kruisje in mijn agenda gezet op 24 september.

Arie Vliegenthart   Rob Timmerman
Evenementen
36 Een zeer bijzondere fotoshoot
Landgoed Zonnestraal

Onlangs hoorde ik over een grappig onderzoek. Men wilde meer weten over de aantrekkingskracht van auto's op jongetjes. Waarom heeft met name de mannelijk jeugd zoveel met wagentjes? Uiteindelijk had het allemaal te maken met de niet te ontkennen eigenschappen van een mooie auto. Hij biedt bij uitstek de vrijheid om op onderzoek uit te gaan, om je los te maken van een suf huiselijk bestaan. Maar bovenal bevredigen auto's met hun glimmende uiterlijk de constante behoefte van een man om iets geweldigs te ervaren. Grote hoeveelheden dopamine, het gelukshormoon, worden aangemaakt bij de aanblik van een fraaie automobiel. Waren de onderzoekers erbij, op die zonnige zaterdagochtend in augustus op het landgoed Zonnestraal in Hilversum, dan hadden ze aan een klein notitieboekje meer dan voldoende...

Wouter Bekker   Roger Lomme
Verzamelen
44 De SF-schilden
De Cavallino's gezien in historisch perspectief - deel 2

Droge kost om de evolutie van het paard te lezen, dat begrijp ik wel. Dat was ook de reden om deze analyse in twee delen op te splitsen. De historie van alles wat met Ferrari te maken heeft zit 'm niet alleen in de constructie van de motori of van de telaio. Er zijn zeer veel andere zaken die het onderzoeken waard zijn en deze analyse is er één van.

Eugéne Vingerhoeds   Eugéne Vingerhoeds
Ferrari geschiedenis
48 Deze rijd je niet op een boterham met pindakaas...
De Enzo Gold Rally

Als jong kereltje vond ik de Amstel Gold Race in ons finish-dorp een welhaast onwezenlijk evenement. Dagen voordat de karavaan zou gaan finishen, streken in het dorp honderden wielerfanaten neer. Overal stonden ze, die verbindings- en reportagewagens, grijze auto's, bussen en vrachtwagens van de NOS uit het verre Hilversum. Ieder jaar opnieuw streek de karavaan neer, totdat plots in 1991 een onverlaat besloot de finish te verplaatsen naar Maastricht en het weer stil werd in Meerssen, voor altijd te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet...

Roger Lomme   Roger Lomme
Evenementen
56 La Vita è bella onder de Californische zon

Hoewel ik nog steeds een actief clublid ben, heb ik inmiddels lange tijd niet met mijn Ferrari 360 Modena kunnen rijden. De reden hiervoor is eenvoudig. We wonen sinds december 2013 namelijk niet meer in Nederland maar op het zonnige Aruba. Mijn vrouw kreeg medio 2013 het aanbod om voor een aantal jaar op Aruba te gaan werken en na enig beraad zijn het het avontuur aangegaan.

Maarten Klarenbeek   Maarten Klarenbeek
Zoektocht
60 Een verhaal over carburateurs - deel 1
De nalatenschap van Edoardo Weber

Carburateurs zijn voor veel eigenaren en liefhebbers van Ferrari's misschien niet meer zulke herkenbare onderdelen. Mysterieuze apparaten die het brandstof/lucht mengsel regelden voor een motor, in het grijze verleden toen benzine-inspuiting nog alleen maar in de breinen van een enkele dromende technicus bestond. Carburateurs vormden in de wereld van de verbrandingsmotoren de letterlijke en figuurlijke weg naar vermogen, naar pk's en bij Ferrari speelden tót aan de introductie van de benzine-inspuiting (zowel voor de race- als de straatmotoren) de producten van Weber de hoofdrol.

Kees van Stokkum   Archief Kees van Stokkum
Ferrari geschiedenis
68 Een filmdecor met 50.000 figuranten...
Goodwood Revival

Het moderne vervoermiddels heb ik achtergelaten op een gigantisch parkeerterrein in het Engelse Sussex. We lopen met honderden tegelijk naar de relatief smalle uitgang. Honderden mensen staan te wachten op dat ene fluitsignaal en als het dan gegeven wordt, terwijl een oude Riley stopt voor ons figuranten, mogen we oversteken. Goodwood Revival is gestart!

Roger Lomme   Phan Vu Nguyen, Roger Lomme, Robbert Moree
Evenementen
74 Sauerland Tour

Het is schitterend weer als navigator Robert en ik op vrijdagmiddag Lüdenscheid bereiken. We worden dan ook vanaf het terras van het hotel vrolijk nagezwaaid als we er in volle vaart voorbijrijden.

Dirk-Jan Koops   Twan Aldenzee
Evenementen
78 Creatie van een collectors-item
De nieuwe Ascari-kalender

Al sinds 2002 maakt Ascari jaarlijks een kalender. De kalender kenmerkt zich door een aantal eigenschappen: het is een A4-formaat kalender met een ringband, hij 'loopt' van april tot en met maart en er staan foto's in van Ferrari's van clubleden. De kalender komt volledig tot stand met sponsoring door clubleden en bedrijven die vaak gelieerd zijn aan clubleden en er worden er niet iets meer van gedrukt dan dat er begunstigers zijn. Niks mis mee toch?

Roger Lomme   Roger Lomme, Stephan Tot
Behind the scenes
82 Corse Clienti op Spa Francorchamps

Op 1 en 2 september waren er op het circuit van Spa Francorchamps de Corse Clienti dagen. Vanuit Ascari is er wederom een oproep uitgegaan om te bekijken of we dit evenement ook weer met een groepjes konden gaan bezoeken.

Pascal Goldewijk   Pascal Goldewijk
Evenementen
84 Formule 1 kijken bij Kroymans

Dir jaar mocht ik namens Ascari het Formule 1 kijken in de showroom van Kroymans organiseren. Het betrof de Gran Premio Di Singapore van 20 september 2015. Een mooiere race hadden we achteraf niet kunnen uitzoeken voor deze dag. Wat hebben we genoten van deze Grand Prix.

Xander Tempelmans Plat   Xander Tempelmans Plat
Evenementen
88 Een leven lang Ferrari... (VIII)

Het besluit tot oprichting van de FCN was dus in Abcoude op 14 december 1982 genomen. Media januari 1983 gingen we naar de notaris voor de oprichtingsacte en op 26 januari presenteerden we ons in Motel Bunnik aan de Ferrari-eigenaren. Vol trots ontvouwden we onze plannen en men kon zich aanmelden als lid.

Nico Koel   Nico Koel
Una vita colla Ferrari
92 The Monterey Classic Car Week

Pebble Beach is zonder enige twijfel het bekendste en meest gerenommeerde Concours d'Élégance voor klassieke auto's ter wereld en wordt jaarlijks in de maand augustus gehouden op de bekende golfbaan van het bijzonder pittoreske en vooral zeer chique Pebble Beach in California (USA). Pebble Beach behoort tot de fraaiste klassieke auto-evenementen op onze planeet en staat bij de meeste liefhebbers van klassieke automobielen op de 'bucket list'.

Yvo Alexander   Yvo Alexander
Evenementen
98 Forza Ferraridag

Doel: Geld inzamelen voor Stichting vrienden van Ziekenhuis Bernhoven Organisatie: Forza Service en vliegbasis Volkel

Phan Vu Nguyen
Evenementen
100 Op zoek naar perfectie

Ik las afgelopen maand ergens dat verzamelaars een 'afwijking' hebben ten opzichte van de 'gewone' mens, als die überhaupt al bestaat...

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen