Gli Amici della Ferrari 121

Zomer 2013

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 90 pages

Ferrari 365 GTB/4 Competizione door Phan Vu Nguyen Phan Vu Nguyen

Table of Contents

4 Beste Ferraristi!
Ben van Leliveld
Colofon
6 De GADF: 1.200 pagina's verder
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken

Al jaren speelde ik met de gedachte om een magazine speciaal over Ferrari te maken. Zo'n magazine zou dan een aantal passies van mij bij elkaar brengen: allereerst natuurlijk de passie voor Ferrari, daarnaast die voor de fotografie, het schrijven van verfrissende artikelen en voor het contact met de 'soortgenoten'.

Roger Lomme
Column
8 Het seizoen is koud begonnen ...
Rijvaardigheidstraining Assen

... of we zijn alweer in de ban van Ferrari. Op een steen- en steenkoud TT-circuit in Assen werd op 28 maart jl. de jaarlijkse FCN rijvaardigheidstraining gehouden. Ook ditmaal weer in samenwerking met Kroymans Ferrari.

Wouter Bekker   Roger Lomme
Evenementen
14 Driemaal is scheepsrecht
Ferrari 365 P Special Berlinetta

In het relaas over de P6 heeft u al kunnen lezen over de vastberadenheid van Enzo Ferrari om motoren voorin een auto te plaatsen. Midden jaren zestig had Lamborghini met de Miura de wereld reeds bewezen dat de toekomst van het middenmotor concept er erg rooskleurig uitzag. Pininfarina was hier al langer van overtuigd maar past deze plaatsing alleen toe op modellen die onder de Dino vlag werden gepresenteerd.

Niels Schouten   Archief Niels Schouten
One-Offs
20 Forza Miniature

In de weer zijn met verf, penseeltjes en stickertjes om een Ferrari op schaal zo natuurgetrouw na te maken. Vroeger dacht ik dat ik de enige was die mijn passie voor Ferrari op deze manier uitte. Met de komst van internetfora weet ik inmiddels dat er op deze wereld een zeer kundig volkje veredelaars rondloopt dat in de beslotenheid van de hobbyruimte tot waanzinnige creaties komt.

Wouter Bekker   Wouter Bekker
Passione
24 La Notte di Sorprese
20 april 2013

Mijn dochter Alexandra is inmiddels vijftien jaar. De hoogste tijd dan ook om eens te zien hoe ze het ervan afbrengt als navigator. La Notte di Sorprese leek mij een mooie gelegenheid voor de vuurdop van Alexandra als navigator en mijn California 30 als rallyauto. De rit deed zijn naam alle eer; het werd voor mijn navigator een rit met veel verrassingen.

Jan de Snaijer   Gairo Flores, Phan Vu Nguyen
Evenementen
30 Ferrari Chassis: nu eens niet de nummers ...

Het chassisnummer van een Ferrari vormt een behoorlijk betrouwbare referentie wanneer je geïnteresseerd bent in de historie van een exemplaar. Zeer boeiende kost omdat vrij goed is te achterhalen wat er in de jaren met een auto gebeurd en waar de hiaten zitten. Deze nummertjes zijn daarom uitstekende gespreksstof voor Ferrari-enthousiasten. Op het verjaardagen zal het dan ook niet snel gaan over de bijtelling van de leasebak of het maximale trekvermogen van de gezinsauto. Nee, hier wordt op niveau gediscussieerd en de voertaal is 'Telaio' ...

Wouter Bekker   Wouter Bekker, Archief
Techniek
36 It's all about the chase
Anthony Mak van Waay

In dit jubileumjaar 2013, de club bestaat immers dertig jaar, hebben we voor de vorige aflevering de oprichtend voorzitter Hans Hugenholtz bezocht. De tweede voorzitter Arthur Leerdam diende van 1993 tot 2000. Bij de vraag of hij wil figureren voor 'de garage van ...' antwoord hij: 'Ik heb geen interessante auto's meer en het is al zo lang geleden, niemand kent me nog'. Uiteraard weerspreek is dat maar hij blijkt niet te vermurwen. De derde voorzitter was Anthony Mak van Waay. Hij leidde de club van 2000 tot 2005. Anthony hoeft niet zo nodig in de publiciteit maar stemt wel toe voor een artikel.

Gert Kersten   Gert Kersten
De Garage van...
42 Behind the cover

Dit jaar zullen de foto's van onze 'huisfotograaf' Phan Vu Nguyen onze covers gaan sieren. Deze meesterwerkjes worden in de wereld van de fotografie getypeerd als 'speedshots' of 'panningshots', foto's waarbij de snelheid van de gefotografeerde auto zichtbaar is. Het is één van de moeilijkste vormen van fotografie die door slechts weinigen goed wordt beheerst.

Roger Lomme   Roger Lomme, Phan Vu Nguyen
Behind the scenes
46 Ferrari's propaganda: werken aan een imago
6e en laatste aflevering

Een deel van het voorwoord waarmee Enzo Ferrari in december 1970 zijn jaaroverzicht 1968-1969-1970 inluidde. Na 1967 was er geen jaarlijkse uitgave meer verschenen, waarmee de in 1949 aangevangen traditie ten einde was gekomen. Misschien was Enzo wat vermoeid geraakt en had hij het moeilijk gevonden om in de laatste jaren de juiste toon te treffen om een jaarboek mee te openen. Het kan ook zijn dat hij definitief had gekozen om verder te gaan met meer persoonlijke boeken waarin heden en verleden van zijn overneming belicht zouden kunnen worden.

Kees van Stokkum   Archief Kees van Stokkum
Ferrari-Geschiedenis
56 De laatste turbulente jaren van Ferrari in het WK Sportscars
Più della Ferrari

Mark Koense legde de brug met zijn voordracht twee jaar geleden. Omdat Enzo Ferrari de mannen van Ford in 1963 uiteindelijk toch buiten de poort huilt, wilden zij koste wat kost Ferrari terugpakken. Hoe? Tijdens de belangrijkste race van het jaar: de 24 uur van Le Mans. Dat resulteerde in 1966 in een 1,2,3 overwinning van de nieuw ontwikkelde Ford GT40 en wist men zelfs de drie jaren daarna telkens weer het hoogste podium te pakken. De wraak was zoet voor Ford.

Erwin Sakkee   LAT, Michael Keyser, Mark Koense
Evenementen
58 Peter Versluis
Dalla Cabina di Pilotaggio

Twee bezoeken aan het team van VeKa Racing en een interview met Peter Versluis voor de vijfde editie van Dalla Cabina di Pilotaggio. Peter is autocrosser, rallyrijder en Ferrari-coureur. Te land, ter zee en met de racetruck af en toe door de lucht.

Dion Bosch, Jan Wiltink   Archief VeKa Racing
Ferrari-Coureurs
66 I Quattro Cilindri
parte due: 1956-1957

In 2013 is het zestig jaar geleden dat Ferrari voor het eerst aan de start verscheen met een sportwagen met vier cilinders. In het eerste deel keken we naar de modellen uit de pioniersjaren '53 en '54. Deel één eindigde aan het eind van 1955, het jaar waarin de Scuderia uitsluitend viercilinders had ingezet en het wereldkampioenschap voor sportwagens in de laatste race aan de neus voorbij zag gaan. We pakken de draad weer op aan het begin van 1956.

Wouter Brand   Wouter Brand
Fraaie Historie
76 Vreemdgaan met een preselector
Talbot 90 Fox & Nicholl Roadster

Ferrari-rijders zijn over het algemeen grote autoliefhebbers. Daardoor kruipt het bloed soms waar het eigenlijk niet gaan kan en mag de Ferrari zijn slaapplaat af en toe delen met een andere volbloed ...

Roger Lomme   Roger Lomme
Vreemdgaan
84 Een trapauto met een bijzonder verhaal ...

Door een clublid werden we gewezen op een opmerkelijke anekdote die we u niet willen onthouden. De hoofdpersoon in kwestie hebben wij gevraagd het verhaal aan het papier toe te vertrouwen en onderstaan volgt zijn relaas.

Bert van Doorn   Bert van Doorn
Passione
88 Flaneren in stijl

Gevoel voor commercie was Enzo Ferrari niet vreemd. Nadat besloten was om straatauto's te gaan bouwen, werden de potentiële klanten zorgvuldig geselecteerd. Roberto Rosselini, onze eigen Prins Bernhard, verschillende leden van het Belgisch koningshuis, Marilyn Monroe, James Coburn en Steeve McQueen zijn bekende klanten van het eerste uur. Maar ook op dit moment is een Ferrari populair onder celebrities en sporthelden. Het heeft bijgedragen aan de cultstatus van stijl en exclusiviteit die om het merk is ontstaan.

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen