Gli Amici della Ferrari 130

Herfst 2015

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 98 pages

Ferrari 330 GTC, door Guy Allan Guy Allen

Table of Contents

7 Beste Ferraristi!
Ben van Leliveld
Colofon
13 Gli Amici della Ferrari ...
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

... ofwel, vrienden van Ferrari. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Als je een buitenstaander wilt uileggen wat 'vrienden van Ferrari' inhoudt, word je vaak meewarig aangekeken. Ferrari, passione, Italia, begrijpen ze het niet of willen ze het niet begrijpen? Maranello, rossa corsa, telaio, het is toch zo duidelijk of niet dan? Een geloofsgenoot 'ontmoeten' is het leukste wat er is. Dat zijn mensen die je begrijpen, die snappen waar de passie vandaan komt en die begrijpen wat je koestert.

Roger Lomme   Roger Lomme
Column
14 Joop Joldersma
1942 - 2015

Ik heb Joop in de Ferrari Club Nederland leren kennen. Eerst als een bijzonder toegewijd vaderlijk figuur in onze begunstigerscommissie Ascari waar hij regelmatig hielp om onze evenementen soepel te laten verlopen, de gele Ascari jas stond Joop best wel goed. Maar de passie voor Ferrari ging heel ver bij Joop en na de aanschaf van een schitterende klassieke Ferrari 330 GT 2+2, werd hij actief lid bij de club. Sterker nog: Joop trad toe tot het bestuur en nam de zwaarste rol denkbaar, die van secretaris op zich.

Ben van Leliveld   Phan Vu Nguyen, Roger Lomme, Rob Timmerman
In Memoriam
16 Schets retour met handtekening Senna
Guy Allen

Op de cover van deze Gli Amici della Ferrari staat mijn 1968 Ferrari 330 GTC, poserend voor de kathedraal van Milaan. De kathedraal van Milaan is één van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld en de grootste van Italië. Het is een meesterwerk van gotische kunst. De kerk staat aan het Domplein in het hart van Milaan.

Yvo Alexander   Guy Allen
Coverstory
18 Il Giorno del Navigatore
Zaterdag 23 mei 2015

Na jarenlang volgehouden te hebben dat ik niet in de Ferrari durf te rijden, heb ik er zaterdag 23 mei 2015 toch echt aan moeten geloven. De Ferrariclub, wat oorspronkelijk toch een mannenclub is en waar wij als dames heerlijk van mogen meegenieten, organiseerde een tourrit met alles er op en eraan. Zoals we van ze gewend zijn, maar toch was alles anders.

Trix Reintjens   Kjell Linthout
Evenementen
25 Passie is het succes, net als bij Enzo Ferrari

Voor deze aflevering van 'De Garage van ...' ben ik te gast in Obdam. Over een tuinpad aan weerszijden overgroeid door hortensia's baan ik me een weg naar de voordeur. Hier moet wel een tuinliefhebber wonen, denk ik bij mezelf. Na ontvangst strijken we neer voor de openslaande tuindeuren. In de verte, dit is geen tuin meer, het lijkt wel een park, staan zijn Ferrari's 360 Modena en 612 Scaglietti opgesteld achter elkaar in het gras. Dit doorkijkje is prachtig voor een foto.

Gert Kersten   Gert Kersten
De Garage van
32 Hans Reinders

Ik ben op zijn zachts gezegd niet gecharmeerd van de 308 GT4. Maar aan de andere kant... je zal er maar mee worden gestraft

Even voorstellen
34 Classico Viaggio Culinario
Klassieker rit 2015

De Ferrari was nog warm van de Tour Auto 2015. Ofschoon we wel het podium mochten betreden in Biarritz zijn we laag in het klassement geëindigd omdat de dynamo het op de laatste 'epreuve' begaf. Met de stickers nog op de 275 en met een verse dynamo zijn we klaar voor de start. Het vroege opstaan wordt beloond met schitterend weer, de eerste mooie dag sinds weken.

Oscar Brocades Zaalberg   Kjell Linthout, Phan Vu Nguyen
Evenementen
41 Over zeepbelletjes en zeepbellen

Martien Kooijmans deed al een vertwijfelde oproep tijdens de laatste ALV: verkoop die klassiekers nou niet, de opbrengst valt in box 3 en wat koop je ervoor terug. Klassiekers, maar ook youngtimers lijken een ware exodus richting het buitenland te beleven. Meerdere auto's zie ik de laatste maanden keer op keer opduiken voor alwéér een hogere vraagprijs. Was het te voorzien, is het normaal of is er sprake van een zeepbel? Voor een antwoord toog ik naar Tonnie van der Velden, werkzaam bij veilinghuis RM Sotheby's en specialist op het vlak van de handel in exclusieve auto's.

Roger Lomme   Tonnie van der Velden
Markt
44 Shell Eco-marathon

In het afgelopen Pinksterweekend was Ahoy in Rotterdam wederom het toneel voor de Shell Eco-marathon. Deze Eco-marathon werd voor de vierde en laatste keer in Rotterdam gehouden. Volgend jaar verhuist deze zuinigheidswedstrijd voor studenten naar Londen. Het gecombineerde evenement (Eco-marathon en Energy Lab) trok in vier dagen bijna 50.000 bezoekers, dat is 25% meer dan vorig jaar.

Richard van de Koppel   Ecorunner.nl, Richard van de Koppel
Evenementen
46 Herrijzenis van de zilveren Phoenix
Ferrari 365 GTB/4 (prototipo)

Wanneer je voor het eerst iemands kapitale villa betreedt, schier er van alles door je hoofd: geen dure vazen omstoten, niet morsen met je koffie, niet met je zwarte tengels aan de hagelwitte muren komen en bovenal goed je voeten vegen! Echter, ik vertoef vrijwel nooit in privé-onderkomens die een waarde van ettelijke miljoenen vertegenwoordigen, dus ik hoef me nauwelijks zorgen te maken over onuitwisbare sporen die ik er zou achterlaten. Die merkwaardige sensatie overvalt me echter wel wanneer ik op een fraaie lentemorgen onverwacht word uitgenodigd om mee te rijden in de Ferrari 365 GTB/4 (prototipo) van ons clublid Gerard van Bergen.

Wouter Bekker   Dion Bosch, Henk Brouwer, Alex Jansen, Pieter Kamp, Roger Lomme, Bart Romijnders
Ferrari Geschiedenis
56 Ride like the wind
1974 Pininfarina Cr 25

Vanaf midden jaren zestig deden zich diverse ontwikkelingen voor die het wereldbeeld voorgoed deden veranderen. De stijgende welvaart resulteerde erin dat aardolie vanaf 1964 de belangrijkste energiedrager in de wereld werd. De olie-maatschappijen beheersten die markt volkomen en bepaalden de prijs, terwijl olieproducerende landen eigenlijk niets hadden te zeggen. In 1960 verenigden Venezuela, Saoedi-Arabië, Irak, Iran en Koeweit zich binnen de OPEC, waarmee langzamerhand de macht van de oliemaatschappijen verschoof naar de olieproducerende landen.

Niels Schouten   Archief
One-offs
60 The Italian Job

De FCN buitenlandreis editie 2015 brengt ons terug naar het geboorteland van onze geliefde bolides. Maranello stond vijf jaar geleden nog op de agenda dus is er door de organisatie deze keer een ander gebied geselecteerd: Toscane met een uitstapje naar Venetië. In het voorjaar een reis organiseren met 35 equipes is bepaald geen sinecure omdat tal van grote auto evenementen op de agenda staan voordat het toeristische hoogseizoen losbarst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Mille Miglia of de Modena Centro Ore Classic. Op her eerste gezicht lijkt het mogelijk een zorgvuldig uitgestippelde route te rijden zonder een andere karavaan te doorkruisen.

Peter Diepenmaat   Peter Diepenmaat, Frank Kivits
Evenementen
74 Italia a Zandvoort

Zaterdag 28 juni, een waar Italiaans spektakel op het Circuitpark Zandvoort. Evenals de vorige edities georganiseerd door Ferrari Club Nederland in nauwe samenwerking met Circuitpark Zandvoort, importeur Fiat en Kroymans Hilversum.

Ben van Leliveld   Phan Vu Nguyen, Roger Lomme
Evenementen
78 Stabilimenti Farina

De kans is aanwezig dat de naam Stabilimenti Farina u weinig zegt, of associeert met de meer bekende Battista (Pinin) Farina. De firma van de oudere broer Giovanni Farina heeft duidelijk minder ruimte in de geschiedenisboeken gekregen. En dat is jammer, want deze Italiaanse carrosseriebouwer uit het begin van de twintigste eeuw kan worden gezien als de kraamkamer van het Italiaanse autodesign. Diverse grote namen zijn begonnen bij de Turijnse firma, zoals Felice Mario Boano, Battista (Pinin) Farina, Pietro Frua, Franco Martinengo, Alfredo Vignale en Giovanni Michelotti. De relatie met Ferrari is bescheiden; slechts tien Ferrari's zijn voorzien van een carrosserie van Stabilimenti Farina. We werpen een nadere blik op deze carrosseriebouwer en de tien Farina-Ferrari's, me extra aandacht voor het enige exemplaar met Nederlandse historie.

Wouter Brand   Wouter Brand
Fraaie Historie
87 Il Giorno del Navigatore
Zaterdag 23 mei 2015

Afgelopen januari werd de jaarvergadering bij Forza Service in Oss gehouden. Een vast onderdeel op de agenda is het doornemen van de evenementenkalender. Hierop stonden zoals altijd weer bijzondere ritten en evenementen vermeld, maar één trok vooral de aandacht van mijn man (Jan-Otto)... 'Il Giorno del Navigatore'... Een evenement dat toch wel te bijzonder was om te missen volgens hem. Een rit waarbij de mannen navigeren en ja, de vrouwen/partners dus achter het stuur kruipen.

Margriet Booltink   Kjell Linthout
Evenementen
90 Een leven lang Ferrari... (VII)

Het Ferrari-virus was inmiddels diep geworteld. Een lang gekoesterde wens moet nu maar eens in vervulling gaan: Een echte Ferrari bezitten... Inmiddels had ik een gezinnetje met twee kindjes. Die moesten natuurlijk ook mee kunnen. En zo viel de keus op de aanschaf van een nieuwe 308 GT4 2+2.

Nico Koel   Nico Koel
Una vita colla Ferrari
94 Hans Schörn
1939 - 2015

Op 3 augustus 2015 is Hans van ons heengegaan. Met name de oudere leden hebben Hans gekend. Kort nadat de club in 1983 was opgericht, meldde zich een enthousiaste Ferrarist, die pas een Ferrari 275 GTB had gekocht.

Nico Koel   Archief
In Memoriam
96 Op bezoek bij Minidelta

Het komt sporadisch voor dat je een jaar of acht op een model wacht. Maar als er een nieuwe Minidelta wordt aangekondigd, kun je er op rekenen dat het iets bijzonders is en dan rijd ik er zelfs graag voor naar België.

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen