Gli Amici della Ferrari 120

Lente 2013

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 94 pages

Ferrari 212 Export door Phan Vu Nguyen Phan Vu Nguyen

Table of Contents

4 Beste Ferraristi!
Ben van Leliveld
Colofon
6 Hoe besmettelijk is het Ferrari-virus?
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken
Roger Lomme
Column
8 Algemene Ledenvergadering

Zoals altijd aan het einde van het jaar plofte er weer een lijvige envelop van de Ferrari Club Nederland op de deurmat. De uitnodiging voor
de jaarvergadering van 2013 met daarbij de notulen van de vorige vergadering, agendapunten van de komende, de voorlopige evenementenkalender en de melding van een opmerkelijke wisseling in het bestuur....

Wouter Bekker   Roger Lomme
Evenementen
16 Ferrari Quattroporte

‘De schrijver heeft twee auto’s door elkaar gehaald’, hoor ik u denken. Elke autoliefhebber weet immers dat de Quattroporte bij Maserati in de prijslijst is opgenomen en niet in Maranello te bestellen is. Inmiddels staat er bij hen wel een model met vier zitplaatsen en vierwielaandrijving in de showroom, maar eentje met vier deuren is er niet. Waar concurrenten als Aston Martin en Porsche de strijd aangaan met de Europese toplimousines, blijft men aan de Via Abetone trouw aan het zo door de oprichter van het merk aangehangen ‘duoporte’ concept. Pininfarina dacht er ruim dertig jaar geleden echter anders over...

Niels Schouten   Niels Schouten
One-Offs
22 Verzamelen is heel persoonlijk

Immense privéverzamelingen. Ze spreken menigeen tot de verbeelding en worden, dikwijls vanwege hun omvang, regelmatig beschreven in tijdschriften. Zo lees je dan over een Japanner met meer dan 15.000 Ferrari-schaalmodellen, een Fransman met tientallen klassieke Ferrari’s en een privécircuit of een Nederlander met ruim 2500 boeken over ons geliefkoosde merk...

Wouter Bekker   Wouter Bekker
Passione
26 Er was groots uitgepakt bij Forza Service
Begunstigersdag

Al enkele keren in de afgelopen jaren was het prachtige pand van Forza Service in Oss het decor voor een FCN-activiteit. Het kan dan ook niet uitblijven dat ook de begunstigers een keer het pand, maar vooral het bedrijf zelf, mogen bezoeken. Op de dag dat Brabant en Limburg de aftrap geven voor het carnavalsseizoen maken zich maar liefst 200 begunstigers op voor een mooie dag in het Brabantse Oss.

Roger Lomme   Roger Lomme
Evenementen
30 Een echte wereldwagen
Koopaanbeveling Ferrari Mondial

Een Ferrari raakt je in het hart. Maar hart en hoofd moeten wel door één portier kunnen als het uiteindelijk aankomt op de aanschaf van een telg uit de Italiaanse stal. Hevige verliefdheid en daaraan gekoppeld impulsief koopgedrag kunnen heel eenvoudig leiden tot een geweldige financiële strop en een onnodige bekoeling van de liefde. In de Gli Amici della Ferrari leest u tweemaal per jaar een aankoopadvies. Dikwijls van een vrij gangbaar tipo maar we hopen het af en toe ook eens te kunnen larderen met iets speciaals.

Wouter Bekker   Roger Lomme, Peter Terpstra, Phan Vu Nguyen, Wouter Bekker
Techniek
40 The Merry Milestone
Hans Hugenholtz

Het idee was gerezen om in ons jubileumjaar 2013 de oud-voorzitters van de FCN 
in deze rubriek te laten passeren. Te starten met de eerste cq. oprichtende voorzitter Hans Hugenholtz, die de FCN heeft geleid van 1983 tot 1993. Hans stemde in met het idee en een afspraak was gauw gemaakt. Even later sloeg de schrik ons om het hart toen een artikel over hem in de decemberuitgave van Octane verscheen. ‘Zijn ze ons nog voor’, dacht ik.

Gert Kersten   Gert Kersten
De Garage van...
46 Weekje Formule 1 van Abu Dhabi

Waarom een reis arrangeren naar een verre bestemming, om slechts tijdens de racedag ruim anderhalf uur te kijken naar Formule 1 auto’s om te zien wie als winnaar wordt afgevlagd en daarbij te hopen dat dit een Ferrari zal zijn met in haar kielzog de tweede Ferrari? Met recht een aanleunevenement van de FCN.

Peter Pronk   Frank Kivits
Evenementen
56 Prugna Metallizzato

Eind jaren tachtig kreeg ik als tiener ook te maken met het ‘Ferrari-virus’, aangestoken door mijn bloedeigen broer Arvid. Het begon redelijk onschuldig met wat modellen, boeken en tijdschriften maar in de loop der jaren bleef het daar voor ons beiden niet bij...

Edvar van Daalen   Arvid van Daalen, Edvar van Daalen
Zoektocht
62 Più della Ferrari

Zaterdag 24 november. Het regent werkelijk pijpenstelen deze avond en ik weet één ding zeker: op dit moment rijden er, ondanks het erbarmelijke weer, twee Ferrari’s over ’s lands glibberige wegen. Eentje op vier wielen met Dries Jetten aan het stuur en eentje in een trailer met Alex Jansen in de trekkende combinatie aan het stuur. Beide bestuurders zullen klamme handen hebben. Dries door al het vocht in zijn Ferrari en Alex in zijn verder vochtvrije BMW maar in zijn trailer niet zijn eigen Ferrari, maar die van Henk Koel.... Beide Ferrari’s waren ooit één of meerdere keren deelnemer aan de Tulpenrallye en zijn op weg naar een speciale Più della Ferrari die handelt over rallyrijden en de ontberingen daarvan.

Roger Lomme   Dries Jetten, Nico Koel
Evenementen
66 Evoluzione o rivoluzione?
Ferrari 250 P

Waarom duurde het tot 1963 (inderdaad, op het moment dat u dit leest alweer vijftig jaar geleden) voordat Ferrari het aandurfde om de beproefde V12 motor achter de coureur te plaatsen? Het is een vraag die niet zomaar kan worden afgedaan met het zo vaak gehoorde ‘ach, typisch Ferrari-conservatisme’.

Clem Berghuis   Archief Clem Berghuis
Ferrari-Geschiedenis
74 Verslag Formule 1 kijken bij Kroymans

Het begon al te kriebelen toen ik de envelop openmaakte met het bekende FCN logo. Ja hoor, wederom een uitnodiging namens het bestuur van Ascari om op zondag 25 november 2012 de laatste formule 1 race te bekijken bij de Firma Kroymans te Hilversum.

Ton van Lint   Roger Lomme
Evenementen
76 Frits Kroymans
Dalla Cabina di Pilotaggio

Een racelicentie, een reglementair geprepareerde Ferrari en deelname aan wedstrijden die zijn geautoriseerd door de FIA, de autosportautoriteit Fédération Internationale de l’Automobile. Drie voorwaarden voor een interview in de artikelenreeks Dalla Cabina di Pilotaggio: vanuit de cockpit. Eerder verschenen Rory Bertram, Dick Waaijenberg en Mischa Strijder. Thans is het woord aan Frits Kroymans. In de vorige editie van de Gli Amici della Ferrari over veertig jaar dealerschap, nu over racen met Ferrari’s.

Dion Bosch, Jan Wiltink   Archief Kroymans, Hugo Garritsen
Ferrari-Coureurs
84 I Quattro Cilindri
part uno: 1953-1955

Monza, 29 juni 1953. De start van de zesde ‘Gran Premio dell’Autodromo’. Op het eerste gezicht lijkt het een normaal startveld voor een sportwagenrace in die tijd, met onder andere diverse Ferrari’s. Maar bij twee Ferrari’s zit er iets bijzonders onder de motorkap. Onder de dunne aluminium huid zitten niet twaalf maar slechts vier cilinders.

Wouter Brand   Wouter Brand
Fraaie Historie
92 Een hobbyuitje naar Parijs
RetroMobile

Na jaren is het er eindelijk van gekomen; met twee hobbyvrienden en mijn zoon ben ik begin februari naar Parijs gereden om Retromobile te bezoeken. Retromobile is een van de meest toonaangevende oldtimerbeurzen van Europa waar vooral auto’s van exclusieve merken via onder andere veilinghuizen te zien zijn en waar aanverwante zaken worden aangeboden en tentoongesteld.

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen