Gli Amici della Ferrari 127

Winter 2014

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 98 pages

Ferrari F50, door Roger Lomme Roger Lomme

Table of Contents

5 Beste Ferraristi!
Ben van Leliveld
Colofon
11 Van een grijze naar een rode ...
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Voor velen is het bezit van een opvallende knalrode Ferrari de vervulling van een lang gekoesterde droom. Ik heb ik het verleden altijd, voor zover dat mogelijk is, iets minder opvallende Ferrari's gereden. Grijs kleurt toch iets minder dan roos in het dagelijkse verkeer. Die keuze was bewust. Ik ben niet zo graag het middelpunt van de aandacht en ik wil al helemaal niet dat mijn dorpse terras de nek verdraaid als ik noodgedwongen de enige uitgaande weg richting snelweg langs kom rijden.

Roger Lomme   Roger Lomme
Column
12 International Ferrari Trackways - Nürburgring

Op 26 januari van dit jaar kwam de Ferrari Club Nederland samen bij Munsterhuis Sportscars in Hengelo tijdens de jaarvergadering van 2014. Op de tweede etage, in de Ferrari-showroom, werden de diverse agendapunten doorgesproken. Zonder de andere punten tekort te doen is er altijd één agendapunt waar wij met grote nieuwsgierigheid naar uitkijken; de evenementenkalender, en dat in het bijzonder de Trackday in september.

Peronne Lempsink   Kjell Linthout
Evenementen
18 Verborgen passie achter een smal paars deurtje

Voor de 25e aflevering van 'de garage van ...' heb ik een afspraak met een club. Ik ben op weg naar zijn bedrijf in Harmelen. Als ik de oprit op rij moet het links zijn en daar is schuin tegenover de entree van het bedrijf. Zou hier de garage zijn, vraag ik me af. Naast de entree is wel een garagedeur en daarop een heel kleine liggende sticker van de Italiaanse vlag, zoals je die vaak achter op auto's ziet.

Gert Kersten   Gert Kersten
De garage van ...
22 Mini-buitenlandreis in het Groothertogdom

'Heb je zin om een keer mee te gaan met de Ferrari Club?' 'Euhh.' 'Zeg, het hoeft niet hoor. Ik vind vast wel iemand anders die zich opoffert.' 'Ho, wacht, nee, ik bedoel ja. Natuurlijk ga ik graag mee! Wanneer, waar en hoe?' '3 tot en met 5 oktober, Luxemburg en met de Ferrari. Dat laatste zal je niet verrassen, toch?' 'Geweldig, eens kijken in de agenda. Oei, Leidens Ontzet, familiefeest, mijn verjaardag... Ja, ik kan!'

Robert Cromheecke   Dirk-Jan Koops, Alex Hendrikse
Evenementen
28 Een Ferrari bezitten is geen sinecure

Over het bezit van een Ferrari kun je jaren, nee decennia lang dromen. Ik spreek uit ervaring. Decennia lang foto's, video's, boeken en tijdschriften verorberen, allemaal met maar één droom en doel: hij moet en zal er ooit eens komen! Maar als de grote dag geweest is, doemen er opeens heel andere zaken op en dat stond helemaal niet in die tijdschriften en boeken!

Roger Lomme   Roger Lomme
Passione
34 Coming to America

Ferrari en autosport zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De scharlaken rode bolides namen menigmaal deel aan Formule 1 wedstrijden, de Indy 500 en de 24-uur van Le Mans. Ook bij de wat minder voor de hand liggende disciplines stonden er producten uit Maranello aan de start. In de jaren tachtig streden 308 GTB's zelfs mee in het Europese rallycircuit. In de Verenigde Staten werden in de staat Utah sinds 1912 snelheidsrecords gevestigd. De strijd tussen Sir Malcom Cambell's Blue Bird en Craig Breadlove's Sprint of America maakten de zoutvlakten van Bonneville wereldberoemd. Veel Ferrari's werden er al die jaren niet gezien, maar toch werd er begin jaren negentig door het merk een record gevestigd.

Niels Schouten   Archief
One-Offs
40 Goodwood Revival 2014

Dit jaar vond Goodwood Revival van 12 to 14 september plaats. Het was voor mij de derde keer dat ik dit evenement bezoek en ik ben het nog steeds niet beu. Ik kijk zelfs alweer uit naar volgend jaar! Terwijl ik dit type, meldt de organisatie dat zij volgende week de data voor 2015 bekend gaat maken! Het eerste wat ik dan ga regelen is het verblijft. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Het was mij dit jaar niet gelukt om vlakbij het circuit een verblijf te vinden. De Bed & Breakfast waar we vorig jaar zaten, was namelijk al volgeboekt. Het werd uiteindelijk een hotel in Portsmouth. Vanuit Portsmouth is Goodwood zeer goed bereikbaar. Het scheelde ook wel om elke dag vroeg te vertrekken. We zaten elke dag rond half acht al in de auto. Het is toch zonde om op dit soort dagen uit te slapen?

Phan Vu Nguyen   Phan Vu Nguyen
Evenementen
46 Code geel ...
Een exclusieve fotoshoot van drie straatracers

Zoals u weet proberen wij u tweemaal per jaar een koopadvies voor te schotelen. Het type dat voor deze uitgave van uw favoriete clubglossy op de nominatie staat is de Ferrari Challenge Stradale. Deze wagen biedt zoveel rauwe en onversneden Ferrari-beleving, dat een artikel, ons inziens, zeer op zijn plaats is. Maar gaandeweg de voorbereiding van dit stuk dwaalden de gedachten toch af en kwamen we in een breder kader terecht. Waar dit toe geleid heeft, leest u hieronder ...

Wouter Bekker   Roger Lomme, Phan Vu Nguyen
Techniek
56 Voor- en achter de schermen bij de Doe een Plezier Rit

Na een prachtige dag in september 2012 is voor de organisatoren de Doe een Plezier Rit 2012 nog niet afgesloten. Nog ruim drie maanden wordt met een aantal mensen gewerkt aan de realisatie van een dvd en fotoboek. uit vele uren beeldmateriaal monteert Roger Lomme een concept dvd. Uit meer dan 10.000 foto's selecteert Niels Schouten de mooiste plaatjes die vervolgens door Toon van de Graaf en Louk Reintjes worden voorzien van bijpassen teksten.

Louk Reintjens   Phan Vu Nguyen, Kjell Linthout
Evenementen
64 Ferrari's platte twaalfcilinders, deel 4: de Testarossa, 512 TR & F512M

Dit artikel is de laatste in de reeks ter ere van het vijftigjarige bestaan van Ferrari's platte twaalfcilinder. Dit motortype beleefde zijn hoogtijdagen met de Testarossa. In 1996 liep de laatste Ferrari met een platte twaalfcilinder van de band. Lees mee over de verschillende varianten en de exemplaren met Nederlandse historie.

Wouter Brand   Wouter Brand
Fraaie Historie
72 Ferrari-verzamelingen (deel 2)

Met veel plezier lees ik altijd GAdF. Zo ook nummer 126, waarin tot mijn groot genoegen een artikel is opgenomen over de BREADVAN (pagina 38-43), op basis van een Ferrari 250 GTO.

Simon van de Vlekkert   Simon van de Vlekkert
Verzamelen
76 Ascari 360º om Tour

Op 30 juli 2014 ontving ik, evenals een aantal mede Ascari-leden, een e-mail bericht van Ascari mede-bestuurslid Pascal Goddelijk. Dit bericht luidde: 'Op zaterdag 20 september aanstaande houdt de FCN een speciaal ingelast evenement. De FCN stelt jullie hulp zeer op prijs. Hopgelijk kunnen jullie allen helpen op deze belangrijke dag. Kan en wil jij helpen op 20 september aanstaande? We worden om 09:00 uur verwacht bij Monsterhuis Sportscars te Hengelo, waar we aan het einde van de dag (na een gezamenlijk avondeten) rond de klok van 20:30 ook weer arriveren. Verdere details worden te zijner tijd doorgegeven.'

Marco van Dongen   Rob Timmerman
Evenementen
80 Antwerp Concours

In 2005 werd in Antwerpen een Concours d'Élégance georganiseerd langs de over van de Schelde. Zoals bij elk beginnend evenement werd aan het formaat de jaren erop gesleuteld en via de Kastelen Byckhove en Cantecroy werden in 2010 de tenten opgeslagen bij Kasteel Belvédère. Afgelopen september werd de tiende editie van dit evenement gehouden met Ferrari als centraal thema. Diverse FCN-leden gaven acte de présence en namen en passant ook nog wat prijzen mee naar huis.

Niels Schouten   Kjell Linthout
Evenementen
84 Een leven lang Ferrari... (IV)

Nadat we de smaak te pakken hadden gekregen met het 'ledikant' op wielen, werd het tijd voor een echte skelter en deed zich het feit voor dat we van een kennis van mijn vader een gebruikte ATAF konden kopen. In die tijd stonden skelters nog in hun prille kinderschoenen en wat het als sport nog maar net komen overwaaien uit de VS.

Nico Koel   Nico Koel, Archief
Una vita colla Ferrari
88 Forza-dag Volkel

Dit jaar was het alweer de zesde keer dat wij in nauwe samenwerking met vliegbasis Volkel onze Forza verwendag organiseerden. Inmiddels is er een hechte band ontstaan met de leiding van de basis en commandant Peter Tankink in het bijzonder. Ons eerste bezoek aan de basis is traditiegetrouw in februari, waarbij we samen overleggen over de hoofdlijnen van het evenement.

Alex Jansen   Phan Vu Nguyen
Evenementen
94 De modelauto's uit de Gli Amici della Ferrari

Toen Roger Lomme me in het voorjaar van 2010 vroeg of ik wilde gaan bijdragen aan de vernieuwde Gli Amcii, voelde ik mij zeer vereerd. Totaal onverwacht kreeg ik de kans om mijn hobby te delen met de leden van de FCN. Een prachtig podium om te laten zien wat Ferrari in het klein, en met name in het wat zeldzamere handbouwsegment, in de loop der jaren heeft voortgebracht.

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen