Gli Amici della Ferrari 117

Zomer 2012

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 94 pages

Motor van de Ferrari F430, door Roger Lomme Roger Lomme

Table of Contents

4 Weer veel Ferrari-plezier

Het jaar 2012 is inmiddels halverwege als u deze GAdF in de bus krijgt. Daarmee hebben we ook de helft van onze evenementen van dit jaar achter ons. Midden in het jaar kunnen we concluderen dat we al een mooi pakket aan evenementen hebben gehad en dat er nog van veel moois te genieten valt in de komende maanden. Met dank ook aan de Evenementen commissie die aan de basis staat van al dit fraais.

Willem Meinders
Colofon
6 FCN Rijvaardigheidstraining 2012
Een dag met primeurs

Tijdens de receptie van het nieuwe clubjaar bewonderde ik de nieuwe 458 die als een sculptuur stond opgesteld in de grote zaal van het Louwman Automuseum in Wassenaar. De auto was net opgeleverd en de kersverse eigenaar kon eigenlijk niet wachten om ermee aan de haal te gaan. Maar hij koos de verstandige weg: pas op kenteken zetten als het seizoen weer was begonnen en meteen dan ook maar een 'maiden run' op Assen tijdens de FCN rijvaardigheidstraining op 29 maart. Voor mij stond al vast: dit mag ik niet missen!

Wouter Bekker   Roger Lomme
Eventi
12 Op stap met de voorzitter

De kop boven dit artikel doet wellicht anders vermoeden. Dit verhaal gaat niet over een gezellig avondje doorhalen met Willem Meinders maar over een tripje dat ik onlangs met mijn vader heb gemaakt. Hoewel mijn vader zijn werkend bestaan nog niet volledig heeft losgelaten, is hij niet langer fulltime aan het werk en dus heeft hij steeds meer tijd voor zijn hobby's en andere leuke zaken.

Maarten en Jacques Klarenbeek   Maarten en Jacques Klarenbeek
Eventi
16 Più della Ferrari

Er is een aantal evenementen op de FCN-kalender, waarbij ik niet lang hoef na te denken of ik wel of niet het inschrijfformulier zal inzenden. De Più della Ferrari is daar zeker één van. Niet in de laatste plaats omdat deze keer Kees van Stokkum weer de gastspreker zal zijn. Kees heeft al bij de eerste Più laten zien, dat hij een buitengewoon boeiend verteller is. Ook weet de man zo ongelofelijk veel over Ferrari, daarbij gesteund door een immense bibliotheek van historisch materiaal. Het onderwerp voor de avond zal het leven van Enzo Ferrari in de jaren '20 tot '40 omvatten.

Edwin van der Zwet   Archief Kees van Stokkum
Eventi
24 Ferrari transmissie technologie
Ideeën out of the box ...

Wordt weleens schamper gesteld dat Ferrari het voornamelijk van de fantastische motoren moest hebben, op het gebied van transmissiesystemen zijn er tot op de dag van vandaag opmerkelijke technische oplossingen gekozen door de constructeur. Een geschiedkundig overzicht waarin uit enkele voorbeelden de vindingrijkheid van Ferrari blijkt.

Wouter Bekker   Archief Redactie
Tecnica
30 Rory Bertram
Vanuit de cockpit

Enzo Ferrari was een zakenman maar vooral ook coureur in hart en nieren. Racen met Ferrari's is de basis van het merk. Met die gedacht hebben Dion Bosch en Jan Wiltink het initiatief genomen om een terugkerende reeks van artikelen te gaan schrijven voor ons prachtige clubmagazine. Het uitgangspunt is de coureur centraal stellen; amateur, semi pro of pro; racend in een Ferrari in het heden of het verleden. De passie, de adrenaline, de benzinedampen, het verschroeide rubber en olievlekken. Het verhaal van de coureur achter het stuur in zijn Ferrari. Vanuit pole position start Rory Bertram deze eerste 'dalla Cabina di Pilotaggio'

Dion Bosch, Jan Wiltink   Rory Bertram
Dalla Cabina di Pilotaggio
36 Spa Italia
Voor de liefhebbers van Italiaanse auto's

Op 28 en 29 april werd Spa Italia gehouden op het circuit van Spa-Francorchamps. Dit jaar was het de elfde editie. Voor degene die niet bekend is met het evenement: Spa Italia is een evenement dat alle auto's van Italiaanse afkomst verwelkomt. In de paddock worden de wagens per merk verzameld. het resultaat is een paddock vol met Ferrari's, Lamborghini's, Alfa Romeo's, Lancia's etc. Het is schitterend om het vanaf het dak van de F1 pits te bewonderen!

Phan Vu Nguyen   Phan Vu Nguyen
Eventi
40 De snelste Corsa Rossa in ons zonnestelsel
Mars Express

Op 2 juni 2003 werd de Europese satelliet Mars Express door een Russische Sojoez raket richting Mars geschoten. Het project brak alle records: het had de snelste interplanetaire baan naar Mars, had de kortste ontwikkelingstijd voor een satelliet in Europa en was het goedkoopste interplanetaire ruimtevoertuig. Echter, er was nog een ander record dat gebroken werd: een klein stukje echte Ferrari Rosso Corsa aan boord werd met 10.800 km/uur de snelste Rosso Corsa in ons zonnestelsel.

Robin Biesbroek   ESA
Passione
44 Sonderausstellung im Pantheon Basel

Het Zwiterse stadje Muttenz is waarschijnlijk al lang geleden vergroeid met het industrieterrein van Basel. Een grijze verzameling tunnels, prefab loodsen en andere onooglijke bebouwing. Het volledig ronde Pantheon, hoewel eveneens een grijze kolos, valt positief uit de toon. Hier worden tegenwoordig tentoonstellingen georganiseerd, kunnen particulieren hun klassiekers op gepast wijze stallen en ontmoeten auto-enthousiasten elkaar.

Edwin van Nes   Edwin van Nes
Eventi
48 De proef op de som
Pininfarina Sigma Grand Prix, s/n 0011

Dat gemotoriseerde sport nooit zonder risico is, werd eind vorig jaar maar weer eens pijnlijk duidelijk. Afgelopen november kwamen op verschillende circuits meervoudig Indy 500 winner Dan Weldon en de Argentijnse toerwagencoureur Guido Falaschi om het leven. Naar huidige maatstaven was dit een inktzwarte maand voor de racerij, maar eind jaren zestig was dit eerder de treurige regel dan de uitzondering. Het was niet zozeer de vraag wannier iemand het leven zou laten maar wie de volgende zou zijn.

Niels Schouten   Niels Schouten
One-Offs
54 2012 Tour Auto Optic 2000
Edwin van Nes
Eventi
58 Più della Ferrari ASCARI
Ferrari 1920 - 1940

Zaterdag 21 April 2012 stond er wederom een avond met Kees van Stokkum in de planning, volgens de uitnodiging van Ascari. 'En zo kwam het tot Ferrari 1920 - 1940'.

Vincent van Domburg   Archief Kees van Stokkum
Eventi
62 Percorso di Carburante

Om zes uur gaat de wekker in Leiden. Zaterdagochtend. Ik ben geen ochtendmens maar op één of andere manier helpt het vooruitzicht op een FCN evenement altijd enorm bij het op gang komen. Ruim een half uurtje later rijd ik over een lege snelweg richting Amersfoort waar ik bij het station navigator Jan-Willem zal oppikken. Ook al geen ochtendmens maar makkelijk te overtuigen als het om een Ferrari-rit gaat.

Dirk-Jan Koops   Kjell Linthout, Peter Terpstra
Eventi
68 De Garage van ...

Tijdens de bijeenkomst van de jaarvergadering in het Nationaal Automobiel Museum in Den Haag stond ik met Michael te praten bij de nieuwe Ferrari 458 Italia. Michael was erg gecharmeerd van de prachtige lijnen van de 458 en ik vroeg hem of hij een keer hoofdpersoon zou willen zijn voor een nieuwe aflevering van 'de garage van ...'. Michael vond het een leuk idee waar hij graag aan wilde meewerken.

Gert Kersten   Gert Kersten
74 Friese Elfstedenrit
Kjell Linthout, Carel Ruigruik
Eventi
78 Boano & Ellena
Deel 2: de Ferrari 250 GT Ellena

In de vorige editie van Gli Amici heeft u kunnen lezen hoe Carrozzeria Boano in 1956 de productie van de carrosserieën van Ferrari's 250 Gran Turismo van Pinin Farina overnam. Voordat Pinin Farina vanaf 1958 in staat was om de body's voor Ferrari's 250 GT model zelf in grote aantallen te fabriceren, kwam in 1957 nog een tweede firma in beeld: Ellena.

Wouter Brand   Wouter Brand, Strada e Corsa
Belle Storia
86 Ing. Gianni Rogliatti
Ferrari Historicus

Argentinië, januari 1949. Twee mannen zijn met enkele koffers met een beetje kleren maar vooral gevuld met gereedschappen en auto-onderdelen van de boot gestapt en moeten hun weg zoeken in en rond Buenos Aires. Ze werken bij het pas enkele jaren bestaande bedrijf van Enzo Ferrari en hebben een lange reis achter zich vanuit hun moederland Italië. Hun baas heeft hen naar het Zuid-Amerikaanse land gestuurd om Giuseppe ("Nino") Farina te ondersteunen die zijn Ferrari 166 in enkele vrije formule-races heeft ingeschreven.

Kees van Stokkum   Archief Kees van Stokkum, Johan Lemercier
In Memoriam
90 De opkomst en ondergang van 1:14

Tot halverwege de jaren tachtig was een groter model met veel details, zoals een motor, deuren die konden openen en een lederen interieur alleen op bestelling mogelijk bij individuele bouwers zoals Carlo Brianza, Michele Conti en andere 'kunstenaars'. Deze modellen werden veelal in koper gebouwd en waren voor de gemiddelde verzamelaar niet te betalen.

Hans Koomen   Hans Koomen
Raccogliere