Gli Amici della Ferrari 114

Herfst 2011

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 98 pages

Instrumentarium van de Ferrari 458 Challenge, door Roger Lomme Roger Lomme

Table of Contents

4 Ferraristi,

Dit is mijn eerste voorwoord. Ik schrijf het met plezier en beschouw het als een voorrecht om dit als bestuurslid te mogen doen. Als u dit leest is het eind september of begin oktober en zit ons evenementenjaar er weer bijna op. Een mooi moment dus om even terug te blikken.

Ben van Leliveld
6 Al Mondo della Ferrari

Vanaf de zomer 2010 is in de Gli Amici della Ferrari sprake geweest van een bezoek aan de Ferrari-fabriek in Maranello. Meerdere malen is er in het voorwoord door Willem Meinders gerefereerd aan de komende reis. Het zou gaan lukken maar toen kwam het nieuws dat het toch niet door zou gaan. Helaas! Echter, de verrassing was groot toen de evenementenkalender voor 2011 op de deurmat viel. Er stond toch een reis naar Maranello op het programma! Voor Ferraristi een niet te missen evenement.

Alex Hendrikse   Alex Hendrikse
Eventi
12 Trouwen in Italië

Het regelen van een huwelijksinzegening in Italië vanuit Nederland kan een missie zijn als de Betuwelijn. Aan de ene kant van de grens dromen, terwijl je afhankelijk bent van wat er zich aan de andere kant van de grens voltooid.

Jan Scholte   Frans Scherpenisse
Il vero amore
14 Ferrari Rainbow: Na regen komt zonneschijn

De Ferrari 308 GT4 is nooit een van de begeerlijkste auto's geweest en werd door het autotijdschrift Carros al eens uitgeroepen tot een van de meest ondergewaardeerde auto's. Desondanks neemt de wagen een bijzondere plaats in de Ferrari-geschiedenis in. Het is tot op heden de laatste productie-Ferrari die niet door Pininfarina is getekend en wellicht is dat de reden dat deze auto voor relatief weinig geld kan worden aangeschaft. De cultstatus van zijn voorganger, de Dino 246, heeft hij in ieder geval nooit gehaald. Dat is eigenlijk heel vreemd aangezien de in 1973 als Dino 308 GT4 gepresenteerde auto de allereerste productie V8 van het merk is!

Niels Schouten   Archivo Storico Bertone
One Off's
20 Ferrari Tribute to Mille Miglia 2011

In januari van dit jaar krijg ik een telefoontje; of ik zin heb om de Ferrari Tribute to Mille Miglia 2011 als navigator mee te rijden in een Ferrari F40. Nou, dat is niet aan dovemansoren gericht!

Roger Lomme   Roger Lomme, Henk J. Brouwer
Eventi
30 Propaganda, deel 3

In de jaren dertig was het een keer of zes gebeurd dat de Scuderia aan het einde van een kalenderjaar een feestelijke bijeenkomst hield, oorspronkelijk bedoeld voor Ferrari's rijders en medewerkers, aangevuld met enkele gasten uit de kringen van sponsors en redacties van kranten en tijdschriften. Toen Ferrari na de oorlog zijn eigen automobielfabriek had gevestigd, nam hij aan het begin van de jaren vijftig deze gewoonte weer op. Hij gebruikte de bijeenkomst net als vroeger om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende seizoen. De jaarafsluiting stond vooral in het teken van de racerij, de fabricage van de auto's werd met een paar korte zinnen uitgelicht. Het was ook een mooie gelegenheid om de jaarboeken en herinneringstekens uit te reiken.

Kees van Stokkum   Archief Kees van Stokkum
Ferrari la storia
38 De Slag om de Zuiderzee

Nadat ik vijf jaar deel had uitgemaakt van de FCN-evenementencommissie, waarbij ik verantwoordelijk was voor het organiseren van evenementen voor leden met een klassieke Ferrari, was het mijn beurt om het stokje over te dragen. Ons gewaardeerde clublid Willem Kroon was bereid om in mijn voetsporen te treden. Als liefhebber van klassieke Ferrari's bruist Willem van het enthousiasme, is erg vindingrijk en in staat om boeiende evenementen te creëren, mede door zijn achtergrond als ontwerper. Na vele, vele maanden werk kwam zijn eerste FCN klassiekerevenement tot stand, en wat voor een!

Martien Kooijmans   Roger Lomme, Phan Vu Nguyen
Eventi
44 Eigenlijk komt het allemaal door meneer Sandberg

Met deze suggestieve titel loop ik het risico om Privé- of Story-achtige situaties op te roepen, echter in dit geval louter met de bedoeling hoe de liefde voor 'ons' prachtige merk werd overgebracht.

Eric-Jan Straathof   Eric-Jan Straathof, Marcel Wallenburg
Il vero amore
48 Italia a Zandvoort

Vorig jaar waren we nog op vakantie in juni toen het evenement op Zandvoort nieuw leven werd ingeblazen. Dit jaar was het laatste weekend van onze vakantie en zouden we net op tijd terug zijn om er naar toe te kunnen. Behalve de vakantievoorbereidingen voor Toscane dus ook zorgen dat de 512 BB er helemaal klaar voor was zodat we direct na terugkomst van de vakantie op het circuit van Zandvoort weer lekker onbekommerd gas konden geven.

Maarten van der Sluijs   Kjell Linthout
Eventi
52 Ferrari-leer: van koe tot cuoio, deel 1
Henk van Lith

Het lijkt zo normaal, leder in een Ferrari. Maar er is een Ferrari-leer over leder en in Nederland is er maar één persoon die de Ferrari-leer tot in de finesses beheerst: Henk van Lith. In de afgelopen twintig jaar heeft Henk zich ontwikkeld tot een specialist die vanuit het Gelderse Wadenoijen de hele wereld bedient van het begeerlijke en vaak zeldzame klassieke Ferrari-leder. Hij is de enige ter wereld die dat in de volledige breedte kan, heeft de volledige ondersteuning van de fabriek in Maranello en heeft klanten over de hele wereld. Dus hoe u het ook wendt of keert, linksom of rechtsom, direct of indirect komt u toch altijd bij Henk terecht.

Roger Lomme   Roger Lomme
Speciale
60 Maranello Rosso
Slapende Schoonheden

Europa kent tal van private en publieke autocollecties. Veelal treft u daar exclusieve en speciale automobielen aan. In veel gevallen is Ferrari daar ook in vertegenwoordigd en in heel uitzonderlijke gevallen vormt Ferrari het hoofdthema van de collectie...

Niels Schouten   Kjell Linthout
Bella addormentata
66 De '69e Grand Prix de Monaco' kijken bij Kroymans

Eind april viel de uitnodiging van het Ascari-bestuur weer op de mat. Na de editie van 2010, waar ik ook bij was, had ik er weer zin in om ook deze editie bij te wonen. Snel de antwoordbrief op de post want het aantal plaatsen is beperkt. Maar het verlossende bericht liet niet lang op zicht wachten: ik hoor bij de uitverkorenen!

Cor-Jan Warring   Joep Boxelaar
Eventi
68 Dus eigenlijk een garage in een garage. Geweldig

Voor een nieuwe aflevering van 'De Garage van ...' had ik een afspraak met iemand die te elfder ure afzegde. Nu was Roger Lomme ter ore gekomen dat Ingo Bode zojuist een nieuw huis betrokken had dat rondom zijn Ferrari's gebouwd is. Dit feit maakte ons bijzonder nieuwsgierig. Toen ik Ingo belde, reageerde hij zeer spontaan met: 'Ik voel me vereerd en vind het bijzonder leuk en ik heb helemaal geen geheimen. Je bent van harte welkom en kom dan samen met Roger, maar let niet op de rommel, want ik woon er net twee weken.'

Gert Kersten   Gert Kersten, Roger Lomme
De Garage van ...
72 Geheimtipp: Modena Trackdays

Twee jaar geleden werd ik er door een clublid op gewezen dat er een fantastische evenement wordt georganiseerd op de Nürburgring door Uwe Meissner: de Modena Trackdays. Helaas moest ik twee jaar wachten om het evenement daadwerkelijk te kunnen bezoeken maar op 29 juni van dit jaar was het zover: de Modena Trackdays editie 2011. Twee dagen lang zelfs.

Roger Lomme   Roger Lomme, Peter Pronk
Eventi
76 Spa Classic 2011

Spa Classic is een nieuw evenement en vond dit jaar plaats op 27, 28 en 29 mei op het circuit van Spa-Francorchamps. Het wordt georganiseerd door Peter Auto. Deze organisator kennen we natuurlijk van Tour Auto en Le Mans Classic. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen ik over dit evenement hoorde.

Phan Vu Nguyen   Phan Vu Nguyen
Eventi
80 Romantische racegevoelens

Niet zo lang geleden wist ik de hand te leggen op een schitterend schaalmodel van de Ferrari 312 PB. Sinds ik me heugen kan, roept deze ultraplatte sportscar bij mij hevig geromantiseerde racegevoelens op. Tijdens mijn recente bezoek aan de Modena Trackdays op de Nürburgring kon ik wat kostbare momenten delen met twee één op één uitvoeringen van dit tipo en liet ik de gedachten de vrije loop.

Wouter Bekker   Wouter Bekker
Passione
86 Ferrari Challenge 2011 - Le Mans

En daar sta je dan met je kleine oogjes... Om half acht 's ochtends sta ik bij Finley/Het Witte Huis in Loosdrecht waar Ferrari Team Holland zich heeft verzameld om naar le Mans te gaan voor de vierde ronde van het Ferrari Challenge Europa kampioenschap. Via mijn nichtje die bij Finley als locatiemanager werkt, ben ik bij het team terecht gekomen. Een droom dij uitkomt.

Tim van Breukelen   Tim van Breukelen
Eventi
90 Zeldzame verschijningen

De aanleiding tot mijn verzameldrift, die overigens al sinds 1987 duurt, was de introductie van een speciale modelauto, de Ferrari F40. Bburago has op dat moment de licentie voor het maken van Ferrari-modellen en bracht de F40 als eerste in 1:18 uit. Een voor die tijd prachtige gedetailleerd model. Door omstandigheden werd de F40 slechts mondjesmaat uitgeleverd en ontstond een ware hype. De winkelprijs van veertig gulden liep onder verzamelaars op tot 300 gulden per stuk. Uiteindelijk zijn er miljoenen van verkocht en vind je ze nu voor een paar euro op iedere rommelmarkt op veilingsite.

Hans Koomen   Hans Koomen
Raccogliere
94 Ferrari-dag op Volkel: het mooie weer mocht wat kosten!

Met een historisch slechte zomer achter de rug was er voor Alex Jansen van Forza Service als mede-organisator van de 'Ferrari-dag' op luchtmachtbasis Volkel maar één grote zorg: het weer! Volgens Alex is het grootste deel van het budget hieraan opgegaan, en met succes. Na weken van regen verscheen op zaterdag 3 september een stralende zon, sterker nog, het was gewoonweg heet!

Roger Lomme   Rob Gubbels, Phan Vu Nguyen
Eventi