Gli Amici della Ferrari 119

Winter 2012

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm

Motor van de Ferrari F12berlinetta, door Roger Lomme Roger Lomme

Table of Contents

4 Zestien jaar Ferrari Club Nederland
Willem Meinders
Colofon
6 Het ontstaan van een passie
Prikkelende column over Ferrari en aanverwante zaken
Roger Lomme
Column
8 Gli Amici dell'Orancia
Prins Bernhard Memorial

Toen Willem Kroon ons in 2011 wist te vertellen dat hij bezig was met de organisatie van een Klassiekermeeting op Paleis Soestdijk, ter ere van Ferrari-liefhebber van het eerste uur en persoonlijk vriend van Enzo Ferrari, Z.K.H. Prins Bernhard, was ons antwoord direct en simultaan: 'Wij zijn erbij!' Een evenement op zo'n mooie locatie dat ook een directe link had naar één van de kleurrijkste personen in onze Nederlandse geschiedenis, onze eigen club en Enzo Ferrari, was te uniek om aan ons voorbij te laten gaan.

Harald en Onno ten Brinke   Phan Vu Nguyen, Kjell Linthout, Roger Lomme
Evenementen
14 88,473 Seconden ...

Enig gevoel voor theater kan hem niet worden ontzegd. Als de deuren van de Alitalia-747 openslaan, verschijnt hij in beeld, blijft boven aan de trap staan met beide armen gespreid... Met een Ferrari-pet op z'n hoofd... Hij heeft nog geen woord gezegd, maar Italië ligt aan zijn voeten...

Clem Berghuis   Archief Clem Berghuis
Ferrari Geschiedenis
20 'Sleutelen doe ik niet, maar poetsen heel graag'

Vandaag gaat de reis naar Wapenveld. Komend van de A50 stuurt TomTom mij naar rechts, maar voor mijn gevoel moet ik links. Ik kruis de A50 en een eind verderop weer. Het komt goed denk ik. maar wat een mooie weg met die prachtige herfstkleuren. Dan stuurt TomTom mij naar een industrieterrein. Dat kan niet kloppen, denk ik. Ik ben op weg naar een makelaar. Hij zal voor zichzelf toch wel een beter plekje gevonden hebben. Ik rijd verder en kom bij het hek van het industrieterrein. Dan ontwaar ik pal voor het hek een bosweggetje.

Gert Kersten   Gert Kersten
De Garage van ...
26 Prins Bernhard en het mysterie van de foto's ontrafeld...

In de Gli Amici della Ferrari nummer 72 staat een interessant artikel van Paul Schouwenburg over een Ferrari 212 Export met een Ghia carrosserie, chassisnummer 0139 E. Volgens de overleveringen de allereerste Ferrari. Door Siem Maasland persoonlijk geïmporteerd en geleverd aan Prins Bernhard. Nostalgische foto's genomen met douane-beambten bij een grensovergang, inclusief de chauffeur van Prins Bernhard, illustreerden dit verhaal. Paul Schouwenburg sloot destijds af met: 'Het statement dat 0139 E de eerste Nederlandse Ferrari was, zal zeker wat losmaken bij onze leden en begunstigers, hoewel..., alleen de prins zelf weet hoe het écht zit...'

Marcel Wallenburg   Archief Frans Vrijaldenhoven, Peter den Biggelaar, Jean-Louis Bezemer, Marcel Wallenburg, Wouter Brand
Ferrari Geschiedenis
34 Virtueel Ferrari rijden

Met de komst van geavanceerde gamecomputers is het gevoel van een echte Ferrari te rijden zo realistische geworden dat een vergelijkende test niet kan uitblijven. het uitblijven van computertermen als 'graphics', 'community' en 'scenery' overigens ook niet, de Nederlandse taal is hiervoor helaas inmiddels ontoereikend.

Roger Lomme   Roger Lomme
Games
40 Mischa Strijder
Dalla Cabina di Pilotaggio

In GAdF 118 was het Dick Waaijenberg die als tweede in de serie vertelde over zijn leven met Ferrari. In deze derde 'dalla Cabina di Pilotaggio', mochten wij Mischa Strijder aan de tand(wielen) voelen. Mischa Strijder is de trotse bezitter van een Ferrari Formule 1 wagen, voor velen van ons een jongensdroom. Daarnaast heeft hij het volledige seizoen 2011 de 458 Challenge gereden. De komende pagina's zullen gevuld zijn met een exclusieve inkijk in de wereld van 'Ferrari F1 Clienti' en uiteraard de 458 Challenge.

Dion Bosch, Jan Wiltink   Mischa Strijder
Ferrari Coureurs
48 Coming to America
Ferrari Indy

Ferrari en de Indianapolis 500 worden zelden in één zin gebruikt. Zelfs toen de beroemdste race van Amerika meetelde voor het wereldkampioenschap Formule 1 kwamen de auto's van de toen nog jonge autofabrikant zelden aan de start op de 'Brickyard'. De Europeanen kwamen er al snel achter dat de auto's van die Yanks weliswaar van buiten nogal op de continentale races leken, maar dat de Amerikanen het ovaal rijden tot een specialistische kunst hadden verheven. Ondanks dat Ferrari slechts enkele malen werd ingeschreven, loopt de race als een rode-draad door de geschiedenis van de fabrikant.

Niels Schouten   Niels Schouten, Archief Niels Schouten
One-Offs
52 Feest voor 100 kinderen
De zevende Doe een Plezier Rit

Dit jaar organiseerde de Ferrari Club Nederland alweer voor de zevende keer de Doe een Plezier Rit. Honderd chronisch zieke kinderen kregen de dag van hun lezen door ze mee te nemen in een Ferrari; gastkinderen uit de gelederen van KAISZ (anti-inflammatoire systeem ziektes) en 'Make-a-Wish Nederland'. Vliegbasis Volkel en Attractiepark Toverland waren de grote trekpleisters van de dag die Shell Nederland BV als grote sponsor kende. Toon van de Graag, Louk Reintjens, Remco Ritman en Willem Meinders tekenden voor de organisatie.

Hans Zoetemelk   Marc Blom, Wouter Brand, Hugo Garritsen, Kjell Linthout, Phan Vu Nguyen, Niels Schouten, Michael Tange
Evenementen
62 De privé-collectie van een autofamilie

In de laatste editie van deze rubriek bezochten we twee collecties waarvan de deuren inmiddels gesloten zijn. Dit fenomeen hebben we de laatste jaren regelmatig kunnen aanschouwen met onder meer het beëindigen van de collecties van Autotron, Automusea en Kroymans. Gelukkig worden er zo nu en dan ook nieuwe collecties voor het publiek opengesteld. Als dit binnen onze landsgrenzen gebeurt wordt onze interesse natuurlijk meteen gewekt. Het is zelfs nog leuker als er ook een aantal Ferrari's zijn te bewonderen.

Niels Schouten   Niels Schouten
Musea
66 Engeland-vaarders

Dit voorjaar spraken ons clublid Maarten Groenen en ondergetekende elkaar over allerlei zaken rondom onze liefhebberij, Ferrari. Ik had zojuist een 1:18 replica van zijn kersverse Mondial 3.2 bij hem afgeleverd en hij toonde zijn collectie fraaie boeken. Op een gegeven ogenblik kwam het gesprek op klassiekerevenementen en uiteraard kwam de Goodwood Revival ter sprake. We hadden beide nog geen concrete plannen om de 2012 editie te gaan bezoeken en besloten daarom het evenement gezamenlijk te gaan genieten. Het zou een onderhoudend weekendje gaan worden!

Wouter Bekker   Wouter Bekker, Maarten Groenen, Phan Vu Nguyen
Evenementen
72 Ferrari-rood of British Racing Green

Ferrari-rijders zijn over het algemeen grote autoliefhebbers. Daardoor kruipt het bloed soms waar het eigenlijk niet gaan kan en mag de Ferrari zijn slaapplaats af en toe delen met een andere volbloed...

Roger Lomme   Roger Lomme
Vreemdgaan
78 Ferrari by Bertone

'Ferrari by Pininfarina', 'Ferrari by Vignale' en 'Ferrari by Zagato'; drie titels van fraaie boeken met interessante kost voor de liefhebbers van Ferrari en design. De Ferrari's 'by Bertone' komen er daarmee vergeleken een beetje bekaaid van af. Tenzij ik iets over het hoofd heb gezien, heeft geen enkele auteur de Ferrari's met design van Bertone tot hoofdonderwerp gemaakt. En dat terwijl Carrozzeria Bertone - na (uiteraard) Pininfarina - verantwoordelijk is voor het design van het grootste productieaantal Ferrari's. Dat het daarbij in feite om slechts vijf verschillende designs gaat, zet alles wel in een heel ander perspectief.

Wouter Brand   Wouter Brand
Fraaie Historie
88 Gott liebt Ferrari

Op 13 oktober stond alweer het laatste rij-evenement van de Ferrari Club Nederland van het jaar op de agenda: de Gli Amici Internazionale. Ditmaal niet alleen met de Nederlandse FCN leden maar ook met onze vrienden van de Duitse club en zelfs een Belgisch lid.

Robert en Bert Harper   Kjell Linthout, Roger Lomme
Evenementen
94 Kroymans Ferrari 40 anni

Op 27 oktober 2012 bestond Kroymans Ferrari precies 40 jaar. Hoogste tijd dus voor een interview in de Gli Amici della Ferrari. Samen met Frits Kroymans, Jos de Kleer en Sander van den Bey blikken we terug op veertig Ferrari-jaren vanaf de Soestdijkerstraatweg in Hilversum.

Roger Lomme   Archief Kroymans
Special
102 Ferrari's supercars

De Tifosi zijn gespannen! We staan op het punt te worden verrast met een nieuwe supercar uit Maranello. Het rijtje 288 GTO, F40, F50 en Enzo wordt binnenkort aangevuld met een nieuwe bolide.

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen