Gli Amici della Ferrari 116

Lente 2012

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 98 pages

Motor van de Ferrari 365 GT/B Daytona Prototype, door Roger Lomme Roger Lomme

Table of Contents

4 La Mia Introduzione
André Hoffstedde
Colofon
6 Algemene Ledenvergadering 2012

Eind december viel hij weer op de mat: de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering. Het viel mij meteen op: ook dit jaar is het bestuur erin geslaagd een automobiele locatie te strikken voor de jaarlijkse vergadering, een traditie.

Roger Lomme   Roger Lomme
Eventi
14 De droom die werkelijkheid werd
F458 Challenge: deel 2

Zaterdag was de eerste racedag met een wedstrijd van 25 minuten. Maar eerst in de ochtend nog een kwalificatie voor race 2 rijden. Een 14e tijd! Wow, dat was leuk, mijn achterstand was nog maar 1,4 seconden van de beste tijd. Om twaalf uur was de eerste race van de Italia Challenge. Kon ik mooi even kijken hoe de start ging en wat er zich allemaal afspeelt in de eerste bocht... dat viel reuze mee. Het was vooral dringen aan de binnenkant van de bocht. Mijn startpositie was aan de buitenkant, dus dat was gunstig.

Marc Rooker   Lázló Körber
Eventi
18 Palm Beach Cavallino Classic XXI

Ook dit jaar bezochten we met een paar clubleden de Palm Beach Cavallino Classic, dat van 17 tot en met 22 januari 2012 alweer voor de 21e keer werd georganiseerd door de mensen achter het bekende Ferrari-tijdschrift 'Cavallino'. Gelukkig heeft de KLM weer een rechtstreekse vlucht op Miami en die kwam 's avonds aan. Vervolgens namen we de hele volgende dag de tijd om naar Palm Beach te rijden, een afstand van slechts 70 mijl.

Gert Kersten   Gert Kersten, Maarten Groenen
Eventi
22 Lelijk in de luier, schoon in de sluier
Ferrari P6

In 1966 werden op de autosalon van Genève de regels voor de ultieme GT auto in één klap herschreven. Met een dwars gemonteerde V12 middenmotor bracht Ferruccio Lamborghini de Miura op de markt en zette daarmee het merk met de stier mondiaal op de kaart als sportauto bouwer. Het adagium van Enzo Ferrari, dat paarden wagens moesten trekken en niet duwen, kwam nu ook voor zijn straatauto's onder druk te staan. Het grote publiek geloofde bij het zien van de Miura, dat de fabriek uit Sant'Agata Bolognese het einde had ingeluid van de Grand Turismo met de motor voorin.

Niels Schouten   Niels Schouten
Pezzi Unici
28 Gegrepen door een Ferrari
Ferrari 250 GTO

Nee, schrik niet. Dit is geen verhaal over een hachelijk avontuur op een zebrapad, noch het relaas van iemand die met zijn blik richting uitgang pitstraat naar de pitmuur kuiert op het moment dat... Het gaat over de haast autistische gemoedstoestand die zich van tijd tot tijd van mij meester maakt wanneer ik word... gegrepen door een auto.

Wouter Bekker   Wouter Bekker, Maarten Groenen
Passione
33 Più della Ferrari
Quinto edizione

Het zijn de praatavonden die ons seizoen openen en afsluiten. Deze vijfde editie van de Più is de afsluiter van ons seizoen in 2011. Dit evenement helpt ons Ferraristi de winter door, op naar het volgende seizoen vol spannende Ferrari-momenten. De spreker van deze avond in Zeist is Hans Hugenholtz. Dik zestig mensen komen luisteren hoe de Ferrari-Challenge tot stand is gekomen. Na de pauze vertelt Hans ons over zijn persoonlijke ervaringen met de 24 uren van Le Mans. Een schot in de roos!

Toon van de Graaf   Archief Hans Hugenholtz, Roger Lomme
Eventi
38 Altri Tempi
Ferrari Club Nederland 1987

Jaarlijks zal in de Gli Amici een terugblik gegeven worden op het clubbestaan van 25 jaar geleden. Waarom? Om, voor zover mogelijk, inzicht te geven in het reilen en zeilen van de Ferrari Club Nederland destijds. De tijden waren anders, het clubgevoel misschien ook wel, maar bovenal krijgt met 'moderne' clublid op deze manier een beeld van de toenmalige activiteiten en belevenissen die nog altijd de basis vormen van de huidige club.

Roger Lomme   Archief Redactie, Arian van Beusekom, Jan-Otto van Dillen
FCN in retrospettivo
42 Formule 1 Abu Dhabi
10 t/m 15 november 2011

'Soms komen zulke interessante kansen voorbij, dat wij u deze gewoon niet kunnen en/of willen onthouden'. Zo begon de uitnodiging voor het Formule 1 weekend in Abu Dhabi, die wij van de evenementencommissie half september jl. ontvingen.

Frank Kivits   Frank Kivits
Eventi
46 Vijftig jaar 's werelds mooiste neusgaten...
Ferrari 250 GTO

Geachte Ferraristi, maakt u zich maar op voor een jaartje waarin Ferrari's meest begeerde auto, de 250 GTO, voortdurend in de schijnwerpers zal staan: historische race-evenementen, toonaangevende Concours d'Élégance, speciaal georganiseerde GTO-bijeenkomsten, ontelbare specials in allerlei auto(sport)publicaties. Kortom, aan het einde van het jaar wilt u geen 250 GTO meer zíen. Er zijn dus twee goede redenen om al in de eerste 2012 editie van ons clubmagazine uw aandacht te vragen voor deze auto. Het moment dat deze editie bij u in de brievenbus belandt, is het precies vijftig jaar geleden dat de 250 GTO op het circuit van Sebring zijn racedebuut maakte en waarschijnlijk bent u op dit moment nog niet GTO-moe...

Clem Berghuis   Archief Clem Berghuis
Ferrari la Storia
55 Hij kreeg voor de 308 meer terug dan hij ervoor had betaald...
De Garage van ...

Vorig jaar maakte hij plaats voor een verdere verjonging van de commissie. Dat leek me nou eens een mooie aanleiding om hem te bezoeken, te meer daar er volgens mij nog niet eerder aandacht aan hem is besteed in de Gli Amici. Op de vraag of hij hieraan wilde meewerken, zei hij spontaan ja. Bij hem aangekomen even ten noord-oosten van Deventer, zei hij: 'Welkom, ik heb zojuist de werkbank opgeruimd want die wordt nu eenmaal gauw een vergaarplaats van allerlei spullen.'

Gert Kersten   Gert Kersten
I luoghi del Culto...
60 Ferrari 458 Challenge in 1:18

In het voorjaar van 2011 ontving ik een mailtje van ons clublid Marco de Boer met de vraag of ik handig ben met het vervaardigen van decals voor modelauto's. Hij kreeg het verzoek om een serie Ferrari 458's uit te voeren zoals deze door Team Kroymans zou worden ingezet bij de nieuwe Ferrari 458 Challenge. Een echte uitdaging, mede door de hoeveelheid stickers en de hoeveelheid te bouwen exemplaren. Ik nam de handschoen met plezier op.

Wouter Bekker   Wouter Bekker
Raccogliere
62 Ooit zou ie er komen, een Boxer

Zoals U in GAdF nummer 111 hebt kunnen lezen, ben ik van jongs af aan een groot liefhebber geweest van de 512 BB, ofwel de Boxer. De prachtige vorm van de carrosserie in combinatie met het unieke motorgeluid maken dit voor mij de allermooiste Ferrari geschikt voor de openbare weg. Ooit zou ie er komen, een Boxer, en in september 2010 was het grote moment voor mij: de aanschaf van een hele echte 512 BB met chassisnummer 19807. Deze auto stond bij de firma Witmerodijk te koop en om mij onduidelijke redenen was er niet heel veel serieuze interesse voor geweest. De wagen stond lange tijd te koop.

Martin Houwing   Martin Houwing
Ricerca
70 Boano & Ellena
Deel 1: de Ferrari 250 GT Boano

De titel klinkt als de naam van een Italiaans liefdesduo. Of als de Italiaanse variant van Suske en Wiske. Allebei mis. Het betreft de namen van de carrosseriebouwers van de modellen met welke Ferrari 56 jaar geleden de eerste stappen naar serieproductie zette. Gli Amici biedt een nadere verkenning in twee delen, met bijzondere aandacht voor de exemplaren met Nederlandse historie. Hierbij het eerste deel: Boano.

Wouter Brand   Wouter Brand, Strada e Corsa
Belle Storia
78 De 10 meest begeerlijke Ferrari-boeken

Het benoemen van de tien meest begeerlijke Ferrari-boeken is misschien nog wel moeilijker dan het samenstellen van de vorige top 10 in deze reeks. Want wat voor de één een begeerlijk boek is, hoeft dat voor de ander nog lang niet te zijn. En wat zijn dan de criteria? Voor een antwoord op deze vraag toog ik wederom naar Doorwerth.

Roger Lomme   Roger Lomme
Raccogliere
82 Het Maranello van de Oosterburen

Slechts twee Duitsers reden ooit als fabrieksrijder voor de Scuderia Ferrari. De één, Wolfgang von Trips, was op weg wereldkampioen voor de Italianen te worden alvorens een fataal ongeluk hieraan een einde maakte. De ander, Michael Schumacher, maakte een einde aan de ruim twintig jaar durende periode zonder rijderstitel en werd met afstand de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden. Het toeval wil dat beide heren afkomstig zijn uit dezelfde woonplaats: Kerpen. Tot voor kort kende deze gemeente dan ook een museum voor elk van deze twee Ferrari-rijders.

Maarten Groenen, Niels Schouten   Maarten Groenen, Niels Schouten
Belle Addormentata
88 Koopwijzer: de Maranello-familie

Een Ferrari raakt je in het hart. Maar hart en hoofd moeten wel door één portier kunnen als het uiteindelijk aankomt op de aanschaf van een telg uit de Italiaanse stal. Hevige verliefdheid en daaraan gekoppeld impulsief koopgedrag kunnen heel eenvoudig leiden tot een geweldige financiële strop en een onnodige bekoeling van de liefde. In de Gli Amci della Ferrari leest u vanaf heden tweemaal per jaar een aankoopadvies. Dikwijls van een vrij gangbaar tipo maar we hopen het af en toe ook eens te kunnen larderen met iets speciaals.

Wouter Bekker   Roger Lomme
Tecnica
94 Modellen in 1:43

Nadat ik het vorige artikel wat 'avonturen van een verzamelaar' met jullie heb gedeeld, kreeg ik verschillende leuke reacties. Bedankt daarvoor! Ditmaal wil ik weer een aantal modellen in schaal 1:43 laten zien.

Hans Koomen   Hans Koomen
Raccogliere